Nyheter november 2009

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Gas under havsbotten utanför Mijas
Det spanska petroliumföretaget Repsol har beslutat sig för att ta reda på om det finns gas i underjorden i havet utanför Mijas.
Företaget har lämnat in en ny ansökan till industridepartementet för att få tillstånd att borra efter olja och gasförekomster i havsbottnen, 10 km utanför El Faro i Mijas.
Det är inte för första gången Repsol hoppas på att få tillstånd att borra efter olja och gas utanför Costa del Sol. Senast det hände var 2005, men den gången blev ansökan avvisad efter massiva protester ifrån miljö- och turistsektorn i området.
Undersökningen i underjorden kommer att pågå under en månad och ska äga rum i juni 2011.

Mariano Rajoy i Gürtel-målet
Ordförande för det konservativa partiet, Mariano Rajoy, valde i slutet av oktober att bryta tystnaden i samband med det pågående korruptionsmålet, som för närvarande har kostat 15 konservativa ledare deras poster.
På en presskonferens sade Rajoy, att han fortfarande ställer sig bakom den valencianske regeringsledare Fransisco Camps, som är en av de involverade i Gürtel-målet.
Några dagar dessförinnan blev den konservativa generalsekreteraren i Valencia, Ricardo Costa, suspenderad på grund av hans roll i målet. Costa försäkrar, att han inte har gjort något olagligt och bara har åtlytt order från partiets högsta ledning.
Målet rör sig om muta och olagligt partistöd där flera konservativa toppolitiker från Valencia skulle ha mottagit kostsamma gåvor – bl.a. skräddarsydda kläder. De entreprenörsfirmor, som anses ha finansierat det konservativa partiets avdelning i Valencia-regionen, hade en mycket bra anledning att göra det. Enligt polisens undersökningar fick företagen nämligen uppdrag för drygt 800 miljoner euro.

Stora investeringar i Andalusien
3.100.000.000 euro ska investeras i Andalusiens infrastruktur under 2010. Därmed blir Andalusien den spanska provins som det ska investeras mest pengar i, det är samtidigt den största investeringen i infrastrukturen i en spanskprovins någonsin.
Transportminister José Blanco, uttalade under sitt besök i Andalusien den 8 oktober, att regionen därmed också blir den provins som utöver infrastrukturen, generellt sett blir investerat mest pengar i för nästa år.
Från 1996 till 2003 var investeringen totalt 750 miljoner euro i Andalusien medan beloppet från 2004 till 2010 är drygt tredubblat till 2 500 miljoner euro.

Böter till föräldrar
Det kan mycket väl betala sig att sörja för att ens barn kommer till skolan. Det måste ett föräldrapar från Córdoba förstå, då domstolen dömde de båda till böter på 2700 euro.
Grunden var att föräldrarna inte sett till att deras 17-årige son hade kommit till lektionerna under nästan två år, från 2006 till 2008. Pojken skulle enligt uppgift ha skolkat från i stort sett alla sina lektioner under de två åren, och därför anser domstolen att det är föräldrarna som bär ansvaret för detta. Den höga boten berodde på att föräldrarna hade låtit det pågå under en så lång period.

Långt fängelsestraff för ETA-medlem
Medlemmen av den baskiska terrororganisation, som stod bakom ett planerat attentat med en bilbomb mot Malaga flygplats 2001, kan se fram emot ett långt fängelsestraff. Ismael Berasategui Escudero är namnet på mannen, som till allas lycka inte hade framgång med sitt planerade terrorangrepp.
Attentatet skulle ha ägt rum i juli månad 2001, men bomben upptäcktes och inaktiverades, men det betydde i alla fall att uppemot 50 000 passagerare blev försenade eftersom 197 flygavgångar och ankomster blev berörda av situationen. Åklagaren vid rättegången, som äger rum vid Audencia Nacional, kräver 14 års fängelse för den förmodade terroristen.

Efterlyst man anhållen i Marbella
En av de mest eftersökta engelsmännen blev den 9 oktober anhållen i Marbella. Ronald William Priestley, 69 år, figurerade på flera internationella listor över de mest efterspanade engelsmännen. Han är misstänkt för att under en längre tid ha framställt falska pundsedlar av mycket hög kvalitet. Totalt menar de brittiska utredarna, att Priestley har framställt 4 250 000 pund i 20-pundsedlar, som var nästan omöjlig att identifiera som falska med blotta ögat.
Det brittiska underrättelseväsendet gav ett tips till de spanska myndigheterna om att han enligt uppgift skulle uppehålla sig på Costa del Sol. Den spanska polisen började utreda målet, spårade Priestley efter en kort tid, varefter han anhölls utan större dramatik.

