Korta nyheter mars 2011

Korta nyheter mars 2011

Marbellas plan för avbetalning av Gils skuld
Marbellas kommunfullmäktige har nu lagt fram en ny plan på hur kommunen kan avbetala skulden till fordringsägarna i en a de mest skuldsatta offentliga företagen, som finns kvar sedan Jesús Gil var borgmästare i staden.
Det handlar om företaget Gerencia de Compras y Contratación, som var det första offentliga företaget i landet, som gick i konkurs. Det drabbade över 150 mindre privata bolag.
Den sammanlagda skulden är på nästan 18 miljoner euro, och plan-en är att betala av ca 90 000 euro i månaden, eller ca en miljon per år, vilket är det mesta som kommun-en klarar av, då denna skuld bara är en av många andra.

Tåget kommer, kommer inte
I många år har invånarna utmed Costa del Sol hoppats på att få närbanan förlängd, så att den fortsätter från Fuengirola till Marbella och Estepona.
Förra året skulle det första spadtaget i arbetet varit taget, men ingen tog tag i spaden.
För första gången har Junta de Andalucía nu erkänt, att det inte finns pengar till att förlänga tågsträckan. Josefina Cruz, som är ordförande för offentliga arbeten, har sagt, att lokalregeringen är väl medveten om efterfrågan från befolkningen, men att man letar efter fler privata investerare, och att man ska ansöka om bl.a. EU-bidrag till projektet.
Omkostnaderna förväntas uppgå till fyra miljarder euro, om arbetet skulle påbörjas nu.

Osäkerhet kring Spaniens befolkning
På grund av kommunala bespar-ingar och utlänningar som flyttar utan att ge besked, har befolkningsmängden beräknats till en miljon för mycket.
”I Spaniens finns det 46 miljoner människor, men den officiella siffran är 47 miljoner”, säger chefen för social-demografisk statistik på det statliga institutet INE, Antonio Argüeso, till El País.
Den kraftiga felestimeringen kommer att rättas till vid nästa folkräkning, som kommer baseras på en undersökning bland hushållen. Tidigare folkräkning var baserad på empadronados, med det visar inte rätt siffror.
Dessutom har kommunerna också varit långsamma med att anmäla dödsfall, och det bidrar också till att upprätthålla en felaktig siffra av befolkningsantalet. Enligt Antonio Argüeso kan kommunernas bristande rapportering skyllas på, att de får statliga bidrag baserat på antal invånare i kommunen och att de därför försöker upprätthålla det högsta möjliga befolkningsantalet.
På INE:s egna hemsida framgår det att befolkningsmängden den 1 januari 2011 var: 46 152 925.

Småföretag betalar 94 miljoner för mycket i moms
Små och mellanstora företag, de så kallade Pymes, i Andalusien betalar årligen omkring 94 miljoner euro för mycket i moms (IVA). Tidningen Málaga Hoy skriver att det är anställda inom skatteväsendet som kommit fram till denna siffra, Andalusien ligger på tredje plats, efter Katalonien med 195,2 miljoner och Madrid med 149,3 miljoner euro.
Att företag betalar för mycket IVA, förklaras med att de redovisar fakturor till skattekontoren, som ännu inte är betalda. De betalar alltså moms, som de själva ännu inte mottagit. Lagen säger att momsen ska betalas, när en vara levereras eller när en tjänst är utförd, och inte när fakturan utfärd-as, eller när räkningen betalas.
Det enda sättet man idag kan undvika att betala IVA på en obetald räkning är att be om uppskov, vilket kostar fem procent av beloppet. Europarådet tog upp frågan om detta skeva förhållande redan förra året, och beordrade att ett system införs, enligt vilket företag kan betala IVA, när de har mottagit pengarna. Tidsfristen för införandet av systemet är satt tills utgången av 2012.

Immigrant försöker klättra över stängslet runt Ceuta för att komma ut ur Spanien
I början av februari hörde man återigen larmet vid gränsen mellan Ceuta och Marocko. Larmet, som vanligtvis varnar Guardia Civil, när immigranter försöker ta sig över stängslet för att komma in i den spanska enklaven.
Då polisen kom fram, mötte de en man, kallad Omar Chuick, som sa, att han försökte ta sig hem till Mali.
Han hade uppehållit sig i staden i fyra år, och kunde inte längre se en framtid där. Eftersom han ansåg det omöjligt att ta sig hem via det spanska fastlandet, och då han inte hade ett pass så han kunde passera tullen, tog han chansen och försökte att klättra över stängslet, till Marocko, och därifrån skulle han fortsätta hem till Mali.
Mannen anhölls inte, men togs dock med till centret dit man för illegala immigranter.
Sedan den illegala immigrationen till Spanien och övriga Europa tog fart på allvar 1992, har man inte upplevt en enda händelse som denna.
Gränsstängslet kring Ceuta är 8,2 km långt.
Illegala immigranter utgör fortfar-ande ett stort problem i Spanien. Hur många som uppehåller sig här, vet ingen säkert, men till En Sueco säger polisen att man räknar med omkring en miljon.

Nytt parkeringsgarage i Marbella får grönt ljus
Marbellas borgmästare har godkänt planerna för ett nytt parkeringsgarage på Avenida
Severo Ochoa.
Tanken är, att projektet ska börja i september, och att det kommer ta omkring två år innan det står färdigt. Kostnaderna för projektet väntas uppgå till 6,8 miljoner euro.
Det kommer att bli 500 nya parkeringsplatser, fördelade på tre våningar, varav en våning kommer att reserveras för boende i området, med tecknandet av långtidskontrakt. Samtidigt kommer det att byggas en rondell vid Avenida Nabuel och Huerta de los Cristales, och därmed kan man ta bort trafikljusen, vilket gör att trafiken flyter smidigare.

Barcelonas stadio besöks av fler än Guggenheim
FC Barcelonas stadio, det symbol-iska Camp Nou, hade under 2010 fler besökare än museerna Guggenheim i Bilbao och Thyssen-Bornemisza i Madrid, skriver tidningen El Mundo.
1 303 738 miljoner besökte sta-dion under 2010, och denna siffra inkluderar inte dem som kom till stadion för att se Barcas matcher. Det är 30 procent fler än föregå-ende år. Och det är långt fler besökande, än två av landets största museer hade. Thysseb-Borneisza i Madrid sålde 801 890 entrébiljetter, medan det fantastiska Guggenheim i Bilbao hade 956 417 besökare. Dock sålde El Prado och Reina Sofia respektive 2,7 och 2,3 miljoner entrébiljetter.
Chefen för FC Barcelonas museum, Jordi Penas, säger på Barcas hemsida att succén beror på ny teknologi, medan klubbens sportsliga resultat nog inte skadat intresset heller för den delen.
Camp Nous rekord från 2007 håll-er dock fortfarande. Då besökte 1 397 574 personer fotbollstemplet.

Pressens upplysningar behöver inte stämma
Högsta domstolen har beslutat att skvallerpressen inte behöver vara korrekt när det handlar om saker som uppmärksammar kändisar.
Beslutet kom förra veckan, efter en vädjan från Cayetano Martínez de Irujo, son till Duquesa de Alba. 2005 stämde han skvallertidningen Qué me dices, för att ha gett ut en artikel, inklusive bilder, från hans bröllopsresa. Först avvisades fallet av domstolen i Madrid, och nu har Högsta domstolen tagit ett beslut.
Den så kallade prensa rosa, behöver enligt domstol inte vara ”absolut korrekt i sina rapporter”, då syftet är att underhålla och inte nödvändigtvis att informera.

Hjortbeståndet har ökat explosionsartat i Extremadura
Enligt Ángel Rodrigúez, parkchef i Monfragües nationalpark, är parkens hjortbestånd nu uppe på 20 000 på 18 000 hektar mark, skriver El País. Den det är inte bara ett problem för Monfraqüe. ”Beståndet tycks också öka i resten av Spanien, och på hela den norra delen av jordklotet.”, säger Christian Gortázar, från det spanska forskningsinstitutet CSIC till tidningen. ”Bestånden växer med mellan 20 och 30 procent per år, och jakten måste hålla samma tempo”.
Finanskrisen har bidragit till att antal jakter har sjunkit, så jakten bidrar bara till en minskning i bestånden på mellan 15 och 18 procent, enligt Christian Gortázar. Samtidigt är jaktreglerna för hårda för att kunna hålla nere bestånd-en, säger Ángel Rodrigúez. För att komma åt problemet behöver man lätta på reglerna utanför nationalparkerna.
Forskare menar, att det kan leva mellan 0,2 och 0,4 hjortar på en hektar mark. Om antalet överstig-er denna gräns utgör bestånden ett hot för växtlivet och kan i värsta fall överföra sjukdomar som tuberkulos till boskap och husdjur.
Som en lösning till problemet föreslås att man ska införa varar i områden med många hjortar. Det skulle sänka bestånden, men vargarna skulle också utgöra ett hot mot får och husdjur. Ingen har hittills kommit fram till en lösning på problemet.

Contador frikänd av spansk kommitté
Trots rykten om ett års karantän, valde den spanska kommittén att frikänna cyklisten Alberto Contador i februari. Enligt reglerna går det att frikänna en person som är positivt dopingtestad om han kan förklara att det inte är han själv som varit skyldig till dopingen. Contador menade, att han hade fått i sig de 50 pikogrammen clembuterol genom att äta en stek, som innehöll ämnet.
Den spanska kommittén har valt att tro på historien, och med det som bakgrund, har de frikänt den tredubbla Tour de France vinnaren.
Nu har de två internationella cyk-elkommittéerna UCI och WADA en månad på sig att överklaga domen. Under tiden har Alberto Contador rätt att delta i cykeltävlingar.

Överraskningskalas
Födelsedagsbarnet Lisa Magnusson öppnar ett par diamantörhängen som blev hennes present från sällskapet.
Talen var flera under kvällen och ett hölls av Kerstin Andersson som har Lasse Andersson till bordet.
När en av kusten mesta uthyrare skulle gå ut och äta middag med några vänner blev hon kidnappad och fördes till ett stort överraskningsparty där vänner väntade som ville fira hennas 60 årsdag.
Lisa Magnusson, med maken Björn, har varit på kusten i 23 år och arbetat med uthyrning och hållit golfskola i Svenska Skolan då de hade golf på schemat. Vänner från Sverige och från golfförbund-et tog sig tid att komma ner till festen. Partyt var totalt med cava och goda viner, som är ett av Lisas stora intressen. Självklart slutade festen inte förrän in på småtimm-arna efter dansen.

Stopp för spanska bankchefers oproportionella bonusar
10 styrelsemedlemmar i banken Caja Madrid väntade på att få bonusar utbetalade på totalt 25 miljoner euro. I slutet av februari – och i sista minuten – stoppades utbetalningarna av bankens styrelseordförande, Rodrigo Rato. Man menar dock att han emellertid kan ha tagit beslutet efter anvisningar från den konservativa ordföranden för Madridregionen, Esperanza Aguirre.
Orsaken till de politiska påtryckningarna är att Caja Madrid föregående år fick ta emot offentligt stöd på 4,465 miljarder euro i samband med bankpaket-et Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB), varför Aguirre inte tyckte att de stora bonusarna var proportionella med bankens resultat.
Annars har det inte varit någon brist på bonusar i banken. Då den förre styrelseordföranden Miguel Belsa avgick, mottog han 2,8 milj-oner euro, medan den tidigare kommunikationschefen Juan Astorgui fick 1,8 miljoner euro när han avgick.
Caja Madrid ska i övrigt slås ihop med Bancaja och fem andra banker.

ETA S.A.
Den baskiska terroristorganisation-en ETA:s mord på 829 människor åren 1968 och 2010 har kostat Spanien över 11 miljarder euro. Det skriver bl.a. Diario de Navarra.
Det är Mikel Buesa, professor i ekonomi vid Madrids Universitet som har räknat ut, att förutom alla människoliv, har ETA:s aktiviteter haft stora ekonomiska konsekvenser för Baskien.
Buesa har just gett ut boken ETA S.A., vari han liknar organisationen med ett företag som via ”revolutionsavgifter” har tömt regionen på privata initiativ, gjort sig skyldig till nedläggningen av många företag och stora statliga investeringar, samt att atomkraftverket Lemoniz har gått omkull. Terrorismen har begränsat brutto-nationalproduktens tillväxt med 0,8 procent, hävdar Buesa.
Mellan 1978 och 2008 samlade organisationen in 115 miljoner euro genom utpressning och 35 miljoner i statsbidrag, som gick till sympatiserande politiska partier. Detta indirekta stöd försvann dock, då Batasuna bannlystes, skriver Buesa.
Sedan september, då den nuvar-ande vapenvilan trädde i kraft, har organisationen inte skickat ut fler kravbrev om ”revolutionsavgifter”, och Buesa menar också, att om man kan stoppa allt stöd till ETA, så kommer organisationen strax att lida en naturlig död.

Michelinkocken Santi Santamaría är död
Kocken Santi Santamaría avled den 16 februari. Han befann sig i Singapore, närmare bestämt på restaurangen Santi, som han ägde och som hans dotter driver, när han plötsligt föll omkull, ca 20.30 lokal tid.
Han kördes till sjukhus, var man dock inte lyckades rädda hans liv. Orsaken förmodas vara hjärtinfarkt. Han blev 53 år gammal.
Santi Santamaría var en av de första bland de spanska kockarna som tog det spanska köket till de höjder där det är sig idag. Speciellt hans egna katalanska kök.
Han kom från Sant Celoni norr om Barcelona, och efter att utbildat sig till ingenjör, som han tyckte var tråkigt, öppnade han restaurangen El Racò de Can Fabes i sitt födelsehem, tillsammans med sin fru. Från att vara en restaurang som erbjöd traditionell dagens meny, utvecklade den sig till en kreativ och populär restaurang.
Han fick sin första Guide Michelin stjärna 1988, och 1994 var han den första katalanska kocken med tre stjärnor, som han behållit sedan dess.
Han var den enda spanska kocken som totalt hade sju stjärnor fördelade på El Rancò de Can Fabes och de andra restaurangerna, som han öppnade genom årens lopp.
En Sueco besökte El Rancò de Can Fabes 2007, och gjorde då också en intervju med den frispråkiga mannen och den storartade kocken, och den kan läsas på: www.ensueco.com
Rökrestaurang åter öppnad utan rök
Ägaren av restaurangen Asador Guadalmina i Marbella, José Euge-nio Arias, som sedan införandet av den nya röklagen låtit gästerna röka i restaurangen, fick i mitten av februari en bot på 145 000 euro. Men det fick dock inte Arias att rätta sig. Istället tände han sig en stor cigarr och sa att han hellre ville stänga restaurangen än att rätta sig efter lagen. Ett par dagar senare stängde polisen restaurangen i samarbete med hälsomyndigheterna.
Det fick honom på bättre tankar, och skriftligen gjorde han mynd-igheterna uppmärksamma på att han skulle ta bort cigarrer och cigaretter från restaurangen och förbjuda gästerna att röka. Det räckte, för att han skulle kunna öppna dagen efter.
Dock kvarstår boten.
En undersökning visar att 98 procent av landets barer och restauranger följer lagen. Undersökningen bygger på intervjuer av 750 observatörer, som har agerat bargäster, och på så sätt iakttagit om någon har rökt. Endast 1,6 procent tillåter deras gäster att röka. Det motsvarar 5 000 av de 350 000 barer och restauranger som finns i Spanien.
Tre av fyra barägare säger, att de har upplevt en försäljningsminskning av cigaretter, medan fem procent menar, att det är nödvändigt omorganisera sig för att motarbeta lagen.
Grunden till att det är så många som väljer att följa lagen kan vara de höga böterna. Enligt lagen kan man riskera böter på upp till 600 000 euro.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.