Dela

De flesta av oss tvekar inte att skicka vår bil till service en gång om året, för att försäkra oss om att vi kan köra med den ett tag till. Vi använder gärna ett par timmar till att få ljusa slingor i håret. Men när det rör sig om vår egen kropp, glömmer vi ofta bort att vi också kan ha nytta av en kontroll. Eller tycker vi att ett par timmar är för mycket tid för en undersökning?
Förebyggande hälsoundersökningar kan avslöja dolda sjukdomar, och därmed ge möjlighet att sätta in åtgärder i tid. Undersökningarna är en bra idé för dem som känner sig friska och vill bevara den goda hälsan, men också för personer med symptomer som de gärna vill ha undersökt närmare.
Specialläkare, Ph.d. Allan Larsen samt fysioterapeut Jacob Lindgreen, har därför sammanställt en hälsokontroll som En Sueco bett två personer att genomgå. Här berättar de om sina erfarenheter och de skavanker som kom fram i dagens ljus.

Ewa-Lotta Broberg

"Det här var spännande att vara med om. Jag har tidigare genomgått andra hälsoundersökningar, men ingen har varit så grundlig som den här.
Allt undersöktes.
Jag har problem med det ena knäet, vilket jag redan visste, men de kunde bekräfta att jag måste opereras om det ska bli bättre. Ännu har jag inte beslutat om jag vill genomgå en operation.
Vad jag inte visste var varför jag har ont i armar och skuldror. Det visar sig att jag har en sena som i några ställningar kommer i kläm och ger smärta, också kallad "impingement" i axelleden. Det ska nu undersökas närmare med röntgen.
Dessutom fann de att jag är skev i höfterna, som kan gå ur led, och som gör att jag har ont i nedre ryggen. Detta blir nu avhjälpt med ett skoinlägg.
Mina kolesterolvärden är i sin ordning, fettprocenten i blodet är lite högt men det är inte allvarligt då jag har ett lågt blodtryck. Alla organen var också i bra skick.
För övrigt var det positivt att blodproven bara tas med tre små stick i ena fingret och att resultaten, från en likadan apparat som i akutvården, var klara med detsamma.
Det värsta var min kondition. Den är inte bra. Det förvånade mig då jag varje dag går en promenad med hunden i en och en halv timme i ett kuperat område.
Jag spelar dessutom golf, men på grund av problemet med mitt knä som inte tål golfbanans sneda terräng kör jag buggy mellan hålen, så det ger kanske inte så mycket motion. Nu ska jag börja cykla i gymmet som finns i kvarteret där vi bor. Om ett par månader ska jag testa min kondition igen."

 

Ola Mähl

"I det stora hela var jag positivt överraskad av mina resultat. Trodde att de skulle vara mycket sämre, med tanke på att jag är väldigt dålig på att röra mig. Mina blodvärden och blodtryck var bra. Det gjorde mig glad då jag de senaste 5 åren haft problem med för högt diastoliskt blodtryck, det undre trycket alltså. Det "negativa" som jag inte visste om innan, var att jag har ett "höftproblem" i vänster höft, därför kan jag inte vinkla ut benet ordentligt.
Jag har också problem med min högra armbåge sen ca ett halvår tillbaka. De sa direkt att det var en "golf-armbåge" – jag som inte hållit i en golfklubba sedan 1984 och då var det en minigolf-klubba. Men den här skadan kan man också få om man arbetar mycket med musen vid datorn. Vid ett senare tillfälle ska jag träffa Jacob igen för konsultation beträffande övningar för min armbåge, höft och min sedan 25 år tillbaka dåliga (sjukvårds-) rygg.
Det var verkligen en positiv upplevelse att få komma till Allan och Jacob. Har länge dragit mig för att göra en hälsokontroll, då jag som sagt varit medveten om min ”lathet”, men har nu fått en ”push” till att röra mig mer, samt även tänka på vad jag stoppar i mig. Jag rekommenderar verkligen en hälsokontroll hos Centro Sanum. Istället för att köpa onödiga födelsedagspresenter eller julklappar, varför inte ge bort en hälsoundersökning?? Till sist vill jag också tacka för det varma och trevliga bemötandet av personalen.

Hälsoundersökningen består av:
• Läkarens bedömning av hälsotillståndet.
• Screening av kroppens organfunktioner: hjärna, hjärta, lungor, lever, njurar, tarmar, urinvägar, reproduktionsorgan samt matsmältningsorgan.
• Fysioterapeutisk bedömning av form och kondition.
• Undersökning av rörelseförmågan (muskler, leder).
• Klarläggning av eventuella livsstilssjukdomar och rådgivning om kost o.d.
• Individuella undersökningar med utgångspunkt från personliga riskfaktorer.
Det rekommenderas att alla över 40 år genomgår en hälsoundersökning en gång om året.
Undersökningarna varar i cirka två timmar.
Efter kontrollen får man en profil som noga belyser alla undersökningarna på en lättförståelig danska.
Undersökningarna äger rum i Centro Sanum, som ligger i Centro Idea, Mijas. Kontakta Dr. Allan Larsen på tel 659 426 959 för ytterligare information.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.