Mijas + Navarra = SANT?

Därför finns det en rondell tillägnad navarreser i Mijas

När du kör mellan Fuengirola och Mijas Pueblo, längs vägen Carretera de Mijas (sträckan mellan matbutiken Aldi och betalmotorvägen AP7), upptäcker du att det under sommaren tillkommit två nya rondeller. Den ena ser ut som rondeller mest ser ut, den står där i mitten av vägen med lite växlighet på. Den andra å andra sidan har en välansad gräsmatta och några unga olivträd men framför allt en hög flaggstång i mitten med Navarras röda flagga vajandes i toppen, och runt om rondellen står texten: ”Mijas, al pueblo navarro”. Denna rondell sprider alltså budskapet ”Mijas, till det navarresiska folket”.

Många kör nog bara förbi, men jag kan inte låta bli att vara nyfiken – varför har denna rondell tillägnats navarreserna?

Rondellen i fråga invigdes den 6 juli (2022) under ett mindre mediauppbåd och i närvaro av både Mijas borgmästare, rådmannen med ansvar för infrastruktur liksom även en grupp lokala navarreser. Deras kläder speglade naturligtvis deras ursprung – vita byxor, vit tröja och röd scarf, en del hade också ett rött band i midjan. Invigningsdagen var noga planerad att infalla med starten av San Fermín-firandet i Pamplona (Navarra-regionens huvudstad).

Och det är nu, om vi går tillbaka till invigningsdagen, som svaret på frågan fås. I sitt invigningstal gjorde Mijas borgmästare Josele González det nämligen klart: ”Med denna hyllning vill vi uppmärksamma det speciella band som Navarras folk har haft med befolkningen i Mijas under många år”.

Det är nämligen så att precis som vi skandinaver söker oss till Costa del Sol för sol och värme slog en grupp navarreser sig ned i Mijas för nästan 40 år sedan. Och precis som andra förde de med sig sina traditioner, kultur och inte minst gastronomi – se bara på de många navarresiska/baskiska restauranger som hittas i Mijas, som hyllas av både spanjorer och turister. Ett exempel är restaurangen Casa Navarra, som ligger bara några hundra meter upp mot Mijas Pueblo från rondellen. Dit vallfärdar middagsgäster för att njuta av gastronomi i bästa navarresisk stil, vilket är synonymt med riktigt bra grillat kött.

Man räknar med att det bor cirka 300 navarreser på Costa del Sol, varav många har rotat sig i just Mijas. Bandet mellan Mijas och Navarra uppskattas också av navarreserna själva, som å sin del inte är blyga med att föra budskapen om den mysiga kuststaden till sina rötter i Navarra. Vilket naturligtvis är uppskattat hos Mijas turistnäring.

Just Casa Navarras ägare, Carlos Herrero, talar varmt om Mijas. Han har många gånger nämnt det fina med att Mijas inte gör skillnad mellan någon utan att det snarare är tvärtom, att Mijas är en kommun där alla känner sig uppskattade. Se bara på navarresernas firande av speciella dagar i Mijas, där både t ex Javierada och San Fermín (inklusive chupinazo) firas sedan 1980-talet.

Rondellen på vägen upp till Mijas Pueblo från Fuengirola är alltså en hyllning till de navarreser som bor i kommunen liksom en symbol för den vänskap som råder mellan mijeñoserna och navarreserna.

”Mijas är en öppen kommun där vi som hade turen att födas här och de som hade klokheten att komma och bo i vår kommun lever tillsammans i harmoni. Tillsammans har vi gjort Mijas till vad det är i dag – den tredje största staden i Málagaprovinsen. Vi kommer att fortsätta arbeta så att Mijas och Navarra kan fortsätta att växa tillsammans”, sa Mijas borgmästare under invigningen av rondellen.


Firanden i Navarra som uppmärksammas i Mijas

San Fermín med chupinazo

San Fermín är den mest uppmärksammade festivalen i Pamplona och firas 6-14 juli varje år. Festivalen invigs med chupinazo kl. 12.00 den 6 juli, då det avfyras fyrverkerier samtidigt som det spelas traditionell musik. Festivalens höjdpunkt är encierron, då det är tjurrusning genom Pamplonas gator.

Någon tjurrusning är det inte under San Fermín-firandet i Mijas, men ca 200 navarreser brukar fira invigningen av San Fermín med chupinazo på restaurangen Casa Navarra.

Javierada

I Navarra är detta en pilgrimsfärd till borgen Javier för att hedra San Francisco de Javier. San Francisco de Javier utsågs 1642 till skyddshelgon för kungariket Navarra och är sedan 1657 också medbeskyddare med San Fermín. Pilgrimsfärden äger varje år rum första söndagen mellan 4 och 12 mars och efterkommande lördag.

I Mijas går pilgrimsvandringen från infarten till Mijas Pueblo till kapellet Ermita San Antón, där det hålls mässa.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.