Korta nyheter januari 2010

Korta nyheter januari 2010

Partiledaren för det vänstersocialistiska partiet IU (Izquierda Unida) i Kongressen, Gaspar Llamzares, kunde i januari plötslig på internet se en bild av sig själv förvandlad till Osama Bin Ladin.
Det var den amerikanska underrättelsetjänsten, FBI, som ville visa hur den efterspanade terroristen ser ut idag och fann vissa uppenbara likheter mellan honom och den spanska politikern. FBI har bekräftat att man manipulerat ett foto av Llamazares som själv kallar situationen komisk men också skrämmande när det avslöjar inkompetensen hos den amerikanska underrättelsetjänsten.
Llamazares har för närvarande inställt alla resplaner då han fruktar att bli anhållen som Bin Ladin och han har bett USA:s regering om att få en officiell ursäkt. De amerikanska myndigheter har för närvarande kallat episoden för "katastrofal".

Pilot utlämnas till Argentina
Den argentinsk-holländska piloten, som i september 2009 greps i Manises (Valencia), misstänkt för att ha kastat ut passagerare från ett flygplan över öppet hav kommer att utlämnas till Argentina.
Mannen, Julio Alberto Poch, som kommer från Argentina men har holländskt medborgarskap, anklagas för att vara en av flera piloter i den argentinska marinen som under landets diktatur fick i uppdrag att kasta ut politiska fångar under flygningar medan de var i livet. Man räknar med att piloterna mellan 1976 och 1983 slängde ut mer än 1.000 "passagerare".
Vid beslutet om utlämningen besökte domaren vid högsta domstolen Miguel Ángel Carballo piloten som inför domaren hävdade att han är en politisk fånge, oskyldig, och att hans nuvarande karriär som pilot för ett holländskt flygbolag är förstörd på grund av påståendena, men som inte är bevisat. Han tror själv att han kommer att få en rättvis behandling av det argentinska rättssystemet, men anser att han är offer för ett politiskt spel mellan Argentina och Holland som inte har stöttat honom.
Hollands kronprins är gift med Maxima Zorreguieta, vars far hade en hög befattning under den argentinska diktaturen och som därför har inreseförbud till landet med diverse diplomatiska friktioner som följd.

Bank och skatteväsendet på speaking terms
Regeringen har nu beordrat banker och sparbanker att informera skatteväsendet om alla kontanta inbetalningar som överstiger 3.000 euro. Vid bostadsköp ankommer det framöver på notarien att informera om köparen betalade med kontanter, banköverföring eller på annat sätt.
Ändringarna är naturligtvis införda för att förhindra skattefusk.

Flera gripande i samband med skottdrama i Fuengirola
Polisen har anhållit fyra män i samband med skottdramat som ägde rum 2007 i Torreblanca, Fuengirola, där tre unga män dog.
Två av de avlidna var colombianer och den tredje ecuadorian. De satt i en bil vid infarten till ett garage i Torreblanca när de sköts. Polisen tror det rör sig om en ekonomisk uppgörelse.
Två män grepps under 2007 och nu är ytterligare fyra åtalade i målet.

Ny ringväg i Vélez-Málaga
En ny ringväg runt Vélez-Málaga är invigd. Den går från kvarteret El Pilar, genom Los Zamores industriområde till el Camino de Algarrobo vid rondell vid brandstationen. Ringvägen är 2,5 km lång och ska underlätta trafiken genom stans centrum.

Utsikter för chiringuitos den kommande sommaren
Ärendet om strandbarer och strandrestauranger slutade förra året i ett legalt ingenmansland.
En tillbakablick: Enligt lagstiftningen Ley de Costas, som infördes 1989, bör strandbarerna inte ligga närmare än 100 meter från vattenbrynet då man anser att de förstör strandmiljön. Företagarna ska följa en rad krav angående antalet bebyggda kvadratmetrar osv.
Lokala myndigheter såg emellertid genom fingrarna och barerna byggdes tätare och närmare stranden, liksom några chiringuitos helt enkelt såg förfärliga ut. Därför insisterade regeringen på att lagen skulle upprätthållas. De chiringuitos som inte uppfyllde kraven eller inte hade öppningstillstånden i ordning skulle flyttas längre bort eller rivas.
Flera barer hann bli jämnade med marken innan myndigheterna gav efter för den storm av protester från både politiker och vanliga människor som menade att barerna är en del av strandkulturen. Dessutom finns det en ekonomisk aspekt. Andalusiens 800 chiringuitos omsätter årligen ungefär 900 miljoner euro och bara på Costa del Sol genererar industrin ungefär 20.000 arbetsplatser.
Myndigheterna delade ut en rad böter, regeringen beslutade att hänskjuta ärendet till lokalregeringarna och som lade ärendet på dagordningen inför 2010.
Barägarnas krav på en permanent lösning har nu fått den andalusiska lokalregering att titta på det pinsamma ärendet. Och man har beslutat att stå fast vid att kustlagstiftningen ska gälla. Det är därför ovisst hur många av strandbarerna som kommer att kunna öppna kommande sommar.

