Korta nyheter april 2013

Korta nyheter april 2013

11 M – nio år sedan
11 M kallas den 11 mars 2004, när terrorattentatet på tre lokala tåg, som var på väg in till Atochastationen i Madrid, skedde.
Ca kl. 07.40 sprängdes tio bomber på de fulla tågen och 191 personer miste livet och 1 841 människor skadades.
Attentatet inträffade två och ett halvt år efter 9/11, terrorattentaten i USA.
Den dåvarande statsministern José María Aznar (PP), lät samma dag meddela att det var den baskiska organisationen ETA som stod bakom attentaten. Många tvivlade på det, man menade att statsministern ville dölja sanningen för att inte pressas till att stoppa Spaniens engagemang i Irak, vilket bara några dagar senare, den 14 mars, kan ha kostat honom valet. Hur som helst förlorade PP och PSOE vann valet och statsministerposten gick till José Luis Zapatero.
Polisen riktade misstankarna mot en islamistisk grupp och försökte anhålla sju förmodade medlemmar i en lägenhet i en förort till Madrid, tre veckor efter attentatet. Det misslyckades dock då misstankarna hade läckt ut på gatan.
Senare anhölls 28 personer, de flesta unga islamister från Nordafrika. Vid rättegången som hölls 2007 åtalades 21 av dem, fyra av dem fick livstid.
Hela dagen den 11 mars hölls olika evenemang i huvudstaden i ära till 11 M offren.
11 M var Europas värsta terrorattentat.

 

Ingen cypriotisk räddning i Spanien
Man behöver inte tömma kontot, som på Cypern, försäkrar den spanska finansministern.
Spanien har fortfarande inte tackat ja till det lånepaket som ordförande för den europeiska centralbanken (ECB), Mario Draghi, ställde som ett krav i september 2012 för att köpa spanska obligationer. Men det kommer nog att ske förr eller senare, om vinden inte vänder på allvar, och sysselsättningen kommer igång på allvar.
Från Spanien vänds blickarna nu mot Cypern, som fått ett lån på 10 miljarder euro beviljat från EU och Den Internationella Valutafonden. Lånet är förbundet med en avgift på cyprioternas inlåning, som går ut på att innehavare av konton med över 100 000 euro ska betala 9,9 procent, medan de med mindre belopp ska betala 6,7 procent. Hoppet är att det ska bidra till att ge statskassan ytterligare 10 miljarder euro.
Källor inom det spanska finansdepartementet har till bl.a. dagstidningen El País sagt att en liknande lösning inte är aktuell i Spanien då man anser att situationen på Cypern är ”unik”. Det unika är t ex en befolkningsmäng på endast 830 000 personer.
Cypern är det fjärde landet i eurogruppen som får eurolån. Innan dem var det själsfränderna i Grekland och Irland samt Portugal, men Spanien hoppas på att kunna betala sina räkningar utan att låna mer från eurokassan. Bortsett från naturligtvist hjälppaketen till de trängda penninginstituten.
Tills vidare tror inte heller spanjorerna att den cypriotiska modellen kommer att införas i landet – i alla fall har de enligt den spanska nationalbanken inte stått i kö för att tömma sina konton.

 

Ökad efterfråga på den spanska bostadsmarknaden
Försäljningen av bostäder i Marbella har ökat med nästan 14 procent på ett år.
Efter en lång period med stagnation på den spanska bostadsmarknaden verkar det nu äntligen som om försäljningen av bostäder börjar komma igång igen. Det är särskilt i Marbella som man har upplevt en markant ökning i försäljningen. Efterfrågan visar sig störst bland skandinaver, engelsmän, tyskar och ryssar.
Marbella, som under flera år märkts av korruptionsskandalen Malaya, och många fastigheters brist på bevis att de är legala, har hållit köparna borta. Men nu är situationen i området betydligt, samtidigt som priserna fortfarande ligger på låga nivåer, vilket lockar köpare till staden.
Siffrorna har offentliggjorts av ACP, föreningen för byggbolag och fastighetsmäklare i Málaga, vars president, José Prado, förklarar att det under förra året såldes 3 625 bostäder till icke-residenta i Marbella. Det morsvarar en ökning med nästan 14 procent jämfört med 2011.
En annan rapport som offentliggjorts av notarieföreningen i Andalusien visar dessutom att det 2012 såldes 8 800 bostäder till icke-residenta. En siffra som överstiger talen från 2011 med hästlängder, men som fortfarande ligger 23 procent lägre än de för 2007.

