Korta nyheter april 2011

Korta nyheter april 2011

Flygplatsstrejk under påsk och sommar avblåst
Det har knappt gått tre månader sedan flygledarna skapade kaos på de spanska flygplatserna, och knappt en vecka sedan den nya överenskommelsen mellan dem och deras arbetsgivare, luftfartsverket AENA, lyckades avvärja flera konflikter från den fronten.
Men i mars hotade så arbetsvägran från de andra medarbetarna på flygplatsen. Deras arbetstagarföreningar, UGT, CC.OO och USO, lät meddela att man förberedde en landsomfattande strejk under påskhelgen samt ytterligare 18 dagar i sommar.
De omkring 10 500 medarbetarna var missnöjda med regeringens privatisering av 49 procent av AENA, samt privatiseringen av driften på Madrids flygplats Barajas och Barcelonas El Prat. De fruktade att en privatisering skulle leda till förlorade rättigheter som offentligt anställda. De uttryckte även oro över att skattebetalarna skulle bli de som i slutänden skulle betala för driften av de mindre, olönsamma flygplatserna.
Turist- och flygbranschens varningsklockor slog hårt då man fruktade en omfattande strejk, speciellt under de mest trafikerade resdagarna, samt oöverskådliga konsekvenser för den spanska ekonomin.
Dock kan den 22 dagar långa strejken undvikas då AENA och arbetstagarorganisationerna i mitten av mars kommit fram till en överenskommelse. AENA gick med på att arbetstagarnas nuvarande avtal förlängs till 2018. Man har även kommit överens om att tillsvidareanställa 700 arbetstagare som förnärvarande är visstidsanställda.

 

Två spanska domare mot Gadaffi
De spanska domarna från Högsta domstolen, Baltasar Garzón och Dolores Delgado, har utsetts till att arbeta med en rättssak mot Gadaffi vid den Internationella domstolen i Haag. Garzón arbetar för närvarande i Haag då han är suspenderad som domare i Spanien. Anledningen är att han i sina undersökningar kring krigsförbrytelser som ägt rum under det spanska inbördeskriget skulle ha överträtt sina befogenheter. Saken är aktuell i Högsta domstolen i Spanien.
Dolores Delgado bjöds in till panelen av undersökningsgruppens ordförande, Luis Moreno-Ocampo från Argentina. De undersöker nu möjligheterna för att åtala Libyens ledare, hans familj och de sammansvurna för krigsförbrytelse och brott mot mänskligheten.
Det är FN:s Säkerhetsråd som har bett den Internationella domstolen att se på Libyens situation och hur man kan vidta rättsliga åtgärder mot de inblandade. Luis Moreno-Ocampo planerar att presentera anklagelserna mot Libyens ledare för FN:s Generalförsamling den 4 maj.

Gadaffis byggprojekt på Costa del Sol har stoppats
Den spanska regeringen har stoppat de byggprojekt som Libyens ledare, Muammar Gadaffi driver på Costa del Sol.
Under mars månad kom det till känna att den libyska banken Libyan Foreign Bank, som tillhör staten, äger 6 500 hektar land i Benahavís, samt att kommunen har tagit emot en bygglovsansökan för en 18-håls golfbana och 1 915 bostäder på marken.
Den spanska regeringen har dock beslutat, som sanktioner från både FN och EU föreskriver, att stoppa allt arbete i förbindelse med planerna för bygget. Sanktionerna innebär även att det nuvarande styret i Libyen inte kommer att kunna sälja eller på andra sätt kunna använda egendomen.
Enligt utrikesdepartementet finns det möjlighet att Gadaffi och hans familj äger fler egendomar i Sydspanien, ägandeförhållanden som myndigheterna nu ser närmare på. Dessutom råder det misstanke om att familjen har andra former av investeringar här i landet, och om det är sant, kommer även de att frysas.

 

2 000 spanjorer i Japan under jordbävningen
Den spanska ambassaden i Japan kunde redan efter ett par dagar, efter den fruktade tsunamin som följde efter världens femte största registrerade jordbävning, meddela att inga spanjorer omkommit eller saknades. Omkring 2 000 spanjorer befann sig i Japan den 11 mars.
Under den följande tidens oro för säkerheten kring landets kärnkraftverk, bad upp till 300 spanjorer om hjälp till att bli hämtade hem till Spanien då det näst intill har varit omöjligt att köpa biljetter till reguljärflyg från Japan. Regeringen chartrade därför en Boeing 747 med plats för 450 passagerare.
Det visade sig att endast 80 personen kom till avgången från den internationella flygplatsen Narita Japans huvudstad. Istället tog man ombord 77 personer med andra nationaliteter. Planet landade den 21 mars i Torrejón. 80 procent av japanerna som innan jordbävningen hade en flygbiljett till Málaga har annullerat sin resa hit.
Förra året besökte 332 697 japaner Spanien, vilket motsvarar 0,6 procent av det totala antalet besökare.

Sju spanjorer anhållna i världens största pedofilhärva
Den europeiska polisorganisationen Europol har avslöjat ett nätverk av pedofiler som förmodas vara världens hittills största.
Det har tagit Europol tre år att undersöka nätverket innan man äntligen kunde slå till i mars. Operationen går under namnet Operation Rescue (i Spanien Operación Rescate).
Nätverket bestod av 70 000 medlemmar i 30 länder. Bland dessa finns Spanien, var polisen anhöll 7 personer i mars, medan nio andra fortfarande är misstänkta. Undersökningar har skett i 12 provinser. Internationellt har man hittills anhållit 184 personer och ytterligare 670 personer är misstänkta.
Det var medlemmar av en internetsida (boulover.net), som erbjöd sexuellt umgänge med minderåriga. Internetsidan hade sin bas i Holland.
230 minderåriga har omhändertagits, vilket enligt Europol också är det hittills största antalet barn som tagits omhand. Trots det förväntas antalet inblandade barn öka allteftersom undersökningarna framskrider, likasom att man förväntar sig att fler personer kommer att gripas.

 

Skolor i Málaga inför förbud mot pyjamas
Rektorer på skolor i Málaga har förbjudit eleverna att komma till i skolan i pyjamas. De menar att de har tvingats att ta beslutet då föräldrarna lämnar sina barn i morgonrock och majoriteten av eleverna kommer klädda i samma stil.
Modet började i förorter till Málaga där eleverna försökt efterlikna stilen från kända amerikaner som kombinerar dyra nattkläder och högklackade skor, medan modet i Málaga uttrycktes på ett helt annat sätt. Det har blivit vardagligt att se unga flickor gå runt i Hello Kitty tofflor och en kombination av pyjamasbyxor och vanliga tröjor.
En del skolor, t ex Sierra Bermeja, har dessutom infört ett förbud mot provokativa kläder, som synliga underkläder, och det är nu också förbjudet att gå i skolans lokaler med bar mage. Andra skolor har förbjudit badkläder och strandsandaler.

Sex personer omkom i helikopterolycka
En helikopter från Aragón med sju brandmän ombord störtade den 19 mars i Teruelprovinsen. Besättningen var på väg för att släcka en brand i ett område i provinsen.
Helikoptern, en Bell 407, flög in i ett berg omkring halv tvåtiden en lördag eftermiddag, säger myndigheterna till El País. Den enda överlevande är en 32-årig brandman som är inlagd på sjukhus har en spricka i huvudet och brutna armar och ben. Skadorna är dock ej livshotande.
Den kraschade helikoptern sågs av en annan helikopter från miljöenheten i Aragón, men det tog räddningsgruppen fyra timmar att nå fram då området är mycket svårframkomligt.
En av tre trettioåringar bor hos föräldrarna
En av konsekvenserna av den höga arbetslösheten är att många trettioåriga malagueños har tvingats flytta hem till sina föräldrar. Många kan berätta att de tjänade bra och köpte bostad då priserna stod som högst, men att de när krisen kom förlorade jobben och tvingades att sälja bostaden med stor förlust, varför de flyttat hem till föräldrarna.
Statistiken från 2010 visar att 27,4 procent av personer mellan 30 och 34 år i Málaga bor hos föräldrarna. I Andalusien ligger genomsnittet på 22 procent.

En lo dog av svält i rävsax
Experter vi Junta de Andalucías miljöförvaltning hittade i mars ett lodjur som dött av svält som följd av att ha fastnat i en rävsax. Det var en av sju lodjur som under 2009 släpptes ut i naturen i området omkring floden Guadalmellato i Córdobaprovinsen.
Den stora honkatten hade fastnat med en tass i rävsaxen, och signaler från lodjurets chip visar experterna att den inte kunde röra sig. Då de nådde fram till lodjuret hade det redan avlidit av svält.
Miljöavdelningen trappar nu upp arbetet med att förhindra människor från att sätta ut rävsaxar och andra fällor i de områden där lokatterna rör sig.
Några dagar senare släpptes ytterligare tre lodjur ut i området. Det handlar om tre hannar som föddes föregående år i Andújar-Cardeña. I början av april ska de få sällskap av två honor födda samma år.
Låg Atlantis i Doñana?
National Geographic har visat ett program vari internationella forskare menar att Atlantis kan ligga under nationalparken Doñana.
Forskarna har undersökt satellit-bilder och scannat ett område i nationalparken i Huelva som visar på att det skulle kunna vara en översvämmad stad.
Längre in i landet har forskarna dessutom funnit rester av städer som man tror att Atlantis invånare kan ha byggt.
Forskarna har kanske äntligen kommit närmare en lösning på gåtan om Paltons historia om staden vid Atlanten. Han skrev att staden, ca 10 000 år f.Kr. översvämmades av en tsunami.
Nu planeras fler forskningsprojekt för att ta reda på om Atlantis är en fabel eller en förhistorisk lämning.

