Korta nyheter Juni 2009

Korta nyheter Juni 2009

alt

Torsdagen den 30 april mottog svensk-spanska Carolina Navarro Björk, som är regerande världsmästare i paddle tillsammans med med partnern Alejandra Salazar från 2008, det prestigefyllda priset Cata Tenorio.
Carolina och Alejandra blev hedrade med priset för deras lysande insatser inom sportgrenen samtidigt som paret valdes till det bästa paddleparet i världen.
Arrangemanget hölls i Racket Club Granandos i Marbella där både Marbellas borgmästare Àngeles Muñoz och generaldirektören för själva klubben Luis Ortiz mötte upp.
Paddleklubben La Reserva de Higuron i Benalmádena mottog också pris för bästa arrangör av paddleturneringen 2008.

Inbrott med nyckelkopior
Två inbrottstjuvar blev i mitten av maj anhållna av polisen i Marbella efter att de hade begått en lång rad inbrott där man använt nycklar som den ene av de två misstänkta hade ”lånat” och låtit göra kopior av under tiden som han utfört hantverksarbeten hemma hos de personer som han senare bröt sig in till och förövade smycken, kontanter och elektronik. Enligt Comisaria Provincial i Málaga är det långt ifrån ett okänt sätt, något som man vid många tillfällen kan undvika genom att använda lite sunt förnuft.
Vem har inte haft sina nycklar utlånade till städtanten, trädgårdsmästaren eller hantverkaren?
Självklart måste man kunna lita på de människor som utför arbeten i ens hus eller verksamhet, men inte med blind tillit. För även om städtanten eller trädgårdsmästaren är världens godaste människor så har deras ”grannes kusins son” kanske inte den bästa karaktären. Han lånar nyckeln, gör en kopia och skryter om den för kompisarna som får nyckelkopian för att göra inbrott. Mycket ofta går det till på det sättet. Man bör byta sina lås med jämna mellanrum och även få skiftat koderna till alarmsystemet när dessa har varit utlämnade till tredje person. Självklart försäkra sig om att de personer som har tillgång till egendomen med nycklar och alarmkod har varsin kod för på det sättet kan man alltid identifiera den svaga länken i ”säkerhetskedjan”.

Vägarbetet i San Pedro de Alcántara har påbörjats
Arbetet med vägen genom San Pedro påbörjades efter en del förseningar i mitten av maj.
Den första dagen resulterade vägarbetet upp till 13 km långa köer men redan dagen efter hade många beslutat sig för att använda sig av motorvägen som går utanför stan, så trafiken flöt bättre. Marbellas kommunledning hade bett Junta de Andalucia om att låta bilisterna använda motorvägssträckan gratis under tiden för arbetet, men förslaget avvisades.
Vägarbetet startade vid Guadalmina och är planerat att sluta vid A-7 Ronda-korsningen om ett och ett halvt år och då skall den nya tunneln göra tillvaron lättare för de c:a 65 000 bilister som dagligen använder sträckan.

Influensa A sprids inte så fort som först befarades
Det var vid En Suecos deadline den 15 maj som man konstaterade 100 fall av influensa A, eller svininfluensa, i Spanien, då det i resten av världen uppstod fruktan för en större epidemi när nyheten om den smittfarliga influensan kom ut.
Eftersom antalet smittade inte steg så kraftigt som befarat och för att de drabbade snabbt blev utskrivna igen minskade paniken.
Det fanns vid denna tidpunkt 30 personer med influensa A i Andalusien, 29 i Valencia och 26 i Katalonien. Av 100 smittade hade 78 varit i Mexico. Många är utskrivna och resten är under behandling. Hälsoministern menar att det inte finns fog för panik, men understryker dock det viktiga i att man kommer under behandling inom 48 timmar.

Ingen anledning till att inte äta Jamón Serrano
Ryssland har i samband med den nya influensan stoppat importen av levande grisar och matvaror som innehåller fläskkött.
Spanien exporterar årligen för c:a 70 miljoner (5% av den totala exporten) av dessa varor till Ryssland, där Jamón Serrano är en lyxvara. Både den spanske regeringen och Europakommissionen har bett ryssarna att häva importstoppet eftersom det inte finns något tecken på att smittan sprider sig från grisar bara för att det första fallet av influensa A var en mexikansk pojke som bodde nära en svinfarm. Det finns alltså ingen orsak till att inte fortsätta äta skinkan och i Spanien har ingen gris blivit slaktad av andra orsaker än för skinkan. Men det har hänt på andra ställen till exempel i Egypten, liksom Afghanistans enda kända gris som lever i en zoologisk trädgård är satt i karantän.

Nerja får skalbaggs-resistenta palmer
Klagomål från invånarna i Nerjas centrum har fått kommunen till att besluta sig för att byta ut träden mot en ny typ av palmer som ska vara motståndskraftiga mot El Picudo Rojo (den röda skalbaggen) som till nu har ödelagt flera tusen palmer på Costa del Sol.
25 palmer är nu planterade mellan rondellen i Frigiliana och fram till Nerja.

Regeringspartiet leder i opinionsundersökning
Trots en negativ tillväxt och fyra miljoner arbetslösa lyckades det inte för det konservativa oppositionspartiet i en opinionsundersökning att få bättre resultat från väljarna än före krisen.
Den senaste mätningen från analysinstitutet CIS visar att PSOE skulle få 40,8 procent av rösterna medan det konservativa skulle få nöja sig med 40 procent. PSOE skulle med andra ord vunnit om det hade varit val i dag.
PSOE har dock gått tillbaka från de 43,8 procent partiet fick vid valet i mars 2008, men har sedan oktober 2008 gått fram från de 39,5 procent som de då hade.
Det var när statsministern José Luis Zapatero nekade till att Spanien var i kris, men efter att ha erkänt problemen har regeringspartiet gått framåt i väljarnas ögon.

Första icke nationalistiska regeringen i Baskien
Den baskiska regeringen fick för första gången i Spaniens demokratiska historia en icke nationalistisk ledning sedan den socialistiska Patxi López den 7 maj svor eden som ledare för lokalregeringen. Regeringen är också historisk då den är en koalition med både socialistiska och konservativa medlemmar. Efter edceremonin i parlamentet fick López, som nu kallar sig Lehendakari, enligt baskisk tradition också svära eden under ekträdet i Gernika.
I sitt första tal försäkrade han att hans viktigaste mål var att bekämpa terrorn och våldet i regionen och som tecken på detta var hans första officiella uppdrag att besöka gravplatsen för en Guardia Civil-polis som ett år tidigare blivit mördad av ETA. Det tidigare regeringspartiet nationalistiska PNV är nu i opposition och det utan Juan José Ibarretxe som har valt att dra sig tillbaka från politiken.

Spanjor vinner största vinsten på Euromilliones

En spanjor har vunnit 126,2 (126 231 764) miljoner euros på Euromilliones och det är den största vinsten någonsin i Europa. Den lyckliga är en 25-årig mallorcabo som köpt kupongen på internet. Hon hade varit sjuk i influensa den gångna helgen och först på måndag morgon på väg till arbetet fick man sänt en SMS till henne där hon blev informerad om att hon inte nu behövde gå och arbeta när hon är sjuk. En irländsk kvinna hade det tidigare europeiska rekordet. Hon vann 2005 drygt 115 miljoner. Men den största vinsten blev utbetald 2006 då de 183 miljonerna blev delade mellan två fransmän och en portugis som alla hade de rätta siffrorna. Euromilliones spelas i 10 europeiska länder.

Juan Antonio Roca får själv betala sin advokaträkning
Den spanska Högsta domstolen Audencia Nacional har nekat Juan Antonio Roca, tidigare stadsarkitekt i Marbella, tillgång till 800 000 euros av sin förmöghet till att betala sina advokaträkningar som har nått svindlande summor. Den stora räkningen beror naturligtvis på alla rättegångarna i Malaya-målet.
Domaren motiverade beslutet med att ”man därmed eliminerar alla fördelar som denna kriminella handling har haft”. Rocas advokat under de två och ett halvt år som målet har pågått har inte blivit betald för de cirka 40 rättegångar som fortlöpande har hållits mot den siste stadsarkitekten under GIL-partiets regim.

Regeringen har förlorat en omröstningen för första gången
Då det baskiska separatistpartiet PNV förlorade i valet den 1 mars och makten gick till socialisterna, miste Spaniens PSOE- regering ett stöd i parlamentet. Det förväntades att regeringen snart skulle förlora omröstningarna och det skedde för första gången den 28 april. Det handlade om ett förslag att regeringen nästa år skulle skära ner på antalet ministrar med minst en. Förslaget blev godkänt trots att regeringspartiets medlemmar röstade emot.
Förslaget blev lagt då oppositionspartierna förväntade sig att statsministern  Zapatero av ekonomiska orsaker skulle skära ner på antalet ministrar vid de senaste ministerbytena, vilket inte skedde.

Nu är totalt 29 politiker och tjänstemän misstänkta i Alcaucín
Operacíon Arcos, korruptionsmålet i Alcaucíns kommunledning, där antalet misstänkta nu är 29 efter att fem personer, arkitekter och värderingsmän, i slutet på april blev anhållna.
Korruptionen i staden uppdagades i början av mars och dåvarande borgmästaren José Manuel Martin Alba har sedan den 3 mars suttit i fängelse anklagad för korruption, penningtvätt och bestickning. Det var också i hans hem som polisen fann 160 000 euros gömda i en madrass. Utöver honom satt också den tidigare chefen för det kommunala arkitektkontoret i Málaga, José Manuel Lampérez, länge i fängelse i samma mål, men blev i mitten av maj frisläppt mot en borgen på 120 000 euros.
Den nya kommunledningen räknar med att det tar minst 15 år att röja upp i mängden olovliga bygglov och man därför bett den andalusiska lokalregeringen om hjälp.

