Vad är det som styr övergångsåldern?

Uppe i hjärnan sitter en liten bönformad körtel -hypofysen – som styr resten av kroppens körtlar – alla dem som producerar hormoner som är så viktiga för oss. Den påverkar till exempel sköldkörteln till att bilda ett hormon som reglerar ämnesomsättningen, bukspottkörteln till att producera insulin och äggstockarna till att framställa de två kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Utan hormoner är vi inte mycket värda. Det är bara östrogen och progesteron som påverkas av övergångsåldern – inte de andra hormonerna.

Vad är då övergångsåldern?
Övergångsåldern kallas också menopausen eller klimakteriet. I början av övergångsåldern är menstruationerna lite oregelbundna och detta beror på att äggbildningen i äggstockarna är på väg att upphöra och därför fungerar inte ägglossningen som tidigare.
Man bildar heller inte det ena könshormonet progesteron på normalt sätt.
Progesteron är det hormonet som bildas efter ägglossningen och som "förbereder" livmodern på att ta emot ett befruktat ägg. Det andra kvinnliga könshormonet, östrogen, bildas först i normala mängder, men efter hand upphör det också. Det händer ofta att menstruationerna blir kraftigare när övergångsåldern närmar sig och inte svagare som man omedelbart skulle tro.

Vad händer när östrogenet försvinner?
Många delar av kroppen är beroende av östrogen. Benstommen blir till exempel underhållen av östrogen som förhindrar benskörhet och som därmed förhindrar osteoporos. Desto tidigare man kommer i övergångsåldern ju större är risken för benskörhet.
Kvinnor är också i hög grad skyddade mot hjärt- och kärlsjukdomar före övergångsåldern. När östrogenet upphör, ökar risken för högt blodtryck samt blodproppar i hjärta och hjärna (och närmar oss risken som män löpte flera årtionden tidigare). Detta beror bland annat på att kolesterolinnehavet, speciellt det "dåliga" kolesterol LDL, stiger och ökar risken för åderförkalkning. Östrogenet ökar det "goda" kolesterol HDL.
I huden sker det förändringar när hormonerna upphör. Huden "åldras" och det kommer fler rynkor. Det beror på att kollagen-innehållet i huden minskar och det gör huden mindre smidig och elastisk. Många kvinnor blir nedstämda av att de snabbt ser äldre ut. Också håret mister sin smidighet och många tappar en hel del hår, dels på huvudet men också runt könsorganet och det är många ledsna för.
Bristen på östrogen går ofta ut över slemhinnorna i slidan och urinvägar genom att de tappar smidigheten, fuktigheten och framför allt tjockleken. Det ger många problem i form av smärtor, sveda, klåda, problem vid samlag, inkontinens och urinvägsinfektioner.

Hur lång tid varar övergångsåldern?
Övergångsåldern inträffar som regel mellan 45 – 55-års ålder, men kan förekomma så tidigt som i tjugoårs åldern, samtidigt som det också finns kvinnor i 60-års åldern som fortfarande har menstruation.
Själva menopausen, som betyder tidpunkten för den sista menstruationen, är för svenska kvinnor i genomsnitt omkring 51 år. Egentligen vet man först efter ett tag att det var just den sista menstruationen och det är brukligt att det ska gå ett år utan menstruation för att man ska kunna säga att det är över.

Av Hanne Rothe Rosenkilde, farmaceut och audiologist

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.