”Säljarens marknad” – speciellt för norrmän och svenskar!

"Säljarens marknad" – speciellt för norrmän och svenskar!

Begreppen ”säljarens marknad” och ”köparens marknad” används flitigt på Costa del Sol och kommer nog direkt från engelskan. Vad som menas är kort och gott vem som har störst fördel under fastighetsmarknadens omständigheter vid tillfället för bostadsaffären. På en köpares marknad finns många objekt till salu och man kan pruta. På säljarens marknad råder det brist på objekt och de kan säljas till höga priser. Kort och gott är det den ekonomiska grundprincipen tillgång och efterfrågan som styr priset.

På Costa del Sol har vi haft uppåtgående priser sedan 2016 (med undantag för några månader under lock down), och efter de senaste årens köpfrossa råder det brist på bra objekt på marknaden. Detta trots stigande räntor och en orolig världsbild.

Trots att vi kan se att antalet försäljningar har minskat något sedan rekordåret 2022 håller det smala utbudet priserna uppe. Främst är det svenskar och norrmän som köper mindre i år. Den största anledningen till det är också den bästa anledningen till att det aldrig varit ett bättre tillfälle för norrmän och svenskar att sälja sina spanska bostäder. Givetvis pratar vi om de svaga valutakurserna både för den svenska och den norska kronan mot euron. Jag har till exempel en kund som köpte en bostad av mig år 2011 och då fick en kurs EUR/NOK på 7.5. Men när de nyligen sålde fick de en kurs på 11.34. Det gav dem en extra vinst på 1 536 000 NOK – bara på valutan!

För tillfället har vi en situation med ovanligt svaga kronor samtidigt som vi har höga fastighetspriser – det perfekta läget för personer som går i säljtankar och vill flytta hem pengarna. Så om man funderar på att sälja rekommenderar jag att göra det innan valutakursen normaliseras.

Ett exempel: i skrivande stund ligger den svenska kronan på cirka 11.90 mot euron. Om man har en bostad som säljs för 400 000 euro får man 4 760 000 SEK, men om man väntar och i stället får en kurs på 11.00 SEK/EURO så får man 360 000 SEK mindre! Och om den går ner till en mer normal nivå, säg runt 10.50 så är de 400 000 värda 4 200 000 SEK – 560 000 SEK mindre! Enligt Sveriges Riksbank är medelkursen för de senaste tio åren 9,79 SEK/EURO.

För dessa säljare är det dock viktigt att lista sin bostad med en mäklare som jobbar med många nationaliteter som har sina pengar i euro, pund eller dollar. Detta eftersom de mäklare som bara specialiserat sig mot den svenska och norska marknaden inte har köpstarka kunder just nu.

Så som alltid, investera lite tid i att hitta en kvalificerad mäklare när du ska sälja din bostad. När man söker efter mäklare på internet får man upp tusentals webbplatser med, många gånger, samma objekt. Vissa sidor är bara landningssidor utan besöksadress eller ens bilder/information vem mäklaren är. Ett tips är att undersöka olika mäklare innan man tar kontakt. Är de certifierade spanska mäklare (GIPE, API, eller liknande)? Är de väletablerade? Finns kontor man kan besöka? Kolla om de har bra recensioner på Google eller Facebook!

Ta sedan ett möte ansikte mot ansikte eller ett videomöte om du inte är på plats. Hur och var ska de marknadsföra bostaden? Ingår kontraktsskrivning? Ingår energicertifikat? Hur mycket kommer du behöva betala i skatt? Var inte rädd att fråga vad mäklaren gör för dig, och skriv på ett försäljningsuppdrag först när du känner dig bekväm och har gått igenom alla fakta.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.