Korta nyheter oktober 2010

Korta nyheter oktober 2010

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

I Spanien finns 868 000 personer över 15 år som är analfabeter, av dessa är 75 procent kvinnor. Detta visar en ny undersökning gjord av världsorganisationen UNESCO. Det är dock fem procent färre än under 2008. Hälften av dem är över 70 år, medan nio procent är i nästa åldergrupp, 65-69 år. UNESCO hävdar dessutom att det finns idag finns 796 miljoner vuxna analfabeter världen över, och av dessa sägs en tredjedel vara kvinnor, varav 67,4 miljoner flickor som inte har tillgång till någon form av utbildning.

30 procent av Ferrari försäljningen ägde rum i Marbella

18 splitternya, med andra ord 30 procent av alla Ferraribilar som såldes i Spanien under perioden januari-augusti, körde ut från bilhandlaren C de Salamanca i Marbella. Det är 5,2 procent fler än under samma period förra året. Flest såldes i Madrid, men också i Barcelona såldes 18 nya Ferraris. De har en prislapp på upp till 400 000 euro.

Missilbärande ubåt till salu
Missilbärande ubåt, som är i behov av en kärleksfull hand, säljes. Detta är orden i en annons från det spanska försvarsministeriet.
Som många andra gör när det är torka i kassan, har ministeriet städat upp i förråden för att hitta saker och ting som man inte längre använder, men som fortfarande kan säljas till en vettig summa.  Ministeriet hittade en missilbärande ubåt av typen S-72 Siroco som inte längre används. Den är 28 år gammal, och det sägs, att det kommer att kosta en ny ägare omkring 25 miljoner euro att underhålla den som användningsduglig under en period av cirka fem år. Försäljningspriset har inte offentliggjorts. Dock är det känt att pengarna ska gå till en ny ubåt av typen S-80, som tas i bruk 2013.

14 anhållna för att ha hålligt män som sexslavar
För första gången någonsin har en organisation som håller unga män som sexslavar blivit avslöjad. 14 personer anhölls i september i Spanien, närmare bestämt i Madrid, Barcelona, Palma, Alicante och León. De unga männen kommer främst från Brasilien. De manliga prostituerade lockades till Spanien under falska löften om att de skulle få arbete som modeller eller dansare. Efter ankomsten till Spanien fick de veta att de skulle lämna alla sina tillhörigheter, inklusive pass och flygbiljetter, som förövrigt var köpta med ”klonade” kreditkort. Istället försågs de med kokain och annan narkotika samt viagra, så att de skulle kunna ”arbeta” 24 timmar om dygnet. Merparten av männen bodde i en lägenhet i Torrevieja i Alicante, varifrån de sedan skickades runt på kundbesök.

De prostituerade berättar att de har mottagit dödshot mot både dem själva men också mot familj i Brasilien, att de inte skulle kontakta kontaktade polis eller andra myndigheter, vilket är det samma modus operandi, som används mot tusentals unga kvinnor.

Organisationen hittade sina kunder via annonser och bilder på internet.

Detta har fått jämställdhetsministeriet att påminna om att de önskar att införa ett förbud mot annonser för prostitution. Än så länge har förslaget avvisats då mellan fem och tio procent av tidningarnas annonsintäkter utgörs av denna typ av annonser.

Arbetslösheten ökar, och arbetsmarknadsministern drar sig tillbaka

Antalet arbetslösa ökade igen under september med 61 000. Dock sker det varje år när sommaren är slut och de många säsongsarbetarna återigen är arbetssökande. Regeringen tröstar sig med att antalet förra året steg med 85 000.

Det totala antalet arbetslösa ligger fortfarande på knappt fyra miljoner, eller goda 20 procent av de arbetsföra, och detta är orsaken till att arbetsmarknadsministern, Celestino Corbacho, drar sig tillbaka.

Det sker inte helt på eget initiativ, men på uppmaning från stadsministern José Luis Zapatero och ordföranden för den katalanska lokalregeringen José Montilla (också PSOE). I november är det regionsval i Katalonien och de två regeringsledarna fruktar att det stora antalet arbetslösa kommer betyda att katalanerna kommer rösta på ett alternativt parti, som till exempel PP. Därför har man bett Corbacho att säga upp sig. Han slutar i oktober. Det är ännu okänt vem som blir hans efterträdare.

Banderas och Almodóvar återförenas i psyko-triller
Efter 21 års separation återupptar Antonio Banderas och Pedro Almodóvar sitt samarbete i samband med filmen La Piel que Habito (Huden jag bor i). De började arbeta tillsammans under 1982 med filmen Passionens labyrint. Sedan blev det bland annat filmen Kvinnor på gränsen till ett nervöst sammanbrott (1989) och Bind mig, älska mig (1990).

Inspelningarna av den nya filmen började den 23 augusti i Santiagio de Compostela och fortsätter 11 veckor framåt med scener i Toledo och Madrid.
La Piel que Habito revolutionerar den almodóvariska filmen genom att vara den första filmen som bryter med regissörens tidigare dramer och komedier, för att i stället pröva krafterna med den psykologiska spänningen. Utöver det är det också första gången som Almodóvar producerar en film som inte är baserad på hans egna manus. Filmen är en fri tolkning av den franska författaren Thierry Jonquets roman Mygale från 2003.

”Det är den svåraste filmen jag någonsin har gjort, och Banderasroll är brutal. Huvudrollen är en psykopat och Antonio, nu med sina 50 år, är perfekt för rollen”, har Almodóvar sagt.

Antonio Banderas spelar huvudrollen som den psykopatiska plastikkirurgen Doktor Ledgard som förlorar sin fru i en bilolycka. Efter olyckan utvecklar han en besatthet av att utveckla en hud som kunde ha räddat henne. Tolv år senare lyckas Dr. Ledgard att framställa huden i sitt laboratorium med hjälp av cellterapi. Han tvekar inte att gå vidare med att utforska den mänskliga gentransplantationen och det visar sig att hans etiska förfall inte är det enda brott han begår…

Almodóvars inspirationskälla, Thierry Jonquet, dog blott 55 år gammal, den 9 augusti förra året. På hans hemsida beskriver han sina litterära verk som genomsyras av fransk pessimism:

”Jag skriver ”svarta romaner” med en handling där förtvivlan och hatet har huvudrollen, och det slutar med att de stackars personerna krossas, och jag ger dem inte en enda möjlighet till räddning”.

På Amazon.com recenseras boken bland annat som ”en riktigt bra spänning i stil med Hannibal the Cannibal”. La Piel que Habito har premiär den 18 mars 2011.

Julio Iglesias gifter sig i Marbella
Efter 20 års förhållande och fem barn gifte sig Julio Iglesias och Miranda Rijnsburger i augusti i Marbella. Det var stort hemlighetsmakeri kring bröllopet och bara parets barn och ett par vittnen fanns på plats i den lilla kyrkan Virgen del Carmen. Senare hölls en religiös ceremoni i ett kapell på parets finca i Ojén.

Julio Iglesias (66) och holländska Miranda Rijnsburger (45) bor annars i Miami.
Det är det andra äktenskapet för den spanska sångaren som tidigare var gift med Isabel Preysler, med vem han har tre barn, däribland Enrique som följer i faders fotspår. De skildes 1979.

Diskotek byter namn efter hot från muslimska extremister

Ett diskotek i Murcia har tvingats att byta namn. Diskoteket som ligger mellan Águilas och Calabardina, har under 22 år kallats La Meca, men plötsligt har muslimska extramister och organisationer börjat hysa ilska mot stället vars namn naturligtvis översätts till Mekka, den heliga staden i Saudiarabien.
Efter en period av hot mot själva diskoteket och atacker på ställets hemsida, beslutade ägarna att ge upp och byta namn.

”Vi har den största respekten för den muslimska tron och staden Mekkas betydelse”, säger ägaren då de offentliggjorde beslutet om att diskoteket framöver kommer gå under namnet La Isla.

Påvebil bara på Barcelonas smala gator
Påven Benedict XVI besöker den 7 november Bercelona. Med sig har han sin bil som ska ta honom genom staden och till den slutgiltiga destinationen La Sagrada Familia. Vatikanen har dock bett om att färdvägen inte ska ske längst stadens breda boulevarder. Där skulle påven nämligen vara utsatt för mycket hög risk i de förväntade folkmassorna.

Polisen har nu brottom med att kontrollera alla boende längst sträckan mot straffregister, samtidigt som de håller ett vakande öga på de lägenheter med skyltar om uthyrning eller försäljning. 100 stora tv-skärmar har satts upp i staden så att alla kan få en skymt av mannen.

Myndigheterna, i detta fall Barcelonas stadsråd och lokalregering, har inte offentliggjort hur mycket påvens besök kommer att kosta staden, men båda parter beräknas få utgifter på närmare 150 000 euro för polis och andra offentligt anställdas övertidsersättning.

AVE tåget når Valencia
Den nya förbindelsen med snabbtåget mellan Madrid och Valencia ska vara färdig till invigningen den 15 och 20 december.
Sträckan är 438 kilometer lång och resan tar cirka en och en halv timme. Det kommer att vara mellan 13 och 17 avgångar dagligen mellan de två städerna och resan kommer dessutom att inkludera stop vid de största städerna i Kastilien–La Mancha. Det har kostat 12,4 miljarder euro och man räknar med att 2,8 miljoner personer per år kommer att färdas längst sträckan. Därmed kommer Spanien vara det land som har det längsta snabbtågsnätverket i världen. Målet är 10 000 kilometer år 2020.

Enligt samma ambitiösa plan ska sträckan mellan Madrid och Lissabon öppna 2013.

Stadsminister Zapatero och Marockos kung eniga om fredliga relationer
Spaniens stadsminister, José Luis Zapatero, träffade den 20 september Marockos kung, Muhammed VI, för att diskutera de två nationernas relationer. Mötet hölls i FN:s huvudkontor i New York, var stadsministern deltog vid FN-toppmötet om årtusendets utmaningar.

