Orihuela: Alicanteprovinsens kulturella huvudstad

Orihuela: Alicanteprovinsens kulturella huvudstad

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Vi står i låg morgonsolen på bron Puente de Poniente i Orihuela och känner doften av nybryggt kaffe från en bar intill. Under oss flyter Río Segura långsamt fram. 20 kyrkklockor upplyser samtidigt stadens 32 000 invånare om att det är dags att börja dagen.

 
Orihuela ligger sydväst om Alicanteprovinsen, ca 30 km öster om Murcia. Staden är omgiven av frodiga jordbruksområden. Här odlas bland annat apelsiner, citroner, bomull, grönsaker, oliver och mandlar. Förutom att vara Alicanteprovinsens kulturella huvudstad kallas Orihuela även för Alicantes skafferi.
 

En vandring i historien

Vi fortsätter över bron till norrsidan av Río Segura, där den gamla, kompakta stadsdelen med kulturskatter ligger på rad.
 
Orihuelas mest besökt turistmål är Santo Domingo. Detta är en kyrka, ett kloster och ett universitet. Det är en stor upplevelse att vandra runt i de vackra och välbevarade byggnaderna byggda i olika stilar från olika tidsepoker. Här känner vi verkligen att historien ”kommer ut ur väggarna”.
 
Catedral del Salvador y Santa María byggdes ovanpå ruinerna av en moské. Kyrkan började byggas på 1200-talet och blev Orihuelas katedral år 1510. Inne i kyrkan finns en barockorgel som används fortfarande i dag.
 
På Plaza de Santiago i staden hittas en annan kyrka, nämligen Iglesia de Santiago Apóstol, och denna har byggdes för att hedra Spaniens skyddshelgon, aposteln Jakob. Enligt sägnen ska Jakobs reliker ligga begravda i Santiago de Compostela, slutmålet för dem som vandrar pilgrimsleden i norra Spanien.
 

Arabiskt bad med flera funktioner

Museo de la Muralla har byggts upp runt den gamla stadsmuren. Här ligger gatorna som de gjorde på morernas tid och många av husen kan också dateras många hundra år tillbaka. Delar av museet ligger under jord med bland annat ett moriskt bad. Här möttes stadens ledare, inte bara för att bli rena utan även för att slappna av, diskutera och förändra världen.
 
Lite längre bort hittas bostaden till Orihuelas stora son, poeten Miguel Hernández (1910-1942). I sina dikter har han gett uttryck för stark sympati med republikanerna under det spanska inbördeskriget, varför Franco såg till att han hamnade i fängelse, där han senare dog av tuberkulos.
Huset är fullt möblerat och ett bra exempel på hur en familj i dessa trakter levde under första halvan av 1900-talet.
 

Armengola – en av medeltidens modigaste kvinnor

Orihuelas skyddsängel Armengola har hedrats med en fin, och brutalt, dekorerad fontän som ligger på Calle Francisco Die. Enligt historien så jobbade Armengola som barnflicka hos den moriska ledaren Benzadón som regerade i Orihuela under första hälften av 1200-talet. Tillsammans med sina allierade planerade Benzadón en massaker för att utplåna alla kristna i området. Barnpigan och hennes familj skulle dock skonas då hon var så omtyckt av den arabiska familjen och speciellt barnen.
 
Armengola hörde dock planerna om massakern och den modiga flickan tog med sig tre spanska soldater, förklädda till kvinnor, in i borgen till den moriska ledaren och tillsammans dödade de både ledaren och hans allierade. Det som säkert var en mycket blodig händelse har återgetts på keramikplattorna på fontänen. Mitt i bilden ser vi ”soldaten” Armengola med svärd i handen och den arabiska ledarens huvud vid sina fötter. Händelsen ska ha ägt rum natten mellan den 16-17 juli. Årtalet däremot är man inte helt säker på men man tror att det aktuella året ska ha varit 1243.
 
Den 16-17 juli varje år hedras nu Armengola, kvinnan som gav staden friheten tillbaka, med en stor fiesta, och varje år får en av stadens unga kvinnor äran att representera Armengola, en titel som hon kan bära med stolthet tills en annan ung kvinna övertar titeln ett år senare.
 
 
 
Orihuela 4
 
 

Fakta:

Orihuela ligger ca 60 km från Alicante och 30 km från Murcia. Staden, som ofta kallas för Alicanteregionens kulturhuvudstad, har ca 32 000 invånare. Río Segura delar staden i två delar och de flesta sevärdheter ligger på norrsidan av floden.
 
 
 

Av Rikke Luell Printz

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco