Vid köp av fastighet i Spanien bör man ha flera faktorer i åtanke. Förutom fastighetens läge, utsikt, antal sovrum och badrum, dess yta, om det finns garage eller källare, är det viktigt att känna till hur själva processen går till samt de utgifter och skatter som förvärvet medför.

Först och främst, och i allmänhet för att reservera bostaden medan alla formaliteter genomförs, brukar säljaren be om en betalning på 10 % av det totala priset som en deposition. Vi rekommenderar att man före betalningen av detta belopp granskar samtliga punkter i avtalet mellan parterna, för om de lämnas till ett senare tillfälle kan det dyka upp obehagliga överraskningar senare.

Resten av priset betalas hos notarius publicus då man går igenom försäljning och nycklarna till fastigheten överlämnas till den nya ägaren. Det är oftast inte förrän detta ögonblick som bostaden är tillgänglig för köparen.

För att fastställa kostnaderna involverade vid ett köp av en fastighet i Andalusien måste man ha olika faktorer i åtanke men främst om det är fastighetens första överföring eller inte.

I dessa utgifter är inte andra kostnader inräknade såsom advokat eller administrativa processer, eller andra tillhörande fastigheten. Likaså kan dessa variera betydligt om priset är över 400.000 €, om köparen är yngre än 35 eller handikappad, i dessa är fall kan skattesatsen för överföring vara 8% eller 3,5 %.

Nyligen har det skett en reform av momsen när det gäller första överföringen av bostäder, den har minskas från 8% till 4% i ett försök att uppmuntra till investeringar i denna marknad, så de utgifter som ingår vid förvärv av nybyggnationer har minskat betydligt.

Om förvärvet av fastigheten emellertid finansieras med ett hypotekslån måste man ta hänsyn till lånekostnaderna av inteckningen, som i ovanstående exempel kan uppgå till cirka 5000 €, exklusive kostnader för bankavgifter.

 

Mª Carmen Flores Calmaestra
Cyclo Abogados, SLP
Abogada

Till exempel, om priset är 200.000 €, kommer den ungefärliga kostnaden att vara:

                                           Första överföring                    Andra och följande överföringar
Notarius Publicus –                                 800€                                                          800€
Fastighetsregistret –                               400€                                                          400€
Moms – (4%)                                      8.000€                                                             —
Stämpelskatt – (1%)                            2.000€                                                             —
Överföringsskatt – (7%)                            —                                                       14.000€
Total                                                11.200€                                                      15.200€

 

Av Cyclo Abogados, SLP

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.