Han och Muhammed VI enades om att förhållandena mellan länderna är ganska bra. Detta trots de senaste veckornas oroligheter, särskilt mellan marockaner och spansk polis på gränsen mellan Melilla och Marocko, där de förstnämnda anklagar tjänstemän för våld, vilka i sin tur anklagar marockaner för diskrimination mot kvinnliga tjänstemän. Dessutom har förhållandet mellan de två länderna lidit av händelsen i september, då 14 spanjorer reste till Laâyoune i Västsahara för att delta i demonstrationer mot det som de kalla marockansk ockupation av området. Demonstranterna hävdar att de blev misshandlade av marockans polis och att de sedan fördes ombord på ett flyg till Kanarieöarna.

Enligt dagstidningen El Mundo skulle Zapatero under mötet med Marockos kung ha sagt att ”bilden är det viktigaste”, vilket kan förstås som att en bild av de två männen tillsammans skulle förbättra förhållandena mellan de två länderna – trots att det alltså redan skulle vara bra.
Flygpassagerare ska betala för de fattigaste

Under FN-toppmötet i New York i slutet av september gav stadsminister José Luis Zapatero uttryck för att han stödjer ett initiativ som går ut på att kräva flygpassagerare på en extra avgift som ska hjälpa till att bekämpa fattigdom.

Initiativet har sina rötter i Frankrike, som redan tillsammans med 13 andra länder har infört systemet.

I Spanien skulle det betyda att man ska betala en euro mer för en inrikesflygning och två euro mer för en flygning utomlands. Det har ännu inte fattats något beslut om huruvida eller när de spanska myndigheterna planerar att införa systemet. Inte heller har någon förklaring getts på varför det är just flygresenärer som ska betala detta extra belopp.

Två äldre omkom efter att ha lämnats i en minibuss
Två äldre rullstolsbundna män på respektive 83 och 87 år omkom i september då den man, som hade ansvaret för dem, glömde dem i en minibuss.
Detta hände i Ciempozuelos, en förort till Madrid, var de blev hämtade till ett privatägt dagscenter av direktören. Då de kom fram hjälpte han först de äldre som själv kunde gå in i centret. Här skulle han enligt tidningen El País ha mottagit ett telefonsamtal som distraherade honom och han glömde därför de två i minibussen. Där satt de fastspända i rullstolarna i 10-12 timmar. Då den 47 åriga mannen kom ihåg dem var det försent trots hans återupplivningsförsök.

Mannen står nu åklagad för vållande till annans död.

Vill, vill inte ha atomavfallsplats
Då industriministeriet i början av året bad de av landets kommuner, som skulle kunna vara intresserade av att avsätta mark för atomavfall, som här kallas en ATC (Almecén Temporal Centralizado), om att skicka in en ansökning, fick de svar från 11 små kommuner.

Ministeriet lockade med investeringar på 700 miljoner euro, varav en hyra på 10 miljoner euro och cirka 300 arbetstillfällen, vilket var intressant för små kommuner, som annars har stor risk för att bli avbefolkade.

Industriministeriet har sedan granskat ansökningarna och efter olika kriterier, såsom mest behövande, bedömt kandidaterna. I september meddelades att kommunen Zarra i Valencia nu blir utvald som den med bäst chans till att få avsätta mark till avfallsplatsen.

Det har dock fått den valencianska lokalregeringe, Generalitat Valenciana att se rött. Myndigheten menar att problemet till att börja med är att industriministeriet har vänt sig direkt till kommunerna, alltså gått runt landets autonoma lokalregeringar, vilka alla menar att en eventuell atomavfallsplats i allra högsta grad rör dem. Från början var det Katalonien och Kastilien –La Mancha som klagade, men nu när valet sannolikt faller på Zarra har Valencia också satt sig emot industriministeriet och har hotat med att lägga ned saken om det slutgiltiga valet skulle falla på den valensiska staden.
Zarra har 511 invånare och ligger i Ayora dalen där totalt 2000 människor bor.

Chiringitos i Mijas har öppet efter sommarsäsongen
Även om sommaren är över för länge sedan kommer det fortfarande vara möjligt att njuta av sina grillade sardiner på strandbarerna i Mijas. Kommunen har nämligen beslutat att inte följa sommarsäsongen genom att låta att chiringitos har öppet året runt.

”Då vi njuter av det fina vädret hela året finns det inget skäl till att inte låta våra chiringitos ha öppet resten av året. Vi hoppas att initiativet kommer öppna upp för en större tillströmning till strandbarerna”, berättar turistchefen Fuensant Lima till La Opinión de Málaga. Han lade fram initiativet tillsammans med ordföranden för föreningen företagare på Mijas stränder, Salvador Gallardo. Förslaget fick stöd från likväl den offentliga och den privata sektorn. Rent praktiskt kommer det gå till så att Mijas 15 chiringitos turas om att ha öppet. Framöver kommer det därför vara möjligt att hitta en öppen chiringito i Mijas när som helst under hela året.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco