Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Allt fler får upp ögonen för staden Chefchaouen, i norra Marocko. Stora delar av denna stad är målade i vackert blått, och det är lätt att resa dit från Spanien.

En fotografs dröm

Du har kanske redan sett bilder från denna vackra stad, som är känd för att vara en dröm för fotografer. Fasader, dörrar, trappor, brunnar, moskéer – till och med papperskorgarna har målats i vackra blå nyanser. Färgskalan går från indigo till pulveriserad babyblå.

Denna pittoreska stad i Rifbergen har ca 42 000 invånarna. Turisterna som besöker Chefchaouen, som i dag enkelt kallas bara ”Chaouen” kommer först och främst för att drömma sig bort i den 600 år gamla, pastellfärgade gamla stadsdelen – medinan, samt naturligtvis för att ge deras Instagram-konto ett blått lyft. Staden är en av de mest fotograferade städerna i världen och det finns över 200 hotell som lockar besökare från när och fjärran.

Mellan två berg

Staden klamrar sig fast 660 m ö.h. mellan de två bergen Tisouka och Megou, som du en klar sommardag kan se från Spaniens sydligaste spets. I de mäktiga Rifbergen är naturen både vacker och frodig, med stora jordbruksområden. Här odlas solrosor och oliver, och djuren får beta fritt.

Lätt att resa till från Spanien

Det finns flera resebyråer som erbjuder gruppresor och guidade turer med allt från dagsutflykter till längre perioder. Som exempel kan du resa med snabbfärja från Tarifa eller Algeciras i Spanien till Tanger eller Ceuta. Efter ankomst till Marocko tar det ca 2 timmar med buss, taxi eller hyrbil till den blå staden. Det rekommenderas att man kommer överens om pris i förväg för att få ett bra pris. Det går även bussar och tåg till ”Chaouen” från både Marrakech och Casablanca.

Historiens sus

Chefchaouen är huvudstad i provinsen med samma namn och staden grundades som ett fort 1471, för att förhindra invasioner från Spanien och Portugal. Grundaren hette Moulay Ali ibn Rashid al-Alami och var ättling till profeten Muhammed. Många judar och morer som utvisades från Spanien efter den spanska inkvisitionen 1492 bosatte sig i Chefchaouen. Senare försökte berberna attackera staden, innan den ockuperades av spanjorerna.

Staden var stängd fram till 1920, speciellt för kristna. Efter att spanjorerna övertog staden blev den en del av Spaniens territorium i Marocko. Ett av de mest populära områdena i den vackra blå staden kallades Andalúz – uppkallat efter just Andalusien.

Under andra världskriget kom en ny ström av judar på flykt. De stannade till slutet av 1940-talet och har haft stort inflytande på staden och lämnade också efter sig stora spår, som fortfarande ses än i dag. 

Spanjorerna gav tillbaka staden till Marocko när det blev ett självständigt land 1956 och staden togs med på Unescos världsarvslista 2010.

Stadens hjärta

I hjärtat av den gamla stadsdelen, medinan, ligger torget Uta el-Hammam, där den oktagonala Grand Mosque från 1600-talet står. Alla medinans labyrint-gator leder dit. Denna moské är bara öppen för muslimer, men för icke-muslimer, som alltså inte får gå in, är dess yttre väl beundransvärt. Staden har flera moskéer, som också är målade i blått. En av dem kallas den spanska moskén, och denna ligger på en liten bergstopp 45 minuters promenadväg från torget. Därifrån har du en fantastisk utsikt över staden. La Lampe Magique heter torgets högsta byggnad, förutom minareten, och på toppen finns det en takterrass över två våningar. Här serveras gott myntate och en fantastiskt god lammtagine. Det är en perfekt plats för att njuta av utsikten när muezzinerna melodiskt ringer till bön från alla stadens moskéer.

Sänk pulsen och njut

Atmosfären i den bilfria gamla stadsdelen är inbjudande när du vill sänka rösten och promenera i lugn och ro. Sömniga katter solar på trapporna, åsnevagnar rullar fram i gränderna och vänliga invånare hälsar välkomnande. Det enda som stör stillheten är hundar som skäller eller tuppar som gal.

Marknaderna är inte lika högljudd här som i andra städer som i t ex Fes och Marrakech, vilka kan upplevas som stressande och överväldigande för turister. Rifbergen är berberterritorium. Berberna är en nordafrikansk urbefolkning och många av de äldre kvinnorna klär sig fortfarande traditionellt med randiga kjolar och hattar. Män i vävda halabayas och hatt är en vanlig syn, men de unga klär sig mer modernt.

Berberna använder inte lika framfusiga säljmetoder som de gör i andra delar av Marocko, vilket innebär att du i lugn och ro kan promenera igenom de blåmålade gränderna och titta på varorna innan du hövligt förhandlar dig fram till halva priset. Staden är känd för sina vävda tyger, keramik och ullprodukter.

Vid varje gatuhörn finns små caféer som serverar gott te med pepparmynta, och där du kan sitta och se livet långsamt promenera förbi. Folk är inte stressade i Chaouen.


Varför blå?

Det finns flera teorier om varför stadens fasader är blåmålade:

Judisk tro

En del hävdar att medinan målades blå av judarna som flydde från den spanska inkvisitionen på 1400-talet. Andra menar att judarna, som flydde till staden under andra världskriget, målade väggarna blå för att det representerade himlen och gudomen i judisk tro. Den blå färgen ska påminna om himlen och guds närvaro i allt. Och ytterligare andra menar att många byggnader i staden redan var blå och när judarna kom fortsatte de bara med denna tradition.

För att hålla myggen borta

En annan teori är att fasaderna målades blå för att hålla myggen borta. Den blå färgen ger intryck av havet, och då dessa insekter inte tycker om havsvatten håller de sig borta.

Svalka

Det kan bli mycket varmt i staden under sommaren och invånarna menar att den blå färgen håller husen svala under den varmare tiden på året. Även om det inte är den huvudsakliga orsaken till att staden målats blå är det en stor fördel för invånarna.

Hyllning till vattenfallet

De olika blå nyanserna leder tankarna till vatten. En del invånare påstår att färgen är en hyllning till Ras el-Maa-vattenfallet, som förser invånarna med färskvatten.

Motverkar stress

Många hävdar att de svala och rogivande blå färgerna valdes för att motverka stress.

Locka turister

Den sista teorin är att väggarna målades i denna ovanliga färg för att locka turister från hela världen. Vi vet inte om detta stämmer, men det fungerar ganska bra.


Fem marockanska rätter som du ska prova

Marockansk mat bjuder på milda smaker och rikligt med torkad frukt, honung och nötter.

Harira

Harira är en värmande och fyllig soppa på tomat, lök och kikärtor. Serveras ofta som förrätt.

Tagine

Tagine är namnet på den kägelformade lerformen som denna rätt är tillagad i, och den finns i otaliga varianter. Som exempel kan nämnas lamm- och plommontagine eller kyckling – och aprikostagine.

Couscous

Couscous är en typisk berbermaträtt som baseras på ångkokt semolina. Couscous serveras med grönsaker och valfritt kött.

Brochetta

Brochetta-grillspett är populära i Marocko och vanligtvis kan du välja mellan nötkött, kyckling och lamm.

Pastilla

Kallas även bastilla och består av tunna ark filodeg fyllda med duv- eller kycklingkött blandat med mandlar, kanel, apelsinblomvatten, lök och flera andra kryddor.

Till maten dricks det oftast vatten eller läsk, eller så beställs verbena-te till maten, vilket passa bra till kötträtter. Sedan avslutas måltiden traditionellt med en skål fylld med olika frukter.

Av Ingvild Mørkved

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco