Precis som att lyssna på program på radio, kan du lyssna på olika program via podcast. Men till skillnad från radio så kan du själv välja när du vill lyssna på podcast-program.


Podcast kan beskrivas som en ljud- eller videoinspelning som publiceras online. 

Ordet podcast består utav fyra engelska ord:

POD står får: Portable on demand, vilket på svenska betyder: “bärbar på begäran”. 

CAST är en förkortning av broadcast på engelska, dvs. sändning. 

En podcast är ett program som sänds, men som du kan lyssna på exakt vart du vill och när du vill. 


Det här är en podcast

En podcast är en ljud- eller videofil på nätet. Ett så kallat “radioprogram” som du kan prenumerera på, som släpps som en ljudfil. Ljudfilen sänds inte via radiovågor utan via internet. En typisk podcast består vanligtvis av två eller flera personer som tillsammans diskuterar om ett visst ämne. 

Fenomenet podcast i sig är inget nytt – även om det fortfarande är det för många. Faktum är att det funnits i mer än 15 år.

Fördelar med podcast 

Den största fördelen med en podcast är att du kan lyssna på exakt vad du vill, när du vill och på den enhet du själv önskar. Du kan även ladda ned olika podcast-avsnitt och lyssna på dem när du inte har tillgång till internet. Det kan vara en fördel om du har instabil täckning, t ex på ett flygplan eller under en bilresa.

De allra flesta radioprogram sänder en podcast av dagens sändning, som gör det möjligt för dig att lyssna på avsnitt när det passar dig. Dessutom skapas serier anpassade till olika kategorier som brott, humor, företagande, teknik, konst, fiktion, utbildning, hälsa, historia, nyheter, musik, fritid, sport, barnprogram och mer, så alla kan hitta något intressant att lyssna på. 

I de flesta fall använder podcast-lyssnare deras smartphone och hörlurar. Det gör det lätt och trevligt att lyssna på en podcast medan du gör något annat, t ex när du är på väg till jobbet eller skolan, reser, promenerar eller sitter på tåget, men även när du sitter i soffan, solar, lagar mat eller gör hushållssysslor. Om synen börjar försämras eller om solljuset gör det ansträngande för ögonen att läsa, är det perfekt att lyssna på en podcast. 

En annan fördel med podcasts är möjligheten att hoppa över saker som du inte vill höra, t ex reklam eller stycken som du inte tycker är intressanta. Med vanliga radiokanaler är det avsändaren som bestämmer, med podcasts är det i stället mottagaren själv som bestämmer. 

Hur lyssnar jag på en podcast? 

Det är inte svårt att börja lyssna på en podcast. Allt du behöver göra för att lyssna på en podcast är att ha en enhet som gör det möjligt för dig att spela upp en podcast eller ladda ned den. En sådan enhet kan t ex vara en smartphone, surfplatta eller dator. Det flesta lyssnar med en smartphone.

Du kan ladda ned enstaka avsnitt eller alla avsnitt på din dator, smartphone, surfplatta eller spela upp avsnitten direkt i din webbläsare. Du kan prenumerera en podcast på iTunes och Google Play, men det enklaste sättet är att använda en app eller ett program som designats för att prenumerera och hantera prenumerationer på de podcasts som du väljer att lyssna på. 

För iPhone finns appen “Podcaster” som redan förinstallerad i enheten. Till Android finns ett antal appar som går att ladda ned. Det flesta är gratis. Gå till Google Play och sök efter “podcast”. 

Att ladda ned appar när du är hemma och har tillgång till WiFi kostar ingenting. Det är också smart att ladda ned avsnitt hemma, så att du kan lyssna på dem även om du inte har tillgång till internet eller mobiltäckning. Om du använder 4G används datatrafiken i ditt mobilabonnemang. 

I princip kan vem som helst skapa sin egen podcast, och de mest populära hittas i specifika applistor med populära podcast. En del avsnitt varar några minuter, andra 30-60 minuter och vissa ännu längre. 


Så här kommer du igång

Podcast på iPhone:

iPhone har sin egen app, som kommer med telefonen, “Podcaster”, som du kan använda för att hitta alla typer av podcasts som finns på marknaden. 

När du öppnar appen ska du följa instruktionerna (som visas på bilden nedan):

1.    Tryck på sök för att hitta podcasts.

2.    Ange namnet på podcasten du vill hitta. Till exempel “Serial” (en populär kriminalserie).

3.    När sökresultatet visas, tryck på “Prenumerera” för att börja prenumerera på podcasten. 

Så här ser podcast-appen ut på iPhone när du öppnar den. 

Ladda ned podcast-appen för Android: 

För att ladda ned podcast till Android behöver du en podcast-app. Börja med att öppna Google Play-appen för att söka efter en podcast-app som du kan ladda ned till din mobiltelefon. 

När du har öppnat Google Play följer du instruktionerna (som visas på bilden nedan):

1.    Ange nyckelordet “podcast” i sökrutan längst upp i appen. Nu visas en lista med olika appar som du kan ladda ned. Här använde vi t ex den tredje gratisappen på listan: Podcast Republic. 

2.    När appen är nedladdad, trycker du på “Öppna” för att öppna appen. 

3.    Tryck på plustecknet längst upp till vänster i appen för att söka efter podcasts som du vill lyssna på. Sök t ex efter “Serial” för att prenumerera. 

Den första bilden visar ett litet urval av podcast-appar som du kan ladda ned till Android.

Av Ingvild Mørkved

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.