Korta nyheter september 2014

Korta nyheter september 2014

 
kn-podemos

Podemos växer och har ca 100 000 medlemmar
Partiet Podemos har på allvar fått vind i seglen. I den senaste opinionsundersökningen har det nya partiet fått 17 procent av rösterna och efter bara 20 dagars kampanj har partiet nått 100 000 medlemmar. Därmed är Podemos landets tredje största parti efter PP och PSOE, mätt i antal medlemmar. Till skillnad från andra partier behöver det inte kosta någonting att vara medlem i partiet. Man betalar det man själv tycker är skäligt. Podemos grundades för bara ett halvår sedan, strax innan valet till Europaparlamentet, där partiet, mot allas förväntningar, fick över en miljon röster och fem mandat. Podemos arbetar nu med målsättning att ställa upp i parlamentsvalet hösten 2015. Partiet är starkt vänsterorienterat och leds av unga, nya politiker.

 
kn-malaga

Fler ”low cost” flygresenärer till Spanien

Trafiken till och från den spanska flygplatsen ökar kraftigt – inte minst när det kommer till antalet passagerare som väljer att flyga med de så kallade ”low cost” bolagen. Under årets första sju månader har 18,3 miljoner passagerare valt att flyga med lågprisbolag till Spanien, vilket är en ökning med tio procent jämfört med föregående år. Siffrorna kommer från Ministeriet för industri, energi och turism. Det är först och främst de tre bolagen Ryanair, EasyJet och Vueling, som har ökat i antal flygningar och passagerare. Barcelonas flygplats har det största uppmätta antalet resenärer som väljer ”low cost”, uppmätt till 4,5 miljoner passagerare. Därefter kommer Málaga som i år har vuxit sig större gällande antalet ”low cost” passagerare jämfört med Alicante, Mallorca och Madrid.
 
kn-camping

Campingplatserna tappar 15 procent av kunderna
Medan flygplatser och hotell rapporterar om fler gäster och bättre tider är budskapet från landets campingplatser det motsatta. Under årets första sju månader har mängden campare minskat med 15 procent jämfört med föregående år. ”Priserna på hotell och semesterlägenheter har minskat betydligt under de senaste två åren och det är det vi känner av nu. Samtidigt är det många som campar gratis, men olagligt, på kustens ständer, då polisen inte tar tag i saken i samma utsträckning som tidigare”, förklarar María Jesús från Nerja Camping gällande orsakerna till de halvdåliga tiderna i branschen. Ordföranden för organisationen av campingplatser, Adolfo Porras, bekräftar den negativa trenden: ”Under de sista fyra-fem åren har det långsamt gått åt fel håll för campingplatserna i besökarantal. Det är nya tider och varje enskild campingplats måste ställa om sig och erbjuda fler och bättre aktiviteter än förr. De platser som klarar av det kommer möta en ljus framtid”, säger han.

 
kn-help

Invånarna i Málaga upprättar nätbyteshandel i kölvattnet av krisen
”Kompartir.es: portalen för kampen mot krisen i Spanien.” Så står det på bytesportalen som har upprättats av en liten grupp invånare i Málaga.
Initiativet startades i första hand för att de ville hjälpa människor som drabbats av krisen. Projektet sjösattes den 11 augusti och har redan ett genomsnitt på fler än 1 500 besökare per dag. Det går till så att man antingen kan söka efter eller erbjuda någonting som man vill byta eller ge bort gratis. I en annons på sidan bortskänkes t ex två biljetter till Aquavelis i Torre del Mar till en krisdrabbad familj. En annan användare, som är tandläkare i Torrox, erbjuder gratis tandfyllningar till ett barn från en fattig familj. Vidare finns det fler exempel på människor som använder deras expertis eller ekonomiska överskott till att hjälpa andra. Det finns också många annonser med byteshandel med cyklar, bostäder och konserter. En av de viktigaste delarna i projektet är bland annat också sidan som heter Alarma Social, där personer som är i behov av omedelbar hjälp kan skriva in en annons. Här kan sedan andra personer se vad den nödställde har behov av, och på så sätt komma med konkret hjälp. Invånarna från Málaga som står bakom projektet har också sagt till tidningen Ivecinos.es: ”Vi hoppas att idén sprider sig så att hemsida sprids på nationellt plan”.
Vill du veta mer om hemsidan och kanske donera någonting kan du se mer här: www.kompartir.es.

