Andalusiens första kvinnliga regeringschef förklarar krig mot korruption

Andalusiens första kvinnliga regeringschef förklarar krig mot korruption

1
 
Med 58 röster för och 48 emot är Susana Díaz Pacheco ny regeringschefen i den andalusiska regeringen, Junta de Andalucía. Hon kastar sig in i jobbet med löften om förnyelse och transparens. Ett budskap som ska skapa förtroende till det skandaldrabbade Partido Socialista Obero Español (PSOE) i Andalusien, som ofta förknippas med allvarlig korruption.

 

Fler än 100 personer är anhållna i vad som betecknas som Spaniens största korruptionsskandal ERA, som den kallas, som involverar topptjänstemän, kokain, ljusskygga avtal och bedrägerier för omkring 140 miljoner euro. Det låter som en scen ur en Hollywoodfilm men i Andalusien övergår verkligheten filmens värld. Fallet, som uppmärksammades för snart två år sedan, är ett exempel på den omfattande korruption som fortfarande äger rum i landet. Under perioden 2001 till 2010 delades pengar ut i händer på högt sittande politiker och deras allierade, pengar från fonden Expediente Regulador de Empleo (ERE), som var tänkta som företagsbidrag. Av de nästan 140 miljoner euro betalades ca 50 miljoner ut i form av olagliga mutor till utvalda företag och ämbetsmän som fick en betydlig bonus för deras arbete. 73,8 miljoner euro blev bokförda som ”hjälp” till företag och 12,3 miljoner euro användes till stora förtidspensioner vilka utbetalades till 126 personer som aldrig hade varit anställda inom företagen som fick ta del av pengarna. Att det skulle gå tio år innan korruptionen uppdagades beror på den bristande kontrollen av pengaadministrationen från andra än de personer som hade ansvaret över att fördela dem. En av de politiker som stod för hanteringen av pengarna är före detta arbetsmarknadsministern Francisco Javier Guerrero. Pengarna betalades ut till både höger och vänster och snart hade ett belopp, som i svenska kronor når långt över miljarden, försvunnit ned i fickorna på korrupta politiker och deras bekanta.

 
Susana Díaz en symbol för förändring
Det är fortfarande oklart huruvida den före detta regeringschefen José Antonio Griñán kände till den omfattande korruptionen. Men hur det än ligger till drar han sig nu tillbaka från posten som regeringsledare på grund av personliga omkostnader i samband med fallet, och för att han inte vill att det ska råda några som helst tvivel kring den andalusiska regeringens integritet. Han har sagt att det behövs en förändring samt nya visioner innanför regeringsmurarna, vilket den 39-åriga Susana Díaz, Andalusiens första kvinnliga regeringschef, ska symbolisera. Hennes partikamrat Javier Garcia León menar även han att hon är den förnyelse som PSOE behöver.
”Hon är en symbol för modernitet och tradition. Hon är andalusier med stort A. Hon är ung. Hon är kvinna, och så är hon en mycket erfaren politiker”, säger han.
Det håller inte Katia Westerdahl, från det konservativa Partido Popular (PP), med om. Hon menar att det är som att hälla upp nytt vin på gamla flaskor.
”Susana Díaz är kanske en ny profil, men fortfarande en del av samma gamla parti. Man får inte glömma bort att hon har pekats ut som regeringsledare av Griñán, som kan placeras i nära relation till hela ERE-skandalen”, påpekar hon.
Om Susana Díaz är en förändringarnas vind eller bara mer av det gamla PSOE får tiden utvisa. Men oavsett vilken politisk synvinkel man har råder det inga tvivel om att Díaz är en ambitiös kvinna. Hon har sagt att hon vill få tillbaka stabiliteten i det skandaldrabbade socialistiska partiet och en ny hård strategi har presenterats vari hon betonar vikten av korruptionsbekämpning inom de politiska leden.
”Kampen mot korruption ska pågå oavbrutet och med en ihärdighet som ska svara mot den vrede och misstro som det andalusiska folket känner”, säger Susana Díaz i en intervju till den spanska dagstidningen ABC de Sevilla. Det ska bland annat ske genom ett förbud mot privata donationer till politiska partier och planer om att engagera medborgarna i ekonomiska beslut. Två initiativ som ska skapa transparens, vilket är det ord som skapar hörnstenarna i den nya regeringsstrategin.
 
2
 
Kvinna i fören för den nya regeringen
Susana Díaz är känd som en benhård politiker. Kollegorna beskriver henne som kvinnan som alltid vinner diskussionerna och som målmedvetet går efter det hon vill uppnå. Díaz är den äldsta av fyra syskon och sedan 2002 har hon varit gift med José María Moriche, som arbetar för produktionsbolaget ZZJ. Hennes karriär började i PSOE:s ungdomsparti i Sevilla när hon var 25 år och sedan dess har det socialistiska partiet utgjort en central del av hennes liv. Hon nådde en höjdpunkt i sin karriär när hon valdes in i det andalusiska parlamentet 2008, som representant för Sevilla. 2010 kom hon ytterligare ett steg närmare toppen när hon valdes till Secretaria del Organización del PSOE Andalucía. Det kom dock bara att dröja två år innan hon återigen fick möjlighet att klättra uppför karriärstegen. 2012 utnämndes hon till vicestatsminister när Rafael Velasco tvingades avgå efter att det uppdagades att hans frus företag hade donerat pengar till Junta de Andalucía. Sedan dess har Susana Díaz varit före detta regeringschef José Antonio Griñáns närmaste allierade. Så när tiden kom för att välja en efterträdare föll lotten naturligtvist på henne. Andalusiens nya frontkvinna utnämndes officiellt den 7 september och i samband med det sa hon:
”Jag kommer att föra en politik med fönstren öppna så att jag kan höra rösterna från gatan.” Kommentaren ska övertyga andalusierna om att regeringen kommer att handla i deras intresse. Hon har bytt ut ministrar och skapat en ny regering, men frågan är nu om hon klarar av att skapa nytt förtroende för PSOE i Andalusien.
 
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.