Invånarna i Fuengirola sorterar mest sopor
Invånarna i Fuengirola är de på Costa del Sol som är bäst att sortera sopor.
60,2 kilo sorterades stans drygt 68.000 invånare förra året i olika avfallscontainers. Det var 23,8 kilo burkar och kartonger, 21,8 kilo papper och 14,6 glas och flaskor.
Totalt lades det 4.132 ton avfall i rätt containers och siffrorna överträffas bara av Marbella – som har ungefär dubbelt så många invånare.

Också illegala invandrare ska kunna mantalskrivas
Kommunfullmäktige i Vic (Katalonien) beslutade att invandrare utan uppehållstillstånd inte ska kunna registrera sig som bosatta i kommunen.
Detsamma gäller Torrejón de Ardóz (Madrid) som i över ett år har avvisat personer som uppehöll sig på ett turistvisum samt mer än en person per 20 m² bostadsyta.
Justitieministeriet har fastslagit att det inte är lagligt och ålagt samtliga av landets kommuner att låta de många "sin papeles" skriva in sig. Statsminister José Luis Zapatero instämmer: "Alla invandrare har vissa grundläggande rättigheter och jag accepterar inte att kommunfullmäktige för att skaffa röster vägrar invandrare möjligheten till läkarbehandling eller skolgång."
Från ovannämnda kommuner meddelas det att man ska följa regeringens beslut, men att det bara resulterar i att "flera afrikaner dör på båtarna". Med andra ord fruktar man att beslutet ska tolkas som att Spaniens gränser är öppna för alla.
Ledaren för det katalanska partiet CiU, Artur Mas, har dessutom uppmanat regeringen att förklara hur det ska tolkas att illegala invandrare enligt utlänningslagen ska utvisas medan kommunerna samtidigt ska mantalsskriva dem.

Tre miljoner färre besökande, men fortsatt optimism
Under resemässan Fitur, som hölls i januari i Madrid, offentliggjorde den andalusiska lokalregering redovisningen för 2009. Även om regionen mottog 22,1 miljoner besökare, tre miljoner (11,9 procent) färre än året innan, mottogs nyheten med en vis lättnad. Man hade inom sektorn befarat att siffrorna skulle var mycket värre.
Det andalusiska turistrådet använde mässan till att sprida "måttlig optimism" inför innevarande år. Den värsta krisen är över, anser man.
Turistrådets mål för 2010 är att locka till sig "turister som spenderar mer pengar." Hur det ska fungera i verkligheten, sade rådets medlemmarna inte så mycket om, men nämnde att man ska fokusera mycket på den franska marknaden och att Picasso museet i Málaga placerar staden på samma höga kulturella nivå som Paris och Barcelona.

Spanjorerna sparar som aldrig förr


Medan spanjorerna tidigare avsatte ungefär en procent av sina inkomster till besparingar var genomsnittet under 2009 15 procent, det högsta på många år. De flesta väljer bort marknadens många sparprogram och låter helt enkelt pengarna stå på banken där att de är lättillgängliga om man skulle få behov av dem.

Strid mellan spanska kandidater till vinter-OS
Barcelonas borgmästare, Jordi Hereu, meddelade i januari att Barcelona funderar på att kandidera till de olympiska vinterspelen 2022. Därmed skulle staden bli den första att arrangera både vinter- och sommarolympiaden. Sportgrenar som skridsko och curling skulle arrangeras i Barcelona, medan skidsporten är planerade till den katalanska delen av Pyreneerna.
Kandidaturen har dock skapat strid då Jaca i Huesca-provinsen redan har lämnat in sin ansökan och man menar att den katalanska huvudstaden kunde ha valt ett annat år för att försöka få värdskapet för vinter-OS.

Färre båtflyktingar från Afrika


Antalet afrikanska båtflyktingar, som anländer till det spanska fastland över Medelhavet och till Kanarieöarna över Atlanten, sjönk under 2009 med 45 procent i förhållande till 2008, meddelar inrikesdepartementet. Förra året registrerades det totalt 7.285 illegala afrikanska flyktingar medan siffran under 2008 var 13.425.
Minskningen beror först och främst på polisens arbete och hemsändandet samt samarbete med ursprungsländerna, däribland Algeriet, Mauritanien, Senegal och Mali, anser inrikesminister Alfredo Pérez Rubalcaba.

UNESCO hotar med att ta bort Sevilla från listan över världens kulturarv
Sevilla är på UNESCOS lista över världens kulturarv tack vare katedralen, fästningen och Archivo de Indias – arkiven, som dokumenterar Spaniens storhetstid i Amerika.
Nu hotar världsorganisationen med att bort staden från listan. Det beror på att man påbörjat bygget av Torre Pelli på Isla de la Cartuja, som med sina 178 meter blir Andalusiens första skyskrapa. Det, anser UNESCO, kommer att vara en skamfläck för staden.
Torre Pelli är designad av César Pelli.

Spanjorer omkom på Haiti


Tre spanska medborgare har hittats döda bland tegelstenarna i den jordbävningsdrabbade haititiska huvudstaden, Port au Prince.
De två första man hittade var ett äktapar, båda 50 år, från Torrejón de Ardoz i Madridprovinsen som arbetade på FN kontoret och den tredje en 47-årig kvinna från Aragonien, som arbetade som säkerhetsvakt för en högre tjänsteman inom FN.
De spanska myndigheter beräkna att 111 spanjorer befann sig på Haiti under jordskalvet. Ännu har man inte hittat alla och det är mycket möjligt att fler spanjorer har omkommit.
Vicestatsminister María Teresa Fernández de La Vega avlade den 18 januari ett besök på Haiti i egenskap som sändebud för EU. Hon försäkrade i ett tal att Europa kommer att hjälpa Haiti med nödhjälpsarbetet samt arbetet med att återuppbygga landets huvudstad.

Kungafamiljen ärver miljonär
Juan Ignacio Balada Llabrés, en förmögen finansman från Ciutadella på Menorca, har testamenterat sin förmögenhet till det spanska kronprinsparet samt kungaparets barnbarn.
Han dog i november men hans testamente öppnades inte förrän i januari och då framgick det att han testamenterat sin förmögenhet till kungafamiljen. Förmögenheten uppgår till 30 miljoner euro.
Den ena halvan ska ingå i en fond för välgörande ändamål som ska administreras av kronprinsparet, vilka förhåller sig välvilliga till att åta sig uppdraget, medan de övriga 15 miljonerna ska fördelas mellan kungaparets åtta barnbarn.

Folkbokföringen digitaliseras
Regeringen har beslutat att modernisera folkbokföringen. Det ska digitaliseras och därför införs ett nytt system där de spanska medborgarna får riktiga personnummer i stället för de nuvarande ID-numren.
Den traditionella familjeboken, Libro de familia, tas dessutom bort.
Det nuvarande systemet är från 1957.

PP vinner popularitet i Andalusien


Andalusien har sedan det första valet 1982 haft en socialistisk lokalregering, men vore det val idag skulle epoken vara över.
Det konservativa partiet kommer för första gången i landets demokratiska historia att få majoritet i det andalusiska parlamentet, visar en opinionsmätning från marknadsundersökningsföretaget ESA.
Undersökningen ger PP 43,2 procent av rösterna, medan PSOE får nöja sig med 41,6 procent. Det vänstersocialistiska partiet IU skulle bli det tredje största partiet med 7,1 procent medan det lilla andalusiska nationalistpartiet PA får 2,4 procent.
Det skulle för PP vara en framgång på 4,6 procent jämfört med det senaste regionala valet.
Det är första gången någonsin som en opartisk opinionsmätning ger majoritet till det konservativa partiet, som idag är leds av Javier Arenas.

Spanien avvisar personskanner
Det finns inte några omedelbara planer på att installera personskanner på landets flygplatser. Statsminister José Luis Zapatero har begärt att man väntar på ett gemensamt europeiskt uttalande.
EU-kommissionen föreslog 2008 införandet av personskanner på europeiska flygplatser, men förslaget förkastades av parlamentet. Efter det misslyckade attentat i december i Detroit kommer frågan upp igen. I egenskap av ordförandeland blir det näringsministern, José Blanco, som kommer att leda förhandlingarna. Han sade under ett besök i USA i januari att det blir omöjligt att undgå skanners som en del av flygsäkerheten.

Lägsta antalet trafikdödade på 45 år


Under 2009 dog 1.897 personer på de spanska vägarna och det är den lägsta siffran sedan 1964 och 238 färre än under 2008
Inrikesminister Alfredo Pérez Rubalcaba anser att det låga dödstalet kan tillskrivas regeringens ansträngningar för att höja säkerheten på vägarna. Det vill säga, skärpta regler kring hastighet, alkohol, användning av mobiltelefoner o.s.v. samt införandet av poängsystemet.
Det är sjätte året i rad som antalet trafikoffer har minskat.
Spanien uppfyller därmed målet om en minskning med 50 procent som EU fastställt. Sedan 2003 har det årliga antalet dödsoffer minskat med 52,5 procent.
Trots nedgången, erkänner inrikesministern, att det "fortfarande är många", som dör på vägarna. Man menar att många dödsolyckor beror på dålig uppmärksamhet och man kommer nu att fokusera sin kampanj på detta område.

Blötaste vintern på 60 år
Andalusien upplevde, med en genomsnittlig nederbörd på 238 liter, den mest regniga december månad på 60 år, dvs sedan 1950, och januari var lika våt.
Floder har svämmat över och hus har blivit översvämmade. Den andalusiska lokalregeringen uppskattar skadorna för ungefär 100 miljoner euro.
För övrigt har den stora mängden regn fyllt vattenreservoarerna som vid samma tid förra året hade 35,11 procent av sin kapacitet. Reservoaren La Concepción i Marbella, som förser stora delar av Costa del Sol med vatten, fylldes till brädden och man var tvungen att leda vattnet ut i havet. Det våldsamma regnvädret betyder att vattenförsörjningen är säkrad för minst ett år framöver.

Air Comets konkurs


Flygbolaget Air Comet blev i slutet av förra året förklarat i konkurs.
Företaget var skyldig över 17 miljoner euro till tyska Nord Bank, som hade finansierat leasingen av företagets flotta och som krävde betalning eller att verksamheten upphörde. Det var näringsministern som tog det slutliga beslutet på grund av den insolventa situationen som man fruktade också kunde gå ut över flygsäkerheten. Företaget blev ålagt flygförbud, men hade i alla fall inga pengar till att betala för bränslet till flygplanen.
Air Comet specialiserade sig på flygresor mellan Spanien och Latinamerika. Konkursen lämnade 7.000 passagerare, som var på väg för att fira jul, strandade på Barajas i Madrid och på olika latinamerikanska flygplatser. När man räknat in dem som också bokat biljett till senare i år rör det sig om 70.000 passagerare.
640 personer förlorade dessutom sitt arbete. Flera av dem har inte fått lön på sex månader. Air Comets totala skuld kom upp i över 100 miljoner euro.
Företaget ägs av Marsans-gruppen, som i sin tur är ägt av Gerardo Díaz Ferrán och Gonzalo Pascual. Díaz Ferrán är även ordförande för arbetsgivarföreningen CEOE, där Pascual är vice ordförande. Bådas framtid i organisationen är osäker.
Företagets ledning hade naturligtvis under flera månader haft kännedom om den bräckliga ekonomin och risken för en konkursförklaring, men trots det valda man att sälja biljetter till bara ett par dagar före konkursen.

Läkare belönas för att inte sjukskriva patienter
Arbetsmarknadsdepartementet har avsatt 30 miljoner euro om året till att belöna läkarna för att inte sjukskriva patienter, som försöker en "baja" för att kunna sjukanmäla sig på arbetsplatsen. Officiellt rör det sig om att förkorta tiden som anställda sjukskrivs.
Hos hälsovården vill man inte tala om fusk, men man erkänner att systemet utnyttjas och att sjukskrivningarna årligen kostar staten mellan sex och sju miljarder euro.
Arbetsmarknadsdepartementet betalar alltså ut Seguridad Social, som administreras av regionerna, men de flesta regionerna (inklusive Andalusien) har ingått ett avtal med den gemensamma administrationen (INSS) om att införa systemet som kan belöna en läkare med upp till 1.754 euro i månaden, om alla krav genomförs.
Madrid utbetalade som den första regionen incitamentet i samband med läkarnas december löner.
Arbetsmarknadsdepartementet och INSS mål är att minska antalet sjukdagar, men föreningen för familjeläkare i Madrid, Sociedad Madrileña de Medicina de Familia y Comunitaria, bryr sig inte om premieringen av läkarna.
Man anser att systemet ifrågasätter läkarnas etik.

Tobaken tillbaka i kioskerna
Det förväntas att hälsovårdsdepartementet under 2010 ska införa totalt rökförbud i alla offentliga områden, även utomhus, men på samma gång tar man ett steg tillbaka då flera tidningskiosker återigen har fått lov att sälja tobak.
Kioskägarna upplevde ett våldsamt fall i omsättningen när de för fyra år sedan, då den skärpta rökförbudslagen infördes, fick ta bort tobaken från hyllorna. De kan nu åter sälja cigaretter och andra tobaksvaror.
Hotell- och restaurangbranschen har räknat ut att rökförbudet kostat 200.000 arbetstillfällen och nedläggning av 70.000 barer och restauranger.

Ny lag skyddar hyresvärdar
En ny lag skyddar nu hyresvärdar mot hyresgäster, som man kan vräka om hyran inte betalas. Den nya lagen, som trädde i kraft vid årsskiftet, betyder att hyresvärden kan vräka hyresgästen om denne bara är en månad efter med betalningen.
Hyresvärden har också möjlighet att säga upp ett kontrakt efter fem år, vilket hittills har varit närmast omöjligt, om ägaren själv vill använda bostaden.

Detta bekymrar spanjorerna 2010


Centrum för sociologiska undersökningar, Centro de Investigación Sociológicas, har undersökt vad spanjorerna mest bekymrar sig för inför det nya årtiondet.
79 procent av de 2.489 tillfrågade bekymrar sig mest för arbetslösheten. Siffrorna är i närheten av den högsta siffran 1988 som då var var 81 procent.
47 procent nämner också att de är bekymrade över den ekonomiska situationen.
3,9 procent anser att korruptionen bör ge anledning till sömnlösa nätter.
22,3 procent tror att ekonomin förbättras under året.
0,2 procent anser att landets ekonomi är "mycket bra".
55,2 procent anses att den politiska situation är "mycket dålig" eller "dålig".

Ny motorväg mellan Málaga och Córdoba öppnas
Arbetat med motorvägen A-45 mellan Málaga och Córdoba, som inleddes 2000, är med den sista sträckan vid Encinas Realas och Benamejí äntligen färdig. Anledningen till förseningen är upptäckten av arkeologiska lämningar och oförutsedda miljöfrågor som måste löses innan arbetet kunde fortsätta och äntligen avslutas.
Prislappen blev på totalt 400 miljoner euro. Resan mellan de två städena kan nu göras på en och en halv timme, vilket är halva tiden mot vad det tidigare tog med den gamla landsvägen.

Carlos Sainz vann Dakar-rallyt
Efter tre misslyckade försök var racerföraren Carlos Sainz den första spanjor att vinna Dakar-rallyt för bilar.
Saiz är dubbel världsmästare i rally, men inte kunnat lyfta den åtråvärda Dakar-trofén som han till sist kunde göra den 16 januari.

ETA skulle skicka missil efter Aznar


Förhör med den anhållna ETA-medlem Pedro María Olano har avslöjat att terrororganisationen ihärdigt försökte komma åt José María Aznar när han var statsminister.
2001 försökte man tre gånger på två veckor och ett försök gick ut på att skicka en missil efter ett flyg när Aznar var på väg till ett valmöte i Baskien. Organisationen hade fått tag på en missil, men man misslyckades med att få den i luften.

Taxi i Fuengirola testar kameraövervakning
Taxiföreningen i Fuengirola överväger att installera kameraövervakning i stans 102 taxibilar.
Det, menar man, kommer att få en preventiv verkan på de passagerare som annars kan komma på att sticka utan att betala samt förhindra våldsamma fall.
För att testa effekten kör nu en taxi med kameraövervakning och man har redan goda erfarenheter.
Inspelningarna sparas i 30 dagar.

Málagas flygplats en av nio lönsamma flygplatser
Av landets 48 flygplatser hade bara nio överskott under 2009.
De mest lönsamma var Alicante (30,58 miljoner euro), därefter följde Palma de Mallorca (26,58 miljoner); Girona (12,66 miljoner), Teneriffa syd (139 miljoner), Málaga (12,8 miljoner), Gran Canaria (6,5 miljoner), Ibiza (3,9 miljoner), Murcia (1,5 miljoner) och Bilbao (110.000).
Lanzarote och Sevilla fick det att gå runt.
Det totala underskottet för myndigheten som ansvarar för flygplatserna, AENA, var 432,97 miljoner euro som bland annat beror på Madrids flygplats Barajas underskott på ca 300 miljoner.
Det förväntas att AENA även under 2010 kommer kommer att gå med förlust och den totala skulden är på 10,48 miljarder.
För att minska underskotten har inrikesdepartementet beslutat att flygplatser med färre än 50 dagliga flygningar inte längre ska ha flygkontrollanter, vars årslöner kostar ca 370.000 euro. Flygningarna ska istället ersättas av automatiserade system som kontrolleras av tekniker.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.