Estepona nära en ekonomisk kollaps
Under flera veckor har man inte kunnat använda krematoriet i Estepona för att gasleverantören har stängt kranen eftersom kommunen inte har betalt räkningen. Nu fungerar krematoriet igen, men det är bara tillfälligt.
Kommunen är skyldig många andra pengar bl.a. Sevillana-Endesa. Bara från 1992 finns det fortfarande en räkning på 500 000 euros och först då elleverantören hotade med att stänga av strömmen blev man enig om en avbetalningsuppgörelse. Detsamma gäller Telefónica som har en obetald fordran på 200 000 euros. Esteponas ekonomiska problem har varit offentligt kända sedan 2007 då kommunen hade ett underskott på 64 miljoner euros. Kommunens största utgiftspost är lönerna på totalt fyra miljoner till de 1 300 kommunalt anställda.
Man har nu uppmanat de anställda att spara på strömmen samt att bara använda telefonen när det är absolut nödvändigt. Man har också utlöst ett bonussystem som ger medarbetarna en årlig extra utbetalning på 1 200 euros bara för att vara närvarande på arbetet.
I samma stad är tre lokalpolitiker, talesmannen för PES (Partido Estepona) samt två tidigare medlemmar av GIL-partiet, ålagda av rätten att återbetala 624 000 euros som de skulle ha mottagit genom bluffakturor under GIL-perioden 1995 till 1999. Talesmannen för PES har vädjat i målet då han menar att han bara är ansvarig för
78 000 euros. Han har dessutom nekat till att avgå.

Sparris på 3,12 meter funnen i Villanueva de Tapia

En jättesparris på 3,12 meter blev i maj funnen av Fransico Espejo som bor i byn Villanueva de Tapia.
Han är en av många som med jämna mellanrum plockar sparris i de omkringliggande skogsområdena och det var under en sådan tur som han fann sparrisen i ett olivträd.
När en sparris växer i tät vegetation eller inne i ett uttorkat olivträd söker den sig mot ljuset och kan därför bli så lång. På grund av sin längd blev sparrisen inte använd av Espejo till den sparrisomelett som han brukar laga efter sina sparristurer.

De spanska bankerna klarar sig bättre än befarat
Landets banker klarar krisen bättre än vad man hade befarat. Under årets första kvartal föll bankernas sammanlagda underskott med bara 18,6 procent i förhållande till samma kvartal 2008. Alla har det lika bra. Caja Madrids överskott steg med 1,2 % medan Caixa Catalunyas vinst föll med 83 procent.

Abortpiller finns nu i handeln
Hälsoministern godkände den 12 maj ett förslag om att det så kallade abortpillret eller dagen-efter-pillret ska säljas i handeln. Hälsoministern hänvisar till ett liknande system i andra europeiska länder, bland annat i Tyskland och Danmark, där abortpillret varit i handeln under flera år. Orsaken till den nya ordningen är att man vill begränsa antalet oönskade graviditeter och aborter.
Hälsoministern Trinidad Jiménez understryker dock att pillren ska vara en nödlösning och inte ett nytt preventivmedel. Abortpillret ska finns på apotekens hyllor i augusti.

Golfklubb och nytt bostadsområde mellan Churriana och Torremolinos
Málagas tekniskaråd har givit tillstånd till att uppföra 2 847 bostäder och en golfklubb i området känt som Rojas-Santa Tecla, mellan Churriana och Torremolinos.
Här skall byggas radhus, lägenheter, parker, skolor och köpcentrum som tillsammans med de 18 hålen kommer att täcka 330 000 kvadratmeter.

Tre kostymer kan bli Valenciaregionens ledares fall
Omkring 40 medlemmar av det konservativa partiet PP:s topp, de flesta från Valencia, har länge varit i rampljuset misstänkta för korruption.
Ledaren för Valenciaregionen, Fransico Camps, och hans ”nummer två” blev i slutet av maj inkallade till regionens högsta domstol för att bli korsförhörda i ärendet, känt som Casco Gürtel. De misstänks båda för att ha mottagit flera kostymer från företaget Orange Market.
”Groteskt och oacceptabelt” kallade ledaren för PP, Mariano Rajoy, tidigare på året undersökningen som blivit igångsatt av länsrättsdomaren Baltasar Garzón.
”Jag har inget, absolut inget att dölja,” förklarade Camps.
”Ingen bekymrar sig över tre kostymer,” sade samme Rajoy i april då han igen försvarade Fransisco Camps och de andra partimedlemmarna som är misstänkta i korruptionsmålet.
Domaren menar att han har bandupptagningar av telefonsamtal mellan ordförande för la Generalitat Valenciana och Álvaro Pérez, en medarbetare på Orange Market, som avslöjar Camps.
Beskyllningarna om korruption handlar inte bara om tre kostymer, utan om ansenliga belopp. Det kan däremot vara kostymerna som sätter stopp för Camps och då har Rajoy all anledning till att bekymra sig över tre kostymer.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.