När Hollywood kommer till Andalusien

När Hollywood kommer till Andalusien

Andalusien har använts som inspelningsplats för allt från Star Wars månlandskap (2002) och 1960–1970-talets Arizona Spaghetti-Westens, till de arabiska öknarna i Lawrence av Arabien (1962). Robert De Niro och Geraldine Chaplin filmade The Bridge of San Luis Rey vid världsberömda Caminito del Rey år 2004 och Stephen Spielberg valde att filma Solens Rike, dramat om japanska krigsfångar i Shanghai, i sumpmarken Trebujena. ”Jag såg de sagolika solnedgångarna och bestämde att det var där vi skulle filma”, har filmskaparen sagt.

Pedro Almodóvar.

Spaniens sydligaste region har även använts som inspelningsplats för populära filmer som Dr. Zhivago, Indiana Jones, James Bond, Cleopatra, Game of Thrones, den svenska versionen av Män som hatar kvinnor och naturligtvis många filmer skapade av den berömda spanska filmskaparen Pedro Almodóvar.

Under ett halvt sekel har Andalusiens varierande landskap lockat filmskapare från hela världen, som förevigat regionens 8 000 km långa kust, 3 000 stränder, karga ökenlandskap, tropiska flora, spektakulära berg, arabiskpräglade byar, medeltida borgar, romerska akvedukter, koloniala byggnader och prisbelönta moderna arkitektur. Men regionen är inte bara filmskaparnas utan också filmproducenternas dröm. Orsaken till detta är de i allmänhet låga kostnaderna, skattefördelar, tillgång till professionella filmtekniker och hjälp från de lokala och regionala filmkommissionerna.

Enligt den spanska filmkommissionen erbjuder Spanien betydande skatteincitament till internationella filmer och tv-serier som funderar på att filma i landet. Procentsatsen kan variera från år till år, men de nu gällande skattelättnaderna uppgår till 50 procent för Kanarieöarna, 35 procent för Navarra och 30 procent för övriga Spanien. Detta gäller de första 1 miljoner euro som spenderas i landet, varefter procentsatsen sjunker till 25 procent. Spaniens filmindustri representerar en solid grupp tekniskt och konstnärligt filmfolk och i de flesta större städer finns företag som erbjuder produktionstjänster som kan hjälpa till med att hitta inspelningsplatser, skaffa utrustning och hjälpa till med ansökan om skattelättnader m.m.

På senare år Málagaprovinsen lockat även Hollywood. De tio avsnitten av tv-serien Warrior Nun filmades nästan helt och hållet i provinsen. Även scenerna som skulle föreställa Vatikanen filmades i Málaga, där stadens katedral blev Sixtinska kapellet och rummen i Vatikanen filmades i den gamla tullbyggnaden. Under de fem månaderna som inspelningarna pågick var Netflix-serien i bland annat Marbella, Ronda, Rincón de la Victoria, Torre del Mar och Alhaurín de la Torre.

För den fjärde säsongen av Netflix-serien The Crown förvandlades Málagas paradgata Calle Larios till en del av den australiensiska staden Brisbane. En av seriens mest imponerande scener filmades vid och på toppen av hotellet AC Málaga Palacio, som förvandlade hotelltaket till Brisbanes flygplats 1983. Andra scener filmade i Málaga inkluderar den botaniska trädgården La Concepción, som skulle föreställa Adelaide, liksom en idrottshall i Cártama, som förvandlades till platsen för en australiensisk polomatch.

Location Managers Guild International Awards (LMGI), som är att jämföra med en Oscar för yrket, har nominerat den spanska platschefen Tate Araéz för hennes insatser i de nämnda inspelningarna. Det är inte första gången som Málaga nomineras eller tilldelas priset. Game and Thrones vann på sin tid två LMGI-priser.

Det är inte bara Netflix-producenter som ser fördelarna med att filma i Spanien. Även Amazon och HBO har haft flera filmproduktioner till landet. Inspirerad av den internationella framgången med den spanska tv-serien Casa de Papel och ökningen av internationella produktioner med betydande budgetar som väljer att filma i Spanien har den spanska regeringen planer på hur de ska öka landets film- och tv-produktion med 30 procent, inklusive ytterligare 2 miljarder euro i skattelättnader – innan 2025. Dessutom planerar Spanien att digitalisera landets underhållningsindustri och skapa plattformar online för att effektivisera lokal produktion, distribution, internationell marknadsföring och samproduktioner.

Källor: Andalucía Film Commission, Andalucía Destino de Cine, Chicago Tribune, Hollywood Reporter, Andalucía.com, SUR in English, Spain Film Commission

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.