 

Nunnor rånade på 1,5 miljoner euro gömt i plastpåsar
Polisen undersöker en misstänkt stöld från Cistercienserklostret Santa Lucía i Zaragoza. Här har nunnorna enligt dagstidningen El Periódico de Aragón i mars anmält en stöld på 1,5 miljoner euro.
Nunnorna ska ha anmält stölden redan den 28 februari. Enligt anmälan ska en dörr ha forcerats, varefter tjuvarna ska ha skaffat sig tillgång till pengarna, var majoriteten var 500 euro sedlar som låg i plastpåsar gömda i ett skåp. Nunnorna sysselsätter sig bland annat med att restaurera antika böcker och pergament samt en av dem är en erkänd konstnär vars verk säljs för ansenliga belopp. Fallet har lett till en mängd spekulationer, också inom kyrkan.
Den nämnda tidningen citerar en icke namngiven källa nära biskopen i Zaragoza: ”De religiösa kvinnorna lever spartanskt och det finns ingen mening med att gömma så stora belopp”.
Medan polisen undersöker fallet försöker domstolen att reda ut varifrån nunnorna har fått så mycket pengar.

Framtiden för kyrkan i Fuengirola
Stefan Bergmark och Anders Bergkvist höll i informationsmötet kring kyrkans framtid.
Den 10 mars hölls ett informationsmöte om Svenska kyrkans framtid i kyrkans lokaler i Fuen-girola och det lockade ca 200 intresserade åhörare.
Representanter från Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) höll i mötet: Anders Bergkvist, chef för SKUT, Stefan Bergmark, regionchef och på plats fanns också Johanna Holmlund, HR specialist.
Av tidigare lämnad information har framgått att nämnden för SKUT har krävt genomlysning av verksamheten och att sparkrav ställts på utlandskyrkorna på sammanlagt 13 miljoner kronor per år 2011 och 2012. Utlandskyrkans budget är ca 100 miljoner. Sparkrav har även ställt på nationell nivå i Sverige på 60 miljoner kronor. Kyrkans totala budget ligger på över 2 miljarder kronor.
Orsaken till neddragningarna är skattefriheten för prästlönefond-erna som upphörde 2009.

Vad innebär beslutet?
På Costa del Sol utgör sparkraven nedläggning och avveckling av kyrkan, lokalerna och prästgården i Fuengirola senast vid årsskift-et 2011/2012, då även samtliga tjänster, fyra stycken, ska upphöra. Arbetet ska ske i samarbete med församlingen i Fuengirola.
Gudstjänster på kusten kommer att hållas två gånger per termin med tillrest präst från Torrevieja.
Övriga Spanien:
Gran Canaria: två församlingar har redan slagits ihop till en.
Teneriffa: församlingen Puerto de la Cruz läggs ned. Los Cristianos förblir en församling, dock avvecklas en tjänst.
Palma de Mallorca: förblir en församling, en tjänst avvecklas. Församlingen ansvarar för norra Spanien och gudstjänster i Madrid.
Även församlingar i övriga världen drabbas.

Protester
Beslutet mötte protester och beslutsprocessen och beslutsunderlaget ifrågasattes, liksom beslutet om avyttring av lokaler och prästbostad. Bl.a. lämnades en begäran in om att utredningen ska omprövas och att man bör överväga alternativa lösningar för en församling i Fuengirola, den lämnades över av Olle Montelius. Alex Westin framlade förslag om att driva församlingen utan stöd från SKUT med pensionerad präst som får fri bostad och traktamente. Även förslag om att driva kyrkan under den spanska lutherska kyrkan framlades.
Nedläggningsbeskedet har kommit som en chock för många och kyrkorådet arbetar nu för att lindra situationen. Ett kyrkovärn har bild-ats som arbetar för kyrkans bevarande i Fuengirola och man menar att nedläggning av församlingen ej bör ske i väntan på omprövning av beslutet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.