En Sueco fyller 3 år

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

 

4 005 000 magasin har Norrbom Marketing gett ut sedan den 20 år gamla reklambyrån 1991, utvidgade sina aktiviteter till att också innefatta tidningsutgivning. En av dessa är det nummer av En Sueco du håller i handen.

Oavsett om det är sommar, höst, vinter eller vår, är det alltid något nytt projekt på gång – en extra krydda åt en redan färgrik dag på kontoret. I år har vi ägnat mycket krut åt att skapa helt nya hemsidor till våra magasin och på att ge själva magasinen ett större format och ny design.
Det är Helle Espensen och Martin Norrbom som driver Norrbom Marketing och som bekant också ger ut La Danesa och Det Norske Magasinet.
Tidningsutgivning var emellertid inte huvudsysselsättningen då företaget startade för drygt 20 år sedan, men däremot grafisk design.
"Vi startade Norrbom Marketing från scratch. Vi hade en PC med fyra typsnitt, en skrivmaskin och en skalpell. Året var 1989. På den tiden var den här utrustningen inte så dålig”, berättar Martin Norrbom.
Med dessa tre maskiner och en stor skopa energi, kastade han och Helle sig in i reklambranschen på Costa del Sol.
Det var ekonomiskt sett en dålig tid, men de skandinaviska företagen växte upp längs med kusten och bland dessa fann den nystartade firman sin nisch. "Vårt existensberättigande har från början varit att vi kunde erbjuda den skandinaviska stilen, den skandinaviska designen och de språk som kunderna efterfrågade”, berättar Helle.
"Vi har alltid varit en marknadsföringsbyrå med full service. Vår styrka är grafiska lösningar och det är allt från visitkort för privatpersoner till broschyrer, skyltar, stora plakat och produktion av kataloger till stora internationella företag. Vi har använt mycket resurser på maskiner som kan framställa digitalt tryck, vilket är idealiskt och mycket lönsamt för små upplägg”, tillägger Martin, som i det dagliga arbetet är ansvarig för den grafiska delen.

Från reklambyrå till tidningsutgivare
"Vi började med att ge ut det engelskspråkiga magasinet InSight, och genom åren har vi producerat flera magasin för andra utgivare. 1991 kontaktade den danska förening DSS oss. De ville gärna att vi skulle stå för driften av föreningstidningen, eftersom de fann det svårt att både driva en förening och agera i den hårda tidningsbranschen. Vi producerade DSS-tidningen fram till 2002 då vi tog över och gjorde den till vårt eget magasin, som döptes till La Danesa”, förklarar Helle.
Dessförinnan hade man givit sig in på den norska marknaden och lanserade Det Norske Magasinet under 2001. Fyra år senare utvidgades man verksamheten till Costa Blanca med Magasinet Dansk, som senare ändrade namn till Magasinet Scandinavia, för att tillmötesgå norrmän och svenskars önskemål om att få ett magasin av hög kvalitet även på deras kust. Efter drygt tre år ändrades Scandinavia till ett modernt e-magasin.
Det hinner aldrig bli tråkigt eller enahanda hos Norrbom Marketing. Mellan de ovan nämnda projekten har man dessutom gett ut en rad bostadsguider, kallad Guide till husköp i Spanien, och för att försäkra sig om att ingen fick tid till att vila på sina lagrar, beslutade Helle och Martin under 2006 att börja med ett svenskt månadsmagasin. Det blev döpt till En Sueco. Med det senaste tillskottet täcker Norrbom Marketings tidningar hela den skandinaviska marknaden i Spanien.

Nyhetsförmedlare i ett annat land
De fyra magasinens läsekrets är runt 100 000 skandinaver, därtill kommer de läsare som antingen befinner sig här i Spanien, i hemlandet eller på ett tredje ställe och som läser magasinen på hemsidorna. Läsarna sätter deras tillit till En Sueco som förmedlare av spanska nyheter och annat läsvärt med en spansk vinkel.
"De svenska medierna har mycket lite fokus på Spanien, många av våra läsare förstår inte tillräckligt med spanska för att kunna följa med i de spanska nyheterna, andra har helt enkelt inte tid till att följa med i dagspressen och det är här vi kommer in i bilden. Det är här våra magasin har sina huvudsakliga ändamål. Vi anser att vår viktigaste uppgift är att läsarna ska förstå landet de lever i och det är ett stort ansvar. Därutöver ska vi täcka ett så brett område som möjligt, så varje nummer innehåller något för de flesta läsarnas olika intressen”, förklarar Helle, som fortsätter: "Det betyder att vi inte bara kopierar artiklar och information, utan våra anställda i redaktionen ska vara bra insatta i landets förhållande, de ska känna till kulturen och politiken och också gärna veta något om resmål, spansk mat o.s.v.".
Den här branschen skiljer sig från andra på många olika sätt, menar de båda. Det är inte som i exempelvis en klädaffär eller hos en bilhandlare, där man köper in varor för den kommande säsongen nästan ett år i förväg, utan en bransch där saker förändras från dag till dag.
"Vi planerar nästa utgåva en månad i förväg, men ofta slutar tidningens innehåll med något helt annat än vad vi hade tänkt oss. Man ska kunna hantera en stor portion ovisshet, då man inte vet vad som väntar en när man kommer till jobbet på morgonen. Och det är just det som gör det så spännande och mångsidigt. Dynamiken betyder att vi måste arbeta mycket strukturerat och koncentrerat runt deadline, men det ska också vara roligt och utmanande, att vara en del av teamet i Norrbom Marketing”, avslutar Helle.

Gratis radannonser
Radannonser är gratis för privatpersoner. Så vill man sätta in en radannons i En Sueco för att sälja ett piano, en barnvagn, DVD-filmer. eller om man letar efter en begagnad cykel, ett matbord eller kanske ett nytt arbete, går man bara in på www.ensueco.com, klickar på radannonser och följer anvisningarna.
(Kommersiella annonser kostar 0,60 euro per ord.) 

De fyra magasinens hemsidor
I runda tal läggs 100.000 ord upp varje månad på var och en av magasinens hemsidor. Under 2009 har varje hemsida i genomsnitt haft 375 000 besökare.
Gå in på:

En Sueco: www.ensueco.com
La Danesa: www.ladanesa.com
Det Norske Magasinet: www.norskemagasinet.com
– och naturligtvis: www.norrbom.com

Andra färska idéer från Norrbom Marketing

Julkort
Överraska dina affärskontakter, vänner och familj med ett personligt julkort skickat med posten – eller en elektronisk version som e-postförsändelse.
Vi trycker från 25 ex och uppåt. Prisexempel: 25 dubbla julkort (A6)
ENDAST 50 EURO.

Almanacka 2010
Smart A4 almanacka – bara att hänga upp på anslagstavlan. Digitaltryck i färg på 300 g kartong (6 månader på var sida). Prisexempel: 100 kalendrar
ENDAST 155 EURO.

Kontakta oss för tryckning av julkort och kalendrar på tel 952 58 15 53.

 

 

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco