Rymddräkten, bordfotbollsbordet och stavmixern Det och mycket annat kreativt från Spanien

Rymddräkten, bordfotbollsbordet och stavmixern Det och mycket annat kreativt från Spanien

Dela

Gyrocopter. Denna lilla luftfarkost bärs upp av en vinddriven rotor, som roterar runt en nästan vertikal axel. Den uppfanns 1923 av civilingenjör Juan de la Cierva från Murcia. Den användes först av det spanska försvaret och blev stamfader till helikoptern. Själv hade Juan de la Cierva inte mycket till övers för sin uppfinning, då han ansåg att farkosten var allt för riskabel för att förflytta sig med.

Rymddräkten. Emilio Herrero var en luftballongs-aficionado. Dock tyckte han att det var kallt i de övre luftlagren över hemstaden Alcalá de Henares, så år 1935 designade han en varmdräkt, vilken inspirerade personer vid NASA till den dräkt som användes för första gången under den första månlandningen 1969.

Bordfotbollsbordet. Flera personer ges äran för att ha uppfunnit bordet som tog in fotbollen på kontor och barer. Här röstar vi på den spanska kandidaten, som var den galiciska poeten, anarkisten och uppfinnaren Alejandro Finisterre (född Campos). År 1937 sårades han när Francos styrkor bombade Madrid. Efter detta fördes han till klostret Montserrat i Katalonien, och där insåg han att varken hans kamrater eller han själv skulle komma att spela fotboll igen. Så då ska han ha kommit på idén att skapa ett bord så att man kunde spela fotboll inomhus, utan att behöva springa efter bollen.

Den gregorianska kalendern. Jo, det var påve Gregorio XII, som introducerade den modifierade formen av den julianska kalendern på 1500-tallet.

Det ska dock tilläggas att rättningen på 0,002 procent av årets läng i förhållande till den julianska kalendern var uträknad av bland andra matematikern Pedro Chacón från Toledo.

Den spanska gitarren. Den kända gitarren är utvecklad genom en kombination av flera tidigare stränginstrument. Den nuvarande designen uppstod efter flera etapper mellan 1200- och 1600-talet. Det finns flera teorier kring denna utveckling. En av dem är att det var Antonio Torres Jurado, som i mitten av 1800-talet tog fram den design vars böjda form har anpassats efter gitarristens kropp, och som används fortfarande i dag. I Ronda påminner en staty av Vicente Gómez Martínez Espinel (född i just Ronda) om att det var han som på 1500-talet satte en femte sträng på det som skulle bli gitarren.

– Stavmixern. Modellen Minipimer uppfanns av Gabriel Lluelles år 1959 i Barcelona. Designen köptes av den tyska tillverkaren Braun, och så nådde den ut till alla hushåll.

– Kirurgrobot. Uppfanns 2005 på Instituto Maimonides i Córdoba. Egentligen handlar det om en robotarm, vilken även ger kirurgen möjlighet att operera med 3D-glasögon.

– Schackreglerna. Schack, som vi känner spelet i dag tros härstamma från ett liknande indiskt spel, som har spelats sedan 500-talet. I dikten Scachs d’Amor (skriven på valencianska) från 1400-talet, pekas Valencia ut som vaggan för dagens schack och spelets regler. 

– Rullstolen. Världens första rullstol konstruerades åt kung Felipe II på 1500-talet. Den stackars monarken led av gikt och beordrade att det skulle byggas en tron som kunde flyttas runt. 

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.