Málagaprovinsen är motorn bakom Andalusiens framgång.
Málaga är återigen den andalusiska provinsen med störst framgång För femte kvartalet i rad har Málaga placerat sig längst fram när det gäller tillväxt i Andalusien och prognoserna för det aktuella året är positiva. BNP ökade med 1,3 procent under 2014 och experter tror nu att BNP:n kommer att öka till 2,0 procent under 2015. Det är första gången på sju år som siffrorna inte faller och även om vägen fortfarande är lång för att komma tillrätta med den höga arbetslösheten, som är Andalusiens och speciellt Málagas huvudvärk, så pekar de nya siffrorna på att Andalusien är på väg upp ur det mörka hålet som regionen har befunnit sig i. Det som väcker störst uppmärksamhet är att byggsektorn har ökat för första gången sedan 2007. Ekonomerna pekar på en ökning på 2,3 procent, som i hög grad sägs bero på ett större utbud av arbete inom den offentliga byggsektorn. Service- och turistsektorn är fortfarande den del där det hämtas flest intäkter och den har bara visat en minskning en enda gång sedan den finansiella krisen började.
Rajoy hoppas att spanjorerna ska rösta förnuftigt och inte rida med på Podemos-vågen till nästa val.
Optimism. Rajoys prognos: 1 miljon nya arbetsplatser och nya skattelättnader Den spanska statsministern, Mariano Rajoy, ser ljust på framtiden och säger att hans parti kommer att göra allt de kan för att vinna riksdagsvalet senare i år. Under en lång och djupgående intervju till den spanska nyhetsbyrån EFE har presidenten låtit berätta att det finns goda chanser för att det ska skapas 1 miljon nya arbetstillfällen i Spanien under de kommande två åren. Rajoy befäster det med att antalet anmälda i Seguridad Social-systemet ökade med 417 000 personer under föregående år. I intervjun lovar den spanska statsministern även nya skattelättnader ”så snart vi har möjlighet till det”, även om regeringen just har lättat på inkomstskatten. Innan årets slut kommer det att hållas val men trots de för Partido Popular dåliga siffrorna från opinionsundersökningarna är Rajoy optimistisk och tror på en seger. ”Vi kommer att kämpa hårt för att bibehålla väljarnas förtroende. Jag tror och hoppas på att befolkningen nu kan se att det återigen går framåt för Spanien”, sa han.
”Utöver handel med vapen och narkotika är prostitution och människohandel goda intäktskällor för terroristerna”, säger Ana Salinas.
Islamiska fundamentalister tjänar bra på vapen- och narkotikahandel I en uppseendeväckande intervju berättar Ana Salinas hur islamiska fundamentalister finansierar sin verksamhet genom organiserad handel med vapen och narkotika via bland annat Costa del Sol. Ana Salinas är jurist och satt i EU:s antiterroristråd mellan år 2009 och 2011. Hon berättar nu om hur terrorister tidigare införskaffade sina medel via kidnappningar och utpressning men att de i dag är långt mer organiserade när det gäller att skapa sig ekonomiska medel. ”Bakom den omfattande smugglingen av vapen och narkotika i Europa står bl.a. grupper av islamiska fundamentalister. I Europa finns det i dag fyra vägar för att smuggla in vapen och narkotika och en av dem går via Costa del Sol och Costa de la Luz i Cádizprovinsen, som även kallas ”Europaporten”. Här tas narkotikan från Afrika till Europa, medan vapnen går den andra vägen”, förklarar Ana Salinas. Hon säger dock att de spanska myndigheterna är riktigt bra rustade i kampen mot de islamiska fundamentalisterna.
Det finns olja i marken men den innehåller för mycket vatten.
Oljeborrningarna vid Kanarieöarna är ett fiasko Under de två senaste åren har en stor debatt ägt rum kring huruvida det ska ges tillstånd för oljeborrningar vid Kanarieöarna. Ekonomiskt sett har möjligheten varit attraktiv men av miljömässig hänsyn har projektet varit mindre attraktivt. Debatten på öarna har varit våldsam men nu tyder mycket på att den är över. Energibolaget Repsols provborrningar i området visar nämligen att oljemängden inte är så stor som de först trodde. Dessutom är kvaliteten av den olja som man nyligen funnit så dålig att oljan anses vara obrukbar.
Den gamla El Caminito (bilden) var sliten och livsfarlig. Nu är återuppbyggandet snart klart och stigen ska återigen öppnas för allmänheten.
Högsta poäng till Caminito del Rey Den erkända reseguiden ”Lonely Planet” har just korat årets 26 mest spännande reseupplevelser och i detta fina sällskap har det gjorts plats för ”Konungens lilla stig”. El Caminito del Rey i El Chorro-området, 50 km norr om Málaga, har under de senaste månaderna genomgått en totalrenovering och öppnas snart för allmänheten. Málagas turistråd räknar med att El Caminito återigen kommer att bli en populär turistattraktion och ett resmål för turister från både Spanien och utlandet. Den nästan 100 år gamla och en meter breda stigen har varit stängd under flera år pga. det dåliga skicket. Dock har idrottsklättrare och andra adrenalinsökande människor utmanat ödet genom att gå och klättra den tre km långa stigen som ligger ca 100 m upp på bergssidan. Under de gångna tio åren har sex människor mist livet medan 30 har skadats allvarligt i området. Men nu blir alltså Konungastigen återigen säker att vandra – för alla.
Bemanningsföretaget Adecco har fullt upp med att hitta kompetent arbetskraft.
Tillväxt och nya arbetsplatser i Málagaprovinsen Efter sju års kris och en arbetslöshet på nästan 200 000 i Málagaprovinsen har trenden äntligen vänt. Under 2014 skapades 20 000 nya arbetstillfällen i provinsen och arbetslösheten minskade med 9 000 personer. Och precis innan årsskiftet offentliggjorde matbutikskedjan Carrefour att de kommer att öka antalet anställda med 3 000 under 2015. Beskedet presenterades i samband med att shoppingcentret Plaza Mayor i Málaga började med utbyggnaden som inom ett par år kommer att skapa ca 1 000 nya arbetstillfällen. Det samma gäller giganten Ericsson i Parque Tecnológico i Málaga, som har låtit meddela att de i början av nästa år kommer att anställa 50 nya ingenjörer. ”Trenden är tydlig och den fortsätter. I dag är efterfrågan på ny arbetskraft liksom den var i goda tider”, säger Gonzalo Cadenas från bemanningsföretaget Adecco i Málaga. Adecco har själv utökat med 150 nya arbetstillfällen under 2014. Härav sex platser i Málaga. Det är primärt inom turistsektorn samt hotell- och restaurangbranschen som det finns behov av arbetskraft men även efterfrågan på läkare, träningsinstruktörer och säljare är stor.
Arbetslösheten i Spanien faller men fortfarande är 4,4 miljoner arbetslösa.
Bra år för sysselsättningen På nationellt plan har arbetslösheten minskat under 2014. För andra året i rad föll arbetslösheten i Spanien med 253 600 personer varav 64 400 personer fick arbete i december. Under 2013 minskade arbetslösheten med 147 000 personer, så det är tal om en markant förbättring. Den totala arbetslösheten ligger dock fortfarande på 4,4 miljoner personer och är bland den högsta i EU.
De positiva siffrorna inom både turist- och flygpassagerarområdet lyfter optimismen ytterligare ett steg.
Rekordår för turismen 2014 går till historien som det bästa turiståret någonsin för Málagaprovinsen. 10,2 miljoner turister besökte Costa del Sol förra året vilket skapade en omsättning på 10 820 miljoner euro. Ökningen av antalet turister uppgick till 7,3 procent jämfört med 2013, som också var ett bra turistår. Ordföranden för landstinget och turistrådet, Elias Bendodo, är mycket glad över de positiva siffrorna och hoppas att turismen kan bidra till att få ut Spanien och Málagaprovinsen ur krisen. Inte helt överraskande är siffrorna från Málagas flygplats också positiva. Passagerarantalet steg med 800 000 resande under 2014 till totalt 13,7 miljoner personer, vilket motsvarar en ökning av 6,4 procent. Málagas flygplats är fortfarande den fjärde största i Spanien efter Madrid, Barcelona och Mallorca.
Fuengirolas borgmästare Ana Mula på paseon, där renoveringsarbetet nu pågår för fullt.
Äntligen ska Paseo Marítimo i Fuengirola bli färdig Efter tio år är det politiska käbblet äntligen över. Centralregeringen i Madrid har nämligen godkänt renoveringen av den sista fasen av Paseo Marítimo i Fuengirola, efter att projektet stoppades 2004 av den dåvarande PSOE-regeringen med Zapatero i spetsen. På 90-talet delades renoveringen av Fuengirolas strandpromenad upp i fyra faser varav de tre första färdigställdes. Den fjärde fasen, som omfattar sträckan från Torreblanca till Carvajal, är totalt 1,6 km lång. Renoveringen kostar centralregeringen 1,98 miljoner euro och förväntas pågå i 14 månader.
Viadukten i Archidona blir den längsta på sträckan Málaga-Granada.
AVE-snabbtåg till Granada innan årets slut Innan 2015 är slut ska det vara möjligt att åka från Málaga till Granada med ett av de nya höghastighetstågen AVE. Den spanska ministern för offentliga anläggningar, Ana Pastor, står fast vid sitt ord om att det är realistiskt att bygga färdigt de sista tre delarna av sträcka innan året är slut. Det är i första hand sträckan och arbetet runt staden Loja, mellan Málaga och Granada, som är tidskrävande och kan komma att bli komplicerat om vintern blir hård och våren regnig. AVE-tåget ska köra från Málaga över Antequera och Loja innan det ankommer till Granada. Resan kommer att ta under en timme. Efterfrågan på den nya tåglinjen är i dag stor då det för närvarande bara finns bussförbindelser mellan Málaga och Granada.
Den nya boulevard är som en oas i stadens centrum.
Ny boulevard ger nytt liv i San Pedro de Alcántara Öppningen av den nya boulevarden i centrala San Pedro har redan visat sig vara en stor succé. Nya caféer och restauranger har blommat upp och fastighetsmäklarna i området vittnar om ett ökat intresse för bostäder och butikslokaler i San Pedro. Efter nästan fem års omfattande stadsplaneringsarbete har man nu äntligen lyckats att föra stora delar av trafiken under staden via den 997 meter långa tunnel som invigdes för ett par år sedan. Den nya boulevarden är anlagd ovanför tunneln och har totalt 55 000 m2 grönområden, lekplatser, fontäner, jogging- och promenadleder, caféer och restauranger. Länken nedanför visar en video på fyra minuter om San Pedros historia och sist i klippet ses den nya boulevarden. https://www.youtube.com/watch?v=0zPvuqVy_SI
2014 var det varmaste året i Valenciaregionen på över 60 år.
Varmaste året sedan 1950 2014 var det varmaste året i Valenciaregionen på över 60 år. Med en genomsnittstemperatur på 16, 3º C ska man titta tillbaka så långt som år 950 för att hitta mätningar som visar på samma höga temperaturer. Nyligen offentliggjord statistik från det metrologiska institutet AEMET visar att 2014 inte bara var det varmaste sedan 1950 utan också ett av de torraste. I genomsnitt registrerades det 30 procent mindre nederbörd än normalt för hela Valenciaregionen. I områden som La Marina Alta (i Alicante-provinsen) föll det endast 36 procent av den normala nederbördsmängden förra året. Meteorologerna meddelar dessutom att endast två områden, Els Ports och L’Alt Maestrat (Castellón), registrerade ett överskott av nederbörd 2014.
Kommunen investerar totalt 15 000 euro i projektet.
Marbella blir wifi-stad Marbellas kommun lägger en stor ära vid att kunna kalla sig en wifi-stad – en stad med gratis internet på offentliga gator och torg. Kommunen kommer innan påsk ha placerat ut 22 antenner som ger stadens invånare och turister fritt internet i bl a den gamla stadsdelen, på stora delar av Paseo Marítimo, La Campana i Nueva Andalucía och i Las Chapas. De 22 antennerna sitter diskret på stadens egendomar. ”Vi ska inte leka internetleverantörer på något sätt. Hastigheten kommer endast ligga på 256 kb i sekunden så folk kan söka efter kartor eller skicka WhatsApp”, säger Baldomero León från kommunens utvecklingsavdelning.
”Turismo Rural” är speciellt populärt under vinterhalvåret.
Turism: hög ökning av antalet weekendpaket Campingplatser, uthyrningslägenheter och små hotell i parker och naturområden har haft ett riktigt bra år. Spansk statistik vittnar om en ökning på 17 procent i antalet övernattningar i bara Málagaprovinsen under 2014. Siffrorna gäller för de övernattningsplatser som går under titeln ”Turismo Real”, dit det är typiskt för turisten att resa över en weekend för att njuta och vara aktiv i naturen. Från januari till november 2014 har man registrerat strax över en miljon turister i Málagaprovinsen, varav åtta av tio valde att övernatta i en lägenhet.
Inga andra äter så mycket fisk och skaldjur som spanjorerna.
Spanjorerna toppar listan som det land som äter mest fisk- och skaldjur ”Varje spanjor äter 45 kg fisk per år. Det är dubbelt så mycket som det europeiska genomsnittet”, säger Lydia Chaparro från miljöorganisationen Ecologistas en Acción till internettidningen Informacion.es. I en ny guide varnar miljöorganisationen om en okontrollerad förbrukning av fisk och skaldjur. Ecologistas en Acción menar att dagens fiske hotar fiskbestånden och hänvisar till EU:s uttalande förra året när de sa att 100 procent av fiskebestånden i medelhavet är utsatt för överfiske. Miljöorganisationen menar att den stora fiskeflottan hotar fiskbestånden och skadar fiskeindustrin ekonomiskt. Chaparro menar också att fiskodlingarna kan ha en negativ effekt på miljön. Det gäller bl.a. skaldjursuppfödning i tropiska länder samt laxodlingar i Norge och Chile.
Málaga blir mer cykelvänligt i framtiden.
Många nya cykelvägar på gång i Málaga Under de kommande tre åren ska det anläggas 69 km nya cykelvägar i Málaga stad. Det är kommunens och Junta de Andalucías hittills största investering i cykelvägar i Málaga. Planen omfattar nya cykelvägar på stadens alla större, centrala gator, strandpromenaden och omfartsvägar. De många nya cykelvägarna kommer att vara färdiga tidigast 2017. I dag har staden 29 km cykelväg. Utöver cykelvägar satsar Málagas kommun även på fler gågator. Stadens borgmästare, Francisco de la Torre, har bl.a. sagt att gatan Calle Victoria ska göra om till gågata. Det samma gäller de två inkörsvägarna till Plaza de la Merced, Calle Carretería och Calle Alamo. Omläggningarna börjar under de kommande två åren.
De är billiga men tydligen inte särskilt bra.
Ryanair – en lymmel i luften Ryanair är det minst kundvändliga flygbolaget i Spanien, enligt konsumentorganisationen reclamador.es. Det irländska flygbolaget säkrar sig förstaplatsen tack vara sina tvivelaktiga avgifter och brist på hjälp till passagerare vid förseningar. Och även Ryanairs kundservice får hård kritik. Den spanska konsumentorganisationen skriver att bolagets passagerare ofta nekas måltider vid förseningar över två timmar, som lagen annars kräver. Inga skandinaviska flygbolag finns med bland listans topp 10 över de väst flygbolagen. Däremot finns de två spanska bolagen Vueling och Iberia med som nummer två och tre på listan. Iberia kritiseras för mycket byråkrati i samband med klagomål. ”De säljer flygbiljetter genom ett klick på nätet men vid kundklagomål kräver de handskrivna papper, ID-kort, flygbiljetten i original och klagoformulär från Aena för att vilja svara på kundernas klagomål”, skriver reclamador.es.
Här ses topp 10 över de västa flygbolagen: 1. Ryanair 2. Vueling 3. Iberia 4. Air Europa 5. Pullmantur 6. British Airways, Lufthansa, Air France, Finnair, Alitalia 7. Conviasa 8. Aeromexico 9. LAN 10. Cubana
Med den nya ”fracking”-tekniken kan amerikanerna producera så mycket olja att priserna har fallit något enormt.
Bränslepriserna störtdyker – men varför blir det inte billigare att flyga? I juni 2014 kostade en tunna olja 115 dollars. I dag kostar den under 50 dollars och det märker konsumenterna när bilen ska tankas. Men priset på flygbiljetter har inte fallit. Många undrar nu varför, för bränsle hör till flygbolagens största utgifter och är till och med en variabel kostnad. Saken är att det är försäkringsbolagen som här och nu tjänar på det billiga bränslet. Nästan alla flygbolag tecknar nämligen en försäkring mot ökande bränslepriser för att undvika obehagliga överraskningar. Via dessa försäkringar köper flygbolagen bränsle till fasta priser under hela året. Och just därför har det fallande oljepriset inte en omedelbar effekt på flygpriserna.
EU:s ledare hedrade offren i Paris söndagen efter terrorangreppet.
Ökad kontroll vid gränserna Terrorattentatet i Frankrike har fått EU-ländernas ministrar att skärpa säkerheten ytterligare i fruktan för kommande terrorhandlingar. Under söndagen efter terrorangreppet samlades nästan alla EU:s ledare i Paris för att hedra offren och den spanska inrikesministern Fernández Díaz sa: ”Vi är alla eniga om en ännu starkare kontroll vid gränserna till EU och att ländernas underrättelsetjänster ska ha friare händer i arbetet att följa upp de tips som de får via internet, utan att det behöver kränka privatlivets lugn.” Den spanska statsministern Mariano Rajoy lovade efter mötet en ännu starkare insats i kampen mot terrorismen. ”Terrorismen har aldrig vunnit och får inte heller göra det. EU står enat i kampen och den gemensamma insatsen kommer att bli ännu bättre i framtiden.” Rajoy betonade att ingen kan anse sig fri från hot om terroristattacker och rosade den spanska underrättelsetjänsten som har anhållit 40 möjliga terrorister på spanska mark under 2014.
Lite mindre korruption i Spanien – men fortfarande för mycket.
Spanien, nu en aning mindre korrupt 2014 slutade Spanien på 37 plats över de minst korrupta länderna. Det är tre placeringar bättre än 2013. Och det trots att det kommit nya avslöjanden om korruption bland politiker, tjänstemän, affärsmän och till och med medlemmar av kungahuset. Det är organisationen Transparency International som gör den årliga listan för korruption bland 175 länder i världen. Danmark återtog förstaplatsen sedan förra året och är därmed världens minst korrupta land. Därefter kommer New Zeeland, Finland, Sverige och Norge. Längst ned på listan hittas Nordkorea och Somalia. Chefen för Transparency International, Alejandro Salas, menar att korruptionen i Spanien har djupa historiska rötter. Trots allt är han dock överraskad över hur strukturerad och systematisk korruptionen tycks vara i landet.
Svenska miljonvinnare reser till Spanien I en nyligen genomförd undersökning som svenska Kombilotteriet låtit genomföra, vari 120 svenska miljonvinnare deltog, framkom det att det vanligaste som vinnarna köper är en resa och Spanien är omåttligt populärt. Spanien toppar nämligen listan över resmål och hela 42 procent av de svenska miljonvinnarna väljer en resa hit för sina vinstpengar. Andra populära resmål är Turkiet med 16 procent, Norge med 10 procent samt Grekland och Storbritannien med 8 procent vardera. Thailand visade sig vara en föga intressant destination då bara 6 procent av dem som deltog i undersökningen angav att de köpt en Thailandsresa, och lika få valde att resa till Italien. Att Norge kommer så högt upp på listan beror på att Hurtigrutten är ett populärt resmål bland miljonvinnarna. Lite överraskande var att bara 45 procent av de miljonvinnare som deltog i undersökningen valde att bjuda med sig någon på resan. De som trots allt gjorde det bjöd i första hand med sig sin make eller maka (32 procent). Många valde att bjuda med sig barn och barnbarn (23 procent) men bara 6 procent valde att bjuda med annan släktig och endast 5 procent bjöd med en vän.
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.