Korta nyheter oktober 2012

Korta nyheter oktober 2012

Tjurfäktning: förbud på en plats, renässans på en annan
Katalonien var den första regionen som införde förbud mot tjurfäktning och förbudet trädde i kraft förra året. Nu inför Baskien, i första omgången San Sebastián, samma exempel. I alla fall om stadens borgmästare, Juan Karlos Izaguirre, som tillhör det ledande nationalistiska vänsterpartiet Bildu, får bestämma.
Han har låtit meddela att avtalet med det företag som organiserar tjurfäktningarna i den baskiska staden inte kommer att förnyas vid årets slut.
Själv säger han orsaken är etisk.
”Djurens lidande och död ska inte göras till en föreställning” säger borgmästaren som dock kommer att behöva röster från kommunmedlemmarna från PP och PSOE, som båda två är för tjurfäktning, eller från det nationalistiska centerpartiet PNV, som har gett sina medlemmar friheten att själva bestämma om de vill rösta för eller emot, varför de nödvändiga rösterna förväntas komma från det hållet.
Kataloniens lokalregering beskylldes förra året för att enbart införa förbudet för att differentiera sig ytterligare från resten av Spanien, vilket visserligen kan stämma, eftersom man ignorerade ett förbud mot tjurrus och correbous, vari man knyter halm kring tjurens horn och sätter eld på det, vilket utöver att naturligtvis skrämma djuret ger dem allvarliga brännskador och ofta gör dem blinda.
Lyckas de att införa förbudet i San Sebastián är detta ytterligare ett steg framåt för tjurfäktningsmotståndarna, även om det även tas ett i motsatt riktning. Detta steg tas av den statligt ägda TV-stationen TVE som har bestämt att återuppta tjurfäktningssändningarna efter ett uppehåll på sex år, då den förre regeringen (PSOE) förbjöd sändningarna. Stationen har dock förlorar många tittare till privata TV-stationer, som under den nuvarande regeringen (PP) stödjer tjurfäktningen på alla fronter.

Fortfarande inget tydligt besked om spanskt hjälppaket
Även om EU:s hjälppaket till Spanien är den hetaste punkten på dagordningen för den spanska regeringen finns det fortfarande inget tydligt besked om huruvida regeringen har beslutat att ta emot det eller ej. Dock verkar det som om ett beslut är på väg. Finansministern Luis Guindos är i full gång med att förbättra villkoren omkring hjälppaketet, men statsminister Rajoy säger trots allt att han önskar att vänta så länge som möjligt med att acceptera det. Orsaken är att regeringen önskar att ha villkoren för hjälppaketet helt klarlagda innan ett slutgiltigt besked ges.
Alla politiker är inte eniga med Rajoy och många menar att man bör acceptera hjälppaketet direkt, men Rajoy manar till lugn och förklarar att han vill undersöka alla alternativa lösningar, innan ett slutgiltigt beslut fattas. Dessutom är Rajoy inte nöjd med hjälppaketets villkor och han har bett Guindos att förhandla varje enskilt villkor till punkt och pricka.
Men det finns även andra faktorer som ligger till grund för Rajoys beslut om att inte skynda fram ett beslut. Först och främst vill Rajoy vänta fram tills dess att regeringen vet hur mycket lokalregeringen i Galicien behöver för att få ordning på sin ekonomi. Samtidigt är det många EU-länder som ställer sig emot ett hjälppaket till Spanien, speciellt den finska statsministern Jyrki Katanien, som flera gånger har uttalat sig negativt om paketet. Den spanska regeringen fruktar att fler europeiska länder kommer att kräva mycket strängare villkor om man skyndar för att ta emot hjälppaketet, villkor som kommer vara svåra att uppfylla för den spanska regeringen.
Både Frankrike och Italien, som även de har stora ekonomiska problem, är för att Spanien ska ta emot hjälppaketet så snart som möjligt. De menar att det skulle bidra till en positiv effekt på deras ekonomier och kanske göra det möjligt för dem att undvika hjälppaket till dessa två länder på sikt.

Försäljningen av bostäder till utländska medborgare ökar med sex procent
Antalet bostäder köpta av utländska medborgare i Andalusien ökade med sex procent under årets första sex månader, vilket motsvarar 3 033 bostadsköp, jämfört med 2 859 under samma period förra året. Fördelat över provinserna är Málaga den provins som har upplevt störst ökning med hela 1 932 bostadsköp, vilket motsvarar en ökning av 4,2 procent jämfört med samma period förra året.
Även Almería har upplevt en positiv utveckling på bostadsmarknaden med 341 bostadsköp under årets första sex månader, en ökning av 17,5 procent. I Cádiz var motsvarande ökning 30,8 procent med totalt 212 bostadsköp och i Sevilla ökade bostadsförsäljningen betydligt med hela 25,9 procent samt med 19,6 procent i Huelva. Dock har Granada upplevt ett fall på 9 procent, Jaén ett fall på 2,5 procent och Córdoba ett fall på 18,5 procent.

