Korta nyheter oktober 2009

Korta nyheter oktober 2009

Omkring klockan 13.45 den 16 september utbröt en häftig naturbrand precis vid sidan av golfklubben Los Naranjos i Nueva Andalucia nära La Quinta i Benahavís. Fem specialflygplan och tio transport- och brandhelikoptrar arbetade för fullt för att bemästra branden och på kvällen den 16 september var branden under kontroll.
Under loppet av de fem timmar när branden inte var under kontroll lyckades den förstöra ca 35 hektar skog och mark, men inga människor kom till skada
och inga hus blev berörda. I släckningsarbetet deltog över 100 brandmän och andra specialister på skogsbränder. Man vet ännu inte hur branden uppstod

Skogsbrand omkring Estepona
Den osedvanligt varma augusti månaden kombinerat med en september med kraftiga vindar innebar att det natten till den 10 september utbröt en skogsbrand i bergen omkring Estepona och Casares, närmare bestämt i naturparken Los Pedregales.
Skogsbranden är i år den hittills värsta i Málagaprovinsen och den tredje värsta under det senaste årtiondet. Men trots det oframkomliga området reagerade man snabbt och med över 200 militärer, 200 lokala brandmän och polis samt 20 olika slags flyg och helikoptrar lyckades man stoppa eldens spridning.

Fyra kvinnor anhållna för att stjäla parfym
Fyra kvinnor försökte med list, då de i början av september blev anhållna för att stjäla parfym från en butik i Almería. Den ena av de anhållna, en ung kvinna på 19 år, hade tagit med sig sin några månader gamla baby och stod och pratade med expediteten medveten om att det ville rikta hennes uppmärksamhet mot babyn.
Samtidigt gick de andra kvinnorna, dvs en kvinna på 41 medan två andra var 17 och slutligen en på bara 11 år, runt i affären och agerade kunder. Men gruppen arbetade ihop och de unga kvinnorna samt den vuxne på 41 år hade i skymundan paketerat flera dyra parfymer i silverpapper för att undvika att larmet gick igång när de gick ut ur affären.
Gruppen blev i alla fall avslöjade och polis fann parfymer till ett värde av 233 euro medan andra parfymer hade gått sönder så det samlade värdet av skadorna i affären uppgick till 550 euro. Bara fyra blev anhållna eftersom den ena av flickorna bara var 11 år. Hon och den några månader gamla babyn är i säkra händer hos fadern till den nyfödde.

De andalusiska sparbankerna förlorar pengar
De fem största andalusiska sparbankerna är alla märkbart drabbade av den pågående krisen. Det är bara Caja Granada som har lyckats öka sitt överskott i förehållande till föregående år, men överskottet är på beskedliga 1,5 miljoner euro. CajaSur är den andalusiska banken som har minskat sitt överskott före skatt mest med ett ras från 48,8 miljoner euro till 8,6. En minskning på över 500% i relation till första halvåret 2008.
CajaSol har också upplevt en kraftig nedgång i överskottet från 124,2 miljoner euro till 70,2 miljoner euro, det ger en sammanlagd minskning på 43,5%.
CajaJaen är bland de minsta andalusiska sparbankerna och upplevde ett ras på 24,2 %, från 3,3 miljoner euro till 2,5 miljoner. Slutligen är det Unicaja som är den största andalusiska banken som tappade ca 24 % av överskottet mot förra året till att nu ha ett resultat före skatt på 172,32 miljoner euro mot 227 miljoner första halvåret 2008.

Solenergin ska utnyttjas
Ayuntamiento de Fuengirola har efter en bra avslutad försöksperiod installerat flera bevattningsanläggningar på små grönområden i Los Boliches som går på solenergi. "Med att inte ha bevattningsanläggningar som går på ström kan man spara både el och vatten," säger Maria Jesús Pascual, som är ansvarig för grönområdena i Fuengirola. Längs Avenida Jesús Cautivo, närmare bestämt längs med järnvägen, kan man se små plattor i marken som är solfångare vilka driver bevattningsanläggningen. Kommunen räknar med att kunna spara ca 40% energi och vattenförbrukning med den nya tekniken.

Ännu ett narkotika fynd på Costa del Sol
Guardia Civil fortsätter sin kamp mot narkotikan på Costa del Sol. Den här gången var det i Sevilla där man efter en längre tids spaning gjorde ett tillslag mot ett hus som hade en mindre lagerlokal uppförd på tomten. Operationen blev lyckad, men polisen blev något överraskade av den mängd hasch man hittade. Inte mindre än 67 buntar med hasch med en totalvikt på 2 090 kilo blev bytet. Husets ägare, en 39-åring, hade åtskilliga gånger tidigare varit i kontakt med polisen och blev anhållen tillsammans med grannen som också hade en lång kriminell bakgrund.

Mycket avfall i floderna i Málaga
Som en följd av att sommaren nu försvinner och hösten bankar på dörren kommer det mer regn. Det har man varit medveten om i Málaga och därför har man sedan början av september satt igång ett större upprensningsarbete av avrinningskanalerna i staden för att undgå skador och översvämningar.
Med de kraftiga regnfallen som blivit allt vanligare på Costa del Sol under de senaste åren är det nödvändigt att avrinningskanalerna är rensade så de klarar den stora mängd vatten. Under de två första veckorna i september har man i 14 avrinningskanaler samlat in inte mindre än 800 ton avfall, allt från mopeder, vitvaror, madrasser, möbler till vanliga sopor från hushållen
Lokalpolitikerna är trötta på allt avfall och uppmanar människorna att inte kasta skräp i kanalerna. Man är väl förberedd på de kraftiga skyfallen.

Hamnen i Estepona ska renoveras
Den gamla fiskehamnen i Estepona ska fortlöpande renoveras under de närmaste tre åren. Många områden längs med fiskehamnen är nedslitna och det är dåliga förhållanden för de handlande. Man kommer att investera över 30 miljoner euro som man blivit garanterad av Junta de Andalucia för att göra hamnområdet mer modernt. Det kommer dessutom att göras flera områden för vattensport samtidigt som den nya hamnen kommer att få plats för ca 600 båtar av mindre storlek.

Polisbilar i lågor
Natten till den 15 september blev det sannolikt utfört grov skadegörelse mot polisen i Málaga då det utbröt brand i fem av polisens transportbilar och dessutom blev två patrullbilar helt utbrända.
Polisbilarna var helt nya och branden inträffade vid polisstationen på Calle Conan Doyle i Málaga. Det var snabbt många brandmän på plats men bilarna stod inte att rädda vilket också styrker misstanken om att branden var anlagd. Ingen kom till skada vid branden.

Många äldre är överviktiga
60 procent, så många av Málagas spanska vuxna invånare lider av övervikt eller kraftig övervikt. Det visar nya siffror från en undersökning gjord av Servicio de Medicina Interna del Hospital Carlos Haya y del Distrito Sanitario – Málaga.
Tendensen ser ut till att stiga med åldern, således är 80 procent av människorna över 50 överviktiga, något som väcker farhågor bland myndigheterna eftersom övervikt medför ökad risk för diabetes, blodproppar och hjärt-och kärlsjukdomar. Totalt har 2 300 personer mellan 18 och 80 år deltagit i undersökningen.
I nästa del av undersökningen kommer man att fokusera på hur människorna kan ändra sin dåliga livsstil. Det rör sig om att sluta röka, äta sundare och motionera minst 30 minuter om dagen fem gånger i veckan.

Málaga med i energivågen
Kampanjen "Renove" som betyder förnyelse har fått ca 17 000 invånare i Málaga att byta till strömsnåla vitvaror. Kampanjen går ut på att om man byter ut sina gamla vitvaror till nya och mer energisnåla får man mellan 100 och 125 euro i bidrag.
Kampanjen som är underskriven av Consejería de Innovación, Ciencia y Empresa, ett råd för modernisering, vetenskap och företag, har varit igång sedan januari i år. Junta de Andalucia meddelar att man bytt ut
114 863 vitvaror något som kommer att ge en årlig besparing i CO²-utsläpp med 8 780 ton. Samtidigt sparar man 25 000 kilowatt i elförbrukning, vilket motsvarar en årlig förbrukning för 4 800 hem.

Iberia hårt drabbat av krisen

Som många andra flygbolag i världen är också Iberia drabbad av den pågående finanskrisen. Således förlorade det största spanska flygbolaget 156,3 miljoner euro under de första sex månaderna 2009. Omsättningen har gått ner med hela 22 procent i förhållande till samma period förra året.
Den generella nedgången på världsmarkanden har haft en negativ effekt, men det är särskilt på inrikesflyget som Iberia förlorat pengar. Bara omsättningen på biljettförsäljningen har minskat med 20,9 procent på ett år och det är speciellt business-class som har blivit påverkad eftersom företagen är tvungna att spara och därför köper de billigare biljetter.
Men trots den markanta nedgången har Iberia fortfarande en vettig ekonomi med ett egenkapital på mer än 2 200 miljoner euro och beläggning på 78,9 procent. 

Kvinna från Mijas födde enäggstrillingar

En kvinna från Mijas födde i slutet av augusti något så ovanligt som
enäggstrillingar vilket man bara har registrerat några få gånger i Europa. Senast det hände var för övrigt i Barcelona.
Hela havandeskapet har gått helt normalt och redan vid första
ultraljudsundersökningen kunde föräldrarna till sin stora överraskning få veta att det var tre välskapta foster.
Föräldrarna, som redan innan har en son på två år, är glada för att de haft förhållandevis lång tid på sig att vänja sig vid tanken på trillingar och har samtidigt köpt en ny och större bil så det ska finnas plats för hela
familjen.

Antalet besök av kryssningsfartyg i Málaga stiger markant
Finanskris eller ej, så kommer det fortfarande turister till Málaga. Under de första sex månaderna av 2009 har Málaga hamn upplevt en riktig boom i antalet besök av kryssningsfartyg, och inte minst turister. Trots att hamnen bara är den femte största i Spanien efter Barcelona, Palma, Las Palmas och Santa Cruz de Tenerife är det ändå den hamnen som har upplevt den största ökningen jämfört med det senaste året.
Under årets första sex månader besökte 121 kryssningsfartyg med totalt 177 513 passagerare Málaga hamn, vilket är en ökning i antalet fartyg på mer än 14 procent och en ökning på nästan 33 procent i antal passagerare i förhållande till samma period förra året.
Man räknar med totalt ca 450 000 passagerare i år vilket skulle innebära en ökning på nästan 27 procent i förhållande till 2008.
Staden har under flera år i rad upplevt markanta framgångar med kryssningsfartygens besök, bland annat steg antalet passagerare från 2007 till 2008 med över 20 procent.

Dyrt att övernatta i Marbella
Oavsett den generella nedgången i ekonomin och det faktum att priserna för att övernatta på hotell i genomsnitt har fallit med 16 procent i Europa, är det fortfarande jämförelsevis dyrt att övernatta i Marbella. Det kostar i genomsnitt 120 euro för ett hotellrum, vilket gör Marbella till den dyraste staden i Spanien efterföljt av San Sebastián (114 euro) och Barcelona (97 euro).
Spanien är emellertid fortfarande det sjätte billigaste landet i förhållande till hotellpriser efter Tjeckien, Ungern, Polen, Irland och Portugal. De dyraste länderna är Schweiz (139 euro), Danmark (119 euro), Norge (112 euro), Italien (106 euro), Storbritannien (101 euro) och Sverige (100 euro).

Asiatisk invasion i Málaga
Ska man tro de boende på Carretera de Cádiz så håller området på att bli ett litet "china town". Under de senaste året har mer än 30 olika basarer och köpmän med asiatisk bakgrund öppnat på samma gata och det är utan att räkna med de asiatiska restaurangerna.
Det har medfört att de lokala köpmännen fått en hård konkurrens som är omöjlig att slå. "De har öppet mer än 12 timmar om dagen och stänger inte på nationella helgdagar som vi spanjorer," säger en lokal köpman. Också de lokala klädaffärerna känner sig drabbade. "De asiatiska multibasarerna har inneburit att vår omsättning har sjunkit. Vi kan inte sälja kläderna lika billigt för de har inga utgifter för personalen så som vi har. I stället arbetar hela familjen i butiken och det kan inte vi konkurrera med," säger Juan Manuel Félix, som äger en butik med modekläder i området.
Byggandet av den nya tunnelbanan i Málaga har betytt att många butiker har stängt eller är för uthyrning och asiaterna har varit snabba på att antingen köpa eller hyra de tomma lokalerna.

Försenad skolstart i Marbella

Efter ett långt sommarlov var den första skoldagen den 10 september för många spanska grundskoleelever. I Marbella hade föräldrarna och barn mött upp klara för en ny epok i barnens liv. Men då föräldrarna vid bland annat José Banús de Nueva Andalucia-skolan såg vilket skick skolan befann sig i beslutade de sig för att blockera ingången.
Orsaken var att 19 skolor i Marbella området under sommaren genomgått renoveringsarbeten, men flera av skolorna var inte klara i tid. Den förutnämnda skolan och "Los Olivos" var inte i tillräckligt bra skick för att överhuvudtaget ha undervisning i, vilket betydde att ca 1 000 barn måste vänta till måndagen den 15 september med att börja skolan.

Bärbara datorer till eleverna
I anslutning till skolåret 09/10 kan eleverna i 5:e och 6:e klass i andalusiska grundskolor se fram emot att börja arbeta mycket med bärbara datorer.
La Consejería de Educación informerade den 10 september att senast i januari 2010 ska alla elever i de tidigare nämnda klasserna ha en bärbar dator som de ska använda i undervisningen.
Det handlar inte om en traditionell bärbar dator som kan ha kontakt med internet överallt, men däremot en dator som har touch-skärm så eleverna kan "skriva" på skärmen med en speciell penna. Det kommer att vara möjligt att vara ute på internet, men bara i klassrummen. Totalt kommer 173 000 elever att få glädje av datorerna och det totala kostnaden kommer upp i 50 miljoner euro.

Militärflyg störtade nära Jaen
Under ett övningsuppdrag den 10 september störtade ett militärflygplan av ännu okända orsaker. Planet störtade nära Jaen, men piloten hann att skjuta ut sig och slapp undan med mindre skråmor. Det är fjärde gången i år som ett plan av typen Mirage F1 störtar i Spanien. Vid en liknande olycka tidigare i år omkom två kaptener och en löjtnant från flygvapnet då deras plan störtade.
I juni i år hände det två flygolyckor, en i Navarra och en på Kanarieöarna. Här blev det bara materiella skador då piloterna hann skjuta ut sig med katapultstolen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.