Korta nyheter juli & augusti 2013

Korta nyheter juli & augusti 2013

Kör nu med Ave mellan Madrid och Alicante
Kronprins Felipe och statsminister Mariano Rajoy deltog i en ceremoni måndagen den 17 juni i samband med invigningen av AVE-linjen mellan den spanska huvudstaden Madrid och Alicante på östkusten.
Sträckan öppnades den 18 juni. Nu kommer det bara att ta två timmar och tjugo minuter att resa mellan de två städerna med snabbtåget. Tågen som blir insatta på sträckan kan köra i 300 km i timmen.

 

500 000 bilar kör igenom södra Spanien på väg till Nordafrika
Operación Estrecho, som man kallar genomresan under de sommarveckor när nordafrikaner, främst marockaner, kör igenom södra Spanien på väg till sitt hemland för semester, har börjat. Det antas att det handlar om ca 500 000 fler fordon på vägarna och totalt två miljoner personer.
De flesta bor i Frankrike, Belgien eller i Tyskland och tar alltså färjorna från antingen Málaga, Motril, Algeciras eller Tarifa när de ska över Medelhavet. De spanska myndigheterna ser händelsen som en riskfaktor på vägarna eftersom många av dem kör hela vägen utan vila, liksom att bilarna ofta är överlastade med diverse prylar. På grund av detta sätts det nu in 7 000 extra säkerhetspersonal som ska övervaka trafiken på de spanska vägarna.
Operationen pågår vanligtvist fram till omkring den 15 september, när alla ska ha kommit tillbaka i motsatt riktning, då industrisemestrarna är över i de nordligare länderna.

 

Schweizare avslöjar: PP-kassör gömde undan ytterligare nio miljoner
Luis Bárcenas som står anklagad för att ha svindlat till sig flera miljoner euro under sin tid som kassör för partiet PP hade inte 38 miljoner euro, som han själv tidigare erkänt. I själva verket hade han hela 47 miljoner euro gömda på konton i Schweiz. Detta har de schweiziska myndigheterna just avslöjat till den ansvariga utredningsdomaren Pablo Ruz.
Bárcenas står anklagad för att ha mottagit svarta pengar från företag och privatpersoner, som önskade tjänster från partiet mellan 1990 och 2008, för att sedan betala ut en del av pengarna i ljusskygga kuvert till partitoppen, bland dessa den nuvarande statsministern Mariano Rajoy samt hälsoministern Ana Mato – båda från PP.
Tidigare har Bárcenas sagt att pengarna som han gömt undan i alplandet kommit från försäljning av konst, konsultjobb och investeringar i fastigheter och aktier. Fyra målningar, som nu hänger på Pradomuseet, sägs ha tillhört den före detta revisorn. Men en argentinsk konstnär hävdade nyligen att hon har mottagit 560 000 euro för att skriva under falska fakturor som skulle bevisa köp och sälj av konstverken för att skapa en trovärdig fasad kring Bárcenas konsthandel.
Bárcenas står dessutom anklagad i korruptionsfallet känt som Gürtel, vari flera ledande PP-personer redan blivit dömda.


Nationalbanken rekommenderar att man upphäver minimilönen

Minimilönen ligger för tillfället på 645 euro, men en suspendering kommer skapa fler arbetstillfällen, menar Banco de España.
Banco de España, den spanska nationalbanken, har gett en rekommendation om att minimilönen ska upphävas. Chefen för nationalbanken, Luis María Linde, menar att det skulle ge en större flexibilitet på arbetsmarknaden och öka sysselsättningen.
Den aktuella minimilönen är 645 euro i månaden.
Linde påpekar även, än en gång, att man bör skynda på ändringen av pensionsåldern från 65 till 67 år.

