Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

I Granada, huvudstaden i provinsen med samma namn, finns det autentiska i den mångfaldiga kulturen och den färgglada, lokala variationen. Staden är över 4 000 år gammal och är i dag ett lapptäcke av judiska, romerska, arabiska och katolska intryck, som kan ses både i de imponerande arkitektoniska byggnaderna och detaljerna, samt både doftas och smakas i de lokala köken. Autentiskt är just ordet för denna reseskildring – ett porträtt av Granada, möten med lokala, bortom de mest kända turistattraktionerna, med fokus på stämning och sinnesupplevelser på gator, torg och caféer.


Promenad i labyrinten Albaicín

Vår första destination är det islamiska kvarteret Albaicín, där de iberiska stammarna sägs ha slagit sig ned 2000 år f.Kr.

Vi börjar vid Plaza de Santa Ana, där vi följer Carrera del Darro, som slingrar sig fram längs vallgraven runt Alhambraborgen, som majestätiskt sträcker upp sig i bakgrunden.

Vi kommer till Paseo de los Tristes, där bohemer och zigenarna talar om konst och ande framför en promenad med caféer som serverar eftermiddags-cortado till de lokala. Stora lövkronor ger färg och frodighet till omgivningarna.

Efter detta rör vi oss in till hjärtat av Albaicíns nätverk av slingrande gränder bland små butiker och lugna torg. Atmosfären är klassiskt andalusisk – livet tas som det kommer och gärna inte med för mycket stress, så ta dig tid till att slappna av medan du släntrar runt i Albaicíns öppna labyrint. Orienteringen försvinner snabbt, men låt den göra det. Här finns inga återvändsgränder, så du kan lätt sicksacka dig fram i vilsenhet medan du går på upptäcktsfärd.

Sätt dig och få någonting svalkande att dricka på någon av de många barerna, eller slappna av på någon av de otaliga bänkarna, och förlora dig själv i gatornas charm – se det oväntade, det vackra och känn stadens puls.

Själva hittade vi en bänk på Plaza Larga, som är en central samlingspunkt i Albaicín, där de lokala är i full fart vid torgets frukt- och gröntmarknad.

Utsiktsplatsen Mirador de San Miguel Alto

Granada har två fantastiska utsiktsplatser: Mirador San Cristobal och i Mirador de San Miguel Alto. Av dessa två vallfärdar turisterna till den förstnämnda och de lokala till den sistnämnda.

San Cristobal ger dig möjlighet att se Alhambra på nära håll och här konkurrerar turisterna med varandra om vem som kan ta det bästa fotot.

San Miguel Alto ligger längre upp och kräver en brant promenad igenom Albaicíns gatustensbelagda gator. Härifrån kan man se bortom Alhambra, hela Granada-stadens slingrande, vitkalkade helhet och ut till det bergiga landskapet i horisonten. 

Vi sätter oss på en gammal, brokig gratnitstenmur och låter våra ben dingla fritt över yngre och äldre som lagt ut sina filtar på den gräsbevuxna slänten nedanför med medhavd matsäck och vin.

Tillsammans njuter vi av solnedgången och faller in i natten, som målas som en scen ur äventyren från Tusen och en natt. 

Realejo-kvarteret

Efter vandringen tar vi in på 4uHostel i hjärtat av Realejo. Detta är ett hostell inrymt i ett nyrenoverat radhus från 1500-talet, som, tack vare bevarande av många originaldetaljer, framstår som en vacker fusion av det moderna och det historiska. Tycker du mer om hotell kan det tipsas om det vackra och romantiska Hotel los Ángeles, som också ligger i Realejo-kvarteret. Detta moderna hotell i antik stil har både egen pool, restaurang och bar.

När magarna kurrar sätter vi oss på restaurangen som tillhör hostelet och serveras en utsökt kycklingpaté med fikonkompott och därefter en kummel ackompanjerad av kyckling, svamp, serranoskinka samt pumpa och soltorkade tomater. Ren gastronomisk extas!

Mätta och belåtna beger vi oss ut i kvällen i staden. Realejo, som vi nu befinner oss i, är ett judiskt kvarter fyllt med medeltidsbyggnader och modern gatukonst, som pryder de smala gränderna. 

Vi går längs Calle San Matias, som är fylld med klassiska tapasbarer, gallerier och finurliga butiker. Här finns färre officiella turistattraktioner, men låt dig inte luras, det finns många fina fontäner, kyrkor, torg och gator.

Plaza-hop och siesta i centrum nästa dag

I den lokala andan sover vi länge och när vi vaknar intar vi bara en lätt och enkel frukost, medan morgonsolen långsamt arbetar sig upp över Granadas tak. Efter en god kaffe går vi förbi fontänen Fuente de las Granadas och fortsätter från Camino de Ronda ned längs flodpromenaden till Fuente de la Ninfa, där familjer samlas på caféerna medan barnen leker på torget.

Längre in i centrum hittar vi den romers-katolska Catedral de Granada, som trots sin storlek och prakt nästan ligger gömd bland de många, smala gatorna. Härifrån fortsätter vi att promenera mellan de vackra torgen Plaza Bib-Rambla, Plaza Romanilla och Plaza de la Trinidad, tills stadsbilden plötsligt förvandlas.

Det är lunchtid och spanjorerna väller ut från kontoren mot stadens restauranger. Vi driver med och hamnar på en lokal restaurang, Mesón Rincón de Rodri, där folk står packade som sillar i en pulserande atmosfär, som rörs om av en spansk ”mama”, som tillagar goda fiskrätter i enorma portioner, som serveras varje gång det beställs dryck. Vi får en rätt bestående av potatis, ål och musslor, och andra gäster väljer små portioner paella eller friterad bläckfisk.

I Spanien äter man ju som bekant stor lunch så för att ge magarna ro efteråt följer vi lokalbornas takt och tar en siesta i den vackra stadsparken Parque Federico García Lorca. Det är nationalhjälten och poeten som fått ge namn till denna exotiska park, som är en av de givna platserna om man söker en lugn stund bort från det pulserande stadslivet.

Brädspel, arabiska tapas och jazz

Den lokala kulturen är social och hittas utomhus. Man både träffas och äter ute och letar man efter en spansk variant av det svenska ”mysig”-fenomenet så hittas inte det mysiga i det privata- utan i det offentliga rummet. Efter två dagar med massa stress söker vi just lite mys och lugn och hittar en annan lokal samlingsplats i form av brädspelscaféet Pub Continental, som, utöver att erbjuda fler än 170 olika spel, också utgör ramarna för flamenco, karaoke och fotboll.

Så är det återigen tid för tapas – ingen motor kör utan bränsle. Vi beger oss till Om Khalsum, som är en liten, charmig arabiskt restaurang där den moriska historien tydligt känns igen i faciliteterna: de bruna mosaikbelagda väggarna och de låga, mönstrade modulsofforna. Här har det spanska tapaskonceptet integrerats med arabiska ingredienser och rätter som hummus, couscous, falafel, baba ganush och mycket mer. 

Efter detta förflyttar vi oss mot kvällen sista stopp, som kommer att visa sig vara lika magisk som staden själv.

Likt perrong 9¾ i Harry Potter eller garderoben i Narnia öppnas en dörr på Plaza de los Lobos, där en svag neonskylt, varpå det står ”Bohemia”, visar vägen och man träder in i en annan värld. Vid första ögonkastet känns baren trångt smal och övergiven men för varje steg vi tar blir lokalerna bredare och avslöjar ett paradis för nostalgiker. Gamla tidningsframsidor från världshistoriens stora ögonblick, defekta jazzinstrument, skrivmaskiner och vinylskivor samt foton av tidens största jazzgenier, fyller väggarna från golv till tak. Här vilar ett lugn, som en förtrollning, i den samtalsvänliga atmosfären, när det inte är jazzkonsert såklart. Vi sätter oss bekvämt i de sammetsklädda rokokostolarna med ett par ”rostade” öl och försvinner i denna lilla tidsficka.

Hemresa förbi Puerto del Suspiro del Moro

Resans sista stopp är av historisk karaktär. Vi lämnar Granada och kör mot bergspasset Puerto del Suspiro del Moro vilket översatt blir ”morernas sista suck”, som ligger i Las Alpujarras. Även om Granada är fullt av olika kulturella inslag är det särskilt den moriska kulturen som Granada influeras mes av samt är känd för. 

För morerna var Granada en juvel och den sista staden i deras Andalusiska rike, som de till slut tvingades ge upp 1492, när de katolska monarkerna lyckades driva bort morerna och återerövra Granada.

Legenden säger att den sista moriska sultanen, Muhammed XXI, flydde över bergspasset efter sin slutgiltiga förlust i Granadakriget. Här, där vi står nu, ska han ha stannat upp, gråtande, och en sista gång sett tillbaka på sin stad, som han förlorat. Hans mamma, som satt bakom honom på hästen, hade ingen sympati med hans tårar. Hon slog till honom och sa: ”Det är sött att du kan gråta som en kvinna över det som du inte kunde försvara som en man.”

Granada har njutit stor tillgivenhet samt hängivenhet från många olika folkslag genom historien. I dag ses detta på den kulturella mångfalden som är en fantastisk upplevelse att gå på upptäcktsfärd i.


Bar los Diamantes II, är fortfarande en lokal diamant där man, i mycket trängsel, beställer olika former av friterad fisk, som sköljs ned med det utsökta lokala vitvinet Calvente.

El Peruano, är platsen att gå till om du tänker: ”Kan jag bli mätt på bara en enda tapa i denna stad?”. Beställ någonting att dricka och välj en rätt från menyn, t ex riset med kyckling, som är både gott och mättande.


Monachil är en liten bergskommun som bland annat bjuder på fantastiska vandringsturer. Välj din egen rutt eller gå längs floden, som via en mindre källa leder upp till en vacker platå. Ta buss 181 eller 183 vid Fuente de la Granadas och så kan du, efter bara 15 minuters restid, vandra i Granadas vackra berg 

Campus Náutico är en vattensportsfakultet vid Universidad de Granada. Cubillas-reservoaren är lugn och fin. Där är det billigt att låna en pedalbåt eller padelboard, och det bjuds på många möjligheter till att njuta av denna stora sjö, med flera vattensporter, och caféet erbjuder kalla drycker och mat. Restiden är 1,5 timmar med buss 117 från Comedores Universitarios (Calle Rector Martín Ocete). 

Av Paulo Chichon och Mathias Krøyer Vejrup

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco