Smuggling av djur från Costa del Sol till Afrika

Smuggling av djur från Costa del Sol till Afrika

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

I slutet av förra året kunde man i En Suecos nyhetsmail läsa om att polisen gripit tio personer i Spanien i samband med smuggling av olika djurarter från Spanien till Afrika. Nyheten baserades på att en djurbutik i Fuengirola fungerade som förvaringsplats åt djuren innan de transporterades till Marocko, samt en bostad i Ronda, som en av männen bakom verksamheten förfogade över. Saken fick mycket uppmärksamhet i både spanska och internationella medier och kan läggas till de andra fallen, som det med jämna mellanrum rapporteras om i medierna, som regel med rubriker såsom ”Utrotningshotade djurarter har beslagtagits i xxx”, ”Smuggling av utrotningshotade djurarter var Big Business för Mr. X” och liknande, som dessvärre har blivit nödvändiga för att fånga läsares uppmärksamhet i nutidens samhälle med överflöd av information.

Men varför smugglas djur och är de så hotade som medierna framställer?

Vanlig i akvarier i hela världen men troligtvis utrotad i naturen – Elstjärt (Epalzeorhynchos bicolor).

Var är de hotade?

Låt oss med det samma konstatera att hot i naturen INTE är det samma som hot i fångenskap. Hemma i min sons akvarium simmar en fisk som kallas Eldstjärt (Epalzeorhynchos bicolor), en mycket vanlig akvariefisk som kan köpas för ca 5 euro i nästan alla djurbutiker i hela världen. Hundratusentals exemplar av denna art föds varje år upp i ett flertal länder, men i naturen är den helt fridlyst. Dock är den troligtvis helt utrotad i naturen då den inte observerats i sin naturliga miljö sedan 1980-talet. Orsaken till detta är att fiskens naturliga miljö har förstörst av industriellt lantbruk. Biotoper och lokala habitat har alltså förstörst, med största sannolikhet för evigt. Ett annat bra exempel är tigrarna; förstörelse av naturliga habitat och konflikter med människor, bland annat krypskyttar, har gjort att tigrarna är en mycket hotad art i naturen. Det finns faktiskt många fler exemplar som lever i fångenskap än i naturen, faktiskt så många att värdet av en tiger mellan djurparker är lika med noll. Istället bortskänkes de eller byts, och i länder som USA kan privatpersoner köpa en tiger för ca 1 000 euro. Så när medierna okritiskt rapporterar om smuggling av hotade arter är det vanligtvis (dock inte alltid) tal om arter som är utrotningshotade i naturen men inte i fångenskap.

Det var så det var i Costa del Sol-fallet, då alla arter köptes från uppfödare i Europa. I grund och botten spelar det alltså ingen roll om djurarterna är utrotningshotade i naturen eller inte.

Hit men inte längre; djur från hela EU kan föras till de spanska enklaverna Melilla och Ceuta i Afrika helt lagligt, men för att ta djuren över gränsen till Marocko krävs det i många fall CITES-dokumentation.

Varför smuggla uppfödda djur?

Vissa svar går att hitta i byråkratin. De flesta länder i Europa har antagit bestämmelserna i CITES, vilket är en konvention som reglerar handel med djur över landsgränser – alltså internationell handel men inte nationell handel. Kortfattat betraktas EU som ett land i detta sammanhang och då kan handel ske fritt mellan medlemsstater, som nationell handen, utan att påverkas av CITES-regler som annars skulle kräva CITES-exporttillstånd och i många fall även CITES-importtillstånd innan ett bestämt djur kan flyttas över en landsgräns, dvs. internationell handel. Konkret innebär detta att alla djur som köpts från olika EU-länder och transporterats till djurbutiken i Fuengirola och/eller bostaden i Ronda, på den tidpunkte var helt lagliga, så länge ingen av arterna omfattades av nationella spanska förbud. Sedan, enligt planen, skulle djuren skickas till den spanska enklaven Melilla, som också tillhör EU liksom det spanska fastlandet, och alltså också faller inom vad som är tillåtet enligt lagen.

Alla papegojor finns i CITES (med undantag för undulat och nymfkakadua) och det krävs CITES-dokumentation om djuren ska korsa landsgränser. Även denna invasiva art, munkparakiten, som det dödas tusentals av i kommunerna längs Costa del Sol varje år. De blir aldrig omtalade som en hotad art i medierna.

Vad var så brottet eller det planerade brottet? De människor som var inblandade bröt mot lagen först när de transporterade djuren från Melilla till Marocko utan nödvändiga CITES-dokument eller när de blev påkomna i planeringen av det hela. Det handlade om 200 djur av flera olika arter, uppfödda i flera olika EU-länder. CITES-tillstånd kostar pengar, men summan är inte riktigt någonting att prata om då den normalt uppgår till långt mindre än 100 euro per art. Det tar dock vanligtvis lång tid, ofta många månader, innan tillståndet erhålls och många djuruppfödare orkar inte med det arbete som det innebär för en kund utanför EU. Istället är det mycket lättare att sälja djuren till en kund inom EU än att hålla djuret i två till tre månader längre för att sälja det till en kund utanför EU. Detta är dock ingen ursäkt för ligorna som greps i Spanien. De hade möjlighet att ansöka om lagliga papper för alla djur och arter, och därefter kunde de ha exporterat djuren från Spanien till Marocko lagligt, utan risk för att gripas som djursmugglare. Otroligt tråkigt och amatörmässigt av dem att inte följa dessa för djurhandlare välkända internationella regler.

Det var en djurbutik i Fuengirola som förvarade djuren innan vidare transport till Marocko. Oavsett om det var den, som misstänktes, var det på tiden med ett besök då standarden var mycket bristfällig och det under många år kommit in anmälningar om dålig djurhållning. (Illustrationsfoto, har inget samband med den aktuella djurbutiken).

Ökande efterfråga på andra kontinenter

I takt med den växande medelklassen i Afrika, Asien och Sydamerika har det uppstått nya marknader för husdjur och exotiska djur. I länder där de tidigare har haft fullt upp med att arbeta för mat på bordet har de nu både tid och ekonomi till att ha fritidssysselsättningar, som att ha djur. Dessa marknader är ofta stora, som Indien, Kina och Brasilien, och i många av dessa länder är det förbjudet att ha vissa djur privat. Med stora befolkningar, stora skillnader mellan samhällsklasserna och många människor som är mycket välbärgade har det öppnats upp för helt nya djurmarknader. Detta står i stor kontrast till vår del av världen där välbärgade människor sällan eller aldrig har tid och intresse för djur. Således kommer det troligtvis att ses allt fler fall framöver då djur fraktas från Europa till t ex Afrika. Dock kan man hoppas att framtida exportörer i Spanien och Europa följer reglerna och gör rätt för sig, och inte följer det exempel som nyligen sågs i Spanien, som liksom ett skräckexempel visar hur det inte ska göras.

Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco