Picassos liv sett genom: Konst och kärlek samt krigen däremellan

Picassos liv sett genom: Konst och kärlek samt krigen däremellan

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Pablos familj bodde i Málaga tills han fyllde 10 år, då hans far, José Ruiz, som undervisade på konstakademin, fick ett nytt jobb i La Coruña. Pappan undervisade även Pablo, som var en naturtalang. I La Coruña kom Pablo att måla sina första större målningar och där upplevde han också sin första stora sorg, när han syster Conchita dog. Sedan flyttade familjen till Barcelona. 

År 1897 började Pablo studera på konstakademin i Madrid, men där slutade han efter bara ett år. Redan då sågs han som en lovande konstnär och tillbaka i Barcelona umgicks han med likasinnade på baren Els Quatre Gats, där han inspirerades till att resa till Paris – först bara på besök, sedan för att slå sig ned där som en del av den internationella konstnärsmiljön.

Pablo blev nu Picasso.

Vem var denna man? 

Han har lämnat efter sig två arv. Det första är som en av världens största konstnärer samt en av de mest produktiva. Det andra är för de många kvinnorna i hans liv. Han gifte sig två gånger, hade fem andra fasta förhållanden samt älskarinnor, som turades om att vara hans musa. Dessa två delar av hans liv hänger otvivelaktigt ihop och ses tydligt i hans olika verk.

Han var rolig och charmerande. Men han var också en komplicerad människa, som hade ett komplicerat förhållande till kvinnor. Han lär ha sagt att det bara finns två sorters kvinnor: gudinnor och dörrmattor, och han fann stor tillfredsställelse i att förvandla förstnämnda till sistnämnda. Kanske han rentav egentligen hatade kvinnor, har barnbarnet Bernard sagt. Andra menar dock att denna uppfattning av honom bara är delvis sann. Kvinnorna, en efter en, och ibland samtidigt, brändes av honom, men naturligtvis både togs och gavs det från bägge håll, även om han tecknade upp ett eget mönster, även för sina förhållanden.

Två av kvinnorna i Picassos liv begick självmord, vilket även ett av hans barnbarn gjorde. En tredje kvinna drack ihjäl sig, vilket även en son gjorde. En fjärde kvinna lades in på ett mentalsjukhus efter att förhållandet med honom tog slut, och så blev hon extremt religiös efteråt. 

Kvinnorna, en efter en, och ibland samtidigt, brändes av honom, men naturligtvis både togs och gavs det från bägge håll, även om han tecknade upp ett eget mönster, även för sina förhållanden.

Den första kärleken och den första bruden

En stormig kväll 1904, på en gata i Paris, klev Picasso ut framför Fernande Olivier och gav henne en kattunge. Så lyder hennes berättelse om deras första möte, som kom att utvecklas till hans första stora förälskelse. 

Olivier var en självständig kvinna och professionell modell, och Picasso målade över 60 konstverk som antingen visade henne eller som var inspirerade av henne. Exakt kan man aldrig veta.

Hon var lättsinnad och hade ett positivt inflytande på Picasso, som ledde honom bort från den så kallade blå perioden, med dystra målningar skapade i en melodramatisk blå färgton, till den rosa perioden, som speglar en mer glädjefylld syn på livet, ofta med motiv föreställande cirkusartister. 

1906 tillbringade de sommaren tillsammans i Spanien, och nu inspirerades han av iberernas 3 000 år gamla figurer, som sedan var återkommande i flera av hans verk. I Spanien var de lyckliga, men när de återvände hem gick det inte så bra längre, vilket också avspeglades i Picassos verk. Bilderna av Olivier förändrades och från att ha varit porträtterad som en blid, elegant gudinna blev hon plötsligt tung och deformerad. Att säga porträtt är tekniskt sett inte rätt, då han aldrig målade kvinnor som modeller, utan i stället avbildade han dem som han uppfattade och kände dem. 

Paret separerade 1912, och tack vare Oliviers memoarer, ”Picasso et ses amis” vet vi att förhållandet hade präglats av otrohet och svartsjuka.

Bröst och kubism

Nästa fasta förhållande hade han tillsammans med den italienska konstnären Eva Gouel. De hade ett förhållande fram till 1915, då hon dog av tuberkulos. En del tror att dödsorsaken ska ha varit bröstcancer, då Picasso nu målade några spetsiga och fientliga bröst. Under denna tid målade han även ett av sina riktigt stora verk, Flickorna från Avignon, som anses vara en föregångare till kubismen. Kubismen i sin tur utvecklade han ihop med den franska konstnären Georges Braque under åren 1908-1914. Denna kantiga uttrycksform bryter med det centralperspektiviska och visar i stället objektet från olika sidor på en och samma gång. Den är fyrkanter och ytor. Stilen var revolutionerande. Själv sa han ofta att han gärna ville måla som ett barn. 

En stormig kväll 1904, på en gata i Paris, klev Picasso ut framför Fernande Olivier och gav henne en kattunge.

Ett äktenskap, en flickvän och ett par barn

Picasso var konstnär och arbetade med målningar och skulpturer, men han var även keramiker, grafiker och scenograf. Sistnämnda fick honom att resa till Rom 1915, där han kom att arbeta med kulisserna till en balettföreställning. Och där, in på hans scen, klev den ryska ballerinan Olga Kokolova. 

Tillsammans reste de i Italien, bland annat till Pompeji, och Picasso älskade de klassiska skulpturerna och freskerna, som också ses i hans senare verk. Han övertalade henne att följa med honom till Paris, där de gifte sig 1918. Senare kom de att spendera majoriteten av tiden i södra Frankrike. Deras bekantskapskrets ifrågasatte om äktenskapet var ett klokt val, men allt såg bra ut, och 1921 fick de sonen Paulo.

Men även detta förhållande gick i krasch på grund av hans otrohet, och i senare bilder av Koklova är hon groteskt avbildad.

1927, när Picasso var 46 år, mötte han den bara 17 år gamla Marie-Thérèse Walter, och hon, som också hade ett öppet sinne och var sportig, blev gravid. Koklova ville då skiljas, men det ville inte Picasso, då det skulle ha kostat honom en ansenlig del av hans redan stor förmögenhet och konstsamling. Paret förblev gifta fram till Koklovas död 1955. Hon dog i Cannes, och den officiella dödsorsaken var cancer, men en del menar att hon helt enkelt drack ihjäl sig.

Marie-Thérèse Walter blev, vad man tror, Picassos största kärlek, och deras förhållande fortsatte, trots att han flyttade ihop med en annan kvinna. Hennes energi gjorde henne till en spännande ledsagare och hon blev en viktig musa för hans surrealistiska period. Här experimenterade han med den mänskliga formen, förvrängde den och gav den nya tolkningar. Hon känns lätt igen i en del av hans verk, med en stor näsa och ljust hår.

1935 fick paret dottern Maya. Men redan ett år därefter tog deras förhållande slut. Det var kärlek, men kärleken var inte tillräckligt stark. Picasso hade träffat Dora Maar på ett café, där hon satt med svarta handskar och lekte med en kniv.

Walter hängde sig fyra år efter Picassos död.

Guernica, gråt och Gud

Dora Maar var själv konstnär, både målare och fotograf. Hon var sofistikerad och hade en stark personlighet. När Picasso 1937 målade sitt största och mest imponerande konstverk, Guernica, var det hon som fotograferade processen. Fotografierna gjorde bombningen av den baskiska staden känd.

Dora Maar var kanske en utmaning för Picasso, som trots kärleken lär ha varit våldsam mot henne, och trots att de bodde ihop sägs det att han fortsatte sitt förhållande med Walter. Picasso avbildade Maar som en bräcklig kvinna, och det är troligtvis hon som är kvinnan i Femme en pleurs (Gråtande kvinna), som han målade 1937.

Picassos tolkning av henne skapade bilden av henne som en kvinna med instabilt psyke; hon blev dörrmattan.

Picasso hade träffat Dora Maar på ett café, där hon satt med svarta handskar och lekte med en kniv.

Tiden präglades även av skuggan från det spanska inbördeskriget samt andra världskriget i den franska huvudstaden. Picasso sa att han aldrig målade krigen, han levde ju också under första världskriget, men att krigen fanns i det han målade de åren. På 1940-talet vägrade han att flytta till USA, vilket många andra konstnärer gjorde. Han fördelade i stället sin tid mellan Paris och södra Frankrike.

Maar och Picasso var tillsammans mellan åren 1937-1944. När de separerade fick Maar en depression. Hon lades då in för elchockbehandlingar, varefter hon blev djupt katolskt och hon lär ha sagt: ”Efter Picasso finns det bara Gud.” Hon levde sina sista år i Provance, där hon dog 1997, 89 år gammal och omgiven av Picassos konst.

Från skönhet till monster

År 1942 mötte Picasso Francoise Gilot, när han fortfarande var tillsammans med Maar. Gilot var 22 år och han var 62 år. 1947 fick de sonen Claude tillsammans och 1949 dottern Paloma. Picasso tycktes under en tid leva i sin egen bild av familjeidyll.

De bodde i södra Frankrike, där Picasso hade tillgång till en ateljé, där han började med keramik, liksom att han under denna period även fokuserade på skulpturer. Den idylliska bilden krackelerade dock på grund av hans snedsteg och hans våldsamma natur, som Gilot beskrivet i biografin ”Vivre avec Picasso” (Leva med Picasso).

Med just Gilot följde Picasso det mönster som tycktes vara förutbestämt. Först målade han henne som storartad och vacker, senare närmast komisk. När barnen kom till världen blev hon en modersfigur och när deras förhållande började lida mot sitt slut liknande hon ett monster i Picassos tolkningar. Han såg konst som ett sätt att förföra, sedan kontrollera och nedvärdera kvinnorna.

Gilot sägs vara den enda kvinna som lämnade Picasso. Det skedde 1953. När biografin utkom elva år senare blev Picasso så arg att han vägrade träffa barnen. 

Gilot är i dag 98 år och bor i Paris.

1947 fick de sonen Claude tillsammans och 1949 dottern Paloma. Picasso tycktes under en tid leva i sin egen bild av familjeidyll.

Det sista äktenskapet och postuma skärmspel

Samma år, alltså 1953, trädde Jacqueline Roque in i historien. Hon var gift men skilde sig och kunde så gifta sig med Picasso 1961.

Hon var 34 år och han var 79. Han inspirerades mycket av henne och återgav henne i över 70 målningar. Hon var den enda som han målade de sista åren av sitt liv. Här kan han mycket väl ha blivit mer religiös. Han gav alltid uttryck för att han var ateist, medan Roque beskrev honom som ”mer katolsk än påven”. Han var också kommunist, fredsaktivist – han gav oss teckningen av fredsduvan – och självförklarad pacifist, vilket hans närmaste emellertid upplevde som motsägande.

Picasso dog den 8 april 1973, 91 år gammal. Han begravdes i parken intill parets sista hem, Château de Vauvenargues.

Dramat omkring Picassos fortsatte även efter hans död. På grund av bland annat Gilots bok hindrade Roque hans barn från att vara närvarande vid hans begravning. Det samma kom att gälla barnbarnen, och barnbarnet Pablo (Pablito) drack därför klor för att begå självmord. Det lyckades, och tre månader senare dog han. Paulo, som hade arbetat som sin fars chaufför dog av levercancer den 5 juni 1975.

Även Jaqueline Roque begick självmord. 1986 sköt hon sig i det hus där hon levt med Picasso.

Picasso hade gärna spenderat mer tid i Spanien, men inte så länge som Francisco Franco satt vid makten. Ödet ville att diktatorn levde fram till 1975. Så från det att Picasso som ung flyttade till Frankrike återvände han bara i början på besök. Trots det har han, om någon, gett spansk konst ett namn och han har även skapat kopplingen mellan modern konst och Málaga.


Skæbnerne omkring ham

Picasso fick fyra barn med tre olika kvinnor.

– Olga Khokhlova. Hustru, avled av cancer 1955.

Son Paulo (Pablo): Dog av levercancer 1975.

Barnbarn: Pablito, begick självmord 1973. Marina och Bernard. Bernard har varit med och stiftat Picasso-museet i Málaga.

– Marie-Thérèse Walter. Begick självmord 1977.

Dotter Maya.

Barnbarn Diana och Olivier. 

– Françoise Gilot

Dotter Paloma och son Claude. 

Barnbarn Jasmin (Claudes)


Dyra konstverk

Den dyraste Picasso-målningen ingår i en serie av totalt 15 målingar och är Les Femmes d’Alger, känd som ”Version O” i serien. Målades 1955. Konstverket sålder 2015 till Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani för 179,4 miljoner dollars hos auktionshuset Christie’s i New York. Det var den dyraste målningen såld under en auktion nångonsin.


Picassos många namn

Han döptes i kyrkan Santiago Apóstol. Han fick sina namn efter flera helgon och släktingar: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios  Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco