Costa Biz november 2009

Professionell sjukvård och hemvård för skandinaver
De senaste 18 åren har sjuksköterskan Kirsten Sonne kunnat erbjuda privat sjukvård och hemvård till skandinaverna på Costa del Sol. Även om förutsättningarna ändrats under åren och det spanska hälsosystemet har genomgått en revolutionerande utveckling, finns det fortfarande ett stort behov bland pensionärer här på kusten av den sjukvård och hemvård som Kirsten Sonne erbjuder. För i motsats till sjukvårdsväsendet haltar den spanska sjukvården efter och varken spanjorer eller skandinaver kan få sina behov tillgodosedda
Att Kirsten Sonne och hennes personal talar alla de skandinaviska språken samt engelska och spanska är också till stor hjälp för de flesta äldre på kusten som inte talar spanska. Kirsten Sonne har idag 4 hemvårdare anställda, 2 danska, 1 norsk och 1 svensk, så hon kan täcka den skandinaviska marknaden.

Kirsten Sonne erbjuder alla former av sjukvård för både barn, unga, vuxna och äldre. Sjukvården och hemhjälpen är uppbyggd kring principen att alla med den rätta hjälpen kan undvika en sjukhusvistelse. Kirsten Sonne erbjuder därför både efterbehandling, sårbehandling, rehabilitering, allmänvård, injektioner, hygien, inköpshjälp och matlagning samt avlastning för familjen. Sjukvården och hemhjälpen sker i invanda miljöer i vederbörande persons hem tillsammans med familjen och vänner samt i samarbeta med respektives läkare.

Ofta kan det vara svårt att medge att man behöver hjälp, men när Kirsten Sonne väl påbörjat sin hjälp inom sjukvård eller hemvård hör hon ofta folk säga: "varför kontaktade jag inte dig mycket tidigare". Många är osäkra på hur mycket hjälp de behöver och därför börjar Kirsten alltid med de omedelbara behoven. Då familjen ofta är inblandade för Kirsten Sonne dagbok över personen i fråga, för att alltid hålla familjemedlemmar ajour med vad som händer.

Utöver sjukvård och hemvård assisterar Kirsten Sonne också vid dödsfall. Det kan röra sig om planering av formaliteterna vid begravningen innan dödsfallet, likväl som rådgivning och assistans efter dödsfallet. Kirsten Sonne samarbetar bl.a. med begravningsentreprenör Francisco Camero som är känd bland skandinaverna på kusten och är ytterst effektiv och pålitlig. Han tar sig an alla aspekter beträffande själva begravningen, men alltid tillsammans med den avlidnes anhöriga för att alla ska vara överens om vad som kommer att ske. Det första Kirsten Sonne frågar är alltid hur den sjuke personen och familjen tänkt sig att begravningen ska se ut och förklarar efteråt vilka möjligheter det finns i Spanien.
Dessutom ser Kirsten Sonne alltid till att förbereda de efterlevande på omkostnaderna i samband med begravningen, vilka naturligtvis beror på många saker och kan röra sig om allt från ett litet till ett större belopp beroende på hur omfattande man önskar att begravningen ska vara.
För ytterligare information om Kirsten Sonnes sjukvård, hemvård och rådgivning i samband med dödsfall se www.kirstensonne.dk.
 


Restaurante El Higuerón firar 20 års jubileum

På Restaurante El Higuerón, som ligger några minuters bilresa från La Reserva de Higuerón i Benalmádena, har man de senaste två decennierna specialiserat sig på att förena lokala maträtter från Asturien och Andalusien. Den här kombinationen har varit en stor framgång som har fallit gästerna gott i smaken.
Alla rätter är tillredda så att de ser inbjudande och goda ut och kombinationen av ingredienserna sätter ett fantastisk särprägel på varenda bit. Restaurangens mest berömda maträtt är Fabada Asturiana kommer från ett gammalt recept, som gått i arv från generation till generation. Andra av matsedelns pärlor är Albóndigas de Rabo de Toro, Salpicón de Bogavante, Langostinos och Carabinero som serveras med en mild senapsdressing. Den mest berömda desserten är den asturianska Arroz con Leche, med en speciell mild och söt smak som man inte träffar på på andra ställen.
Med en traditionell, men också annorlunda meny som är baserad på många års utveckling, samt en hög servicenivå, är Restaurante El Higuerón det perfekta stället för att njuta en trevlig kvalitetsmåltid till ett förnuftigt pris.
På samma sätt som att recepten går flera generationer tillbaka i tiden, har själva restaurangen också en lång historia, som började 1840 när restaurangen öppnade sina portar för de många resande mellan Mijas och Benalmádena. Idag besöks restaurangen av alla åldersgrupper och nationaliteter. Även om omgivningarna har ändrat sig sedan 1840 ligger restaurangen fortfarande i ett trevligt område med en fantastisk utsikt över havet.


Jul hos Flor Valentin
Romantisk och trevlig jul med naturliga detaljer – det finner man massor av inspiration till i Flor Valentins julpyntade butik på parkeringsplatsen i Centro Idea, där kära tomtenissar, röda hjärtan och gyllene stjärnor slåss om platsen med gulliga julkransar, mjuka gäss och vackra julrosor.
Lär dig att göra vackra juldekorationer och eleganta adventskransar, skapade för att överensstämma med inredningen i ditt hem. Anmäl dig till blomster- och kransbindningskurs hos Flor Valentin den 21 och 22 november (anmälan på tel 951 31 10 86).

Modern jul
Om din bostad inte direkt behöver drunkna i tomtenissar och andra röda inslag under den glada julhelgen, så besök Flor Valentins nya butik vid Centro Ideas huvudingång. En mer dämpad men mycket effektfull och modern stämning kan nämligen skapas med vitt, silver och lila, som är årets stora julfärg.
Vit jul är minst sagt ovanligt på dessa breddgrader, men du kan välja att dekorera din bostad i den vita dräkten för en kristallklar högtid. Skapa ett vitt juluniversum genom att slå in klapparna i vitt papper, sätta vita band i julpyntet ihop med vita accessoarer och vita orkidéer – enkelt och läckert. Du finner allt vad du behöver hos Flor Valentin.


Mer säkerhet med Helle Hollis

Hos Helle Hollis tar man en rad nya initiativ för att förebygga svininfluensan. Över huvudtaget spelar gästernas säkerhet en avgörande roll för den danska biluthyrningsfirman som också ombesörjer att alla bilar på alla sätt är säkerhetsmässigt i sin ordning.

Direktör i Helle Hollis, Hans Hugo From:
"För Helle Hollis spelar kundernas säkerhet en stor roll och det är viktigt att man som kund känner sig trygg när man hyr en bil hos Helle Hollis. Vi vet att flera är bekymrade för att bli smittade med svininfluensa under deras uppehåll och Helle Hollis har därför tagit de nödvändiga förhållningsreglerna".

För att minimera risken under den delen av resan, som involverar hyrbilen, blir alla bilar nu desinficerat invändigt före uthyrningen. Det finns även uppställt behållare med desinficerande gel i både receptionen och i området där bilen returneras, så man på så sätt har möjlighet att dessinfektera sina händer före och efter bilhyran.

Andra initiativ
Säkerhet är många saker och med Helle Hollis kan man som kund känna sig trygg under hela resan. Innan uthyrning blir alla bilar kontrollerade av utbildad personal för att försäkra att allt är i sin ordning. Härutöver är alla bilar utrustade med självlysande säkerhetsvästar, varningstriangel, tillvägagångssätt i fall av olycka samt ett gratis nödhjälpstelefonnummer där engelsktalande personal kan kontaktas 24 timmar om dygnet alla veckans sju dagar. Alla barnstolar är dessutom ECE godkända hos Helle Hollis.


Flaskvatten – behöver vi det eller finns det andra och bättre lösningar för rent dricksvatten
Vi har saxat följande information från bland annat forskning.no v/Asle Rønningen och andra källor på internet.

Ekonomi
Literpriset är cirka 1 000 till 1 500 gånger högre än priset på kranvatten.

Hälsofara
Plastflaskan framställs vanligtvis av en plasttyp som innehåller det giftiga ämnet Bisphenol-A (BPA). Norges Geologiska Undersökningar (NGU) har funnit att det giftiga kemikaliska ämnet Antimon överförs från plasten till vattnet. Långtidseffekten av Antimon är det inte forskat på, men det är känt att BPA kan utveckla olika typer av cancer, bland annat bröstcancer.
BPA utskiljs från plast till vatten och utskiljningen ökar när temperaturen stiger.Tänk på vilka temperaturer plastflaskorna utsätts för i transportkedjan från producenten via butikens lager och till ditt hem.
I lastbilen till butiken upp till 60 grader. På lagret i butiken cirka 40 grader. I bagageutrymmet i din bil upp till 50 grader och var lagrar du flaskvattnet?

Miljö
För framställning av plastflaskor används det fossila råvaror (inte förnyelsebar energi som olja/gas). I Norge går det åt tre veckors oljeproduktion bara till produktion av plastflaskor till dricksvatten.
Under 2007 blev det globalt sålt 200.000.000.000 (200 miljarder) liter vatten på plastflaskor. Till produktionen blev det globalt använt 130 miljoner fat (20.670.000.000 liter) olja.
Utöver produktionen av flaskor kommer också föroreningen som förorsakas av all transport som dessa enorma kvantiteter av plastflaskor förorsakar och att det tar 100 år eller mer för plastflaskorna som hamnar i naturen eller på soptippen att brytas ned.
Bara en bråkdel av detta belopp kunde ha medverkat till att alla på jorden fått rent dricksvatten och tillfredsställande sanitära förhållanden.
En liten stad i South Wales, Australien, har infört förbud mot försäljningen av dricksvatten på plastflaskor på grund av miljökonsekvenser och slöseri med resurserna (olja).
Det är flera städer som överväger att förbjuda försäljningen av dricksvatten på plastflaskor, inte minst på grund av den enorma mängd skräp som plastflaskorna förorsakar.
WWF är också mycket bekymrade över miljöskadorna som förorsakas av plast, både till lands och till sjöss.

Betyder detta något för dig och mig, våra barn och barnbarn?
Ja, om man är angelägen om att dricksvattnet ska vara utan tillsatser som BPA, Antimon, salt, klor etc. och samtidig också tänker på miljön, föroreningar och dylikt.
Det är nog ingen av oss som önskar att våra barnbarn ska lida på grund av långtidsverkan av de kemikalier vi kunde ha hindrat de fick i sig från dricksvattnet.
Det finns miljövänliga och trygga lösningar som ger rent dricksvatten, utan att man måste bära tunga plastflaskor med vatten som kan innehålla BPA, eller dricka klorvatten från kranen. Dessutom är klor ett gift som man absolut inte bör dricka. Ringer du Eirik Petterson på 675 622 312, kan han berätta mer om enkla och rimliga lösningar som tillfredställer kraven på säkert dricksvatten, utan att det kostar en förmögenhet.Födelsedag, fest och färger i Centro Idea
Lördagen den 17 oktober var det proppfullt med glada födelsedagsgäster i det skandinaviska köpcentret, Centro Idea på Mijasvägen.
Årstiden till trots var begivenheten gynnad av praktfullt sommarväder och det var trängsel om borden i pation, där restaurang Bistro serverade födelsedagstallrik och kall öl, medan musiken spelade och mannekänger visade vintermodet, som kan köpas i butikerna Daniella, Viggo och Divina. Också modesmycken frestades det med i pation då Vitamina lanserade sin nya serie med samlarringar från Spinning Jewelry.
Det hölls "Hammarslagstävling" över en Costa del Sol-bostad och vinnaren kunde gå hem med en fin varukorg. Kvinnliga gäster fick lagt snygg makeup i höstens nya färger av Angela från Centro Belleza, medan andra fick en ny frisyr under frisör Aase’s kunniga händer.
Också barnen hade man tänkt på. En härlig clown underhöll ungarna som fick målat roliga motiv i sina ansikten.
Den här dagen firade Flor Valentin öppningen av sin butik nr 2, som ligger vid Centro Ideas huvudingång och säljer moderna heminredningsartiklar, gåvoidéer och brukskonst.
Den här härliga dagen blev en riktigt fin start på Centro Ideas 22 år.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.