 

Ambivalent bästa maj sedan 1997
Det finns två sidor av den omedelbara goda nyheten om att arbetslösheten minskade med 98 265 personer under maj månad jämfört med månaden innan, vilket är en nyhet från det spanska sysselsättningsministeriet.
Det positiva är att det är den största framgången sedan 1997 vilket var det år när man började jämföra statistik. Det är tredje månaden i rad som arbetslösheten minskar och antalet arbetssökande uppgår nu till omkring 4 890 000.
Antalet bidragsgivare till hälso- och sjukvårdssystemet, Seguridad Social, har under de senaste tre månaderna stigit från 216 265 till 16 370 000. De flesta nya arbetsplatser finns inom servicesektorn, som vanligtvist ser en ökning när semestersäsongen sätter igång, och sedan dyker det upp arbetstillfällen på lantbrukssidan till hösten.
Statsminister Mariano Rajoy (PP) har kallat siffrorna ”uppmuntrande”.
Men det är inte lika positivt att säga att endast 7,5 procent av de nya tjänsterna är fasta anställningar, vilket är den lägsta siffran sedan 1997.
Det handlar vanligtvist om två olika siffror när det talas om arbetslöshet, vilket kan vara förvirrande. Enligt det nationella statistiska institutet INE:s undersökning, kallad EPA, var det 6 202 000 arbetslösa under perioden januari-mars i år. Det motsvarar 27,16 procent av de arbetsföra. Skillnaden mellan den registrerade arbetslösheten och EPA-siffrorna beror på att det finns många som inte registrerar sig som arbetslösa då de inte har rätt till någon form av bidrag. Och det är bland dessa som många nu har fått ett tillfälligt arbetskontrakt, och kanske är de tillbaka i statistiken till hösten.

 

Statens motorvägar har inte förbättrats på tre år
Det spanska motorvägsnätverket som ägs av staten saknar underhåll då myndigheterna konsekvent inte har genomfört några förbättringar på vägarna under de tre senaste åren.
Dagstidningen 20 Minutos skriver att det under 2011, 2012 och fram till juni i år inte funnits några fasta avtal med några företag om att förbättra tillståndet av vägarna. Ministeriet Fomento, som ansvarar över infrastrukturen, utkontrakterar endast förbättringsarbeten sporadiska.
Under den nämnda perioden sägs det att det ska ha sparats 1,5 miljarder euro genom att endast lappa lite här och där.
En körbana i dåligt skick orsakar bl.a. ökad bränsleförbrukning, mer förorening samt sliter på fordonen.
Efter den senaste undersökningen som genomförts av föreningen Asociación Española de la Carretera får motorvägarna det sämsta omdömet sedan 1985.
28 500 km av landets motor- och landsvägar tillhör staten.

 

Föräldrar till fulla tonåringar blir bötfällda
Nu ska föräldrarna till fulla tonåringar som hamnar på akuten med t ex alkoholförgiftning straffas med böter. Det menar i alla fall Francisco Babín, som är ordförande för Plan Nacional sobre Drogas, ett initiativ från hälsoministeriet, vars mål är att minska ungas alkoholkonsumtion. Han menar att det är föräldrarnas plikt att uppfostra barnen om alkohol.
Det är ännu osäkert huruvida hans förslag vinner mark, men det är dock tvivelaktigt om det kan fungera i verkligheten.
Babín vill dessutom likna det med oförätt om barn får lov att dricka hemma. Han vill också förbjuda alkoholreklam.
Genomsnittsåldern för att dricka alkohol för första gången är 13,7 år.
Speciellt populärt är det att delta vid en såkallad ”botellón”, då ungdomar samlas på gator och torg för att dricka ihop.

 

Kvinnan som tände eld på dotterns våldtäktsman är tillbaka i fängelset
María del Carmen García förväntas återigem få fängelsestraff igen efter att den regionala domstolen i Valencia har avvisat en förfrågan från hennes advokat om att få permanent permission från fängelset.
María del Carmen García är kvinnan som hällde bensin och tände eld på sin dotters våldtäktsman 2005. Av en slump träffade hon mannen på en bar i hennes hemby Benejúzcar i Alicanteprovinsen. Den 69-årige mannen är dömd för att ha våldtagit kvinnans dotter när dottern bara var 13 år gammal. Mannen hade en endags permission från fängelset, där han skulle ha tillbringa nio och ett halvt år för brottet, men istället dog han i flammorna.
Garcia dömdes till fem och ett halvt års fängelse för att ha tänt eld på mannen. Högsta domstolen bedömde att hon led av ett psykiskt sammanbrott när hon såg mannen som hade våldfört sig på hennes dotter. Då den slutgiltiga domen fälldes hade hon redan tillbringar ett år i fängelse, men domstolen klargjorde inte när straffet skulle träda i kraft varför kvinnans advokat menar att hon redan sonat en del av sitt straff.
Fallet har nu överklagats.

 

Bil-Bil ska restaureras
Det lilla slottet Bil-Bil i Benalmádena ska restaureras. Det är kommunen som har fattat beslutet att spendera 325 000 euro på att rusta upp slottet och även de omkringliggande omgivningarna och trädgårdarna.
Slottet, som ligger vid stranden i Benalmádena Costa, byggdes i arabisk stil av en privat familj 1927. Sedan dess har den röda byggnaden haft tre olika ägare fram till 1980 då kommunen köpte fastigheten. Under de senaste åren har byggnaden använts till utställningar och konserter och det är även mycket populärt att gifta sig där.

 

Superteater ska byggas i Estepona
Det första spadtaget är nu taget i projektet att bygga en ny superteater i Estepona.
Stadens borgmästare, José María García Urbano, och ordförande för deputationen för Málagaprovinsen, Elías Bendodo – båda PP – stod för det som man här kallar ”att lägga den första stenen” till det som ska bli Teatro de la Costa del Sol.
Teatern kommer att kunna inrymma 510 besökare.
Prislappen för projektet ligger på 5,7 miljoner euro och arbetet förväntas skapa mellan 150 och 200 arbets-tillfällen under de 15 månader som arbetet förväntas ta.

 

Hälsoministeriets politiska hälsa i fara
Inblandade i korruptionsfallet Gürtel verkar ha betalat för Ana Matos resor till Eurodisney och Finland.
Spaniens hälsominister, Ana Mato (PP), beskylls nu för att ha mottagit gåvor från några av de inblandade i korruptionsfallet Gürtel, vari både företagsfolk och politiker har anklagats för omfattande bedrägerier i samband mutor som utbyte mot offentliga kontakter.
Namnet Gürtel kommer efter nätverkets förmodade ledare, Francisco Correa, vars efternamn betyder bälte, ”gürtel” på tyska. Det rör sig om ett korruptionsnätverk som fortfarande kan leda till allvarliga konsekvenser för det ledande, konservativa partiet. Rättsakerna mot de inblandade har pågått under flera år men skeletten fortsätter att ramla ut ur garderoberna. Nu har alltså myndigheterna fått nys om ett dokument som visar på att en resebyrå som organiserade resor i samband med PP:s valkampanj m.m. under 1996 ska ha bokat rum i den finska huvudstaden Helsingfors samt i Lappland till hälsoministern. Hennes namn står inte på dokumenten, skriver dagstidningen El País, men det gör namnet på hennes dåvarande man, Jesús Sepúlveda, som vid den tiden satt som borgmästare i Madridförorten Pozuelo. Ana Mato var på den tiden kongressmedlem.
Åklagarmyndigheterna anslår att Gürtel betalade för så många som 15 resor och andra aktiviteter till familjen, och bland dessa även en resa till Eurodisney 1998, när Correa tillsynes har betalat hälften av utgifterna med sitt egna kreditkort. Dessutom menar man att Gürtelnätverket ska ha betalat för konfirmationen för parets dotter samt två födelsedagsfester 2005 och 2006. Andra dokument pekar på att Ana Mato ska ha mottagit två gåvor i form av Louis Vuitton-väskor.
Källor nära hälsoministern, som citeras i El País, lär ha sagt att Mato inte kände till att någon utanför familjen någonsin betalat någonting åt henne.
Sepúlveda har tidigare sagt att han ensam var ansvarig över parets ekonomi.
Paret separerade och 2009 lämnade han posten som borgmästare då han anklagades för att ha gett ut offentliga kontrakt på arbeten till medlemmar i Gürtel, arbeten som inte skulle kontrakteras ut.
PP-toppen försvarar sin hälsominister och menar att hon inte kände till vad makens gjorde, men oppositionspartiet, socialistiska PSOE, kräver nu, inte helt oväntat, hennes huvud på ett fat.

 

Messi anklagas för skattefusk
FC Barcelonas skyttekung och världens bästa fotbollsspelare, Lionel Messi, anklagas nu för att ha försökt lura det spanska skatteväsendet på 4,1 miljoner euro.
Försöket till lurendrejeriet ska ha skett mellan åren 2007 och 2009 då intäkter från flera olika sponsorer inte redovisades i deklarationen utan istället överfördes till konton i skatteparadis. Enligt dagstidningen El País ska det ha varit Messis far, Jorge Horacio, som stått för fotbollsikonens ekonomiska ärenden.
Fallet betecknas som kriminellt då det rör sig om belopp på över 120 000 euro. Skulle Messi dömas som skyldig blir det dock troligtvist inte tal om ett fängelsestraff utan istället böter, som kan uppgå till sex gånger mer än det han undanhållit skattemyndigheterna, det innebär alltså 24,1 miljoner euro.

