På snabbvisit i Logroño huvudstaden i vinprovinsen La Rioja

På snabbvisit i Logroño huvudstaden i vinprovinsen La Rioja

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
I norra Spanien hittas vinregionen La Rioja med sin huvudstad Logroño. Vill man ge sig ut och upptäcka nya delar av landet, och ännu inte varit i Logroño, är detta en trevlig stad att besöka. Att köra från Málaga till Logroño tar strax över åtta timmar. Det är en lång resa men tar man vägen A-2 mot Zaragoza efter Madrid, och därefter svänger av och tar väg A-15 mot Soria, som fortsätter som väg N-111 till Logroño, så belönas man med fantastisk natur och bergslandskap. Och glöm inte att titta upp – när En Suecos journalist åkte sträckan sågs både många stora örnar och andra rovfåglar. Denna väg är också trevlig då man kör igenom många små, pittoreska byar.
Alternativt finns tåg via Madrid och Zaragoza, men räkna med samma tidsåtgång. Direktflyg finns också och då kan resan kortas ned till drygt fem timmar. 

Populär stad

Logroño har mycket historia att bjuda på och staden var ett av den spanska inkvisitionens starkaste fästen under senmedeltiden. I dag är Logroño huvudstad i regionen La Rioja så här hittas parlamentet och andra administrativa funktioner. Under det senaste århundradet har det skett en långsam men ändå betydande befolkningstillväxt, främst från grannprovinser, jämfört med andra områden i provinsen, och folkmängden uppgår till ca 150 000 invånare.
Under en promenad längs stadens gator ses ofta markeringar med en pilgrimsmussla. Förklaringen till detta är enkel: pilgrimsvandringen Camino de Santiago leder genom staden, som också karaktäriseras av floden Ebro, som rinner igenom den.
 
weekend resa2

Gör detta

Att börja ett besök i Logroño med Museo de Rioja, på Plaza de Augustin, passar riktigt bra. Detta lilla museum är inrymt i ett 1700-talspalats och tar med besökaren på en resa genom La Riojas historia med både religion, vin, konst m.m. från forntid till modern tid, på ett trevligt sätt. Och även om historien är lång tar ett besök på museet bara drygt en timme. Värt att veta är att besöket är gratis, men man behöver visa upp DNI eller pass vid entrén.
 
Kyrkor utmärker sig ofta i stadsbilder, även i Logroño, och stadens äldsta kyrka är Iglesia de San Bartolomé. Den ursprungliga delen, byggd i romansk stil, är från 1200-talet medan den senare delen, från 1300-talet, bär en gotisk prägel. Fasaden är enkel medan entrén smyckas av stenstatyer och inne i kyrkan hittas romerska skulpturer som berättar delar ur bibeln. Nämnvärt är också klocktornet därifrån besökaren har en fantastisk utsikt. Klocktornet byggdes som en del av den gamla stadsmuren och förutom som klocktorn har det använts som utkikspunkt och i försvarssyfte.
 
En annan religiös sevärdhet är katedralen Santa María de la Redonda, som ligger mitt i den gamla stadsdelen. Detta är en vacker katedral i barockstil med två fint dekorerade torn, som kallas tvillingarna. Bygget av katedralen började på 1500-talet men avslutades inte förrän 200 år senare.
 
Kurrar magen ligger Calle Laurel, Logroños mesta tapasgata, bara ett stenkast från Santa María de la Redonda. Här är det ofta trångt, speciellt kvällstid, men det är också charmigt med alla lokalbor, dofterna från köken, möjligheten att gå från bar till bar och prova olika tapas och varför inte viner – Logroño ligger ju trots allt i ett av Spaniens kändaste vindistrikt.
 
På tal om vin erbjuder Logroño ypperliga möjligheter att besöka några av landets stora vinhus. Närmast centrum, med bara en promenad över bron Puente de Hierro, ligger Bodegas Franco Españolas som grundades 1890, som ett samarbete mellan Frankrike och Spanien. Boka ditt besök i förväg (www.francoespanolas.com) och välj mellan guidad tur + vinprovning, gourmetbesök eller ett besök med guide som avslutas med en typisk Rioja-lunch. Det finns även aktiviteter som är barnanpassade.
 
För barn finns det roliga aktiviteter på stadens vetenskapsmuseum – Casa de las Ciencias, som ligger på samma sida av floden som Bodega Franco Españolas, men vid bron Puente de la Piedra. Här byts utställningarna ofta och det finns roliga experiment att testa, liksom interaktiva utställningar även utanför den röd-vita byggnaden. Förövrigt är Puente de la Piedra entrén till staden längs Camino de Santiago.
 
För avslappning mitt i upptäckandet av Logroño kan det vara skönt med en promenad i det gröna. Vad passar inte bättre än att gå ned mot floden Ebro vid Puente de Hierro till Parque Ebro och njuta av grönskan som leder ned till vattnet. En annan lunga i staden är parken Parque de La Ribiera, som är större än den förstnämnda.
 
För mer information om Logroño se: www.logrono.es

Hotel Gran Vía
Logroño

weekend resa3
Vill du under en vistelse i Logroño bo centralt och bekvämt får du här följa med på ett besök till Hotel Gran Vía. Detta är ett fyrstjärnigt hotell i centrum. Det handlar inte om ett anrikt, historiskt hotell, i stället är detta ett nyrenoverat, modernt hotell.
 
Med sitt läge i stadens affärs- och finanskvarter tar det bara någon minuts promenad till gamla stan, folkmyllret och sevärdheter. Med andra ord erbjuds närhet till allt utan turistträngsel precis utanför dörren. 

Rent och trevligt

Det som kanske först slår en när man kliver innanför de stora glasdörrarna till detta hotell är hur rent och modernt det är, rummen och de allmänna ytorna renoverades för bara något år sedan. Det andra som möter en är den trevliga personalen, som är hjälpsam inte bara med hotellbestyr utan även med att informera om staden och sevärdheter.
Som alla vet om man reser med bil är det ytterst viktigt med parkering, och ett stort plus är att hotellet förfogar över ett antal parkeringsplatser i byggnadens garage. Uppskattat är också att personalen fördelar parkeringsplatserna mellan hotellgästerna så att en bil inte står direkt bredvid en annan bil – så långt det är möjligt, och från garaget finns en hiss direkt till foajén.

Faciliteter

Det ska nämnas att detta hotell inte har någon restaurang för lunch och middag. Men när hungern gör sig påmind finns ett stort utbud med olika restauranger, både traditionella och moderna, lokala och internationella, bara ett stenkast från hotellet. Är det dock bara någonting att dricka som önskas, ett glas vin eller annat, har hotellet en trevlig hotellbar. Behöver man arbeta har hotellet en kontorsplats och även ett bibliotek, som bjuder in till en lugn stund i stadslivet. Som gäst på Gran Vía Logroño fås också fri tillgång till ett professionellt gym som ligger i en av grannbyggnaderna.
 

Rum och frukost

weekend resa4
En Suecos journalist övernattade i ett av hotellets dubbelrum och det måste sägas: både rummet och badrummet imponerade med stora ytor att bre ut sig på. Det ska också sägas att förutom att rummet var både rent, prydligt och hade parkettgolv så var sängen oerhört bekväm och bjöd på god nattsömn. Uppgraderar man till Executive-rum fås dessutom bland annat möjligheten att välja huvudkudde från en kuddmeny, för den som önskar det. Alla rum, oavsett grad, har bland annat dubbelglasfönster, A/C, tv, minibar, gratis wifi, litet kassaskåp m.m. allt för gästernas trevnad och bekvämlighet.
 
Efter en god natts sömn är det alltid trevligt med frukost. I frukostsalen dukas det varje morgon upp med allt som bör finnas på en hotellbuffé: varma rätter som ägg, korv, bacon, olika sorters bröd, flera olika charkuterier och ostar, frukt och marmelader, yoghurt, olika sötsaker m.m. samt naturligtvis färsk juice, te och kaffe. Och med en stadig frukost är man väl rustad för att upptäcka Logroño, huvudstaden i regionen La Rioja,
 
Hotel Gran Vía Logroño
Av. de la Gran Vía Rey Juan Carlos I, 71
+34 941 287 850
www.hotelgranvialogrono.com
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco