Costa Biz september 2010

Solenergi blir hela tiden mer populärt


Det svenska företaget SolTech Energy, som är specialister inom solenergi via solceller, introducerade i början av förra året ett nytt och innovativt solenergisystem på kusten, känt som soltaket eller Techo Solar. Produkten har fått en enorm respons och det beror först och främst på att solenergi idag har blivit ett allmänt alternativ till den konventionella energin, menar Anders Telander, direktör för SolTech Energy i Spanien. Dessutom är det solenergisystem som SolTech Energy erbjuder framställt så att det blir en integrerad del av bostaden. Det består av en lösning som verkar som ett tak och som samtidigt absorberar solenergi. Med andra ord är det tal om en estetisk lösning som inte synbart förändrar bostadens yttre. Dessutom fungerar solenergisystemet som isolering vilket under höstens regniga perioder hjälper till att hålla fukten ute.

I Spanien är det lag på att alla nybyggnationer skall ha ett minimum på 30 % av energiförbruket genom förnybar energi, som t ex solenergi och Junta de Andalucía ger bidrag på upp till 60 % på din solenergiinstallation. Det vill säga att de pengar som ges i bidrag och de pengar du i framtiden kan spara på energiräkningen, gör det mycket attraktivt att byta till solenergi i ett solrikt område som Costa del Sol, samtidigt som kvaliteten på ditt hus också kommer att stiga. SolTech erbjuder ett attraktivt finansieringspaket med 10 års avbetalning, där du efter ett år får 50 % från Junta de Andalucía. Därutöver lägger företaget taket och gör alla installationer samt ger garanti på effektiviteten av solcellerna samt ger en materialgaranti på 20 år.
För mer information se www.soltechenergy.com.

SolarVenti skapar uppmärksamhet på mässa i Madrid

Hanne Mundbjerg och Antonio Contreras från Técnicas Maro på standen i Madrid.

De flesta sommarhusägare känner till problemet: huset har stått tomt under en tid och när man öppnar ytterdörren kan det vara en ”riktigt jobbig” upplevelse. Det luktar fukt, alla textilier känns äckliga och man måste gå igång med kemikalier och målargrejer. Många skandinaver känner redan till och använder SolarVenti konceptet, så de vet att man med solens hjälp kan avhjälpa dessa saker. Men i Spanien är det fortfarande mest kemikalier och målarfärg som används.

Técnicas i Maro har sedan 1992 installerat ”luftsolfångare” på Costa del Sol och är nu igång med en offensiv kampanj för att sprida information om SolarVenti på marknaden i övriga delar av Spanien. Startskottet för kampanjen var deltagandet vid GENERA i Madrid, som är den största spanska mässan för nyheter inom energi- och miljösektorn.

På fabriken, som ligger i Danmark, är man i full gång med nya initiativ, t ex ett avancerat styrsystem till SolarVenti:s hybridmodell som kan producera varmt vatten och/ eller ventilera och avfukta. Detta är särskilt populärt hos pendlare med två bostäder: När man kommer från flygplatsen finns det varmvatten till jacuzzin och luften inomhus är fräsch, och på dessa breddgrader är SolarVenti en extra vinst som bidrag till uppvärmningen av huset under vintern.

Mer information kan fås hos Técnicas Maro på 95 252 95 38 eller info@tecnicasmaro.com

Massor av modenyheter hos Nina B

I butiken, som ligger i samma byggnad som Casino de Marbella i Nueva Andalucía, hälsar Nina B den nya säsongen välkommen med spännande nyheter till modemedvetna kvinnor.

Ett av de stora scoopen är väskorna från italienska Campomaggi, som många känner till under namnet ”Doggy Bags” från förra säsongen av TV3-serien 2900 Happiness. I verkligheten finns det ett fåtal, exklusiva återförsäljare av detta läckra väskmärke, och lyckligtvis för oss här på kusten, är Nina B en av dem. Väskorna är rustika i läcker rå look, och är gjorda av tvättat kalvskinn. Alla modellerna har en helt unik vintage look med många små detaljer.
Av nya klädmärken kan nämnas Munderingskompagniet, vars skinnjackor är råa och feminina på en och samma gång – den perfekta jackan för vår spanska vinter, och fantastisk i kombination med den nya säsongens snygga klänningar. Inom kort dyker också Ralph Lauren Blue Label upp hos Nina B, var du alltid hittar det bästa inom bohem/ urban chic mode skapat av designers från Los Angeles, Skandinavien och Frankrike; Hunky Dory, Munderingskompagniet, Loft, Maison Scotch, Johnny Was, Line Of Oslo, Odd Molly, ekologiska bomulls- och sidenklänningar från Gypsy 05 samt Twenty8Twelve by Sienna Miller.

Ännu en snickare hos Nordic Muebles


Efter lagerflytten till nya lokaler blev det plats för en 200m2 stor snickarverkstad och Nordic Muebles anställde ytterligare en snickare. Det är Henning Jensen, som har arbetat som kökssnickare i en välansedd köksfirma under de senaste 11 åren.

Nordic Muebles valde att utöka med eget snickeri för att svara mot de många olika önskningar som deras kunder presenterade för dem. ”Senaste året sålde vi till inte mindre än 16 olika nationaliteter. Det skapar en del utmaningar då stil och smak kan skilja stort från nationalitet till nationalitet, men nu kan vi tillverka kök helt efter kundens önskningar. Vi har inte längre några begränsningar, och samtidigt har vi blivit mer konkurrenskraftiga, inte bara prismässigt, utan också gällande kvalitet. Och på de punkterna är vi särskilt starka, då alla våra egna kökskroppar är impregnerade mot fukt. Behandlingen ger en stark stomme, men också en längre hållbarhet. Alla kök levereras naturligtvis sammansatta till kund så att snickaren snabbt kan montera dem”, säger den framgångsrika innehavaren av köksfirman, Tonny Marchmann.

Enkvist Wines vann guld i världsmästerskapen i vin


Det är sällan skådat att en svensk vinbonde vinner internationella utmärkelser inom vinvärlden. Ännu mer anmärkningsvärt är, att två viner från samma år och från samma odlare vinner guld i världens mest prestigefyllda tävling.

Sedan 1994 har Concours Mondial de Bruxelles varit känt som världsmästerskapet inom kvalitetsviner. Varje år tävlar cirka 7 000 viner av fyra olika sorter. En domarpanel bestående av 40 olika nationaliteter värderar vinerna utan att känna till deras ursprung eller sort. Eftersom vinerna inte är indelade i kategorier, sker bedömningen av dem på neutral grund. De två vinerna; Sueños 2006 och Últimos Sueños 2006, producerade av Rickard Enkvist på hans vingård Cezár Niñedos vann varsin guldmedalj.

“Jag är väldigt stolt” säger Rickard Enkvist, “jag kan inte beskriva min glädje över att ha vunnit hela två guldmedaljer i en så välansedd internationell vintävling. Det överstiger allting som hittills har hänt. Och jag är så glad, att min hemstad Gaucín, nu är erkänd inom det globala forumet för kvalitetsviner”.

Få mer information på www.enkvistwines.com <http://www.enkvistwines.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.