(20)13 frågor till Benny Stampare

Denna månad har En Sueco träffat Benny Stampare. Mannen som när han var 15 år ville bli fotograf men som inte ville stå i mörkerrummet och bytte bana. Via Emils skivbolag och därefter arbete för Bert Karlsson (ja han med Carola och ”Främling”) lärde han känna Sveriges musikvärld så bra att han på 80-talet startade eget. Som framgångsrik skivbolagsdirektör hade han stora artister som Nanne Grönvall och Tommy Nilsson. Han har även haft en romans med Agneta Fältskog.
Han ser tillbaka på åren i musikbranschen utan ånger, beskriver den som en Hylands Hörna, en livsstil som han valde att lämna efter 20 år. Därefter gav han sig in i reklam- och sedan butiksbranschen och arbetade med nya köpcenter.
Nu bor han på Costa del Sol och njuter av livet, som var tänkt att vara ett stilla pensionärsliv men som har utvecklats till ett berikande yrkesliv som fastighetsmäklare.
Han är glad, skämtsam, charmig samt trevlig och verkar vara på precis rätt plats i livet för att njuta av varje minut, men inte utan en allvarlig sida som känner sig själv, omgivningen och tidens anda.

Född:
1955 i Stockholm

Bor:
Marbella

Familj:
Fru Eva, två bonusbarn och 4 bonusbarnbarn

Yrke:
Mäklare

Gör på fritiden:
Sportintresserad, tycker om att laga mat, gillar att spela golf, läser mycket och grundligt tills han har läst allt i ämnet – som exempel vet han nu allt om den italienska maffians historia och organisation m.m., nu står religion på tur.

Hur uppfattar du konjunktursklimatet för tillfället och vilka är dina förväntningar?
Alla vet att det är tuffa tider samt recession och Spanien är hårt drabbat med bl.a. enorm arbetslöshet. Mitt i detta har Costa del Sols turism ökat med hela 20 % jämfört med 2010. Dessutom har svenskars och norrmäns aktiviteter på kustens bostadsmarknad ökat med 50 %, därtill kommer även andra nationaliteter. Detta gör att kusten klarar sig ganska bra med en försvarlig del turistpengar.
Ur eget perspektiv är allting bra och jobbet går bra. Jag tror inte att bosstadspriserna någonsin kommer nå samma nivåer som förr, men de kommer att öka. Dock dröjer det nog 4-5 år.

Har du några tips på hur gemene man kan klara sig i en knapp ekonomi?
Det är en komplex fråga och beror på vanor. Handlar det om att äta ute eller hemma är jag övertygad om att jag själv ”sparar” om jag går ut och äter när min fru är bortrest. Skulle jag istället laga mat skulle nog mycket överbliven mat slängas. Och att inhandla råvaror till en enskild måltid blir dyrare än att äta en trerätters för 8-9 euro ute, om man inte gör storkok och äter samma sak flera dagar i sträck, eller är duktig och fryser in.
Jag tror att ett sätt till att minska utgifterna kan ske genom deltagande i föreningsliv. Att där inte bara förhandla om billig green fee utan även gå ihop och förhandla om t ex försäkringar. Är man 60 personer tror jag att man kan förhandla sig till bättre priser även på försäkringar än om man försöker förhandla själv.

Vad är enligt dig den hippaste appen för tillfället?
”FCB World”. Jag tycker om fotboll och den är väldigt informativ och mycket bra om man som jag gillar Barcelona.
Jag gillar också ”Sierra Nevada”. Via webcam visar den situationen i backarna och jag kollar den alltid innan det är dags för skidåkning. Jag åker till Sierra Nevada cirka tre gånger per säsong och firar alltid nyår där.

I Spanien, och i övriga delar av världen, har vi sett fler översvämningar, jordbävningar än vad som tidigare varit normalt. Tror du att det är en klimatförändring på gång?
Absolut, jag tror inte att vi sett den sista jordbävningen eller översvämningen.

Gör du någonting för att leva mer ”klimatriktigt”?
Man tänker nog ofta ”Vad kan lilla jag göra?”, men visst kan alla bidra på något sätt. Men jämfört med andra platser upplever jag att möjligheterna till det är begränsade här på Costa del Sol i brist på t ex pant och sopsorteringsplatser. I en sopcontainer kan det ju finnas både batterier, sladdar, möbler samt vanliga hushållssopor och det verkar inte som om folk tänker på det.
Det krävs helt enkelt en större strukturförändring och för att få till det behöver nog arbetet komma uppifrån.

Ständigt läser vi om varningar kring våra livsmedel. Tänker du på vad du äter?
Jag äter det jag tycker är gott. Jag tycker att det har gått inflation i ämnet och tror att tidningarna tar till artiklar kring det när det råder nyhetstorka. Men nog ska man tänka på vad man äter.
Med tanke på senaste tidens avslöjanden om hästkött så är det dock väldigt viktigt att allt innehåll framgår av innehållsförteckningen. Människor har rätt att veta vad de äter. Jag tror dock att det är svårt att täppa till alla hål i tillverkningen med alla led som finns idag, även om kontrollerna är rigorösa.

Under 00-talet mötte världen ett helt osunt kroppsideal. Kvinnorna skulle var size zero med stora bröst samt slät hy och männen skulle ha stora muskler, välvårdad hy och så lanserade många märken smink för män. Har dessa trender förändrats?
Helt klart finns det ett kroppsideal och tydligt är också att kvinnor är mer utsatta. Att kvinnor ska vara vackra ligger nog i historien, 100-tals år tillbaka. Men size zero känns förlegat och vi går nog mot lite sundare tider. Hälsotrenden leder ju inte till det pinnsmala.
För män tycker jag att det är helt okej att använda både krämer och makeup om man vill det, bara man är medveten att någon sitter och tjänar stora pengar på det.
Själv är jag skeptisk till antirynkkrämer och liknande, men många gillar att ha produkterna på sin badrumshylla. Det kan ingå i personens ”uniform” som denne är beredd att betala för, på samma sätt som med märkeskläder. Jag mår själv bra av att ha en häst på skjortan till exempel. Men bara för att hästen är där säger det inte att kvaliteten är bättre, men jag trivs med det och kan bjuda på den fåfängan. Märken kan ju också skapa en tillhörighet i en grupp.

Är du rädd för döden?
Det är en eskalerande fråga som har gått i vågor för mig. I början av mitt medvetna liv var jag inte rädd, då kändes döden så långt bort. När jag var i 40-års ålder fick jag lite av en dödsångest och det kändes som om jag var på väg mot medelåldern och att allt höll på att ta slut. Nu känner jag istället tvärt om. Allting är förhållandevis lättare och hela tanken på döden har försvunnit. Jag känner mig odödlig. Dessutom underlättar klimatet i Spanien, bra väder gör livet lättare.

Tjurfäktningen har mångåriga anor i landet och har under de senaste åren lett till heta diskussioner. Vissa kallar det kultur, andra kallblodig mordlystnad. Vad är din åsikt i frågan?
Detta har jag diskuterat mycket. Rent humant tycker jag inte att det är okej. Däremot har jag stor respekt för kulturen och traditionen. Dock känner jag inte till varken bakgrunden, historien eller traditionen.
Jag tror att tjurfäktningen är på väg att dö ut och den yngre generationen spanjorer verkar inte acceptera det.
Själv var jag på tjurfäktning för ca 30 år sedan. Jag tror att det var mer en turistshow, men kommer inte riktigt ihåg. På den tiden tyckte jag att det var okej, men det gör jag inte idag. Det är brutalt att avliva genom lidande, och dessutom framför publik…

Idag när man öppnar dagstidningarna går det nästan inte en enda dag utan att man läser om den utbredda korruptionen i det spanska samhället. Har du förtroende för våra politiker?
Jag har hyggligt förtroende för politikerna. Jag kan säga att jag definitivt har förtroende för borgmästaren i Marbella. Hon uppträder korrekt och har nog haft stor genomlysning för att nå dit hon är idag.
På andra platser tror jag att korruption ofta kan förekomma, inte bara inom politiken utan även på andra marknader.
Dock verkar många tro att hela Spanien är ett ”Texas”, att man kan fiffla hur man vill. Men faktum är att landet har en väldigt hård pengatvättslag som gör att notarien vid t ex bostadsköp kräver insikt i hela pengahistoriken och pengarnas ursprung spåras. Det visar på att det håller på att rensas upp kring det i Spanien.

Vem skulle du vilja lyfta fram som en nutida förebild?
Personer som har civilkurage, de som vågar kliva in och säga stopp i utsatta situationer som mobbing på skolgården eller på arbetsplatsen eller vid t ex övergrepp på stan.

Vad har varit mest betydelsefullt för dig under det gångna året?
Att jag har släppt taget om Sverige och nu bor här. Min fru och jag köpte hus här 2003. Det skulle vara en semesterbostad. Sedan bestämde vi oss för att pensionera oss 2009 och bo här halvårsvis. Pensioneringen höll en månad innan jag ville ha någonting att göra varför jag gav mig in på mäklarbanan, mer och mer tid spenderades här och idag är detta mitt hem.

Vad representerar 2013 för dig?
Jättemycket. Jag vill förkovra mig i det spanska språket och har mycket att lära. Jag vill jobba mer för att det är kul och vitaliserande. I allmänhet känns det som att 2013 blir ett riktigt bra år.
Sedan har jag ett favoritcitat som passar, det sammanfattar mig på något sätt, och det har jag ramat in och har stående framme. Jag gillar att trigga mig själv med tänkvärda ord och just det här citatet är av Charlie Chaplin:
”Du ska inte vara rädd, livet är helt fantastiskt. All som behövs är mod, fantasi och lite stålar”.

 

Av Sara Laine / Foto Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.