Skattehöjningar i sikte
Statsminister Mariano Rajoy varslar om ökade skatter i kongressen.
Sedan EU-kommissionen beordrade Spanien att hålla budgeten till ett underskott på högst 5,3 procent och inte som planerat 5,8 procent av bruttonationalprodukten för nuvarande år, har regeringen försökt att hitta vägar till ytterlig-are besparingar eller, naturligtvis, ökade intäkter på omkring fem miljarder euro.
Således har turen återigen kommit till skatterna, IRPF:en.
Statsminister Mariano Rajoy (PP) förklarade för kongressmedlemmarna i mars att regeringen kommer ”korrigera skatteökningarna inom snar framtid”. Han förklarade dock inte vem det är som kommer att betala och hur mycket mer.
Totalt ska det sparas 35 miljarder euro i statsbudgeten anno 2012.

Bensinpriserna tar ytterligare ett steg uppåt
Fortfarande dyrast i Málagaprovinsen.
Priserna på bensin och diesel har stigit ytterligare en gång och slår nu återigen alla rekord. Bensinpriset har stigit med 0,98 procent och en liter (95) kostar nu i gen-omsnitt 1,45 euro. Dieselpriset har stigit med hela 1,91 procent till ett genomsnittligt pris av 1,39 euro.
Priserna i Málagaprovinsen ligger över landets genomsnitt, medan priserna i Spanien fortfarande är lägre än genomsnittet i EU, som ligger på 1,634 euro för en lite bensin och 1,515 euro för en liter diesel.

Nunnor anklagade i fallet om stulna barn
Desperata föräldrar har fått nytt hopp och efterlyser deras barn på alla möjliga olika sätt.
Syster María Gómez Valbuena stod i slutet av mars anklagad för att ha stulit barn från deras föräldrar. Nunnans namn har dykt upp i åtskilliga fall från desperata föräldrar som menar att deras barn blivit tvångsbortfört, och inte var dödfött eller dog genast efter födseln, såsom informationen löd från nunnor eller läkare.
Hon är den första som anklagas i fallet, som kan inkludera upp till 30 000 barn, kanske ännu fler.
Adoptionerna ska ha börjat under diktaturen, i början av 1940-talet, sedan fortsatt de även efter demokratins införande drygt 30 år senare. Det nya, kända fallet är från 1982. Först var det en praxis som man använde för att straffa föräldrar som stöttade republikanerna under inbördeskriget samt ensamstående kvinnor som ansågs vara olämpliga föräldrar, men det slutade som en lukrativ verksamhet, som länge lutade sig mot den lag, som tillät tvångsadoption. Lagen ändrades först 1987.
Några av föräldrarna blev tillsagda att deras barn var dött och att man redan hade begravt det. Andra föräldrar har dock levt I tvivel och 2008 började historikern Richard Vinyes och domare Baltasar Garzón att undersöka några av fallen.
Både läkare, sjuksköterskor och nunnor ska ha tvångsbortfört nyfödda barn och sålt dem till mer ”värdiga” föräldrar.
Hittills har María Gómez Valbuena vägrat uttala sig.

Iker Casillas och Andrés Iniesta ska gifta sig
Iker Casillas och Andrés Iniesta ska båda gifta sig i juli – med sina respektive.
Målvakten hos Real Madrid och det spanska landslaget, Iker Casillas, och TV-reportern Sara Carbenoro gifter sig i juli. Exakt datum är fortfarande okänt.

Det blev på allvar kända som ett par 2010 när Spanien vann fotbolls-VM. Hon var med som TV-reporter för Telecinco och när hon skulle intervjua honom om finalmatchen svarade han med en spontan kyss, öppet inför alla tittare.

FC Barcelonaspelaren och målkungen till VM, Andrés Iniesta har däremot, tillsammans med sin respektive sedan många år, Ana Ortiz, bestämt datum till den 8 juli. Paret har en dotter tillsammans, som föddes nio månader efter världsmästerskapen.

 

Iberias besättningsmedlemmar avblåser strejk
Iberias piloter har tillsammans med deras fackförening Sepla, planerat 24 punktstrejker fördelade över de nästa tre månaderna, bl.a. skulle det vara strejk under påsken, i början av april.
Strejkerna skulle följa de 12 strejkdagar som sedan slutet av december har hållit halva flottan på marken. Först var det endast piloterna som strejkade, men även kabinpersonal och deras fackförening, Stavia, har följt efter.
Den flygande arbetskraften är missnöjd med upprättandet av Iberias nya lågprisbolag, Iberia Express, som enligt dem kommer kosta 8 000 arbetsplatser i själva Iberia, men det sjösattes alltså den 25 mars.
Under de sista månaderna har regeringen via ministeriet för offentliga arbetar- (Fomento) och arbetsmarknadsministeriet försökt att medla mellan arbetsgivarna och arbetstagarna, dock utan att föra dem närmare varandra.
Härom dagen lyckades dock ministrarna få fackföreningarna att avblåsa strejkerna och i stället ingå förhandlingar, vari de ska få tillfälle att komma med förslag till hur man kan rädda jobben inom Iberia.
Varje strejkdag har kostat bolaget ca 3 miljoner euro.

 

Och så trodde man att det gick så dåligt
Två nya spanska namn går nu att hitta på magasinet Forbes´ nya lista över världens rikaste människor.
Det betyder att 16 spanjorer nu kan njuta av vad det innebär att ha en miljard dollars, som det krävs för att komma med på listan. Det är Daniel Badenes från gruvbolaget Glencore och Gabriel Escarrer från hotellkedjan Meliá, som nu har anslutit sig till klubben av rika spanjorer, som bl.a. inkluderar Amancio Ortega – han med Zara och alla de andra klädesbutikerna – som är världens femte rikaste person. Den samlade listan har ökat från 1 210 till 1 226 rika människor, och överst på listan ligger återigen Carlos Slim från Mexiko, med 69 miljarder dollars, medan Bill Gates är nummer två med 61 miljarder dollars.

Bombmaterial från GRAPO funnet i park i Madrid
Den fredliga parken gömde dynamit efter ett svart kapitel av Spaniens historia.
Ett par gatustädare fann ett mystiskt paket i parken Emperatriz María de Asturia nära Plaza Elíptica.
Polisen kallades till platsen och paketet visade sig innehålla bombmaterial, en mobiltelefon, dokument och ett tidningsurklipp. Det sistnämnda har fått polisen att tro att paketet har gömts eller glömts där av medlemmar av terroristgruppen GRAPO för ca 12 år sedan. Gruppens historia har blivit överskuggad av den långt mer våldsamma gruppen, baskiska ETA. Men GRAPO, som står för Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre, var en antikapitalistisk grupp som grundades den 1 oktober 1975. Sedan dess har gruppen utfört att utföra en rad attentat – samt dödat 82 personer.
Gruppen förmodades vara upplöst sedan slutet av år 2000.
Flera av deras attentat skulle varit riktade mot ETT-kontor, som förmedlar tillfälliga arbeten, som man ansåg vara ett uttryck för att utnyttjandet av proletariatet. Flera gånger, som under 2000 i Sevilla, Vigo samt Valencia, aviserade gruppen dock polisen, som lyckades detonera bomberna.
Utöver det har GRAPO kopplats ihop med kidnappningar, som troligtvis har finansierat medlemmarnas existens och aktiviteter. Ett av offren var Publio Cordón Munilla, en företagare från Zaragoza, som kidnappades den 27 juni 1995. Trots att hans familj redan samma år betalade lösensumman på 400 miljoner pesetas, har han fortfarande än idag inte återhittats.
2006 konkluderade den spanska Högsta Domstolen att GRAPO var grundat som den våldsamma fraktionen av det dåvarande kommunistiska partiet, Partido Comunista de España.
Polisen finkammar nu parken och paketet för att se om det finns fingeravtryck eller andra spår, som kan leda till GRAPO-aktivister, som eventuellt fortfarande är på fri fot.

Åtta personer anhållna i Alcaucín, misstänkta för att ha lurat utländska köpare
Den före detta borgmästaren, José Manuel Martín Alba, anhölls av Guardia Civil.
Den före detta borgmästaren i Alcaucín (Axarquía), José Manuel Martín Alba (PSOE), anhölls i mars, tillsammans med sju andra medlemmar av det tidigare kommunfullmäktiga. De är misstänkta för bedrägeri av först och främst utländska köpare av illegal mark i kommunen.
De anhållna ska ha förfalskat bygglov på mark, som var skyddad, liksom att de ska ha tagit emot mutor.
Fallet är känt som Operación Tristán, som är en gren av fallet känt som Arcos, där ca 50 personer, sedan 2009, har varit intressanta för polisen. Det utesluts inte att det kan bli tal om flera arresteringar.

Malayaskandalen:
Carlos Fernández har flytt till Argentina
Före detta kommunalpolitikern i Marbella, Carlos Fernández, försvann för sex år sedan. Det var då jorden under hans fötter började brännas ordentligt, liksom hos en rad andra lokalpolitiker samt företagare i samband med korruptionsskandalen Malaya.
Förhören är som känt i full gång i detta gigantiska fall. Hans före detta kollega och tidigare borgmästare har just uttalat sig i fallet och sagt att han gömmer sig i Argentina. Dessutom sa hon att en av hennes vänner hade träffat Fernández på flygplatsen i Buenos Aires 2006 och att den spanska polisen ”lätt hade kunnat hitta honom om de ville”.

50 % fler butiker i Marbella
Butiker i Puerto Banús alltid populära.
Trots tiderna öppnas faktiskt fler nya butiker i Marbella än det gjorde förr, det berättar kommunalpolitikern med ansvar för handel, José Eduardo Díaz.
Han säger att kommunen har ställt ut fler öppningstillstånd och ändrat ägarförhållandena i redan existerande verksamheter under december 2011 och januari 2012 jämfört med samma period för ett år sedan. Man har nu gett tillstånd till öppning av 56 butiker, vilket är en ökning med 50 procent. De flesta är klädesbutiker, resebyråer och frisörsalonger.
Kommunen tillskriver ökningen det nya systemet, inom vilket man kan få ett öppningstillstånd inom mycket kort tid. Det kallas ”Permiso Exprés”, men även det faktum att handeln i kommunen går riktigt bra.
Under hela 2011 gav kommunen ut 976 öppningstillstånd till olika verksamheter, det var 180 fler är året dessförinnan.

Första arresteringen i Andalusiens pensionsskandal
Guerrero anhållen, när domare fruktade att han skulle fly.
Den huvudmisstänkta i skandalen kring de illegala ERE-pensionerna i Andalusien blev under mars månad den första att hamna bakom lås och bom i fallet.
Det före detta kommunalrådet, med ansvar över arbetsmarknadsfrågor i Junta de Andalucía, Francisco Javier Guerrero (PSOE) hämtades av polisen efter order från fallets domare Mercedes Alaya. Hon var rädd att han skulle försöka fly.
Han misstänkts för att ha godkänt pensioner till personer som inte har varit berättigade till det. Pengarna var i stället öronmärkta till krisdrabbade verksamheter, så att de skulle kunnat erbjuda överflödig personal en form av förtidspension. Domare Alaya är i full gång med att nysta i det smutsiga fallet, där det kan vara tal om bedrägerier för så mycket som 647 miljoner euro.
Guerrero är misstänkt för att personligen ha delat ut många av dessa pensioner och för att ha utnyttjat dem till sin egen fördel. Anhållandet kom efter flera dagars förhör i rätten av hans tidigare kollegor i Junta de Andalucía.
Själv sade han att han menar att alla dem, som han godkände pensioner till, hade rätt till dem. Inklusive hans egen svärmor.

Abort är lika med diskrimination
Kvinnor fråntas deras rätt att bli mödrar, menar Ruiz-Gallardón.
”Det är en systematisk form av diskrimination,
som tvingar kvinnor till att genomgå en abort”, löd det i kongressen i Madrid från justitieministern Alberto Ruiz-Gallardón (PP), som fortsatte, ”Kvinnor fråntas deras rätt till att bli mödrar. Ingen kvinna ska tvingas till abort på grund av familj, arbete eller sociala konflikter”.
Uttalandena anses vara den väntade uppvärmningen till en ändring av den gällande abortlagen, som den tidigare socialistiska regeringen införde. Den lagen ger kvinnor rätt till fri abort under graviditetens första 14 veckor, liksom att unga kvinnor mellan 16 och 18 år kan få genomföra en abort utan att deras föräldrar informeras om det.
Inte helt oväntat möttes justitieministerns uttalande med vilda protester, både i kongressen och därefter i media och hos befolkningen.
Föreningen av abortkliniker, Asociación de Clínicas Acreditadas para la Interrupción del Embarazo (ACAI), menar att strängare regler kommer medföra en ökning av illegala aborter, eftersom en kvinna som vill avbryta en graviditet ”gör det på det ena eller det andra sättet”. Föreningen uttalar sig även kring justitieministerns uttalanden om diskrimination och tvång:

”Att tvinga en kvinna att fortsätta med en graviditet är lika allvarligt som att tvinga en kvinna att avbryta en önskad graviditet”.  

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.