kn-skovbrand

Skogsbrand i Málaga
I mitten av augusti brann ett område på 250 hektar i skogarna ”Los Montes de Málaga”, bakom Málaga stad. Det krävdes 75 brandmän och brandflyg för att släcka elden, som pågick i två dagar. 17 personer som vistades på ett hotell i skogsområdet tvingades evakueras. Orsaken till branden är fortfarande okänd men det finns tecken på att det råder ett samband mellan branden och en skyttebana i skogen. Málagas borgmästare, Francisco de la Torre, kritiserar brandsläckningsarbetet. Han menar att Junta de Andalucía inte gör tillräckligt för att förhindra skogsbränder, och att de lokala brandsläckningsflygen kommer i luften först när branden har brutit ut. ”Vi har skogsbränder varje år så det kan väl inte överraska någon. Vi är bara inte med på noterna”, säger han. Likaså kritiserar han att Junta de Andalulcía inte har dragit in licenserna för skyttebanorna i naturparkerna runt Los Montes de Málaga.

 
kn-shutter-94

Över 100 000 nya unga egenföretagare
Regeringens plan för att få unga arbetslösa i arbete börjar ge resultat. För ett och ett halvt år sedan introducerades bland annat en speciellt låg avgift för Seguridad Social på 50 euro för arbetslösa under 30 år om de ville bli egenföretagare. Den vanliga avgiften ligger på ca 250 euro per månad. Och hittills har således 17 000 unga valt att acceptera erbjudandet. Arbetsministern Fátima Báñez är nöjd med resultatet men hoppas att totalt 225 000 unga ska ta emot erbjudandet innan slutet av 2015. Spaniens ungdomsarbetslöshet ligger idag på 53 procent, men för bara ett år sedan var den uppe i 55 procent.

 

Museichef i Nerja dödad av 70 knivhugg

Chefen för museet ”Museo de Nerja”, den 37-åriga Ana María Márquez, blev i mitten av augusti brutalt dödad av sin sambo Francisco Miguel Martínez. Mordet har chockerat hela trakten då museichefen dödades brutalt med 70 knivhugg i sitt badkar. Gärningsmannen anhölls på brottsplatsen och sitter häktad på obestämbar tid. Francisco Miguel Martínez har tidigare avtjänat ett mildare straff för att verbalt ha hotat sin första fru.
 
Fler nyföretagare i Málaga
Málaga centrum sprudlar av liv och nya butiker. Trenden sprider sig nu till andra kvarter som varit hårt drabbade av krisen, och därför har många lediga butikslokaler. Málaga kommun har under det första halvåret 2014 utställt 1 647 öppningslicenser, vilket är 200 fler än föregående år. Det är först och främst i områdena Cruz del Humilladero och Carretera de Cádiz som nya butiker har sett dagens ljus. Det är även i dessa områden som Málagas nya tunnelbana kör. Kanske en tillfällighet, kanske inte. ”Att starta eget är för många en sista utväg ut ur krisen”, säger Enrique Gil, som är frontman för Föreningen för Butiksinnehavare i Málaga (Fecoma).
 
kn-landing

Landningsbana nummer två öppnar på Málagas flygplats
Den kraftigt ökande efterfrågan från flygbolagen gjorde det nödvändigt för Málagas flygplats att öppna den andra landningsbanan under alla söndagar och måndagar i augusti. Det är nämligen under dessa två veckodagar som trafiken är som störst. Juli månad översteg alla förväntningar gällande antalet flygresenärer och i augusti förväntas antalet passagerare ha överstigit 1,5 miljoner då många flygbolag valde att sätta in extra flygningar i sista minuten. Med båda start- och landningsbanorna i bruk kan 72 flygplan i timmen starta eller landa från Málagas flygplats.

 
kn-shutterstock 165372869

28 841 personer fick arbete under juli
De nya siffrorna från Arbetsmarknadsministeriet är fortsatt positiva. Under juli månad minskade arbetslösheten med 28 842 personer och av dessa var der 3 807 personer som fick jobb i Málagaprovinsen. Därmed är den totala nationella arbetslösheten nere på 4,4 miljoner personer. Det är första gången som arbetslösheten är lägre än den var när den nuvarande regeringen övertog makten efter valet i november 2011. Enligt statsminister Mariano Rajoy visar siffror att Spanien återigen är ett land med tillväxt. Under en presskonferens lade han stor vikt vid att arbetslösheten har minskat under samtliga månader 2014, samt att ca hälften av de nya arbetstillfällena har skapats inom detalj-, industri- och byggsektorn. Den andra hälften av nya arbetstillfällen har skapats inom hotell- och restaurangbranschen samt andra serviceyrken, varav många arbetstillfällen är säsongsbetonade.

 
kn-cercanias

Kusttåget ska till Marbella och Estepona
Centralregeringen har gått igång med de första undersökningarna och en budgetplanering för att leda kusttåget ”Cerncanías” till Marbella och Estepona. Beslutet presenterades av ministern för Offentlig konstruktion och Infrastruktur, Ana Pastor, under invigningen av Málagas nya tunnelbana. Kusttåget täcker idag bara sträckan mellan Málaga och Fuengirola, så ska man vidare till Marbella och Estepona måste man ta bussen, som är långsammare och mycket mindre effektiv, när tusentals människor ska resa. Junta de Andalucía har arbetat med projektet i snart tio år men inte kommit vidare på det på grund av den stora ekonomiska bördan. Men nu, när det har fått grönt ljus från centralregeringen, kan projektet äntligen börja.

 
kn-shutterstock 179786120.jpg

Spanjorerna är galna i att återvinna plast
371 218 ton plast återvanns i Spanien 2013. Det innebär att de spanska hushållen tar sig in på en andra plats när det gäller återvinning av förbrukningsmaterial. Det är en ökning med 3,7 procent jämfört med föregående år. Och således ligger Spanien strax efter EU:s front land nummer ett – Tyskland. I genomsnitt återvinner en EU-medborgare 7,1 kilo plast per år medan spanjorerna når upp till hela 7,7 kilo per invånare. De går att jämföra med att av varje 2-liters förpackning går 1,6 liter till återvinning. Det innebär att 56,6 procent av den totala plastproduktionen som finns på den spanska marknaden återvinns. ”Vi är mycket stolta över att Spanien är nummer två land i Europa när det kommer till att återvinna plast. Men vi får inte stanna här, ökningen ska fortsätta under kommande år”, säger chefen för Cicloplast, Teresa Martínez, till tidningen Lainformacion.com.
De senaste målsättningarna från Bryssel lyder att EU-länderna år 2025 ska återvinna minst 60 procent av den förbrukade plasten och att drivhusgaserna från deponierna ska reduceras till noll. Det är således en bit kvar att gå, men Spanien är inne på rätt väg.
Här kan du hitta mer information om hur du ska sortera ditt avfall: www.infoecologia.com/Reciclaje/aprende_a_reciclar_cbenito2004.htm

 
kn-articulos

Det nya Hospital Costa del Sol står klart 2016
Efter ett uppehåll på fyra år är arbetet åter igång med utbyggandet av Hospital Costa del Sol i Marbella. Sedan 2008 har tanken varit att sjukhuset skulle byggas ut till nästan det dubbla, men projektet stoppades 2010 och lades på is då myndigheterna inte kunde enas om vem det var som skulle finansiera de 48,5 miljoner euro som projektet skulle kosta. Tvisten är nu löst och det utbyggda sjukhuset ska stå färdigt våren 2016. Sjukhuset kommer inte bara få fler sängplatser utan även en helt ny avdelning för kirurgi, radiologi, rehabilitering och mental hälsa.