Ronda vill vara med på UNESCO:s världsarvslista
Kommunen Ronda kommer att be Junta de Andalucía om att framlägga ett förslag till UNESCO om att staden upptas på listan över bevaringsvärdiga områden.
Det är inte minst på grund av stadens historia och unika läge kommunen i Ronda nu vill vara med i det finaste kulturella sällskapet i världen.
Under det senaste året blev Ronda, med den berömda tjurfäktningsarenan och bron Tajo, en av de mest besökta kommunerna i Andalusien. Men det är en lång väg innan man kan upptas på Unescos lista. För det första ska Ronda anmälas av den spanska staten, därefter ska det godkännas av UNESCO, i hård konkurrens med många andra ovärderliga områden i världen.
Spanien har redan inte mindre än 37 byggnader och områden med på den förnäma listan.

Stor grupp av olagliga immigranter gripna
På bara några timmar under den första måndagen i oktober grep den spanska kustbevakningen i samarbete med polismyndigheterna på land, inte mindre än 169 olagliga immigranter.
Den största gruppen omhändertogs vid Cabo de Gata nära Almería, där 99 immigranter i åtta olika båtar greps. De flesta var vuxna män från Algeriet. En kort tid därefter i Cartagena, Murcia, blev ytterligare 48 immigranter funna cirka 50 km från kusten i gamla båtar. Slutligen fann man 26 immigranter nära Alicante, varav en av dem en pojke på 15 år.
Spanska Röda Korset meddelade att de flesta var i bra kondition och att alla blev transporterade till lokala anläggningar för att få mat och vatten. Även om det ännu inte blivit slutligen bekräftat, förmodas det, att de allra flesta är från Algeriet, dit de alla förväntas bli tillbakaskickade så fort deras hälsa tillåter det.

Många klagar över kommunikationsproblem i Málaga
Málaga är den provins i Andalusien där flest personer klagar över problem med telekommunikationen, som fastnätstelefoni, mobiltelefoner, internet och TV. Antalet klagomål från missnöjda kunder har helt nyligen räknats ihop och var under 2008 hela 2 867 klagomål. Det var nästan dubbelt så många klagomål som Sevilla hade som var på andra plats med 1 495 klagomål.
Det är ingen hemlighet att utvecklingen inom just telekommunikationsbranschen har gått mycket snabbt längs Costa del Sol, och de allra flesta klagomålen handlar om att folk inte har fått den utlovade hastigheten på t.ex. sin internetuppkoppling, eller att priset för servicen blev högre än man blivit upplyst om. Juan Moreno, som är ordförande för Konsumenter i Andalusien, säger att konsumenterna oftast inte blir upplysta om priset med IVA (moms) och därför blir frustrerade när priset visar sig vara 16 procent högre än väntat.

Málaga FC uppför museum
Málaga FC är i full gång med att skapa ett museum som ska visa historien bakom den andalusiska storklubben. Projektet påbörjades av den tidigare presidenten Fernando Puche, under hans ämbetsperiod 1997-2001. Men på grund av bristande ekonomi har det inte varit möjligt förrän nu att färdigställa projektet.
Under den nuvarande presidenten, Fernando Sánz, har fans, medlemmar av klubben och alla andra för den sakens skull, haft möjligheten att donera pengar till projektet. Det har varit en så stor framgång och man räknar med att kunna öppna innan utgången av 2009.
"Detta museum blir fantastiskt, det är en dröm som blir verklighet för klubben och dess fans”, sade Sánz vid presskonferensen. Klubben har bland annat hämtat inspiration från museer hos Real Madrid, FC Barcelona och andra stora europeiska toppklubbar.

Spanien är storförorenare
Om Spanien ska följa Kyotoavtalets krav på en minskning av CO²-utsläppet med 20 – 30 procent innan år 2020, måste landet reducera sina utsläpp med 40 procent.
Förklaringen är att Spanien ligger långt efter när det gäller efterlevnaden av de internationella miljöbestämmelserna. Enligt en ny rapport från Greenpeace är Spanien det land i EU som har haft den största ökningen av växthusgaser sedan 1990.
Det är för närvarande bara Sverige, Storbritannien och Frankrike som efterlever kraven på utsläpp av CO².
Rapporten föreslår en omgående begränsning av nya infrastrukturella anläggningsarbeten, som nya motorvägar och flygplatser, som är bidragande till att öka den globala föroreningen.
Regeringen ska istället övergå till en miljövänlig transportpolitik, som reducerar antalet bilar och andra förorenande transportformer, föreslår Greenpeace.

Det lokala katalanska parlamentet anställer tolkar till EU
Det katalanska parlamentet, El Parlament, har anställt spanska tolkar som ska arbeta som översättare mellan spanska och katalanska i Europa Parlamentet, liksom de ska översätta till katalanska från engelska och franska.
Det skedde efter ett möte mellan ordföranden för El Parlament, Ernest Benach, och representanter för Europa Parlamentet.
Så nu kan de katalanska europeiska politikerna följa med när deras kolleger från t.ex. Madrid, Baskien eller Andalusien talar – på spanska – i det europeiska parlamentet.
En tolk, med en tillräckligt hög utbildning och erfarenhet för denna slags uppgifter, kostar ungefär 230 euro i timmen.

Explosiv utveckling i försäljningen av anti-depressiva medel
Det har sedan år 2000 skett en tredubbling av försäljningen av anti-depressiva medel i sydspanien. Det är inte bara spanjorerna som är förbrukare av medlen, utan också många utlänningar.
Många inflyttade lider av någon form av sjukdom och har flyttat till Andalusien på grund av klimatet som kan hjälpa till att förbättra humöret. Fabio Rivas, som är chef för Salud Mental på sjukhuset Carlos Haya i Málaga, säger att det kan vara en farlig utveckling om patienter som i verkligheten inte behöver medlen i alla fall tar dem för att må bättre. "Studier visar att under 2020 kommer mentala problem ha en stor del av skulden för att flera blir handikappade eller ur stånd att arbeta”, säger Rivas. Han slår dessutom fast att cirka 4,5 procent av befolkningen lider av depressioner eller ångest och att det oftast är kvinnor som drabbas.

Utflykt för 103 äldre
Bodil Lock har gjort det till en tradition att arrangera utflykter för äldre spanjorer. För tredje året i rad bjöd hon den 23 september de äldre från Guaro och Torrequebrada på utflykt, och så många som 103 personer antog inbjudan.
"De blev hämtade i bussar med hissramp, då några inte själv kan komma upp i bussen. Sedan körde vi upp till vägkorsningen Alhaurín/Coin där restaurang Venta Los Morenos ligger. Det fanns lite problem och en del funderingar i år, för att det är mycket vägarbeten som pågår utanför restaurangen. Vi kunde ha valt ett annat ställe, men dels är det normalt bra infarts- och avlastningsförhållanden. Dels är servitörerna fantastiskt trevliga mot de äldre”, berättar Bodil Lock, som fortsätter: "Restaurangvärden hade talat med förmannen för vägarbetet och fått honom att lägga ner arbetat under två timmar, vilket var bra. Den övriga tiden tog de det lugnare och många av de äldre trivdes med att se på arbetet."
Lunchen bestod av oliver, fransk potatis, olika sorters fisk och därefter stek med grönsaker och potatis samt desserttårta. En av deltagarna hade födelsedag och det blev firat och bjuden på en cigarr. De gamla överräckte en gåva och blommor till arrangörerna som tack för utflykten.
Även i år deltog den äldre dam, som förra året var med på en utflykt för första gången i sitt liv – i en ålder av 98 år.
"Vi vill härmed gärna tacka alla som har stått bakom den här utflykten, speciellt tack till Odd Fellows Systrarna – utan deras stora bidrag hade det inte lyckats. Tack också till alla de som hjälpt till på annat sätt, som att köra de äldre från och till bussarna”, avslutar Bodil Lock.


Sådan blir momsen och skatten 2010
Reformen kommer bl.a. att innebära en ökning av momsen (IVA). Regeringen har föreslagit att ändringarna ska gälla från och med juli 2010.

Det betyder att den IVA som nu är på 16 procent höjs med två procent. Den som nu är sju procent stiger till åtta, medan momsen som ligger på fyra procent inte förändras.

Kapitalvinstskatten är idag 18 procent. Skattereformen kommer att innebära en ökning till 19 procent för de första 6 000 euro, medan de resterande intäkterna över det beloppet beskattas med 21 procent.
 

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco