Korta nyheter april 2010

Korta nyheter april 2010

Rajoy tror på Andalusien
Vid sitt 150;e besök i Andalusien i mitten av förra månaden, proklamerade PP:s ledare, Mariano Rajoy, att han är överbevisad om att Andalusien nu är inom PP:s räckhåll. Rajoys uttalande om att Andalusien har behov av förändring och han menar att den andalusiska regeringen är ”uttömd, utsliten och gammaldags” och med hänvisning till intäkten per capita, menar han att det är ”oacceptabelt” att denna är lägre än det nationella genomsnittet. En socialistisk tidning visade då också i februari månad att 69 % av andalusierna för första gången på 28 år är klar för förändring och därmed ta ett farväl till PSOE, som i 28 år har regerat i Andalusien. Det är första gången som Rajoy riktade sitt tal särskilt till de unga andalusierna, som han ser en stor potential i, då de unga ”inte har de fördomarna som de andra kan ha”.

En miljon för information om avlidna Marta

Fallet om Marta del Castillo från Sevilla, som enligt påståenden blev mördad den 24 januari förra året, ser nu ut att ha tagit en viktig vändning. Sedan polisen och familjen utan framgång i månader, letat i floden Guadalquivir, på en avdumpningsplats samt på en åker i närheten av familjens hem, har nu en anonym person så sent som förra månaden avsatt en hittelön på en miljon euro till den person som kan leda polisen till Martas lik. Pengarna har dock ett bäst-före-datum och om liket inte hittas senast den 17 i denna månad, bortfaller hittelönen.
Martas familj känner inte personen, men är mycket tacksamma och har fått nytt hopp om att finna den unga kvinnan.

ETA’s första dråp på fransk polis
ETA mördade i mars den första franska polismannen. Mordet skedde cirka en månad efter att Ibon Gogeascoechea, en högtstående ETA-ledare, blev anhållen i Frankrike. Det har under de senaste tio åren, som terrororganisationen har varit aktiv i grannlandet, varit sammandrabbningar mellan medlemmar av ETA samt fransk och spansk polis. En spansk polisman blev mördad 2007, medan det nu alltså är det första mordet på en fransk polisman.
Mordet inträffade i Danmarie-lés-Lys, en liten by utanför Paris, då en polispatrull hade blivit ditkallad för bilstöld. Enligt franska medier befann sig tre män och en kvinna i bilen, men då dessa blev ombedda att identifiera sig, kom ytterligare en bil med två män, varifrån det avyttrades tre skott som, trots skottsäker väst, träffades den 52-årige polismannen och familjefadern Jean-Serge Nérin dödligt i armhålan. Han dog en timma senare av sina skador och den franska polisen verkställde efter skottlossningen, en omfattande eftersökning och efterlysning av gruppen, varpå en person nu är arresterad och identifierad som Joseba Fernández Aspurz, också känd som El Guindi och medlem i ETA. Han har flytt från Spanien, men har varit efterlyst sedan mitten av mars för att ha försökt att spränga en polispatrull i luften 2009 och för att ha kastat Molotov cocktails mot bankfilialer.
Efter skottlossningen i Danmarie-lés-Lys lade polisen beslag på en Magnum av kaliber 11,3 från den ena av gruppens bilar. Den franska inrikesministern, Brice Hortefeux, besökte polisstationen omedelbart efter skottlossningen, där den mördade polismannen, Nérin, hade gjort sin tjänst under 30 år.

Alhauríns borgmästare – mottagit mutor för 238 000 euro
Borgmästaren i Alhaurín el Grande, Juan Martín Serón, har av den offentliga åklagaren i Málaga blivit anklagad för att ha mottagit 238 000 euros i provision från byggherrar för att i gengäld tillåta byggnation av egendom utan giltigt bygglov.
Den skumma betalningen påstås ha skett mellan 2002 och 2006 och enligt åklagandet så är rådmannen för byggplaneringen, José Gregorio Guerra Gil, huvudmannen bakom mutan. Han påstås ha mottagit 782 445 euros från 16 byggherrar, varav borgmästaren skulle ha mottagit 238 000 och därför blir han anklagad för mutbrott och får nu fängelse i fyra och ett halvt år, böter på 500 000 euros och blir i 11 år fråntagen rätten till alla offentliga uppdrag. Därutöver åtalas han för myndighetsmissbruk och förlorar rätten till alla offentliga uppdrag för ytterligare åtta år.
Rådmannen för byggplaneringen skall också få en dom, där han kommer att åtalas för upprepade mutor, vilket kommer att kosta honom fem och ett halvt år i fängelse, en bot på 1,6 miljoner euros samt fråntagen rätten till att ta offentliga uppdrag under en 11 år lång period. Därutöver blir han åtalad för 14 brott mot distriktsplaneringen och krävs på ytterligare två års fängelse samt förlorar rätten till offentliga uppdrag för ytterligare 10 år.
De 16 byggherrar som mot betalning fick gynnsamma, olovliga villkor för bygglov, blir åtalade för aktiv mutning och krävs vardera till fängelse i två år och betalning av böter på mellan 10 000 och 200 000 euros.

Familjedrama om miljarder
En familjefejd har nått utöver den vanliga skvallerpressen. Den handlar om miljardbelopp och har alla de ingredienser som gör den värdig till en Tv-serie: En av landets mest värdefulla konstsamlingar, en avliden baron, en tidigare Miss Spanien och en styvson.
Familjen är den kända Thyssen-Bornemisza, som gett namn till museet i Madrid som innehåller en enorm konstsamling som rymmer 800 målningar från 1300-talet och fram till 2000-talet, till ett värde av nästan en miljard euro. Då Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza dog 2002 ärvde hans femte fru – tidigare fotomodell och Miss Spanien, Carmen ”Tita” Cervera – av sin man.
Då arvet var uppgjort, lånade Carmen Cervera ut samlingen till den spanska staten i sju år. Helt gratis och i gengäld uppförde staten ett utställnings-annex vid sidan om det egentliga Thyssen-muséet. Detta avtal löper ut nästa år och om samlingen skall bevaras i Spanien kommer det att kosta den spanska statskassan åtskilliga miljoner euro.
Carmen Cervera gifte sig med baronen 1985, hon var då 42 år och han 64 år. Hon tog sin son Borja med sig och denne blev adopterad av baronen. Hon har aldrig avslöjat vem som är biologisk far till pojken, som nu har hunnit bli 29 år.
Denne fick fullmakt av modern att genomföra förhandlingarna om konstsamlingen med staten, men mor och son har inte längre någon bra relation. Konflikten mellan dem bröt ut 2007, då han gifte sig med den 10 år äldre Bianca Cuesta. Carmen Cervera menar att Bianca Cuesta bara är ute efter hans pengar och då paret fick en son samma år, krävde hon att det togs ett DNA-test. Fallet vässades ytterligare då Borja Thyssen med rättens hjälp fick insikt i sin fars testamente och därmed fick klarhet över vad han hade rätt till i förhållande till baronens övriga barn. Modern blev rasande och anklagade sonen för "att offentliggöra" familjehemligheter. Då hon för andra gången blev farmor, fick hon nyheten genom pressen. Sonen känner sig överbevisad om att moderns plan är att misskreditera hans hustru så mycket som möjligt och högen med rättsliga åtgärder för förtal och annat växer stadigt medan mor och son kommunicerar via pressen.

Omstridda ändringar av abortlagar
De mycket omdiskuterade lagändringarna i samband med abort har blivit antagna av Senaten. Här röstade 132 medlemmar för, medan 126 röstade emot.
Den nya lagen tillåter avbrott av graviditeten fram till vecka 14 och är moderns liv i fara gäller ända upp till 22 veckor. Därutöver kan unga kvinnor ner till 16 år få göra abort utan föräldrarnas samtycke.