 

Al-Qaida ledare söker arbete eller bidrag
Imad Eddin Barakat Yarkas, även kallad Abu Dahdah och i Spanien El Gordo, har vänt sig till arbetsförmedlingen Oficina de Empleo för att söka jobb eller arbetslöshetsbidrag.
Detta skedde efter det att han nyligen blev frisläppt från fängelset Estremera i Madrid där han har suttit under de senaste 12 åren, efter att ha dömts skyldig för att leda terroristorganisationen al-Qaidas spanska avdelning. Avdelningen var enligt domen inblandad i bombningarna i Casablanca 2003 och medlemmar härur ska ha stått bakom bomberna på tågen i Madrid den 11 mars 2004, då 191 människor dog.
Hans telefonnummer hittades i en personlig telefonbok tillhörande en av de terrorister som flög ett av passagerarplanen som kraschade in i World Trade Center i New York den 11 september, när 2 973 personer omkom.
Yarkas kommer från Syrien, men han har spanskt medborgarskap varför han inte utvisats ur landet. Dessutom är han gift med en kvinna från Extremadura och paret har sex barn, som alla är födda i Spanien.
Dock avslog arbetsförmedlingen hans ansökan då hans DNI hade löpt ut vilket han nu är i färd med att förnya, enligt dagstidningen 20 Minutos, varefter han återvänder till köandet på arbetsförmedlingen.
Under tiden arbetar de amerikanska myndigheterna med att få honom med på FN:s lista över misstänkta personer.

 

Gibraltar med i UEFA
Spanien fortsätter sina krav på Gibraltar. Av den anledningen har man varit motståndare till att den brittiska enklaven skulle erkännas som fullvärdigt land av det europeiska fotbollsförbundet UEFA.
Klagomålen har dock inte hörts och efter 14 års diskussioner har nu Gibraltar blivit upptaget som fotbollsnation och kan således spela i kvalmatcherna till EM.
UEFA har låtit meddela att man kommer att se till att Spanien och Gibraltar inte hamnar i samma grupp för att undvika problem.
FIFA har ännu inte erkänt Gibraltar som fotbollsnation varför enklaven ännu inte kan spela i VM.
Gibraltar har drygt 30 000 invånare.

 

Protester mot obligatoriskt användande av cykelhjälm
Demonstranter i Valencia protesterar mot obligatoriskt användande av hjälm.
Man skulle kunna tro att medlemmarna av den spanska kongressen hade viktigare och mer akuta saker att debattera. Men hur det än är har de under den senaste tiden använt sin tid till att debattera kring huruvida man ska lagstifta kring användandet av cykelhjälm.
Ett påbud av användandet av hjälm är en del av den konservativa regeringens planerade reform om vägsäkerhet, en reform som även omfattar hastigheterna på landets vägar.
Trots allt har det varit cykelhjälmarna som har orsakat upprörda känslor bland cyklister, politiker och därmed även medier.
Inget cykelförbund eller cykelklubb förnekar fördelarna med cykelhjälm, det är lagstiftningen man retar sig på. Omkring 20 kommuner, bland dessa Madrid och Barcelona, har därför redan i förväg sagt nej till att göra hjälmanvändandet obligatoriskt.
Reformen omfattar även hastighetssänkningar, i tätbebyggt område från 30 till 20 km i timmen, samt tillåter cyklister på trottoarer som är över tre meter breda.
Men det är alltså hjälmfrågan som har skapat den största debatten. En del menar att påbudet kommer ”för snabbt” och att man istället ska utbilda och informera cyklister om fördelarna av att använda hjälm och att en lag skulle drabba folkhälsan då många skulle välja att istället ta bilen om det blir hjälmtvång.
Debatten fortsätter.
2011 dog 49 cyklister i den spanska trafiken – siffrorna för 2012 är ännu inte redovisats.
Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar en lagstiftning kring användandet av cykelhjälmar, men än så länge finns bara en liknande lag i Finland, Israel, Colombia och New Zeeland.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.