Korta nyheter november 2014

Korta nyheter november 2014

nyheder-ona
Oña har varit borgmästare mellan 1991-1993 och från 1995 fram till i dag.
Esperanza Oña avgår som borgmästare i Fuengirola
Efter mer än 20 år valde Esperanza Oña att avgå från posten som borgmästare i Fuengirola den 20 oktober. Beslutet kom efter att antagandet av den nya vallagen från 2011, som anger att man inte kan vara borgmästare samtidigt som man sitter i det andalusiska parlamentet. Det är ganska vanligt att en politiker sitter på två poster samtidigt men för att undvika intressekonflikter har lagen så ändrats för några år sedan till att man inte kan ha två poster inom samma region. Esperanza Oña har därför tvingats välja. Hon stannar i det andalusiska parlamentet där hon troligtvis har stora ambitioner. Borgmästarrollen överlämnar hon till sin högerhand Ana Mula, som ställer upp som toppkandidat för PP i Fuengirola inför kommunvalet nästa år. Hennes motkandidat från PSOE blir Javier García León, som av socialisterna har valts ut som spetskandidat i kommunen.
 
nyheder-pantoja
Isabel Pantoja säger att hon inte har pengar till att betala sina böter.
Isabel Pantoja på väg i fängelse
Den spanska sångerskan Isabel Pantoja gav i mitten av oktober, när hon var i Almería, troligtvis sin sista konsert på två år. Isabel Pantoja har nämligen förklarats skyldig för skattebrott och penningtvätt i fallet ”Caso Malaya” i Marbella och dömdes till böter på 1 147 148 euro plus två års fängelse. Isabel Pantoja var i flera år tillsammans med den dåvarande borgmästaren i Marbella, Julian Muñoz, som sångerskan upprepade gånger, indirekt, har gett skulden för sin ekonomiska kriminalitet. ”Den kärlekshistorian gjorde mig blind och fick mig ut på ett sidospår”, sa hon bland annat till publiken i Almería. Man kan gissa att de 2 000 fansen i publiken har förlåtit den populära sångerskan. Det är dock inte fallet med rättsystemet som åtskilliga gånger har avvisat Pantojas förfrågningar om att få fängelsestraffet annullerat. Hur och när de höga böterna ska betalas är ovisst.
 
 
nyheder-itv
Vanligtvis är väntetiden två-tre dagar men nu är den tre veckor i Málaga.
 
Långa köer hos ITV i Málaga
Det råder tre veckors väntetid i Málaga för att göra den obligatoriska besiktningen av sin bil hos ITV. Och det är ett stort problem för de bilägare som inte är uppmärksamma på problemet och inte kan klara sig utan sin bil. Att köra ett fordon som överskridit tidsfristen för en besiktning hos ITV leder nämligen till böter på minst 200 euro. De två stora ITV-centralerna i Guadalhorce och El Palo klarar inte längre av trycket. Orsaken är den ökande mängden av äldre fordon som finns i trafiken sedan krisen började 2008. Äldre fordon ska genomgå ITV-besiktningen varje år medan nya bilar ska besiktigas först efter fyra år ute på vägarna. Det är alltså anledningen bakom de långa väntetiderna. Hos ITV rekommenderar man att bilägare i Málagaprovinsen söker sig till ITV-centralerna i Marbella, Estepona och Algarrobo, där väntetiden bara är ett par dagar.
 
 
nyheder-appFungi
Vardagen blir lite lättare för funktionshindrade.
 
Fuengirola: Ny App till handikapps P-platser
Nu blir det lättare för funktionshindrade att hitta parkeringsplats i Fuengirola. Kommunen lanserar nämligen en ny APP som snabbt och effektivt visar den funktionshindrade vägen till närmaste lediga parkeringsplats. Servicen är gratis och en del av kommunens projekt ”Juntos Fuengirola Avanza”. Appen heter ”DisabledPark” och laddas ned gratis hos App Store och GooglePlay.
 
 
nyheder-arturMas
Vid valet 2011 lovade Artur Mas katalanerna ett självständighetsomröstning.
 
Självständighetsvalet i Katalonien avlyst
Efter ett maratonmöte med sina stödpartier bestämde Kataloniens plolitiska ledare, Artur Mas, att självständighetsvalet som skulle hållas den 9 november skulle avlysas. De två nationalist- och regeringspartierna CiU och ERC har tvingats ge efter för centralregeringen och rättsystemets massiva press efter att konstitutionsdomstolen eklaterat valet som olagligt. Och från myndigheternas sida poängterade man att man skulle ta till alla lagliga medel för att förhindra ett sådant val. Som sista utväg skulle det ha lett till att Artur Mas skulle ha arresterats och åtalats. Artur Mas och hans politiska anhängare kommer nu att försöka hitta alternativa möjligheter för att genomföra ett självständighetsval vid ett senare tillfälle. En annan möjlighet är att det utlyses regionalval i Katalonien.
 
nyheder-deflation
Siffrorna för arbetslöshet, turism och konsumentförtroende är bra. Men inflationen har vänt till deflation.
 
Deflation på 0,2 procent i september
Priserna matvaror och elektricitet föll så markant under september att Spaniens totala prisfall låg på 0,2 procent jämfört med samma månad föregående år. Det är den tredje månaden i rad som Spanien upplever ett fall i indexet. Fallet sägs primärt bero på att priset på elektricitet och bränsle steg markant förra året i juli, augusti och september. Priset har nu fallit ytterligare och har en avgörande effekt på det totala indexet. En negativ inflation är aldrig bra för ett lands tillväxt och ekonomi men prisfallet är så litet att det inte alarmerar ekonomerna. Viktigast är att konsumentförtroendet är oförändrat.
 
nyheder-eu
Går eurozonen mot långvarigt fall i både priser och efterfrågan? Frågan ger presidenten för Europeiska centralbanken, Mario Draghi, huvudvärk.
 
EU – lägsta inflationstakten sedan 2009
Inflationen i eurozonen rör sig oroväckande mot nollpunkten och därmed även en deflation, som kan innebära en långvarig minskning av priser och efterfrågan. ”Om det sker så kommer värdet av skulder att öka och därmed bli svårare att hantera”, skriver näringslivstidningen E24 på internet.
För tillfället uppmäts den lägsta inflationstakten sedan oktober 2009 och situationen lägger ytterligare press på Europeiska centralbanken och Mario Draghi för att sjösätta nya initiativ som ska säkra att Eurozonen undviker extremt låg inflation och samt till och med deflation. Arbetslösheten i Eurozonen ligger oförändrat på 11,5 procent.
 
 
nyheder-gaagaderMalaga
 De nya gågatorna ska locka fler butiker och restauranger.
 
Fler gågator i centrala Málaga
Efter fem års debatt och förberedelser har byggnadsarbetet som ska ge fler gågator i centrala Málaga påbörjats. De aktuella gatorna är de runtomkring katedralen, Molina Lario och Postigo de Abades. Efter att kommunen för snart tio år sedan gjorde både huvudgatan Calle Larios och andra centrala gator i staden till gågator har näringslivet och turismen blomstrat markant. Därför fortsätter man nu i samma bana och i samarbete med Junta de Andalucía investerar Málaga kommun totalt 2,79 miljoner euro på de nya gågatorna. Arbetet kommer pågå i sju månader och är uppdelat i två faser för att störningarna i nuvarande trafik ska vara så liten som möjligt.
 
 
nyheder-rociaVasquez
Efter 519 dagar bakom galler frikändes Dolores Vázques för mordet på Rocio Wanninkhof.
 
Fortfarande ingen ersättning till den frikända Dolores Vázques i Wanninkhof-fallet
Hela Costa del Sol, och senare hela landet, chockades hårt för 15 år sedan efter det brutala mordet på den unga flickan pige Rocío Wanninkhof i Mijas. Utredningarna och rättsfallet utvecklades till ett stort drama innan Dolores Vázques, en väninna – och troligtvis även älskarinna – till offrets mor dömdes för mord och 15 års fängelse i september 2001. Dolores Vázques satt bakom galler i 519 dagar innan ett nytt brutalt mord ägde rum, denna gång var offret Sonia Carabantes i Coín. Detta mord kopplades samman med mordet på Rocío Wanninkhof genom DNA taget från en cigarettfimp som hittades i närheten av Sonia Carabantes kropp. De nya spåren pekade på engelsmannen Tony King, som senare dömdes till 36 års fängelse för de båda morden. Dock är livstid i Spanien maximalt 30 år varför domen förkortades med sex år.
Dolores Vázques blev erbjuden 120 000 euro av det spanska Justitieministeriet för sin tid i fängelset samt för sveda och värk men Dolores Vázques försvar krävde, och kräver fortfarande, fyra miljoner euro. Dolores Vázques väntar fortfarande på beslut i frågan från Högsta Domstolen.
 
 
nyheder-bankia
Statsåklagaren har nu gått in i saken.
 
Massivt missbruk av förmåner i Bankia
Totalt är drygt 100 personer från banken Bankia, före detta Caja Madrid, nu involverade i fallet om missbruk av bankens förmåner till ledningen, styrelsen och andra inflytelserika personer med anknytning till banken. Under perioden mellan 1999 till 2012 har det använts och utbetalats totalt 15 miljoner euro på hotellövernattningar, middagar, resor, gåvor och kontanta utbetalningar till bakens ledning som har haft några speciellt fina firmakreditkort. 2012 blev Caja Madrid hopslaget med andra sparbanker och konverterades till en börsnoterad bank under det nuvarande namnet Bankia. Det gjordes för att undvika en konkurs. Nu har det således uppdagats att Bankias ledning sedan 2012 har fortsatt med det massiva användandet av firmakreditkorten trots bankens svåra ekonomiska situation. Och det har skapat mycket sura miner att även folk från både fackföreningar, arbetsgivarföreningar och politiska partier också haft tillgång till dessa firmakreditkort. Varje kortinnehavare har tydligen kunnat spendera 4 000 euro i månaden utan att behöva redogöra för vad pengarna har använts till.
 
 
nyheder-embajadorDinamarca
Daniel Solé, VD för LSolé, fick en hedersmedalj av H.K.H. Prins Henrik år 2011 samt ett diplom från det danska exportrådet som ett erkännande för samarbete med företaget Justsen Energiteknik.
 
Danmarks ambassadör inviger en stor biobränsleanläggning i Alicante
Med Danmarks ambassadör Lone Wisborg i spetsen kunde pappersåtervinningsfabriken i staden L’Alquería d’Asnar öppna en ny stor avdelning den 10 oktober. Denna avdelning ska producera biobränsleenergi till Spaniens industrisektor. Projektet har genomförts under initiativet Empresa de Servicios Energéticos, som hjälper till med att uppmärksamma förnybar energi. Den nya fabriksavdelningen har ett biobränsleångrum med en kapacitet på 20 MW, som har levererats av det danska företaget Justsen Energiteknik (www.justsen.dk) i samarbete med deras affärspartner i Spanien, företaget LSolé (www.lsole.es), vilka är specialister i rena energilösningar för industriellt bruk. Enligt LSolé är det nya biobränsleångrummet det största i Spanien och kommer att bidra med en årlig energiproduktion på närmare 100 000 MW – vilket gott och väl kan förse drygt 3 400 hushåll med värme och varmvatten. Danmark är en viktig aktör inom energisektorn, speciellt när det gäller teknologi inom förnybar energi, och av den anledningen deltog landet också på evenemanget Expobiomasa som ägde rum i Valladolid.
 
 
nyheder-statsbudget
Regeringen vill fortsätta att investera i och runt Málagas flygplats.
 
Centralregeringen ökar investeringarna i Málaga markant
Statsbudgeten för 2015 är färdig och den bringar goda nyheter för Málaga efter att provinsen förra året fick ta emot det lägsta tillskottet på 15 år. 272,54 miljoner euro har nu blivit avsatt för investering och förvaltning i Málaga, vilket är 44,2 procent mer än föregående år, då regeringen i Madrid genomförde hårda besparingar.
Av dessa är fem miljoner euro öronmärkta till en ny på- och avfartsled från den norra delen av provinsen till flygplatsen, någonting som är uppseendeväckande. En stor nyhet är också att det även har avsatts 300 000 euro till en förstudie kring utbyggandet av kustbanetåget från Málaga till Marbella och Estepona, detta efter att Junta de Andalucía i Sevilla har erkänt att de inte mäktar med uppgiften.
 
nyheder-monteCorto
Montecorto inbjuder till promenader i naturen.
 
Málaga får sin kommun nr. 102
Den lilla byn Montecorto nära Ronda har nu blivit utnämnd som en självständig kommun. Montecorto har försökt och förberett sig på att bryta sig loss från Ronda under tio års tid och nu bär alltså allt arbete frukt. I framtiden kommer byn ha sin egen borgmästare, kommunalråd och budgetar. Montecorto har bara 700 invånare och är, som så många andra av Málagaprovinsens byar känt för sina vita små hus, sina smala gränder, sin vackra kyrka och det centrala torget, och inte att förglömma sin gastronomi. Vanligtvis måste en by ha 5 000 invånare för att kunna bli en självständig kommun men i detta fall har det alltså gjorts ett undantag. Montecorto ligger nämligen så långt bort från Ronda att byn fick bli självständig. Byns borgmästare och invånarna hoppas nu på att Montecorto ska få lite mer uppmärksamhet från turister och andra nyfikna själar.
 
 
nyhed-arbejdsloeshed
På landsplan uppgår arbetslösheten till 4 447 650 personer och i Málagaprovinsen till 187 418 personer.
 
Arbetslösheten ökar igen, men bara lite
De senaste siffrorna från Arbetsmarknadsministeriet visar att arbetslösheten återigen ökade i september, med 19 720 personer. Det är alltid tråkigt när arbetslösheten ökar men inom ministeriet ser man ganska positivt på siffrorna eftersom det är den minsta ökningen en septembermånad sedan 1996. När sommaren är slut, och turistsäsongen med den, i slutet av augusti sker det alltid en ökning av arbetslösheten. ”Siffrorna visar att alla de nya arbetstillfällen som har tillkommit under årets lopp verkliga är arbeten och inte bara tillfälliga jobb”, säger Engracia Hidalgo från Arbetsmarknadsministeriet. Av de 19 720 nya arbetslösa är 2 761 från Málagaprovinsen, den provins där arbetslösheten har ökat näst mest i landet, bara i Cadíz har den ökat mer.
 
nyhed-facebook
WhatsApp har en rivande utveckling. Sedan februari och fram tills idag har börsvärdet ökat med ca 3 000 miljoner euro.    
 
Facebook köper WhatsApp för 21 800 millioner dollars
I början av oktober köpte jätten av sociala medier, Facebook, tillslut leverantören av mobilmeddelanden WhatsApp. Affären har diskuterats sedan februari i år men ett godkännande från EU-kommissionen krävdes innan den kunde träda i kraft.
EU-kommissionen ville säkra sig om att det inte skulle uppstå en monopolliknande situation men anser nu att användarna trots uppköpet fortfarande har många andra alternativ att välja mellan för att kommunicera genom mobilmeddelanden. WhatsApp grundades 2009 i USA och är idag marknadsledande med 600 miljoner användare. De ledande konkurrenterna är WeChat från Kina och LINE från Japan.
 
nyhed-malaga
9,1 miljoner turister besökte Spanien i augusti. Det är historiens högsta besökarantal. Av dessa besökte 1 186 226 personer Andalusien.
 
#lovingmalaga – upplev Málaga genom sociala medier
Màlagas kommun har påbörjat en ny kampanj som ska göra själva staden till en modern turistattraktion. Framöver ska man kunna följa spanjoren Pablo på de sociala medierna medan han går på upptäcktsfärd i storstaden. Genom små filmsnuttar, bilder och tweets visar han de mysiga trädgårdarna, katedralen eller staden sedd från häst-och-vagn, och tanken är att du ska låta dig inspireras till att själv besöka de unika platserna. Parollen för kampanjen är: ”En stad, 365 turistattraktioner – en för årets alla dagar”, och som det indikerar bygger konceptet på att Pablo presenterar en ny plats varje dag under ett års tid. En liten filmsnutt läggs upp varje dag på http://www.lovingmalaga.es/es, där Pablo ger information och en liten historieberättelse från dagens expedition – och filmerna kommer att ha engelska undertexter för dem som inte är så bra på spanska. Den virtuella rundvisningen ackompanjeras dessutom av en google-karta som visar den aktuella platsen. Hemsidan för #lovingmalaga är dessvärre inte på engelska, men om den öppnas i Google Chrome kan browsern översätta den till någorlunda förståelig svenska. Så packa väskan och gå på sightseeing tillsammans med Pablo på: http://www.lovingmalaga.es/es, https://www.facebook.com/lovingmalaga?fref=ts eller https://twitter.com/lovingmalaga?lang=da.
 
nyhed-trafik
Antalet olyckor och dödsfall i trafiken har minskat med ca 75 procent på tio år.
 
Färre dödsfall i trafiken
Invånarna i Málagaprovinsen har blivit bättre på att köra bil och antalet dödsfall i trafiken har minskat markant under de senaste tio åren. År 2004 förlorade 104 personer livet på Málagaprovinsens vägar. År 2013 hade antalet minskat till 25 och hittills under 2014 har 16 personer förlorat livet i trafiken. Hos trafikministeriets avdelning i Málaga är man naturligtvis glada över den tydliga minskningen av antalet dödsfall. ”De många informationskampanjer om att visa respekt i trafiken har visat sig ge resultat. Jag tror att bilister och motorcyklister är mer uppmärksamma idag på konsekvenserna av en olycka och att det kan drabba oss alla”, säger Trinidad Hernández från trafikministeriet i Málaga. Hon pekar även på körkortets poängsystem och fartkamerorna som faktorer som i stor grad har fått bilisterna att sakta farten på vägarna.
 
nyhed-araberhotel 
Rika araber har alltid njutit av sommaren i Marbella. Nu kommer det ännu fler.
 
Marbella får sitt första ”halal”-hotell
När det ska till med nya idéer inom turistsektorn tar Marbella täten. Det syntes på resemässan som nyligen hölls i Granada, som fokuserade uteslutande på arabiska resmål i Spanien.
Hotellet NH Alanda på Den Gyllene Milen i Marbella har blivit certifierat som ”halal”-hotell. Det är den bästa möjliga märkningen enligt islamisk lag. På Hotel Alanda har det bl.a. gjorts mycket plats för att kunna be dagens bönder, en del rum är vända mot Mecka och dessutom har kvinnor och män separata badbassänger. Förra året övertog en arabisk affärsman det konkursdrabbade hotellet NH Alanda som nu alltså har öppnat som arabiskt ”halal”-hotell.
 
nyhed-taxastrejke
Det varslas om strejk, köer och kaos.  
 
Taxichaufförerna varslar om strejk
Konflikten mellan taxichaufförerna, Junta de Andalucía och Málagas flygplats fortsätter. I grova drag går konflikten ut på att Málagas taxichaufförer vill ha exklusivitet på körningar till och från flygplatsen. Tidigare under året ingicks det ett avtal om detta men enligt taxichaufförerna råder det ingen kontroll på flygplatsen varför avtalet inte efterlevs. Idag kan chaufförer från andra städer köra hur de vill till flygplatsen för att hämta passagerare och det är inte omtyckt i Málaga. Av den anledningen har nu chaufförerna varslat om strejk alla tisdagar mellan kl. 10-12. Och nås det ingen lösning innan jul kommer alla chaufförer att låta bli att arbeta under julafton, nyårsafton och under heligatrekonungar (den 6 januari).
nyhed-vandreservoir
Vattenreservoarerna är idag fyllda till ca 50 procent.
 
Massor av regn – men inte i vattenreservoarerna
Luften rensades och böndernas torra marker har fått massor av vatten då det i mitten av oktober regnade oerhört mycket i stora delar av Andalusien, bland annat i Málagaprovinsen. Men, lite oväntat, så steg inte vattenmängderna i provinsens vattenreservoarer nämnvärt. Det beror på att det regnade mest längs kusten och inte i inlandet, där de stora vattenreservoarerna ligger. Det råder ingen akut vattenbrist, men efter en lång och varm sommar skulle det vara tryggt om delar av allt det vatten som föll hade hittat vägen till de halvtomma vattenreservoarerna.
 
nyhed-hundEstepona
Parken ligger i ”la zona de Las Mesas”.
 
Ny hundpark i Estepona med plaskdamm och lekmöjligheter
Nu kan människans bästa vän njuta av ett svalkande bad och roliga lekområden i en ny hundpark i Estepona. Projektet, som täcker över ett 2 000 m2 grönt område är ägnat till de fyrbenta vännerna. En budget på ca 12 000 euro ligger bakom färdigställandet av parken och alla installationer. Parken har bland annat ett badområde där hundarna kan doppa tassarna och många skuggiga platser som ska göra tillvaron behaglig för både hundar och ägare under varma sommarmånader. Hundparken ligger vid sidan av lekparken Parque de los Niños, och är liksom den utrustad med många lekmöjligheter såsom ringar, små gungor och rör. Inom parkens område gäller samma regler som på gator och stränder när det kommer till hundens avföring, så kom ihåg att ta med påsar i väskan om du planerar en dag i det gröna med din hund. Parken är dessutom även anpassad till hundägare med funktionshinder.
nyhed-voldtaegt
I Spanien anmäls årligen ca 1 200 våldtäkter. Det motsvarar en våldtäkt var åttonde timme.
 
Tio månaders villkorligt fängelse för falska våldtäktsanklagelser
Under årets feria i blev fem unga män anklagade för våldtäkt på en 20-årig kvinna. Det framkom dock att anklagelsen var falsk och att den unga kvinnan hade hittat på det hela av rädsla för att de unga männen skulle offentliggöra en video som filmades under kvällen. Den unga kvinnan kommer inte att få fängelsestraff på villkor att hon inte begår något annat brott inom de kommande två åren. Dock måste hon betala böter på 2 160 euro för brottet som hon har begått.
Händelsen har lett till stora diskussioner i den sydspanska pressen huruvida arrangörerna för la Feria de Málaga borde kliva fram och försvara säkerhetsnivån i samband med festligheterna.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.