 
kn-algarrobo

Stor förvirring kring omstritt hotell i Almería
Domstolarna i Almería, Sevilla och Madrid kan inte komma överens om vad som ska göras med det mycket omdiskuterade hotellbygget i naturparken Gata-Níjar i Almería. Det har lagts inte färre än 22 domar i saken varav 20 går ut på att hotellet är olovligt byggt och därmed ska rivas. Men hotellägarna har fått rätt i att deras byggtillstånd, utställt av Junta de Andalucía, är legalt. Om hotellet rivs kan hotellägarna troligtvis kräva ersättning från Junta de Andalucía, och det är inte någonting som Juntan tycker om. Sedan bygget började 2003 har Green Peace och andra miljörättsorganisationer protesterat vilt mot byggandet av hotellet, som ligger precis vid havet i området Carboneras i Almería.

 
kn-metro

Tunnelbanan i Málaga är nu igång
Efter nästan tio års byggarbete, investeringar av ca 600 miljoner euro och en månads provkörning, är tunnelbanan i Málaga nu invigd. Tunnelbanan tar emot resenärer på första delen av linje 1 och 2, som täcker sträckorna på Carretera de Cádiz, Cruz del Humilladero, Teatinos och María Zambranos tågstation. Tunnelbanan går ännu inte till den gamla stadsdelen men det uppskattas att tunnelbanelinjerna ska utvidgas allteftersom under 2016 och 2017, och att de ska vara helt färdiga 2018. De sträckorna som nu har invigts går idag i de områden där befolkningstätheten och trafiken är som störst. Kommunen förväntar sig att mellan fyra och fem miljoner resenärer kommer att resa med tunnelbanan innan årets slut, och därmed också minska trafiken med 30 procent.

 
kn-pedro

PSOE: Sánchez skapar ledning och större öppenhet
Kort efter att PSOE:s frontman, Pedro Sánchez, tog över rodret varslades det om nya tider. Majoriteten av den verkställande kommitéen byttes ut mot nya och yngre politiker – och för första gången var majoriteten kvinnor. Och de 20 kvinnorna och 18 männen är således de som enligt Sánchez ska leda PSOE tillbaka till makten vid parlamentsvalet hösten 2015. Men det är inte bara politikerna som är nytt i PSOE utan ledarskiftet karaktäriseras även av större öppenhet. I mitten av augusti meddelade nämligen Sánchez att PSOE:s bokföring sak offentliggöras kvartalsvis. Och utöver det kommer även partitoppens årsredovisningar offentliggöras. De nya politikerna och den nya öppenheten ska polera PSOE:s rykte, som svärtades ned ordentligt efter att korruptionsskandalen känd som ERE såg dagens ljus i PSOE i Andalusien.

kn-turismo

Turismen överstiger alla förväntningar
Costa del Sol har återvunnit sin position som ett av Europas favoritresemål. Under juni i år tog Málagaprovinsen emot strax över 500 000 turister vilket drog upp det samlade ”besökarantalet” till 2,5 miljoner. Det är det tredje högsta antalet semesterfirare i historien. ”Det är svårt att vara pessimistisk när allt tyder på att vi når vårt mål om att passera 10 miljoner turister under 2014”, har Elias Bendodo, ordförande för Turistrådet, sagt till tidningen MálagaHoy.

kn-prins

Felipe VI gör upp med kungafamiljens skandaler
I kölvattnet av prinsessan Christinas eventuella inblandning i sin make Iñaki Urdangarins pågående korruptionsfall har kung Felipe implementerat en ny lag som förbjuder att hans närmaste familj (föräldrar, fru och barn) får arbeta i den privata sektorn. Dessutom skickar han de kungliga budgetarna för kontroll och i framtiden kommer de att administreras av en grupp jurister från Intervención General de la Administración del Estado (IGAE) (sekretariatet som kontrollerar de statliga budgetterna). Därmed har han skickat ut ett tydligt budskap till omvärlden och resten av kungafamiljen att det är nya tider för den så annars traditionsbundna monarkin. Utöver det har han också valt att bibehålla sin årslön som prins på 146 376 euro före skatt fram till 2015. Det innebär att hans far, Juan Carlos I, också bibehåller sin årslön på 292 752 euro före skatt resten av 2014. Hur pengarna fördelas längre fram kommer kung Felipe VI ta ställning till först i november eller december.
De nya förändringar ska sända ut en signal om att han har en mer ödmjuk inställning till rollen som Spaniens regent än hans far, som gärna spenderade stora summor pengar även under kristider. Lagen ley de transparancia träder i kraft i januari 2015.

kn-messi

Messi ska upp i rätten
FC Barcelonas stjärnspelare, Lionel Messi, ska med all sannolikhet upp i rätten någon gång under hösten. Han är, tillsammans med sin far, anklagad för omfattande skattefusk. Det är statsåklagaren i Gavá (Barcelona), som anklagar Messis far och representant. Och samma åklagare menar att Messi själv har deltagit aktivt i, eller i alla fall känt till, den massiva skattesvindeln. Den världskända fotbollsspelaren har frivilligt betalat in 30 miljoner euro till skatteverket i hopp om att saken skulle läggas åt sidan, men rätten i Gavá har valt att gå vidare med processen.
kn-torres

Jätteprojekt startar i Málaga
Allting tyder på att första spadtaget till det stora och mycket ambitiösa byggprojektet i Málagas stadsdel ”Martiricos” tas nu i september. Det är två stora, övergivna tomter, bakom fotbollsstadion La Rosaleda och tidningen El Sur, som har avsats till projektet. Arbetet med stadsförnyelseplanen med nya bostäder, parker, företag, p-platser och två 30-våningars skyskrapor har pågått i flera år. Första fasen inkluderar bygget av 224 lägenheter och en rad butiker, bl.a. matbutiken Mercadona, som redan har reserverat 1 800 m2 till sin nya butik. I andra fasen ingår de två skyskraporna, som blir de första i Málaga. Dock är inget datum för när denna fas ska påbörjas fastställt.

kn-ryanair

Ryanair expanderar i Málaga
Det irländska flygbolaget uppmäter stora framgångar i flygtrafiken till och från Málaga. Därför ökar bolaget från och med oktober antalet flygningar till redan etablerade destinationer samtidigt som de öppnar upp för nya destinationer. Antalet veckoavgångar till London ökas från 10 till 14 och det kommer även att bli fler avgångar på avgångarna till Rom och Bryssel. Helt nya destinationer blir Milano i Italien och Nuremberg i Tyskland, där Ryanair redan flyger till Dortmund, Düsseldorf och Bremen. Idag är Ryanair Málaga flygplats ledande flygbolag med 3 miljoner passagerare per år, vilket motsvarar en fjärdedel av det totala antalet passagerare.

 
kn-losmonteros

Den spanska Michelin Guide 2015 presenteras i Marbella
Den viktigaste gastronomiska händelsen i Spanien kommer gå av stapeln den 19 november i Marbella. Staden har nämligen valts ut för presentation av den spanska och portugisiska Michelin Guide för 2015. En viktig händelse som sätter fokus på den spanska sydkusten både nationellt och internationellt. Marbella har valts ut på grund av sin status som en viktig turiststad, som för ögonblicket genomgår en fantastisk utveckling.
I tidningen marbella24horas säger Ángel Pardo, ansvarig för avdelningen Relaciones Externas de Michelin: ”Arrangörerna bakom Michelin vill stötta upp bakom turismen och speciellt turismen på Costa del Sol, då man här har klarat sig bra i ekonomiskt svåra tider. Och liksom Michelinguiden står Marbella för kvalitet, service och upplevelser, som alla innehåller fundamentala värderingar som säkrar att den tillresande får ut det mesta av sitt besök.”
Marbella är också den stad i Andalusien som har flest Michelinstjärnor och har dessutom fler än både Málaga och Sevilla. Fram tills nu har presentationen av guiden endast hållits i Madrid, Baskien och Barcelona. Marbella blir därmed den första andalusiska staden som kan skriva in sig på listan med de fina sällskapen.

 
kn-bbva

BBVA köper Catalunya Banc
Med ett erbjudande på 1 187 miljoner euro har Spaniens näst största band, BBVA, övertagit den konkurrensdrabbade katalanska banken Catalunya Banc. Banco Santander och CaixaBank kom även de med bud, men kunde inte mäta sig med BBVA som satsar starkt på den katalanska marknaden. Catalunya Banc var en fusion mellan sparbankerna Caixa Catalunya, Tarragona och Manresa. Men trots flera lån och kapitaltillskott från statens sida kunde inte banken räddas och har nu alltså sålts till högstbjudande.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.