Korta nyheter – mars 2010

Korta nyheter - mars 2010

Befolkningen ger Zapatero kalla handen
Zapateros (PSOE) dagar som populär premiärminister verkar vara räknade. En stor del av den spanska befolkningen kritiserar regeringens ledarskap och över 75 % menar att Zapatero handlar oförberett. Den ekonomiska tillbakagång och stigande arbetslöshet drabbar alltfler spanska familjer hårt, vilket påstås vara två av de största orsakerna till befolkningens skepsis över Zapatero. I början av februari hade oppositionspartiet PP ett försprång på sex procentenheter till PSOE och en undersökning visade att bara 9,3 % av de spanjorer som svarade ansåg att statens ekonomiska politik var framgångsrik och bara 20,8 % av dem som vid sista valet hade satt kryss för PSOE, stöttar Zapateros ledarskap medan hela 67,7 % kritiserar den.
Om det var val i februari, skulle PP stå som segrare och största delen av de yngre spanjorerna under 45 år menar också att det bör ske ett val snarast. Partiet PP ville i februari uppnå 37,86 % röster. Zapatero har dock de ganska unga på sin sida, men det räcker knappt till att kunna ge honom en tredje period som Spaniens premiärminister.

Först två, nu fem fångar från Guantánamo
Spaniens utrikesminister, Miguel Ángel Moratinos, har meddelat att Spanien för att hjälpa Barack Obama i hans insatser för att stänga fånglägren i Guantánamo på Cuba, kommer att ta emot upp till fem fångar från lägren.
I januari var antalet fångar, som Spanien ville ta emot från Guantánamo, nere på två. En palestinier och en yemenit, men Moratinos meddelar nu att det är möjligt att antalet kan bli upp till fem. Detta uppfyller därmed Obamas önskan om att Spanien skulle ta emot minst fyra fångar.
Utöver Spanien har Italien, Slovakien, Ungern, Portugal och Frankrike också beslutat att hjälpa Obama och ta emot fångar från Guantánamo, men Obamas ursprungliga löfte om att lägren skulle vara stängda den 22 januari i år, kommer dock att skjutas upp på grund av juridiska och tekniska hinder.

Även polisen är klar till den nya flygplatsterminalen
Öppningen av den nya flygplatsterminalen, T-3, på Malaga Flygplats den 15 i denna månad betyder att anställda från hela Malaga-provinsens poliskår får mer att kontrollera i förbindelse med terminalens många nya passagerare.
Invigningsdagen sker före påskveckan, då det förväntas fler resande än normalt och därför rustar polisen särskilt dagarna före och efter påsk, samt på själva invigningsdagen, då det förväntas kungligt besök. För att säkerställa de resandes säkerhet och undvika eventuell kriminalitet, blir det också ökad styrka av flygplatsterminalens privata säkerhetsagenter.
Många svenskar kommer snart att få stifta bekantskap med den nya terminal 3, då det framöver kommer att vara en ny säkerhetskontroll i den nya terminalen som resande inom Schengen-länderna skall igenom.

Marta-målet från Sevilla fortsätter
Familjen och advokaten till den då 17-åriga Marta del Castillo, som försvann från sitt hem i Sevilla i januari 2009, kräver 50 års fängelse till den förmodade mördaren Miguel Carcaño. Han har erkänt mordet på Marta, men advokatens åklagande lyder dessutom på våld och att ha skändat liket, samt en ersättning till Martas familj på 480 000 euro. Carcaños bror, Francisco Javier Delgado, samt dennes flickvän María García, är också svaranden i målet. Därutöver är två vänner till Carcaño, den minderårige Javier G., känd som ”El Cuco” (”Göken”) och Samuel Benítez också svarande. För Samuel Benítez och María García krävs det tre års fängelse till var och en och 100.000 euro i ersättning från dem var till Martas familj. Francisco Javier Delgado krävs fängelse i åtta år och skall också betala 100.000 euro i ersättning.
Enligt åtalet skedde mordet efter att Carcaño och ”El Cuco” (”Göken”) hade druckit alkohol och rökt hasch, vilket resulterade i att de blev våldsamma mot Marta och för att dämpa flickans skrik satte de munkavle på henne. Senare samma kväll ledde det till direkt misshandel av flickan. Efter det förmodade mordet fick Carcaño och ”El Cuco”, enligt påståenden, hjälp av Samuel Benítez, Carcaños bror samt dennes flickvän, att göra sig av med liket och gömma alla bevis. Detta uppsåtligen, enligt åklagandet. Polisen har ännu inte funnit liket av Marta och Carcaños uttalanden omkring bortförandet av Martas lik är tvetydiga; i slutet av februari, då Carcaño och ”El Cuco” (”Göken”) blev anhållna, sa de till polisen att de hade kastat Martas lik från en av Sevillas många broar och ner i floden. Carcaño har för en domare, i mars 2009, sagt att hans bror och de två vännerna kastade Martas lik i en avfallscontainer. Detta har han dock senare tagit tillbaka.
En tidigare flickvän till Carcaño har berättat för polisen att Carcaño berättat för henne att liket skulle vara nergrävt i närheten av en utgrävning i Sevilla-förstaden Camas och polisen har tidigare, utan framgång, sökt efter liket i samma område. Martas familj letar dock ännu en gång i området i ett desperat försök att hitta liket efter Marta och som Martas onkel uttrycker det, vill familjen och frivilliga ”finkamma området” för att få visshet i om liket är begravt där eller ej. Familjen har alla tillåtelser till att finkamma området och om de finner indikationer på att liket kan vara begravt där kommer de få assistans av grävmaskiner för att utföra grävarbetet.

Far anklagas för ha förgripit sig på dotter efter 38 år
Fadern blev återförenad med den ena av sina två vuxna döttrar som han inte haft kontakt med på 38 år, genom talkshowen ”El Diario de Patricia” (Patricias Dagbok), där vanliga människor kan få uppfylla sina drömmar, som t ex att bli återförenade med sin familj. Han har nu varit fängslad i sju år efter att ha påståtts förgripit sig på dottern.
Historien började i Paris på 1960-talet, då den nu dömda pappan, Francisco, bodde med sin hustru Fulgencia. Paret fick två döttrar, men kort tid efter den yngsta dotterns födsel, gick paret isär. Fulgencia tog med de två döttrarna tillbaka till Spanien, medan Francisco blev kvar i Paris. 2003, efter 38 års separation, beslutade Francisco sig för att söka upp sin yngsta dotter på 38 år genom ”El Diario de Patricia” och de fick kontakt med varandra igen och möttes. 2004, då övergreppen påstås ha skett, var dottern på semester hos sin 65-årige far i Málaga. Förhållandet mellan Francisco och hans dotter var gott, men på sjätte dagen började Francisco, enligt dottern, flera gånger att ta på sin dotter och kyssa henne på munnen. Hon kände obehag av sin fars uppförande, men visste inte hur hon skulle reagera och han fortsatte under den förevändningen att det var för att finna ut om hon gillade män eller kvinnor, då han hade hört att hon gillade kvinnor. Övergreppen fortsatte även om pappan hade ursäkt för sitt beteende vid det första övergreppet och det påstås ha utmynnat i en fullbordad våldtäkt av dottern.
Francisco menar att hans dotter har hittat på anklagelsen för att hämnas på hans frånvaro under hennes uppväxt, men domstolen tror inte på Franciscos version.

Spansk stiftelse nominerad till Nobels fredspris
Den spanska stiftelsen Vicente Ferrer är nominerad till årets Nobels fredspris. Stiftelsen är uppkallad efter catalanaren med samma namn, som under 55 år arbetat för fattiga i Indien.
Vicente Ferrer (född 1920) avled i juni 2009, men hans arbete är uppföljt av hans son och de många andra av stiftelsens frivilliga medarbetare. Efter att 65 000 underskrifter blev insamlade på internet, var en delegation i början av februari i Oslo för att officiellt presentera kandidaturen

Sveriges honorärkonsul i Sevilla går i pension
Sveriges honoräre konsul i Sevilla sedan 15 år, José de la Rosa, går i pension
och stänger sitt advokatkontor i mitten på mars. Konsulatet stänger således
den 15 mars 2010 och konsulstjänsten vakantsätts tills vidare. De närmaste
svenska konsulaten ligger i Jerez de la Frontera och i Málaga.
 


Angående resande
Skytrax är ett fristående bolag som varje år sammanställer flygresenärers tyckande och tänkande vad gäller flygbolag runt om i hela världen, om dom passar flygtider, service, med mera. Detta tillsammans med hur flygplans underhåll sköts, hur gamla flygplan som används osv osv. Man utser varje år bästa flygbolag i olika kategorier och det är inte ofta som man ser bolag som trafikerar Malaga – Norden. Men det finns ett undantag för 2009 och det är bästa flygbolag i Europa. Swissair! Det går att ta sig till Norden med detta bolag men det är inte billigt och det tar lång tid. Ett annat som jag själv rest med och bara har positiva upplevelser med är Air Berlin. Det blev korat som det bästa lågpris flygbolaget i Europa 2009. Då undrar man lite hur klarar sig bolag som Ryan Air och många andra som hävdar att dom är billigast? Jo man kan ju säga så mycket, att man gärna vill profilera sig som lågprisbolag, men är dom det egentligen? Man tar betalt för flygbiljetten som är billig, typ Göteborg- Malaga 499 varje väg , totalt 998 sek t.o.r.. Vill du ha väska med dig kostar det extra, vill du sitta på en speciell plats i planet kostar det extra, vill du betala med ett speciellt kredit kort kostar det extra vill du ha billjetten till din mobil kostar det extra osv. Frågan är när du skall betala förskotts hyra på din flytväst i planet och likaså syrgasmasken om trycket skulle falla i kabinen!
Ta bara en sådan sak som övervikten, jag har talat med ett flertal piloter om övervikt och det är frågan om dom är rädda om jobbet eller vad det är, men det finns ju alltid någon som vill berätta.
Det finns inget som heter över vikt i ett flygplan om alla håller sig till sina 20-23 kg, det finns många som bara checkar in 10-12 kg, men oavsett måste du betala när du ser framförvarande bara checkade in 10 kg. Kostnaden i bränsle för om planet tog 600 kg mer totalt sett, alltså ca 2,5 kg per passagerare skulle vara försumbar enligt källor i flygvärlden!
KRÄV ATT DITT FLYGBOLAG VISAR TOTALPRISET OCH DESSUTOM 23 KG som fritt incheckat bagage!!

Tillbaka till rankingen av bolagen
Ranking sker med följande klasser och jag har tagit fram några som flyger på Norden från Malaga
***** = Exellent Inga europeiska bolag
**** = Mycket bra Air Berlin, Brittish Airways, Finnair, Lufthansa. Swiss air
*** = Okey Air Europa, Brussel Airlines, Iberia, Island Air, KLM, SAS, Spanair
** = Dåligt RyanAir
* = Mycket dåligt Inget , som skulle få landnings tillstånd i Norden
Det säkraste flygbolaget i Norden är Finnair och söker du späning i tillvaron skall du flyga med Turkish Airlines. Tänk på detta nästa gång du skall ut och flyga. Trevlig resa !
Dan Olsson din vän i luften
Källor: JADEC samt SKYTRAX


Stora planer för Gamla Stan i Marbella
Gamla Stad har startat ett program för kultur- och turistaktiviteter i Gamla Stan för att gynna affärsverksamheten i området. Borgmästar Angeles Muñoz har sagt att planen är att locka så många besökare och boende som möjligt till en av de vackraste och mest fulländade områden i staden.
Aktiviteterna innehåller utställningar, konserter, gastronomiska program, modevisningar och tävlingar, vilket kommer att föra människor till lokala butiker, restauranger och barer.
Borgmästaren säger att hon skulle önska att människor som besöker Malaga med kryssningsfartyg också besöker Marbella och får uppleva allt det har att erbjuda. Under sommaren kommer det att bjudas på jazz, soul och klassiska konserter och även hållas en tapas marknad. En annan plan är att ha en antikmarknad varje söndag.
Det finns planer på att förbättra området, bl a belysningen av kyrkan La Encarnación och förbättringar av Plaza del Ejido och vägen, Calle Carmen, till slottet.

El Bulli stänger
Ferran Adrià meddelade under matmässan Madrid Fusion, att restaurang El Bulli stänger. Inte för evigt, men under 2012 och 2013.
Restaurangen som de senaste fyra åren, totalt fem år, är utnämnd till världens bästa restaurang av Restaurant Magazine, som med 800 experter utgör domarpanelen i sådana fall, håller öppet i år och 2011. Därefter stänger El Bulli, som det är sagt.
”När vi öppnar igen 2014, kommer det inte att vara detsamma,” säger Adrià till den samlade, gapande flock av press och media som samlats i huvudstaden.
Rykterna har länge surrat om radikala förändringar i mattemplet vid Roses i Catalonien och själv sa han i december, till detta magasins utsända, att han i Madrid ville informera om en kommande stor nyhet.
Skaparen av den molekylära gastronomin – ett uttryck som han i övrigt inte själv kan förlika sig med – har med saker som morotsluft, nitrogenbehandlad rödbeta, parmesanspagetti och sfärisk ravioli sammansatt till middag bestående av upp till 40 rätter, revolutionerande i det avseende vi uppfattar mat.
Eller i vart fall de 8 000 gäster som varje år bland kanske miljoner av hoppfulla lyckas att komma igenom nålsögat, den enda dagen om året, då reservationer mottages.
Orsaken till pausen är att han har behov av mer tid till familjen och till att fundera över vad som skall bli nytt och förändras. Han ville på presskonferensen inte tala om vad det skulle kunna vara, men understrykte att han har behov av tid för att fundera över vad det ska vara.
Han menade dock att det nog blir något med att servera en eller annan form av mat på El Bulli.

Spanien är ett fredligt land
Maplecroft publicerade en lista kallad The Terrorism Risk Index, och som namnet indikerar, redovisar terrorrisken i världens länder. Länderna indelas i kategorierna ”extrem risk”, ”hög risk”, ”medel risk” och ”låg risk”. Länder i ”extrem risk”- kategorin finns krigshärjade länder som t ex Irak (1:a plats), Afghanistan (2:a plats) och Pakistan (3:e plats) och överraskande nog ligger många skandinavers favoritresmål, Thailand, på en niondeplats på grund av ett bombangrepp i landets sydliga, muslimska del i oktober 2009. Ett annat populärt skandinaviskt turistmål, Turkiet, befinner sig på en 14:e plats i denna kategori.
Det interessanta är, att Spanien ligger långt ner på listan, på en 34:e plats och det till trots den baskiska separatistgruppen ETAs existens och det våldsamma terrorangreppet i Madrid, 11-M, Europas värsta terrorangrepp.

Spansk film hyllad
Söndagen den 14 februari blev spansk films förnämsta pris utdelat, nämligen Goya-priset. Gästlistan var stjärnspäckad, men det antagligen mest eftertraktade spanska filmparet, Oscar- och Goyanominerade Penélope Cruz och Javier Bardem, fick en stor del av pressens uppmärksamhet, då det var första gången paret visade sig tillsammans offentligt. Akademiens nya president, Álex de la Iglesia, inledde prisutdelingen med att säga att 2009 var ett av spansk films bästa år och så kunde festligheterna börja. Det första priset gick till kompositören Alberto Iglesias, som har skapat musiken till en lång rad av filmregissör- och manusförfattare Pedro Almodóvars filmer, för musiken till Almodóvars nyaste filminspelning Los abrazos rotos (Brustna omfamningar), som har Penélope Cruz i den kvinnliga huvudrollen. Det var kompositörens åttonde Goya under de 15 år som priset har delats ut. Filmerna Gordos och Celda 211 var också vinnare av en Goya till respektive Raúl Arévelo för bästa manliga biroll i Gordos och till Marta Etura för bästa kvinnliga biroll i Celda 211.
Penélope Cruz (Los abrazos rotos), Maribel Verdú (Tetro) och Rachel Weisz (Ágora) måste se sig besegrad av Lola Dueñas (Yo, también) som vann priset för bästa kvinnliga huvudroll.
Celda 211, som handlar om en fängelsevakts kamp för att komma levande ut från ett fängelseuppror, blev nämnd flera gånger under aftonen då filmen vann hela åtta statuetter av 16 nomineringar, och därmed blev prisutdelningens stora vinnare.
Priset för bästa internationala film gick till Slumdog Millionaire och El secreto de sus ojos vann priset för bästa spanskamerikanska film.
Prisutdelingen blev sedd av 4,5 miljoner tittare, vilket är ett rekordhögt antal.

Gångstig mellan Carvajal och Torrequebrada
På rådhuset i Benalmádena har det beslutats att det skall anläggas en gångstig för fotgängare längs klipporna mellan stranden i Carvajal och Torrequebrada. Gångstigen ska läggas med asfalt eller sten, det kommer att sättas upp räcken och bänkar och planteras vegetation, allt för att göra området mer attraktivt för turister. Projektet kommer att kosta en miljon euros, som regeringen, junta i Andalusien och Benalmádena rådhus betalar.

Positiv stigning i det privata förbruket
Den ekonomiska krisen har ännu inte släppt sitt tag om Spanien och siffrorna från nationella statistiken (INE) om förhållandena under 2009, visar följderna av krisen senaste åren. En positiv nyhet är dock att spanjorernas privata konsumtion har stigit för första gången på två år. I fjärde kvartalet 2009 hade konsumtionen stigit med 0,3 % i förhållande till tredje kvartalet samma år, men samma positiva stigning kan inte synas i bruttonationalprodukten, som har fallit med 0,1 %.
Samma bild visar sig för ekonomin, där föll 3,6 % under 2009, vilket är det största fall på fyra årtionden. 2009 blev många spanjorer ofrivilligt arbetslösa, exakt 1,125 miljoner heltidsanställningar försvann. 2008 var talet så högt som 1,271 miljoner.
Ökningen av den privata konsumtionen förklaras primärt av framgången av bilförsäljningen som steg med ca 30 % på ett kvartal. Byggsektorn var också påverkad av krisen 2009, men där blev dock endast ett mindre antal minskade investeringar registrerade inom denna sektor: 10,2 %, som var åtta tiondelar mindre än fallet i det föregående kvartalet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.