Korta nyheter februari 2014

Korta nyheter februari 2014

Marinesoldat
 
Fler amerikanska soldater möjligt i Andalusien
USA har bett den spanska regeringen om lov till att öka styrkan på flygbasen Móron, utanför staden Móron de la Frontera, nära Sevilla, skriver dagstidningen El País. Frågan ska ha ställts till Spaniens statsminister Mariano Rajoy när han besökte Vita Huset i Washington D.C. Ett bilateralt avtal mellan båda länderna innebär att USA kan använda basen till amerikanska marinsoldater, som därifrån snabbt kan förflytta sig i medelhavsområdet. Det anses vara särskilt viktigt på grund av oroligheterna i Afrika. Initiativet till det bilaterala avtalet har också kommit efter angreppen mot det amerikanska konsulatet i Benghazi, i Libyen, 2012. I april 2013 slöts ett avtal om att 500 marinsoldater och åtta flyg fick använda basen. Nu ber alltså USA om att få öka styrkan med minst 50 procent, och därutöver förlänga avtalet ett år.
Den spanska regeringen behöver inte ta upp fråga i Kongressen för att fatta beslut.
 
 
DemoMadrid
 
Andalusisk lag mot vräkningar suspenderad av domstol
Den spanska författningsdomstolen har preliminärt suspenderat den andalusiska lagen som förhindrar vräkningar av familjer som inte kan betala deras skulder, skriver Sur In English. Beslutet fattades av Junta de Andalucía och trädde i kraft 1 oktober 2013. Därmed gav den myndigheterna möjlighet att bestämma över bostaden så att de som bodde i den kunde bo kvar.
I december 2013 överklagade regeringen beslutet till författningsdomstolen och det är nu den andra gången som en andalusisk lag med fokus på att förhindra att familjer blir bostadslösa landar i författningsdomstolen. Den första lagen togs i bruk i april 2013 och suspenderades sedan efter att domstolen ansåg att den stred mot författningen. Samma kritik har förts mot den nya lagen.
Sedan regeringen sände in den senaste överklagan, 13 december 2013, har Junta de Andalucía förhindrat två vräkningar och påbörjat 37 nya ärenden.
 
 
Spanien ska ha en sanningskommission
Den suspenderade domaren i Högsta domstolen, Baltasar Garzón, föreslår att Spanien ska startar en sanningskommission. Denna skulle undersöka de brott som begicks under det spanska inbördeskriget och tiden under Francisco Francos regim, skriver dagstidningen El País. Enligt tidningen säger Baltasar Garzón att ”det finns olika kategorier av offer i Spanien och det är ett allvarligt problem. Jag vill att offren för terrorismen inser att de är offer av Francos tid, som fortfarande väntar på rättvisa, sanning och ersättning nu 70 år senare.” Baltasar Garzón suspenderades 2012 för att ha missbrukat sin makt för att bl.a. avlyssna samtal mellan fångar i Gürtel-fallet samt för att ha öppnat en otillåten utredning kring brott som begåtts under Francos tid. Domaren från Högsta domstolen blev även berömd under en kort tid när han 1998 försökte anhålla den före detta chilenska diktatorn Augusto Pinochet.
 
 
ProtestEricCrama
Burgos borgmästare böjer sig för invånarnas protester
Borgmästaren i den nordspanska staden Burgos, som sedan början av januari präglats av demonstrationer och våldsamma protester, har gett efter för demonstranternas krav om att avsluta ett byggprojekt i staden. Protesterna grundades i missnöjet kring planerna på att bygga om en gata i arbetarkvarteret Gamonal. Invånare har sagt till El País att de protesterat fredligt under två månaders tid mot att minska antalet körbanor, anläggandet av ny cykelväg samt byggandet av ett underjordiskt parkeringshus. Ett projekt som skulle kosta 13 miljoner euro. De våldsamma protesterna med brinnande containrar och stenkastning mot polis spred sig till Madrid där sympatisörer samlades på Puerta del Sol. Demonstranterna i Burgos och Madrid, samt på andra platser i landet, ville visa sitt missnöje kring att Burgos skulle använda invånarnas pengar till att ”försköna” snarare än till de sociala problem som staden upplever som en konsekvens av krisen.
 
 
shutterstock 94748437
 
Spanska viner i topp
Det engelska vinmagasinet Decanter har listat de 50 bästa vinerna som lanserades 2013. Fem av de tio bästa, bland annat vinnaren, kommer från Spanien.
Decanterutnämningen är mycket positiv för den spanska vinindustrin. Tre viner från Rioja, ett från Andalusien (Jerez) och ett från Bierzo finns med bland de tio bästa.
Italien och Frankrike har varsitt vin på listan liksom Australien, Sydafrika och Argentina.
Spanien är alltså det enda vinproducerande land med fler än ett vin i topp tio. Vinnaren av årets bästa vinlansering i Decanter blev vinet Faustino I Gran Reserva 2001. De viner som finns med på listan ligger i olika prisklasser, från 13-14 pund upp till 60-70 pund (i butik i England).
 
 
Vox
 
Ett nytt parti är fött
Det är ytterst sällan det händer i Spanien men nu har ett nytt politiskt parti sett dagens ljud. Det har fått sitt namn från latinets ord för röst, och heter Vox.
Partiets grundare är bl.a. José Antonio Ortega Lara, som 1996 och 1997 var kidnappad av den baskiska terrororganisationen ETA i 532 dagar. Lara har startat partiet tillsammans med den före detta medlemmen av det baskiska parlamentet för PP Santiago Abascal Conde, som lämnade det konservativa partiet i november 2013.
Enligt partiets program är det ett liberalt-konservativt parti.
Bland Vox programpunkter står bl.a. ett fortsatt samlat Spanien samt avskaffandet av de regionala regeringarna, och därmed ett gemensamt och centralt styrt Spanien. Det nya partiet menar nämligen att regeringen med konservativa PP i spetsen har förlorat kontrollen. Partiet tror också att det nuvarande politiska systemet, som närmast kan liknas vid ett två-parts välde, dominerat av PP och socialistiska PSOE, har gett upp gällande ”den moraliska och politiska korruptionen”.
Vox är även för monarkin, anti-abort och motståndare till ett samarbete med ETA. De menar också att den nuvarande regeringen är för mjukhänta med terrororganisationen.
Partiet satsar nu på att vinna röster vid nästa Europaparlamentsval och målet är att vinna väljare som förlorat förtroende för PP.
 
 
Vindmøller Tarifa
 
Mest energi från vinkraftverk
År 2013 utgjorde energin från vindkraftverk för första gången i historien den största energikällan i Spanien.
Enligt den nationella leverantören, Red Electrica de España, representerade vindenergin 20,9 procent av landets totala energiförbrukning medan kärnkraftverk levererade 20,8 procent. Vindkraftverken producerade 54,478 gigawattimmar, vilket är 13,2 procent mer än under 2012.
Spanien är dessutom det enda landet i världen där majoriteten av energin genereras med hjälp av vind.
 
 
Cristina5
 
Prinsessan Cristina till förhör nu i februari
Datumet för när prinsessan Cristina ska höras som vittne i rättegången mot hennes man Iñaki Urdangarín har flyttats från den 8 mars till den 8 februari. Det är den ledande domaren i fallet vid domstolen i Palma, José Castro, som har fattat beslutet.
Ändringen har godkänts av prinsessan och hennes advokat. Hennes advokat, Miguel Roca, har meddelat att Cristina önskar vittna så fort som möjligt för ”hon säger att hon ska förklara sig i en sak vari hon är övertygad om sin oskuld.”
Hon ska höras som vittne i fallet mot sin man, Iñaki Urdangarín, som står anklagad för förskingring av ca 5,8 miljoner euro, vilket ska ha skett via hans organisation, Instituto Nóos. Urdangarín har bl.a. arrangerat turism- och idrottskonferenser för de regionala myndigheterna i Valencia och på Balearerna.
Utöver det kommer Cristina även att få svara på frågor rörande hennes kreditkort, som är kopplade till ett bankkonto tillhörande fastighetsbolaget Aizoon, som hon äger tillsammans med sin man, och som åklagaren menar tog emot pengar från Nóos, som har förklarats vara en icke-lukrativ organisation.
För att tydliggöra Cristinas roll i fallet ska även en polischef och tre skatteinspektörer höras. Skatteinspektörerna ska ha utfärdat en rapport vari de hävdar att de kan bevisa hennes oskuld, någonting som domare Castro vill höra mer om.
Förhöret av prinsessan, kungaparets yngsta dotter, kommer att äga rum i Palma de Mallorca.
 
 
Foto Malaga CF LD februar 2014 A
 
La Liga-spelare besöker La Peña de Dinamarca
Onsdagen den 12 februari blir en stor dag för La Peña de Dinamarca, den danska supporterklubben till Málaga Club de Fútbol.
Den dagen markeras nämligen klubbens upptagande i den stora organisationen Federación de Peñas Malaguistas vid ett officiellt evenemang på den danska restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijasvägen i Fuengirola. Där har förövrigt La Peña de Dinamarca fått inreda en bekväm lounge.
Till detta tillfälle kommer representanter från Málaga CF:s ledning och några av La Liga-spelarna kommer att skriva autografer.
Federación de Peñas Malaguistas har totalt 35 supporterklubbar i Andalusien och större spanska städer med anhängare till Málaga CF.
Evenemanget äger alltså rum onsdagen den 12 februari med början kl. 19.30, och är öppet för alla.
Anmälan ska göras till viceordförande i La Peña de Dinamarca, Uffe Madsen, per e-mail: sport@spaininvest.net.
 
 
Skyskraber Marbella
 
Marbella säger nej till skyskrapa
Marbellakommun, ledd av borgmästare Ángeles Muñoz från PP har tidigare godkänt förslaget om att bygga fem skyskrapor på upp till 55 våningar. Men beslutet har mött både folkligt och politiskt motstånd, det sistnämnda från oppositionspartierna PSOE, IU och Opción Sampedreña. Motståndet har fått den PP-ledda kommunstyrelsen att ändra sitt beslut och stryka byggplanerna från dagordningen – trots att PP har absolut majoritet.
Muñoz sa redan i december att man accepterade protesterna från motståndarna, som var rädda för att de höga byggnaderna skulle komma att ha en negativ effekt på turismen. Men nu är det alltså bestämt att det inte blir några skyskrapor i Marbella.
 
 
Galoppbanan i Mijas stänger
Galoppbanan Hipódromo Costa del Sol har sett sitt sista lopp. Tidningen Diario Sur skriver att borgmästaren i Mijas, Ángel Nozal, som är chef för det kommunala bolaget som driver banan, har fattat beslut om att stänga den eftersom den inte är lönsam, och man kan inte heller ge den fler bidrag. Det har kostat ca en miljon euro om året för att hålla banan öppen.
Hipódromo Costa del Sol öppnade i juni 1999 och var då den största satsningen i Mijas. Det investerades tolv miljoner euro i projektet och det har varit Málagaprovinsens enda galoppbana.
 
 
Seguridad Social trappar upp jakten på smitare
För att bekämpa bedrägerier, svartarbete och annan skattesmitning har nu ett privat företag hyrts in för att ge vägledning till politiker och anställda hos Seguridad Social.
Det är arbetsministeriet som anser att det är nödvändigt att ingå ett avtal med företaget, vilket kommer kosta fem miljoner euro för år 2014 och 2015. Åtta personer från företaget kommer att ta sig an uppdraget för Seguridad Social. Dessa ska observera och ge rådgivning kring fusk i samband med medlemskap samt kräva in bidrag till den gemensamma, sociala kassan. De ska även effektivisera arbetet inom Seguridad Social.
För stunden arbetar 12 975 personer inom Seguridad Social.
 
 
Glade ansatte
 
Goda nyheter på arbetsmarknaden
Antalet anställda, registrerade i den spanska försäkringskassan Seguridad Social, ökade under december med hela 64 000 personer. Samtidigt har antalet arbetssökande minskat med 107 570 till 4,701 miljoner personer. Skillnaden tillskrivs det faktum att inte alla som inte har ett arbete är registrerade som arbetssökande.
De flesta nya arbetstillfällen finns inom landbruk och servicesektorn.
Genom detta bidrar nu 16,357 miljoner anställda till Seguridad Social.
Det är den högsta registrerade siffran sedan 2001 och regeringen menar att det är ett mycket bra tecken för 2014.
Fackförening i Andalusien anklagad för bedrägeri
En av landets största fackföreningar, UGT:s avdelning i Andalusien, har köpt kontorsmaterial för 421 euro. Men när notan skickades vidare till de regionala myndigheterna, Junta de Andalucía, hade beloppet multiplicerats med drygt 217, så den slutgiltiga summan uppgick till 91 102 euro, skriver dagstidningen El Mundo.
Pengarna gick till material som en del av det projekt som kallas Orienta, vars ändamål är att bekämpa arbetslöshet i Andalusien.
Det är bara ett av flera exempel på den inflation som, menar tidningen, mycket snabbt visar sig på de räkningar som den stora fackföreningens andalusiska avdelning skickar till den gemensamma, sydspanska kassan. Tidningen skriver också att man har haft tillgång till interna dokument i UGT och att man har noterat de faktiska kostnaderna och de tillspetsade i en så kallad gestión de botes. Här finns även en reklambyrå, kallad Publicar D&M som är specialiserad på säljfrämjande produkter, registrerad med kostnader på 238 327,13 euro, för bl.a. 700 mappar. Mapparna var förövrigt illegalt tillverkade i Asien som kopior av Salvador Bachiller och har delats ut av UGT som presenter under en kongress. Piratkopiorna har även fakturerats som kostnader i samband med Orienta till Junta de Andalucía. Det samma gäller med bl.a. 7 000 ryggsäckar och 7 000 USB-minnen med UGT:s logga på, även om det i registret över varor levererade från Publicar D&M endast noterats tio av varje.
Skandalen har nu lett till att Europakommissionen, som stöttar Orienta-projektet, suspenderat sina betalningar till UGT tillvidare.
Fackföreningen står även i rampljuset gällande ERE-fallet, som handlar om olovligt utbetalda pensioner, vari 100 personer anklagas. Den ansvariga domaren i fallet, Mercedes Alaya, håller just på att undersöka huruvida UGT kan ha haft fångstarmarna nere i fonden på drygt 600 miljoner euro, som var avsatt för att hjälpa företag att kunna fortsätta sina verksamheter genom att erbjuda överflödig arbetskraft denna pension; en slags förtidspension. Fackföreningens avdelningar i Sevilla och Córdoba är speciellt misstänkta och domare Alaya har beslagtagit allt material från dessa kontor. Därför, säger talesmannen för UGT, har fackföreningen lite svårt att argumentera mot anklagelserna om bedrägeri.
Det kanske finns många orsaker till den ringa ekonomin och den stora arbetslösheten i Andalusien, och kanske några av orsakerna går att hitta i de som El Mundo skriver om, som även offentliggör de nämnda fakturorna.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.