Korta nyheter september 2013

Korta nyheter september 2013

Farväl till grundaren av Inditex och därmed Zara
Rosalía Mera, den 66:e rikaste kvinnan i värden, avled i augusti.
Rosalía Mera, som tillsammans med sin före detta make, Amancio Ortega, grundade bolaget Inditex, som bland många andra butiker driver klädkedjan Zara, avled den 15 augusti. Dödsorsaken var en hjärnblödning med efterföljande hjärtinfarkt som inträffade under hennes semester på Menorca. Hon flögs i ilfart till sin hemstad A Curuña i Galicien, men läkarna kunde inte rädda henne.
Mera kom från enkla förhållanden och slutade skolan redan som 11-åring för att börja arbeta som sömmerska. På arbetet mötte hon senare sin blivande make och tillsammans bestämde de sig för att starta eget. Den första Zara-butiken öppnade 1975 och under åren har det vuxit till ett världsomspännande imperium. Mera och Ortega skilde sig 1986. 2004 drog hon sig tillbaka från bolaget och har sedan dess gjort en stor insats för socialt och välgörande arbete samt med initiativ inom utbildning och entreprenörskap.
Enligt den internationella tidningen Forbes var hon den 66:e rikaste kvinnan i världen.
Rosalía Mera blev 69 år. Hon är begrav i sin hemstad. Hennes förmögenhet har gått i arv till hennes dotter Sandra.

 

Fortsatt jubel inom semesterbranschen
Mycket tyder på att rekordet från det hittills bästa året, som var 2007 med 58 665 504 besökare, överträffas i år. 57 628 497. Så många utlänningar valde att resa till Spanien på semester 2012, och helt färska siffror för juni tyder på att 2013 kommer att slå denna siffra. I juni ökade nämligen antalet besökare med 5,3 procent jämfört med samma period förra året. I januari hade antalet besökare minskat med 2,6 procent, februari uppmätte samma men mätningarna från mars, april och maj visar på 7,9, 3,1 respektive 7,4 procents ökning.
Nu bidrar även juni månad till optimismen inom turistsektorn, som även förväntar sig positiva siffror från juli, även om statistiken ännu inte är färdigställd.
Detta kan tyda på att rekordet för det hittills bästa året, som var 2007 med 58 665 504 besökare kan ha överträffats.
En bidragande orsak till ökningen antas vara oroligheterna i Egypten och Tunisien.

 

Spanska motorvägar kostar dubbelt så mycket som de tyska
I EU:s revisionsrätt har man frågat sig vad det kostar att bygga en kilometer motorväg och huruvida de pengar som EU bidrar med till medlemsländerna används korrekt.
Därför har man jämför priserna på projekt utförda i Spanien, Tyskland, Polen och Grekland, där EU bidragit med stöd till uppbyggande av infrastruktur.
Utredningarna visar att en motorväg i Tyskland, det billigaste av de fyra länderna, kostar 287 943 euro per kilometer, medan priset i Spanien, som är det dyraste landet, ligger på 496 298 euro, alltså inte långt ifrån dubbelt så mycket som i Tyskland.
Det råder inga tecken på att de höga omkostnaderna beror på utbetalningar av löner. Från spanskt håll menar man att orsakerna till den höga prislappen är de många tunnlarna som finns längst landets vägar. Dock svarar revisionsrätten att Spanien inte har lika många och lika höga broar som andra länder.
Utredningarna visar att en motorväg i Spanien kostar 496 298 euro per kilometer, alltså nästan dubbelt så mycket som i Tyskland.

 

400 unga kvinnor och män har räddats från sexslaveri
Så här långt in på året har 400 unga kvinnor och män räddats från ett liv som sexslavar i händerna på människohandlare.
Människohandel, när unga människor, majoriteten kvinnor, men även män, lockas till Väst med löften om ett arbete och ett bättre liv, för att istället bli utnyttjade och tvingade till prostitution, är en mycket lukrativ och omfattande verksamhet i stora delar av världen. Även i Spanien, var det antas att branschen omsätter omkring fem miljoner euro om dagen.
Företagen, eller utnyttjandet och missbruket av de unga människorna, pågår nu för tiden allt oftare i lägenheter, medan det förr ägde rum på de så kallade klubbarna. För att komma närmare problemet har Policía Nacional infört en ny plan för fyra månader sedan som bland annat går ut på att uppmana boende som misstänker att det äger rum prostitution i någon lägenhet i deras hus, till att kontakta polisen. Tack vare de tips som polisen fått in har de än så länge kunnat rädda 400 personer som nu får hjälp av välgörande institutioner så att de kan komma vidare.
Samtidigt har 608 personer gripits, misstänkta för att ha deltagit i människohandeln, och det är 30 procent fler än förra året.
De flesta av de unga människorna är rumäner, kineser och brasilianare, medan de gripna främst är spanjorer, rumäner och kineser.
Man vet inte hur många personer som tvingas till prostitution i landet men polisen håller ett öga på ca 12 300. Men det, menar polisen, enligt tidningen 20minutos, är bara toppen av ett isberg. Kanske handlar det om tre gånger så många som tvingas till ett liv på klubbar, gator i industrikvarter och i ljusskygga lägenheter.

 

Fuengirolas kommun investerar i en renare stad
Beslutet om att investera 263 000 euro i fler maskiner för att hålla Fuengirola rent antogs enhälligt av de fullmäktiga i kommunen. Det nya initiativet är en del av kommunens strategi om att göra Fuengirola till en fin och ren stad. Det avsatta beloppet ska användas till att köpa in två extra gaturenhållningsfordon, vilka kostar 110 000 euro respektive 153 000 euro. Båda maskinerna är mycket modernare och effektivare än de äldre och skapar nästan inget buller.
Den stora flottan av gaturenhållningsfordon täcker nu nästan alla offentliga vägar i staden. Borgmästaren i Fuengirola, Esperanza Oña, värderar en fin stad väldigt högt, varför rena och fina gator betyder mycket.

 

Härstammar Mijas från bronsådern?
Arkeologiska utgrävningar pågår vid La Muralla i Mijas Pueblo och man har hittat 4 000 år gammal keramik.
Mijas är troligtvist mycket äldre än man tidigare trott.
Det är kommunen som har tagit beslutet om att reda ut byns historiska rötter och så här långt har det arkeologiska arbetet, som påbörjades i augusti, varit framgångsrikt, skriver tidningen Diario Sur.
Utgrävningarna pågår vid La Muralla i de högst belägna områdena i den gamla delen av byn och hittills har arkeologerna funnit rester av 16 keramikföremål och en oxe, som uppskattas vara omkring 4 000 år gamla och härstamma från bronsåldern.
Stämmer detta är Mijas en långt äldre plats för bosättningar än man hittills trott och fynden är de äldsta man någonsin funnit på Costa del Sol.

 

Varning för bedrägerier vid gränsen till Gibraltar
En norsk familj krävdes på 20 euro per person när de stod i kö för att ta sig över gränsen mellan Gibraltar och Spanien.
En man iklädd gul väst gick fram till bilen och talade om för passagerarna i bilen (tre vuxna och ett barn på 11 år) att det hade införts en ny avgift för att komma in till Gibraltar. Avgiften menade han även inkluderade gratis parkering innanför klippans gränser. Familjen betalade 60 euro för de vuxna medan det sades vara gratis för barn. Familjen kom dock snabbt underfund med att de hade blivit lurade, men då hade mannen redan hunnit försvinna.
Nu önskar familjen varna andra för liknande lurendrejeri.
Skulle man bli utsatt för liknande händelser bör man anmäla det till polisen.

 

Spansk och fransk polis knäcker internationellt fall med människosmuggling
Spansk polis har i samarbete med franska kollegor avslöjat en liga som smugglat kineser till Europa och USA.
Totalt är nu 75 personer gripna, av dessa 51 av Policía Naciona i Spanien. Bland de anhållna finns den förmodade ledaren av ligan, som arresterades i Barcelona. De flesta är kineser.
De illegala kinesiska immigranterna lär ha betalat mellan 40 000 och 50 000 euro för att komma till Väst, var Barcelonas flygplats El Prat har varit den första anhalten för många innan de fått nya, falska pass för att sedan fortsätta vidare till önskade destinationer i Spanien, övriga Europa eller USA.
Den stora summan pengar som det har kostat immigranterna innebär att många av dem har haft en livslång skuld till människosmugglarna, varmed de har tvingats till prostitution. Gripandena har även skett i bland annat Málaga, Alicante, Palma och Madrid.

 

Ny donator var femte minut
Spanien är det land i Europa som har flest blodgivare, men landet ligger på åttondeplats när det kommer till ryggmärgsdonationer.
Föräldrarna till en 3-årig leukemisjuk pojke i Madrid söker donatorer på internet. Varken de eller deras andra son på två år är lämpliga donatorer för den ryggmärg som den sjuka pojken, Mateo, behöver.
Sökningen efter en lämplig donator har skapat mängder med donatorer, och var femte minut ringer en ny person för att erbjuda sig att donera. Föräldrarna har upprättat en hemsida som på begäran människor runt om i landet har lagt ut på de sociala medierna, var den får stöd av flera kända konstnärer och idrottsmän som Alberto Contador och Iker Casillas, samt hela Mallorcas fotbollslag. Det har bidragit till att sidorna setts av miljoner människor.
Hoppet är naturligtvist att hitta en lämplig donator till Mateo. Samtidigt hoppas man att effekten av det skapar fler donatorer i landet, för även om Spanien är det land i Europa med flest blodgivare ligger landet på åttondeplats när de kommer till ryggmärgsdonationer.
Läs mer på: http://medulaparamateo.com/.

 

Fyra polistjänstemän anklagas för samarbete med knarksmugglare
Fyra tjänstemän från Guardia Civil anklagas för att ha hjälpt narkotikasmugglare att smuggla in flera tusen kilo hasch i landet från Marocko. Tjänstemännens arbete var att patrullera stränderna vid Nerja och Almuñecar. Men i stället för att stå på lagens sida missbrukade de sin ställning och skyddade narkotikasmugglarna genom att hålla utkik efter om andra poliser var i närheten.
Den offentliga åklagare upplyser att fallet uppdagades när tjänstemän från Guardia Civil såg smugglarna lossa 2 195 kilo hasch på stranden vid Torrox. Smugglarna försökte gömma deras varor i vassen vid floden Gui, men det lyckades inte.
Detta inträffade den 2 oktober 2009 och därefter har de fyra tjänstemännen gripits.
Den offentliga åklagaren meddelar också att det var de fyra tjänstemännens arbete att övervaka stränderna, där det planerades att smugglarna skulle lasta av smuggelgodset. Men tjänstemännen hjälpte också till med logistiken samt stod för inköp av mobiltelefoner, som var registrerade i påhittade personers namn.
Misstankarna mot tjänstemännen och en undersökning av deras bostäder har lett till fällande bevis. I en av bostäderna hittades en lista med registreringsskyltarna på fyra av Guardia Civils civilbilar. I en annan bostad hittade man en lista med ytterligare 17 registreringsskyltar på polisens civila bilar. Dessutom fann man fyra mobiltelefoner och en lapp var på platsen vid floden Gui, där smugglarna skulle ha lastat av drogerna, stod angiven.
Tjänstemännen anklagas nu för bland annat ämbetsmissbruk och den offentliga åklagaren kräver mellan 6 och 26 års fängelse till var och en av de fyra tjänstemännen.

 

72 procent av spanjorerna tror inte på Rajoy
Trots att Spaniens statsminister, Mariano Rajoy från PP, förklarade sitt ställningstagande samt försvarade sin frånvaro i fallet mot partiets förra kassör, Luis Bárcenas, är majoriteten av den spanska befolkningen inte nöjd.
Luis Bárcenas sitter för närvarande häktat, anklagad för bl.a. skattefusk och korruption, och själv erkänner att han har mottagit enorma summor ljusskygga pengar från företag som försök muta till sig tjänster från politiker och att han under de senaste 20 åren har betalat ut en del av dessa summor till medlemmar av partitoppen.
Statsministern har hållit sig undan sedan fallet såg dagens ljus och kopior av en så kallad B-bokföring började florera i landets dagstidningar. Inte förrän nu då han förklarade och försvarande sitt ställningstagande inför kongressmedlemmarna, som på grund av renovationer i Kongressen hade samlats i Senaten. Någonting som en stor del av den spanska befolkningen följde via olika medier.
Mariano Rajoy hävdade att han inte känt till de svarta pengarna. Dessutom beklagade han sig över att han felat när han tidigare litat på Bárcenas, och det var i stort sett det han skulle säga.
En tydligt skakad Mariano Rajoy fortsatte med att säga: ”Jag vill inte förklara mig skyldig, för det är jag inte.”
Enligt en opinionsundersökning, genomförda av analysinstitutet Sigma Dos, som gjorts på uppdrag av dagstidningen El Mundo litar inte 72 procent av spanjorerna på honom.
Ytterligare 78 procent av de tillfrågade säger att de inte tror på statsministerns påstående om att han inte kände till en B-bokföring i partiet. Till och med bland väljarna som röstar på PP uppgår siffran till 52,4 procent.
Samtliga oppositionsledare hade taltid efter Rajoys och det var inte bara PSOE, utan praktiskt taget alla, som uppmanade Mariano Rajoy att bli tydligare eller avgå och utlysa nyval.
Även kring det sistnämnda är majoriteten av Spaniens befolkning överens; 60 procent anser att statsministern bör avgå, vilket är fem procentenheter fler än för bara några veckor sedan.

 

 

Ny undersökning försöker hjälpa familjer som hamnar på gatan
En ny undersökning från UMA (Máster de Investigación e Intervención Social y Comunitaria de la Facultad de Estudios Sociales y del Trabajo de la Universidad de Málaga) visar att majoriteten av dem som blir bostadslösa i Málaga, för att de inte kan betala sina lån, är par i 40-års åldern med ett barn under nio år. Undersökningen visar även att över hälften av dessa lider av depression och ångest.
Sedan 2008 har hela 2 667 familjer i Málaga blivit bostadslösa. Den gemensamma nämnaren för dessa familjer är att majoriteten har arbetat inom bygg- eller i hotell- och restaurangbranschen med tillfälliga kontrakt. De hade en inkomst på i genomsnitt 1 000 – 2 000 euro i månaden medan deras lån uppgick till 150 000 – 200 000 euro. När krisen drabbade landet förlorade de sina arbeten och kunde således inte betala deras ofta dyra bostadslån, varför de förlorade bostaden.
Hela 94 procent av dem är spanjorer, och i 79 procent av fallen är det ekonomiska problem som är orsaken.
Föremålet för studien är att belysa de problem som uppkommer när man ställer en familj på gatan samt att komma med förslag till hur man kan hjälpa de 2 667 familjerna. Först och främst rekommenderar UMA att man måste finna en lösning så att man undviker att familjer med små barn blir bostadslösa. Samtidigt lägger UMA vikt vid de många konsekvenser som familjerna kan komma att lida, och det rekommenderas att de som behöver det ska erbjudas psykologisk hjälp. I många fall slutar barnen att gå till skolan för att familjen inte längre har ett hem, och den utvecklingen bör bromsas omedelbart, menar UMA.

 

Före detta borgmästaren i Vélez-Málaga körde på tjänsteman
Inte nog med att den före detta borgmästaren i Vélez-Málaga, Antonio Souvirón från PSOE, körde på en tjänsteman från Guardia Civil som färdades på motorcykel, när han bads om att stanna så visade det sig även att han hade en promillehalt på 0,39, trots att den tillåtna gränsen går vid 0,25 promille.
Tjänstemannen stoppade Antonio Souvirón när han inte höll avståndet till de andra bilarna på vägen när han körde om dem.
Souvirón beordrades att köra av åt sidan och i förvirringen glömde han att bromsa, så hans bil körde in i tjänstemannens motorcykel med tjänstemannen på. För att undvika att själv bli skadad kastade tjänstemannen sig av motorcykeln, varmed han skadade ryggen. Tjänstemannen har behandlats för ryggsmärtor efter händelsen.
Promillehalten i sig själv är inte nog för att Antonio Souvirón ska åtalas, men då han kört på en tjänsteman kommer han att anklagas för vårdlöshet i trafiken, och kan därför bli ställd till svars inför domare.

 

Väpnat rån mot Mercadona i Elviria
Klockan var 10.00 när två personer parkerade en motorcykel utanför ingången till matvarubutiken Marcadona i Elviria. Utan att ta av hjälmarna gick de båda personerna in i matvarubutiken. Den ena, som hade en hagelbössa, beordrade butiksbiträdena samt kunderna till att lägga sig ned på golvet, medan den andra stal de kontanter som fanns i kassorna. Dock blev inte bytet mer än ett par tusen euro.
Lika snabbt som de två männen hade överraskat de anställda och kunderna i butiken, lika snabbt lämnade de brottsplatsen. Vad de inte visste var att två civila tjänstemän från Policía Local sett rånet utifrån och informerade poliscentralen, och tillsammans med flera andra polisbilar följde de efter motorcykeln i riktning mot Estepona, tills de blev stoppade av en barrikad som polisen ställt upp på motorvägen. Rånarna, två unga spanska män, anhölls på plats av Policía Nacional.

 

Andalusien slår återigen tragiskt rekord
Fram tills för nyligen tillföll äran som Spaniens största korruptionsskandal Marbella och Malayafallet, vari 100 personer, bl.a. före detta borgmästare, ämbetsmän och affärsmän, har blivit arresterade och anklagade för omfattande korruption i samband med illegala bygglov, förskingring, maktmissbruk m.m. Fallet uppdagades 2006.
Men med 23 nya utpekanden innebär det nu att 116 personer står åtalade i ERE-fallet, varmed denna röra otvivelaktigt får äran att vara Spaniens mest omfattande korruptionsskandal någonsin.
Den ansvariga domaren, Mercedes Alaya, har arbetat med fallet sedan 2011, och det har visat sig att otaliga personer ska har tagit emot olovliga utbetalningar i form av falska pensioner från en fond som skapades 2001 av den då PSOE-ledda lokalregeringen. En fond med syfta att hjälpa trängda företag att reducera sin arbetsstyrka genom att tilldela arbetstagare en förtidspension med förkortningen ERE, personer som företagen annars skulle tvingats avskeda.
Mellan 2001 och 2010 avsattes 721 miljoner euro, inte som tidigare uppgifter visat 647 miljoner, till denna fond, skriver tidningen El País. Av detta belopp uppskattas att omkring 140 miljoner euro har gått till att betala de olovliga pensionerna.
Det är bland annat lokalpolitiker från den andalusiska lokaladministrationen och från kommunerna, samt affärsmän och fackföreningsledare, står anklagade för att ha delat ut ERE-pensioner till familj, vänner och bekanta. Det finns fall då mottagare av ERE har tilldeltas pensionen från ett företag som de aldrig någonsin har arbetat på och istället har företaget missat möjligheten att kanske rädda arbetstillfällen.
Fallets utveckling går nu fort efter att domaren nu är tillbaka efter sex månaders frånvaro på grund av sjukdom.
Det utesluts inte att fler personer kan komma att anklagas allt eftersom Guardia Civil och domaren nystar sig längre in i det. En av de misstänkta personerna kan vara den senaste ledaren för den andalusiska lokalregeringen, Junta de Andalucía, och före detta ledaren för PSOE i regionen, José Antonio Griñán, som drog sig tillbaka från sin post i Junta de Andalucía den 27 augusti.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.