Nyfödd i Bioparc Fuengirola
En svart lemur, ursprungligen från Madagaskar och Centralafrika, har kommit till världen under sommaren på zoo Bioparc Fuengirola. Lemurungen vägde endast 80 gram när den föddes och djurskötaren och – läkaren var länge oroliga över huruvida den skulle överleva eller ej. Men nya uppgifter pekar på att den är vid god hälsa.

Spanien vill skapa ett skyddat område runt Gibraltar
Spanien planerar att upprätta ett särskilt skyddsområde (SAC) på 26 641,82 hektar runt Gibraltar. Inom zonen kommer det att vara förbjudet att genomföra miljöfarliga tankningar av fartyg på flytande gaspumpar, som är en viktig ekonomisk aktivitet för Gibraltar. Spanien förnekar något samband mellan beslutet och den pågående kampen med Gibraltar om fiskerättigheterna i en del av bukten. ”Det kan inte störa någon att EU-lagstiftningen skyddar miljön”, låter det från en spansk regeringskälla. Men detta är inte Gibraltars reaktion. Efter att ha ingått avtal med spanska fiskare, som går ut på att låta dem arbeta i närheten av Gibraltar fram tills årets slut, meddelade regeringens Fabian Picardo den 16 augusti att nätfisket ska förbjudas på grund av en sakkunnig rapport om överfiske. Sedan dess har sammandrabbningar mellan Gibraltars polis och spanska fiskare – som är skyddade av det spanska civilgardet – varit vardagsmat. Fiskandet kan dock fortsätta fram till december när ett slutgiltigt beslut väntas. Fram tills dess råder det vapenvila mellan regeringen och de spanska fiskarna, skriver spanska El País.

En arm för 600 000 euro
”Jag vill ge min arm för några tusen euro”. Så tänkte nog mannen i Valencia när han enligt tidningen El País ska ha sågat av sig sin ena arm för att få ut pengar av åtta försäkringsbolag.
Mannen sa till försäkringsbolagen att det skett en olycka med en motorsåg, varmed han förlorat armen i höjd med armbågen, varför han krävde 600 000 euro i ersättning. Försäkringsbolagens vakthund, ICEA, beslutade sig dock för att undersöka saken. De kom fram till att armen sågats av i ett helt rakt snitt, vilket de ansåg ej hade skett genom en olycka. Dessutom såg de även att ena fingret var avsågat, vilket skulle bero på att mannen hade glömt att ta av sin vigselring innan han eller en familjemedlem gick lös på armen, varefter de så sågade av fingret för att få av ringen.
Mannen kommer från en familj var alla familjemedlemmar är arbetslösa, och för att vara säker på att utbetalad ersättning skulle vara tillräcklig hade han tecknat inte färre än åtta olyckfallsförsäkringar.
Det är ett bisarrt, men också ett tråkigt exempel på en ny trend varmed fler och fler försöker sig på försäkringsbedrägerier. ICEA avslöjade 54 114 falska ersättningskrav 2003, medan man 2011 avslöjade hela 130 959 stycken.
Ett mindre makabert exempel är en ung kvinna i Sevilla som hävdade att hon hade blivit biten av en hund, varefter hon fått en hundfobi och därför inte vågade gå utanför dörren, och därav inte heller kunde gå till arbetet. ICEA lät videoövervaka henne och det visade sig inte bara att hon gick till jobbet varje dag utan även att hon arbetade i en hundsalong.
Även bland företag har man sett en ökad tendens till fler falska försäkringskrav när ekonomiskt trängda ägare har satt eld på deras lokaler för att få ersättning från försäkringsbolagen.

Kärnkraftverket Garoña stängs
Spaniens regering har nu bestämt sig för att stänga kärnkraftverket Santa María de Garoña, som ligger vid Burgos, år 2013.
Officiellt heter det att orsaken är att de två elbolagen, Iberola och Endesa, som drivit verket, har missat en deadline för att ansöka om tillstånd till att förlänga driften.
Därmed ska det stängas, som den före detta statsministern José Luis Zapatero (PSOE) hade lovat. Under sina valkampanjer (2004 och 2008) sa han att alla verken skulle stänga, men på grund av att alternativet först och främst var energi från kol och olja, och då Spanien låg långt bakom i förhållande till de antagna Kyotoavtalen och istället ökade mängden av CO2-utsläpp, infriades inte löftet.
Den nuvarande statsministern Mariano Rajoy (PP) lovade däremot under sin senaste valkampanj att hålla Garoña öppet till 2019.
Garoña har varit i drift sedan 1971. För ögonblicket är åtta kärnkraftverk i gång i Spanien. Endast ett kärnkraftverk har hittills stängts; det var Zorita, och stängdes ned 2006 efter negativa rapporter från det nukleära säkerhetsrådet, CSN.
Kärnkraft levererar ca 18 procent av elförsörjningen, medan vindkraftverk står för 27 procent, varmed Spanien inom detta område kommer som nummer två i Europa, Tyskland är nummer ett.

Mystiska middagar i Antequera
Paladeres en la Colegiata kallar man det mystiska evenemang som äger rum fem gånger under de kommande månaderna i Antequera.
Det är klostret Colegiata de Santa María La Mayor som utgör målet på kvällarna. Vid ankomst hälsas man välkommen av aftonens värdar, varefter en gåtfull person delar ut en mask som man ska bära hela kvällen.
Det serveras en middag som utgörs av en meny med rötter i de senaste århundradena som tar med middagsgästerna på en resa tillbaka till olika scener i historien.
Middagarna serveras den 6 oktober, 3 och 30 november samt den 22 december.
Colegiata de Santa María la Mayor är byggd 1530-1550 och ligger på Plaza de los Escribanos, bredvid borgen Castillo de Antequera.
För mer information besök: www.visitacostadelsol.com eller ring: 951 700 737.

Nästa Cl-uppgift för Málaga CF: Anderlecht
Fotbollsklubben Málaga CF spelar sin andra match i Champions League onsdagen den 3 oktober. Efter en imponerande 3-0 seger hemma över ryska Zenit St. Petersburg gäller det denna gång bortamatchen mot Anderlecht från Belgien, som i sin första match spelade 0-0 mot Milan.
Totalt är det fyra spanska klubbar som deltar i Europas förnämaste turnering. Tisdagen den 2 spelar Barcelona borta mot Benfica, medan Valencia möte franska Lille hemma. Den 3 ska alltså Málaga CF och Real Madrid in på banan, sistnämnda borta mot Ajax. Alla matcher spelas som vanligt kl. 20.45.

Batasunaledare ger ursäkt till ETA-offer
Arnaldo Otegi, ledare av den baskiska upprorsorganisationen ETA:s politiska parti Batasuna, har bett offren för ETA:s handlingar om ursäkt. Det gjorda han i samband med en längre intervju med den baskiska tidningen Gara, vari han bl.a. citerades:
”Den patriotiska vänstern har erkänt och erkänner den smärta som har vållats. Och jag vill gå längre än så och i min position som talesman säga att om det kan hjälpa att lätta smärtan, lidandet och förnedringen hos de familjer som fallit offer för ETA:s väpnade aktioner, så vill jag erbjuda mina djupaste ursäkter tillsammans med ’jag är ledsen, av hela mitt hjärta’”.
Mellan 1960 och 2006 stod ETA bakom 834 människor död och det är inte så lite att förlåta. I alla fall blev ursäkten avvisad av Ángeles Pedraza, som är president för de terrordrabbades organisation AVT, som noterar att ursäkten kommer mycket lägligt eftersom det snart är val till det baskiska parlamentet.

Dansk-spansk Vueltasuccé
Spanjoren Alberto Contador kunde i september stadigt ställa cykelskorna på podiets översta steg och triumfera som årets vinnare av Vuelta a España. Därav kunde han se ned på landsmännen Alejandro Valverde och Joaquín Rodriguez, som iförd den röda ledartröjan gång på gång avvisade rivalerna. Men på den annars harmlösa 17:e etappen överraskade Contador alla och säkrade sig ett avgörande försprång. Därmed kunde spanjoren låta sig hyllas för sin femte seger i de stora loppen; Tour de France, Giro dÍtalia och Vuelta a España. Segern är extra söt för Contador som under augusti kom tillbaka efter en tvåårig avstängning och därmed har fått sin ultimata comeback. Segern är även söt för Vuelta vinnarens danska lag, Team Saxo Bank-TinkoffBank och lagets ägare Bjarne Riis, som spelade en ovant, tillbakadragen roll vid årets Tour de France.

72 timmars släckningsarbete
Det tog 72 timmar att släcka den omfattande skogsbranden som startade i Barranco Blanco mellan Coín och Alhaurín El Grande den 30 augusti och drabbade Alhaurín El Grande, Coín, Mijas, Marbella, Monda och Ojén. Branden, som var den mest omfattande på den Spanska sydkusten på 20 år gick ut över hela 8 225 hektar, varav över 1 000 hektar var lantbruksjord. De sista flammorna släktes vid Ojén, norr om Marbella, innan branden nådde till själva staden och El Refugio de Juanar. Men trots det intensiva släckningsarbetet nådde branden till Sierra de las Nieves, ett naturområde skyddat av UNESCO på grund av sitt stora djurliv och den mångfaldiga naturen. Totalt räknas skadorna uppgå till nio miljoner euro, men kan visa sig bli högre när allting räknas samman.
Det krävdes 50 flyg och helikoptrar samt över 1 000 män till att släcka branden som trots sitt stora omfång endast kostade en människa livet, dock sårades ett hittills okänt antal personer.
Infoca, Plan de Prevención y Extención de Incendios de Andalucía har avslutat sin preliminära undersökning av brandens omfattning med hjälp av flygningar med helikopter över det drabbade området, samt med användandet av GPS och kartografi. Trots att naturen är hårt drabbad är det ändå tal om områden där vegetationen lätt kan återhämta sig.
La Brigada de Investigación de Incendios Forestales, BIIF, och Guardía Civil har sedan starten av branden försökt klarlägga var och hur branden började. Orsaken till den har ännu ej fastställts, men mycket tyder på att det var en eld, var trädgårdsavfall brändes, som inte hade släckts ordentligt. Samtidigt försöker man att klara ut hur branden kunde sprida sig så snabbt. En av orsakerna till att branden inte upptäcktes med det samma var att brandkontrolltornet vid Barranco Blanco hade ledigt den dagen som branden startade, och det var ett kontrolltorn 40 kilometer bort som först upptäckte röken, men det först efter att branden hade tagit sig ordentligt.

Beckham sägs vara intresserad av att köpa Málaga CF
I Los Angeles Times har man nyligen kunnat läsa om att den före detta Manchester United- och Real Madrid-stjärnan David Beckham, som nu på sin karriärs höst spelar för den amerikanska klubben Galaxy, skulle vara intresserad av att köpa Málaga Club de Fútbol. Det skulle ske genom ett investmentbolag som också presidenten för Galaxy, den före detta amerikanska landslagsspelaren Alexi Lalas är en del av.
Deras planer sägs vara att överta 75 % av aktierna i Málaga CF av klubbens ägare Al-Thanis i byte mot aktier inom klädföretag i Mellanöstern.
Al-Thani har för övrigt varit på Costa del Sol under sommaren för ett möte med Marbellas borgmästare, Angeles Muñoz. Mötet handlade om hamnprojektet i staden. Det har tydligen inte varit helt avklarat.

Unga spanjorer förlorar bidrag
Den spanska regeringen har nu antagit den väntade reformen av den så kallade Plan Prepara, som omfattar bidrag på 400 euro i månaden till långtidsarbetslösa, som alltså inte längre har rätt till ett egentligt arbetslöshetsbidrag.
Bidraget till de arbetslösa har höjts till 450 euro. De har dock endast rätt till att motta bidraget under maximalt sex månader och de ska kunna bevisa att de aktivt sökt arbete under minimum 30 dagar, eller att de har deltagit i kurser, som förbereder deras möjligheter på arbetsmarknaden.
Däremot tas stödet bort till de många unga som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar, eller mor- eller farföräldrar, vars inkomst i hushållet överstiger 481 euro.
”Meningen är att ge mer pengar till dem alldra mest utsatta, medan vi tar från dem som har familjer som försörjer dem”, sa vice statsminister Soraya Sáenz de Santamaría (PP).
Det uppskattas att 67,4 procent av spanjorerna upp till 29 års ålder bor hos sina föräldrar och att 44 procent av dessa skulle vara arbetslösa. De är i genomsnitt 29 år när de flyttar hemifrån.
Det är Fundación La Caixa som har offentliggjort siffrorna och organisationen vill uppmärksamma att det även betyder att de unga väntar längre med att skaffa barn, vilket leder till ytterligare ett problem för samhället.
53,28 procent av unga under 25 år är arbetslösa just nu. Många av de unga som faktiskt har ett arbete tjänar så lite att de trots allt inte har råd att flytta hemifrån. Minimilönen på 541 euro, som infördes 2011, har inte höjts.
Enligt tidningen El País arbetar omkring 400 000 av de dryga 5 miljoner arbetslösa svart samtidigt som de får bidrag. För att möta problemet erbjuds mindre företag, som anställer arbetslösa, att få hälften av denne persons arbetslöshetsbidrag utbetalt.

Slut med gratis läkarhjälp
Det antas finnas 910 342 utländska medborgare i Spanien och att neka dem tillgång till gratis läkarhjälp förväntas spara den spanska statskassan omkring 1,5 miljarder euro om året, skriver tidningen El País.
Varje enskild region, av de totalt 17, som själva ansvarar för sjukvården ska nu själva lösa uppgiften med hur de ska ta betalt, speciellt från de omkring 150 000 illegala immigranterna, som befinner sig i landet. Utöver det slår hälsoministeriet fast att det finns omkring 500 000 utländska medborgare som inte är fast boende i landet men som på en eller annan tidspunkt har varit här som ”hälsoturister”, varmed man förstått att de endast varit här för en operation eller någon annan form av behandling. 30 procent av dem har kommit hit från andra europeiska länder.
Vice statsminister Soraya Saénz de Santamaría (PP) har insisterat på att ingen ska nekas akut hjälp och att man har infört samma regler som många andra länder har, men regeringen har inte tydliggjort hur regionerna ska administrera sjukvårdssystemet, som inte längre är gratis för alla.
De utländska medborgare som inte har sjukförsäkringskortet från Seguridad Social kommer alltså även i fortsättningen att kunna söka vård på akutmottagningar, under graviditet och vid födsel samt vid fall då det handlar om smittsamma sjukdomar. Minderåriga kommer även i fortsättningen att få tillgång till hela systemet. Alla andra behandlingar kommer alltså ej längre vara gratis för ickeresidenta.
En del regioner, än så länge Andalusien, Asturien och Baskien, har låtit meddela att de inte kommer att respektera de nya reglerna dikterade av centralregeringen och att de själva kommer att åta sig kostnaderna i samband med fortsatt behandling av alla utländska medborgare.
Utländska medborgare utan uppehållstillstånd ska checka ut vid kassan.

Skärpta regler vid uthyrning
Tillsammans med antagandet av reformen Plan Prepara har regeringen även antagit en markant ändring av hyreslagen med namn Ley de Flexibilización del Alquiler, mer känd som ”Ley del desahucio exprés”. Förr har det varit nästan omöjligt för en uthyrare att vräka en hyresgäst som inte betalar hyran. Ofta har det tagit över ett år vilket har medfört stora kostnader för uthyraren. Men med hänsyn av den nya hyreslagen kan uthyraren lättare ställa hyresgästen på gatan endast tio dagar efter att uthyraren presenterat fallet för domstol och naturligtvis även fått tillstånd till vräkning. Hyresgästen kan dock bromsa processen genom att överklaga domstolens beslut inom de nämnda tio dagarna.
Den nya lagen gör det även lättare för uthyraren att säga upp hyreskontrakt. Efter endast ett års uthyrning kan uthyraren nu säga upp hyreskontraktet med två månades varsel, men endast om uthyraren själv önskar bruka bostaden – det gäller ej om uthyraren vill hyra ut bostaden till en tredje person.
Trots att endast 17 procent av befolkningen i Spanien hyr sin bostad står mer än tre miljoner bostäder tomma. Regeringen hoppas nu att fler av dessa bostäder ska hyras ut med den nya, mer flexibla lagstiftningen.

Upplev Marbella stad och natur med Marbella 4Days Walking
Mer än 1 200 människor från hela Europa har hittills anmält sig till årets Marbella 4Days Walking, som går av stapeln den 11 oktober och fortsätter till den 14.
Deltagarna kan välja mellan olika rutter – en på 20 kilometer och en på 30 kilometer om dagen. Båda rutterna går genom Marbella stad, naturområden och längst stranden. De, som inte kan avlägga fyra dagar till detta kan nöja sig med att gå en eller två dagar, eller att endast komma och uppleva den festliga stämningen på Avenida del Mar i Marbella, var det kommer finnas musik och andra kulturella inslag.
Det är för andra året i rad som man håller Marbella 4Days Walking. Förra året deltog 650 personer, men i år förväntar man alltså att minst dubbelt så många kommer att delta. Turerna börjar varje dag mellan kl. 9.00 och 9.30 och ska avslutas senast kl. 17.00. Det kommer att vara möjligt till pauser på flera platser, där det kommer finnas mat och dryck samt andra nödvändiga faciliteter.
För mer information samt för anmälan, se: www.marbella4dayswalking.com.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.