Sofie Lyrefelt – Tjejen som kombinerar företagande med vackra Andalusier

Sofie Lyrefelt - Tjejen som kombinerar företagande med vackra Andalusier

I den höga skolan har Sofie lärt sig förstå den antika lärans system som ger en grundlig förståelse för hästen vilket skapar förutsättningarna så att ryttare och häst kan arbeta med varandra på ett mycket djupt plan.

Första förälskelsen
Varje dag styrde hon stegen till stallet i El Coto, Mijas Costa, från hemmet i Los Boliches, Fuengirola. Det var de vackra, stolta spanska hästarna som lockade, som hon vårdade och red. En dag bjöds hon in till en bröllopsfest på gården som kom att påverka henne starkt; pojkarna hejades på av sina mödrar när de sprang efter ungtjuren i den lilla tjurfäktningsarenan, klänningarna rasslade i dansen till den typiska spanska gitarren och skratten ljöd i sången.
”Jag blev så förälskad i den spanska kulturen redan som barn och det är nog speciellt hästarna som har hållit kvar mig i Spanien”.
Det är Sofie Lyrefelts ord när vi träffas en förmiddag i en för henne annars stressig period med hästar som väntar på att sändas till USA.

Sökande filosof
Sofie är född i Sverige men flyttade som 12-åring till Spanien med sina föräldrar som längtade efter att bo i ett varmare klimat och om att komma ifrån livet som ekorrhjul i Sverige. På Costa del Sol började hon Svenska skolan, som på den tiden låg inhyst i Villa Isabel, i centrala Fuengirola.
Efter avslutad student har hon i omgångar bott i Sverige och i England, men har alltid kommit tillbaka till den spanska solkusten som hon identifierar som sitt hem mer än någon annan plats.
I sitt sökande efter en djupare mening och som svar på sin filosofiska och artistiska personlighet har hon en fil.kand. i teologi från Uppsala Universitet och hon har även studerat bl.a. arbetsterapi och till mäklare.
Kanske var det just bröllopsfesten, för cirka 23 år sedan, som lagt grunden för det hon arbetar med idag, att förmedla iberiska hästar till nya ägare i andra delar av världen. Helt klart är det i alla fall att det var någon gång vid den tiden som hennes intresse för den iberiska hästen, den spanska dressyren och den gamla historian föddes.

Den iberiska hästen – Andalusiern
”Många har en förställning om att en Andalusier är en PRE (Pura Rasa Española), alltså en häst utan papper, som inte är stambokförd. Men en Andalusier är en häst från Andalusien och så har det alltid varit”, börjar Sofie när frågan om vad som är speciellt med den spanska hästen kommer upp.
”De har egenskapen att de är lätta att arbeta med, intelligenta och fromma, ja fromma! Det är just det som är så speciellt med den spanska hästen. De har en människosjäl som är svår att hitta i andra raser. Myten säger att riddare från den glömda tiden återföds som andalusiska hästar! Forna kungar brukade säga att den spanska hästen är en tron för en kung i hans ärodagar!” fortsätter hon och förklarar att Andalusiern, tillskillnad från t ex den vanliga varmblodshästen som är mer rektangulär i sin koformation, ska gå att placera inom en kvadrat med sin karakteristiska korta rygg, kraftiga nacke och välvinklade bakben, vilken gör den ypperlig för allt som har med samlad ridning att göra. Den spanska hästen blir mer och mer populär inom dressyrsporten just på grund av dessa egenskaper. Det är en häst som är lätt att rida, även för dem som inte har så mycket erfarenhet och kunskap och det är en häst som man kan ha roligt med!

Förnäm utbildning
Det stora intresset för de iberiska hästarna har lett till att Sofie idag har en fin utbildning i den höga skolan genom sin maestro Miguel Barrionuevo – han som varit med och startat de världsberömda hästshowerna Levade och Apassionata och Sofie fick även chansen att rida med honom i hans shower.
Miguel Barrionuevos lära bygger på hans djupa förståelse av det system som hans läromästare, Nuno Oliveira, portugisisk mästare och nästan jämförbar som vår tids Xenofon, gjort sig känd för.
Det går ut på att rida efter ett speciellt system vari hästen lösgörs genom att ryttaren använder specifika tryckpunkter, i hästens mun och med skänklarna, på ett mycket systematiskt sätt.
”Med detta system förstår man verkligen hästen och kan få den att slappna av och lösgöras på ett mycket effektivt sätt som inte många kan. Systemet förs vidare via ett fåtal människor och det är ett rent privilegium att få lära sig denna antika lära. Oliveira kunde få hästar att galoppera baklänges och många böcker har skrivits om hans närmast magiska ridsätt. Blandar man dessutom in känsla, som Barrionuevo har, får man en fantastiskt artistisk uppvisning”, förklarar Sofie, som tack vare sin förståelse för systemet, och mycket privata studier, har en stor kunskap om hästar och ridkonsten.

Förmedlar hästar
Sedan fyra år tillbaka driver Sofie ett eget företag, Andalusitano, vari hon förmedlar hästar från uppfödare på Costa del Sol till köpare runt om i hela världen.
”Jag kom till en punkt i mitt liv då jag inte riktigt visste vad jag skulle göra. Då jag hade arbetat med Miguel Barrionuevo under flera år kände han mig väl och med hans mentala stöd vågade jag börja”, förklarar hon och berättar att det var Barrionuevo som kom med idén att Sofie skulle kombinera kunskaperna om hästar och förmågan att skapa hemsidor, och det i kombination med en god kontakt med uppfödare har lett till framgången med att förmedla de vackra Andalusierna till nya ägare genom sin hemsida. Och Sofie trivs med sitt företag då hon genom det dagligen får vara ute i den spanska kulturen med hästarna och stallivet.
I sitt arbete är hon förövrigt oerhört noga med att matchningen mellan köpare och häst ska vara perfekt, vilket den nog också är då hon aldrig mottagit några klagomål. I denna förmedlingsprocess är hon väldigt noga med att förklara hästens alla egenskaper samt att få reda på allting om köparen.
”Det är en enorm precision att hitta rätt häst till rätt köpare, och tvärt om, och till detta använder jag alla mina kunskaper som jag samlat på mig genom livet”, förklarar hon och fortsätter: ”Jag har ett enormt stort ansvar och skulle aldrig kunna leva med vetskapen om att någonting skulle ha hänt till följd av att jag sålt fel häst till fel köpare”.

Medgångar och motgångar
Den pågående finansiella krisen är ingenting som Sofie märker av bland sina köpare. Istället säger hon sig märka en uppgång i efterfrågan, jämfört med föregående år, och hon tror att det grundar sig i att köpare tror att priserna är låga på grund av landets ekonomiska läge. Någonting som till stor del inte stämmer.
”Spanjorer är väldigt stolta och säljer inte det som är värdefullt för dem för en billig peng” förklarar hon om sina uppfödare. Inte har hon stött på några andra motgångar heller under åren: ”Jag låter min revisor göra allt pappersarbete, han kan det spanska systemet. Jag litar fullt på mina spanska medarbetare, mycket mer än utlänningar” säger hon med glimten i ögat.
Skulle livet trots allt kännas motigt tänker hon på att hon faktiskt inte kan påverka den stora bilden, tiden och jordens existens finns det ingen som kan påverka så det finns ingen anledning att oroa sig och då är det lättare att släppa taget och fortsätta dagen utan att känna stress.

Utbildning bakom succé
Men det räcker inte med att hon studerat teologi, arbetsterapi och till mäklare, hon har även studerat SEO (search engine optimization) och marknadsföring. Alla dessa utbildningar finner hon användbara i hennes arbete och även om de kan kännas vitt skilda bidrar de alla till hennes succé; teologi och arbetsterapi har ökat hennes förståelse för människor, kunskaperna hon förvärvade genom mäklarutbildningen får hon nytta av i arbetet att förmedla hästar och studierna inom SEO och marknadsföring hjälper henne att effektivt nå ut på marknaden.

Det vet du inte om Sofie
Namn: Sofie Lyrefelt
Född: 1976 i Kristianstad
Bor: San Pedro
Familj: Sambon Johnny Gates och sonen Max Lyrefelt 13 år.
Yrke: Förmedlare av iberiska hästar
Egenskap: Streetsmart med skinn på näsan
Tycker om: Sushi, vin och allt som har bröd i sig.. Pizza, piroger, bröd.. Ja allt sånt onyttigt.
Hemsida: www.andalusitano.com.

När Sofie var 18 år reste hon till Sverige i hopp om att komma in på Konsthögskolan i Malmö. Dock fick hon ett nej. Istället upptäcktes hon av den danska konstnären Börje Elwi Carlsson som tog henne under sina vingar. Förutom att han en gång i veckan bedömde hennes konstverk när hon besökte honom hjälpte han henne även att komma med på utställningar och Sofie lärde sig mycket under denna tid.
Ett av hennes konstverk, en tavla i 16 dukar som kan vridas så att motivet förändras, har hon sålt till SEB i London.
Idag drömmer hon om att ha tid över och ha en studio var hon kan skapa utan att tänka på tiden och måsten.

Cartujano
Den andalusiska hästen började avlas av Kung Filipe II (1500-talet). Han var väldigt fascinerad av Xenofon, och ville skapa en häst efter dennes filosofi om hästen som de fyra elementen; snabb som vinden, mjuk som vattnen, het som elden och lugn som jorden. Felipe II köpte ston från hela Europa som han avlade med inhemska berberhästar och skapade så en häst som kom att bli oerhört populär för sin romantiska skönhet och arbetsförmåga, inte minst bland Europas kungahus. I denna stora efterfråga såg de Cartujanomunkarna i landet en stor möjlighet att bedriva försäljning och började marknadsföra hästen dyrt till hela Europa.
Därav har en del av den iberiska avelslinjen fått sitt namn efter detta kloster som kallas Cartujano.

Av Sara Laine. Foto Johnny Gates

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.