 

Tåg ska i framtiden ta besökare upp till Alhambra
Förr i tiden kunde man ta ett tåg från Granada upp till det moriska slottet Alhambra. Dock stoppades det på grund av buller och föroreningar.
Nu vill kommunen, i samarbete med den andalusiska lokalregeringen Junta de Andalucía, återigen ta tåget i bruk, som ska ta med besökare från centrala Granada upp längst de branta backarna till Alhambra. Det skriver tidningen El Mundo.
Det ska vara ett tyst tåg och det ska kunna köras utan att vägarbeten behöver göras. Det är nu utskrivet på licens. Därmed skrotas planen om en hiss, som UNESCO sa nej till då en sådan skulle kräva markarbeten vid det skyddade monumentet.

 

Kronprinsen och Rajoy till Frans fest
Världens ledare, majoriteten av dem katoliker, men inte alla, vallfärdade till Rom och Vatikanen för att närvara vid den nya påvens officiella installationsceremoni och – predikan i St. Peterskyrkan.
Bland de närvarande fanns Spaniens kronprinspar, Felipe och Letizia, samt statsministern Mariano Rajoy (PP). Den nya påven, Jorge Mario Bergoglio, har studerat på Colegio San Ignacio de Loyola de Alcalá de Henares i Madrid och statsminister Mariano Rajoy har sagt att spanjorerna kan var glada över valet av den nya påven, eller Papa Francisco, som han kallas.
”Han känner vårt land och vi kan alla vara mycket glada och nöjda”, sa statsministern.

 

Balladen om den spanska kungens dansk-tyska väninna spetsas till
Först när Corinna zu Sayn-Wittgenstein förra året följde med monarken på den uppmärksammade elefantjakten i Botswana, där han ramlade och bröt höften, fick allmänheten kännedom om kung Juan Carlos förhållande till henne.
Den tyska tidningen Bild var först ut med att uppmärksamma att den spanska kungen säkerligen hade ett förhållande med Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
Hon är 47 år, född i Frankfurt, hennes mor är tysk, hennes far är dansken Finn Bønning Larsen, och hon döptes till Corinna Larsen.
Corinna gifte sig första gången med en engelsman, men äktenskapet höll inte och år 2000 gifte hon om sig med Casimir zu Sayn-Wittgenstei. Inte heller det äktenskapet höll, men hon har kvar efternamnet och kan uppenbarligen kalla sig ”prinsessa”.
Hon har bl.a. sysselsatt sig mer att arrangera safaris i Afrika, ett intresse som hon alltså delar med den spanska kungen.
De lär dock ha träffat varandra redan 2006 i Barcelona. Men det var efter förra årets Botwanaresa som skeletten sakta drogs ut ur garderoben.
I februari dök hennes namn upp i samband med rättegången mot Iñaki Urdangarin, prinsessan Cristinas korruptionsanklagade man, som hon verkar ha försökt hjälpa med att hitta ett ”värdigt” jobb. Det föll inte i god jord, speciellt inte bland de fem miljoner arbetslösa spanjorerna. Liksom att det stack i ögonen att hon har kostat den spanska staten pengar då hon fått poliseskort under sina besök i Spanien, då hon bott i en egendom ägd av kungafamiljen i närheten av kungens palats Palacio de la Zarzuela.
Därefter gav hon en intervju till tidningen iHola! Samt tidningen El Mundo. Hon kom naturligtvist på förstasidan av båda två. I dessa förklarade hon att hon har varit på diplomatiska uppdrag i Spanien. Några av dessa uppdrag ska ha varit ”hemliga”. Det har regeringen, ledd av vicestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría (PP), avvisat och den 19 mars hördes chefen för underrättelsetjänsten, Féliz Sanz Roldán, kring fallet i kongressen. Förhören hölls bakom lyckta dörrar.
Drottning Sofia har ännu inte uttalat sig om saken.

 

Antalet arbetslösa når nya höjder
Krisen verkar aldrig ta slut och det går ut över de stackars spanjorerna. I februari ökade antalet arbetslösa med 1,19 procent, motsvarande 59 444 personer, jämfört med januari och för första gången någonsin är det nu över fem miljoner arbetslösa i Spanien. Det visar nya siffror framtagna av Ministerio de Empleo y Seguridad Social. Den exakta siffran är 5 040 222.
Situationen är särskilt svår i Andalusien där hela 22 722 blev arbetslösa under februari. Andalusien är den region i Spanien som har den största ökningen från januari till februari.
Dock var den faktiskt ökningen i hela landet den lägsta sedan 2008 under februari då 132 378 personer förlorade sina jobb, skriver elmundo.es.

 

Spanjorerna är några av världens mest gästfria människor
Välkommen. Sitt ned. Här på Plaza del Obispo i Málaga.
Spanjorerna vet fortfarande vad gästfrihet är. Det menar i alla fall 1 189 danskar som fått frågan av hotellbokningssidan hotels.com.
Undersökningen pekar på att USA är världens gästfriaste nation. Därefter kommer Thailand och Spanien ligger på tredje plats.
Efter Spanien kommer Turkiet, Tyskland, Danmark, Italien, Kuba, England och så Sverige.

 

Real Madridspelaren riskerar fängelsestraff
Flera spelare i Real Madrids Ligalag har åkt fast då de överträtt hastighetsbegränsningarna och en rad andra förseelser.Marcelo Vieira, den brasilianska försvarsspelaren har förhörts i domstol, även han har slut på alla sina poäng på körkortet då ha tidigare åkt fast för fortkörning, pratat i mobiltelefon bakom ratten, kört utan säkerhetsbälte och kört alkoholpåverkad. Han har även tidigare fått en bot på 6 000 euro för att ha kört för fort.Michael Essien har fått en bot på 400 euro för att ha kört 150 km i timmen, 50 procent fortare än tillåtet på den aktuella vägen. Han valde att betala dem med det samma och slapp undan med att endast betala 200 euro.Karim Benzema är värst. Fransmannen togs när han körde 216 km i timmen, på en 100-väg. Den 26 mars ska saken upp i domstol och han riskerar fängelse, böter och fråntaget körkort. Benzema spelar dessutom i det franska landslaget och samma dag som hans fall tas upp i rätten möter Frankrike just Spanien i kvalet till fotbolls-VM 2014.En okänd Real Madrid-spelare har dessutom kört nästan 260 km i timmen, även det på en 100-väg. Men pågrund av den höga hastigheten blev polisens foto otydligt och man vet bara att föraren är europeisk och att bilen tillhör huvudstadsklubben.Real Madrid-spelarna är inte de enda bovarna på vägarna. Bland annat har Pedro Botelho från Rayo Vallecano kört in i en av polisens civila bilar medan han hade mer än en promille i blodet – och så har han dessutom aldrig ägt ett körkort.

Nadal tillbaka i tennistoppen
Trots en femteplats på världsrankningslistan är Nadal i toppform igen.
Den spanska tennisstjärnan Rafael Nadal gör just nu en imponerande comeback efter att ha var borta från banan under sju månader förra året, på grund av en knäskada. Den tidigare världsettan vann den stora amerikanska tennisturneringen Indian Wells, där han segrade över argentinaren Juan Martin del Potro i finalen med setsiffrorna 4-6, 6-3, 6-4.
Segern var 26-årige Rafael Nadals turneringsseger nummer 53, och efter det långa skadeavbrottet visar nu Nadal att han återigen hör hemma på toppen av herrtennisen. Segern betyder mycket för honom.
”Det är mycket känslosamt. Mycket har hänt de senaste sju månaderna. Att vara tillbaka här och hålla i denna trofé är fantastiskt, eller hur?”, sa Nadal efter finalen.
I turneringen har spanjoren visat att ha är tillbaka med full kraft genom att vinna över tre av världens topp 10 spelare. Han slog nummer två: Roger Federer, nummer sex: Thomas Berdych och nummer sju: Juan Martin del Potro.
”Att vinna över tre topp-10-spelare, tre mycket viktiga spelare och vinna en titel på det här sättet är helt otroligt för mig”, sa Nadal, som själv blev nummer fem på världsrankningslistan.
Nadal började sin comeback i februari, i Latinamerika, med mindre turneringar där han vann två turneringssegrar och förlorade en final. Finalvinsten är för övrigt Rafael Nadals seger nummer 600 som professionell tennisspelare.

 

Hundrastgård i Marbella
Marbellas kommun har bestämt att man liksom i Fuengirola ska ha en hundrastgård där hundägare kan rasta sina hundar.
Borgmäster Ángeles Muñoz har sagt att hundrastgården ska ligga i Nagüeles, och att den blir 11 950 m2. Därmed blir det den största hundrastgården i Andalusien, skriver tidningen La Opinión de Málaga.
Kommunen har även låtit meddela att kostnaderna för parken ingår i årets budget, vilken behandlas för stunden.
Hundrastgården kommer bl.a. att ha promenadstiger och ett speciellt område för små hundar.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.