Nya anklagelser mot Isabel Pantoja
Rätten i Marbella vill nu höra den landskända sångerskan Isabel Pantoja, som under flera år var flickvän till Marbellas tidigare borgmästare, Julian Muñoz. Dessutom vill man söka upp hans tidigare flickvän, Maite Saldívar och 11 andra personer. Målet gäller medverkan till korruption och penningtvätt av svarta pengar.
Åklagaren har tittat närmare på Isabel Pantojas personliga bankkonto, och här finns inga bevis för betalning av en lägenhet i flerbostadshuset i Guadalpín i Marbella som Isabel köpte 2003. Lägenheten kostade 360 000 euro. Pantoja hävdar att hon har betalat den kontant med pengar hon hade liggande hemma. Även Pantojas villa i La Perla i Marbella har hamnat i myndigheternas spotlight, då man inte har kunnat finna bevis för en del av den samlade betalningen på 3,3 miljoner euro.
Pantoja blev 2007 anhållen vid Malaya, där hon uppgav att hon inte hade kännedom om de 1,1 miljoner euro som mellan 2003 och 2007 satts in på hennes bankkonto. Den gången släpptes hon mot en borgenssumma på 90.000 euro, men ärendet pågår fortfarande och nu skall hon så igen stå inför rätta och förklara hur hon har betalat för sina bostäder i Marbella.

Vattenmassor ger stora problem och förlorade intäkter
De senaste månadernas många och ihärdiga regnskurar har orsakat stora problem i hela landet.
Värst drabbade är boende längs Guadalquivir-floden, som svämmat över i både Córdoba-, Jaén- och Sevilla-provinsen. Floden nådde nivåer som aldrig tidigare registrerats och omkring 1 500 människor har varit tvungna att lämna sina hem.
Omkring 70 andalusiska vattenreservoarer blev tvungna att släppa ut vatten på grund av de enorma vattenmassorna, detta bidrog till att flodens vattenstånd steg. På vissa ställen mättes en stigning på 19,6 meter.
I Córdoba var dessutom flygplatsen tvungen att stänga då delar av start- och landningsbanan blev översvämmad.
I Málaga-provinsen beräknas 13 000 barer, caféer och restauranger ha förlorat intäkter på 936 miljoner euro, medan säljare på marknader rapporterar om ett säljras på 85 procent, motsvarande en förlust på 70 miljoner euro och olivskörden ger en sänkning på 21 miljoner euro – allt på grund av regnet.
Inte sedan 1963 har landet haft så våldsamt regnväder. Från den 15 december till den 1 mars föll i genomsnitt 610 mm vatten.

Dalai Lama mot tjurfäktning
Även Dalai Lama ger sig nu in i debatten om tjurfäktning.
Motståndare i Katalonien har funnit ett stöd i den buddhistiska ledaren, som har följt det katalanska lokalparlamentets försök att förbjuda tjurfäktningen. Han har därför skrivit ett brev till en katalansk djurrättsorganisation, där han fördömer denna tradition och ger uttryck för att han är emot alla former av misshandel av djur.

Tjurfäktarfamilj anhållen för människohandel
Tjurfäktaren Juan Pedro Galán (39), hans syster (35), far (70) och faderns fru (62) är anhållna i fallet kallat Operación Toscana för att driva fem bordeller i Cádiz-provinsen och ett i Málaga-provinsen. De två sistnämnda personerna påstås ha levt i överflöd och lyx med minderåriga tjänstefolk av troligen filippinsk och östeuropeisk härkomst.
Vid arresteringen fann polisen 15 000 euro i kontanter gömt i husets kassaskåp ihop med dokument över familjens skumma affärer. Situationen var en helt annan för de utländska kvinnor som, på svältgränsen och under eländiga förhållanden, var tvungna att jobba på familjens bordeller.
Polisens efterforskning av familjen påbörjades i april förra året och den slutliga operationen slutade med 15 anhållna, beslag av en halv miljon euro i kontanter och frysning av familjens förmögenhet på 50 miljoner euro. Åklagarnas dom lyder sexuellt utnyttjande, penningtvätt, dokumentförfalskning samt människohandel.

Positiva siffror från turistsektorn
Under de senaste 18 månaderna har antalet besökare minskat dramatiskt, men siffrorna från januari visar att den negativa kurvan har vänt. Inte drastiskt, men antalet besökare var i januari 2,5 miljoner, vilket var 1,1 procent högre än samma månad förra året.
Enligt Eurostat besökte 8,1 procent färre britter än vanligt, vilka har representerat den största gruppen, men det kompenserades med 19,1 procent fler italienare, 16,5 procent fler schweizare, 5,9 procent fler belgare och 5,5 procent fler fransmän.
31,3 procent valde i januari att semestra på Kanarieöarna.
Eurostat meddelar dessutom att Spanien var det mest besökta landet i EU 2009, vilket man baserar på antalet hotellövernattningar, som 2009 kom upp i 251 miljoner, 6,5 procent färre än 2008.

Katt räddad efter tre dagar i träd
Bland nyheter om ekonomi och korruption, översvämningar och terrorism, kommer en solstrålehistoria om en räddad katt. En dag i början av mars ringde en boende på Avenida de Valle Inclán i Málaga till polisen för att meddela att en stackars katt hade suttit tre dagar i ett träd och kunde inte komma ner.
Den vänliga polisen ryckte genast ut för att i samarbete med representanter från en djurrättsorganisation rädda katten. Man spärrade av gatan, satte en vagn under trädet och katten hoppade själv ner i vagnen.
Den till synes oskadade katten återgick därefter till sitt goda liv på gatan.

Gravida och mödrar mobbas på spanska arbetsplatser
I samband med den gångna månadens Internationella Kvinnodag sattes det bl a fokus på kvinnornas situation på arbetsmarknaden. Att bli gravid är normalt sett en lycklig omständighet för paret, men detta gäller oftast bara för spanska män, som blir belönade i form av löneförhöjningar när de skall bli pappor. För många spanska kvinnor på arbetsmarknaden är situationen en helt annan.
NGO’en Fundación Madrina (Moderstiftelsen) har offentliggjort att av 10 kvinnor mellan 25 och 35 år med mellan eller korta utbildningar blir åtta offer för mobbning på arbetsplatsen när de blir gravida eller beslutar sig för att bli det. Arbetsgivarna anser graviditeten och föräldraskapet som ett stort problem och uppmanar därför kvinnor till abort. Om kvinnan vill behålla barnet, är detta enligt stiftelsen, den primära orsaken till en kraftig lönesänkning eller än värre, avsked. Ordförande för stiftelsen, Conrado Gimenez säger att kvinnan tvingas välja mellan arbete eller graviditet. Diskriminationen sker vanligtvis i de små och mellanstora verksamheterna, där 80 procent av kvinnorna arbetar på säsongskontrakt som inte förlängs vid en graviditet.
Mobbningen kan få stora konsekvenser såsom depression, ångest och skilsmässor, som i slutändan kan leda till spontan abort.

Censur i Valencia
Ett fall om press- och yttrandefrihet utspelade sig förra månaden på ett museum i Valencia. Fotoutställningen Fragments d’un any-2009 på Museu Valencià de la Ilustració i la Modernitat (MuVIM), visade senaste årets politiska händelser i Valencia, men blev stängd efter att ha varit öppen endast några få timmar för offentligheten. Muséet leds av den konservativa kommunfullmäktige i Valencia.
Av de 91 fotografier som var tagna av professionella fotografer från erkända tidningar, blev åtta bilder, varav sex föreställde händelser från ”el caso Gürtel” som var ett fall från 2009 om korruption inom PP, censurerat. Stängningen av utställningen genomfördes på kommunfullmäktiges inrådan, som kände sig särskilt stötta över Gürtel-bilderna och medförde att La Unió de Periodistes Valencians (Sammanslutningen av valencianska journalister) stängde utställningen, ”någon försöker att ta bort en del av historien”, som ordföranden, Ximo Clemente, uttryckte det. Han ställde sig oförstående över censuren, eftersom ”alla bilder tidigare har varit publicerade i pressen och andra medier”. Sammanslutningen sände efter stängningen ut ett meddelande där det gavs uttryck för att censuren hade tydliga spår av manipulation och var ett angrepp på yttrandefriheten. Man ska nu försöka öppna utställningen på en annan plats. Denna gång med alla bilder.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.