Vélez Málaga – staden, piraterna och Cervantes

Vélez Málaga – staden, piraterna och Cervantes

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Vélez Málaga, med sina ca 80 000 invånare, är i dag administrationsstad för La Axarquía, och det är hit folk i trakten kommer för pappersarbete med myndigheter eller för att reparera bilen. Det har säkert gjort att många glömt bort att Vélez också är en gammal ärofull stad, med en lång historia samt en mängd fina byggnader i dess historiska centrum. Ja, när det har grävts i den centrala delen har det hittats först rester från ibererna, sedan från fenicierna, romarna, västgoterna, araberna och tillslut från den kristna medeltiden. Så det är ingen obetydlig stad vi ska besöka. Och om vi till det tillägger att staden är nämnd i Don Quijote och hade koppling till Cervantes, att María Zambrano föddes här samt att striden mot piraterna utgick härifrån, ja då finns det många orsaker till att besöka staden.
 
Låt oss börja med det där med piraterna. Under medeltiden var pirater ett stort problem, ja faktiskt så härjade pirater så sent som på 1800-talet. Saken var den att det var lukrativt att vara pirat. Piraterna tog inte bara varor och värdesaker utan de tog även människor, och om de anhöriga inte kunde betala lösensumman, ja, då såldes de tillfångatagna på slavmarknaderna i Nordafrika. Det var ett grymt öde varför de flesta städer grundades en bit bort från kusten, så att man inte skulle vara ett så lätt byte. Under Filip II (han i vars rike solen aldrig gick ned då han hade ägor runt hela jorden) blev kampen mot piraterna ett system och det byggdes en massa vakttorn. Dessa kan fortfarande ses längs med hela den spanska Medelhavskusten. Dessa torn byggdes på höga punkter utmed klipporna och tillräckligt nära varandra så att vakterna kunde signalera till varandra med eldar, vilket förlarar varför varje torn har en plattform högst upp – det var där som elden tändes. Så när det skymtades pirater i horisonten tände man elden, och när vakterna i de närmaste tornen såg elden, tände de sina eldar osv. På så sätt kunde man varna varandra.
 
Men det räckte ju inte att bara tända eldar, det behövdes även soldater, redo att bekämpa piraterna, och för att koordinera striderna mot dem behövde man ha en organisation samt en chef. Denna chef fick en bostad i Vélez Málaga, i det vackra palatset Marqués de Beniel, som ligger i stadens gamla centrala del, som nuförtiden anses vara den finaste byggnaden i Vélez. D
Det var därifrån som kampen mot piraterna utgick. Dock var det ingen lätt uppgift att bekämpa dessa laglösa, så det dröjde ända tills först långt in på 1800-talet innan folket i staden kunde känna sig säkra.
 
I dag utgör Palacio Beniel sätet för Fundación María Zambrano, där man har samlat in en mängd information om denna berömda kvinna. Men vem är egentligen denna kvinna och varför har tågstationen i Málaga uppkallats efter henne? Och vad har hon med Vélez att göra?
 
Saken är den att María Zambrano föddes i Vélez år 1904 och platsen där hon föddes kan fortfarande besökas i staden. Hon var dotter till stadens läkare. Hon studerade i Madrid och blev senaste lärare i metafysik vid universitetet. Hon skrev en mängd böcker samt kompendier och betraktades som en stor filosof. Under Francotiden tvingades hon i exil och hon kom inte tillbaka till Spanien förrän 1984. Hon var den första kvinnan som tilldelades det mycket eftertraktade Miguel de Cervantes-priset. María Zambrano dog 1991. År 2007, när den nya tågstationen i Málaga skulle invigas, ville man erkänna samt ära María Zambrano varför den nya stationen nu bär hennes namn.
 
Men Vélez är även känt för sin koppling till Miguel Cervantes, som ju skrev den bok som anses vara världens första roman, närmare bestämt Don Quijote. Och ja, Vélez nämns också i Don Quijote, faktiskt med dessa ord: “¡Gracias sean dadas a Dios, señores, que a tan buena parte nos ha conducido! Porque, si yo no me engaño, la tierra que pisamos es la de Vélez Málaga!”. På svenska skulle detta kunna översättas till: “Gud vare ärad, mina herrar, för att vi blivit förda till ett sådan härlig plats! För om jag inte tar fel, så tillhör den jord vi står på Vélez Málaga!”
 
Miguel Cervantes var välkänd i Vélez då han under sin tid som skatteindrivare under Filip III och som kungens utsände skulle bo ståndsmässigt. Han inlogerades därför hos en adelsman i dennes palats mitt i centrala Vélez. Och det är i denna fina byggnad som man nu för tiden kan besöka Casa Cervantes. Inne i byggnaden finns en fin utställning om Vélez på Cervantes tid, och det är mycket intressant. Vi blev varmt välkomnade av platsens ”kontrollant” och fick en halvtimmes föreläsning om Cervantes och Vélez. Vi fick veta att det var allt annat än en dans på rosor att vara skatteindrivare på den tiden samt att kungens räkenskaper var allt annat än i ordning. Cervantes kom att misstänkas för att ha stulit pengar från kungen (ingen vet om det stämmer) och han hamnade i fängelse i Madrid. Där satt han och man menar att stora delar av Don Quijote faktiskt skrevs i fängelset. Det kan ju ha varit så att Cervantes nog satt där och funderade över sitt liv och lät tankarna vandra till den tid då han var slav i Algeriet, efter att han hade tagits till fånga av pirater på väg hem från det berömda slaget vid Lepanto, som han deltog i som vanlig soldat. Han kom att vara slav under fem, säkert mycket långa, år och det var nog den mörka upplevelsen som fick Don Quijote att vända sig till Sancho Panza och säga: “La libertad, Sancho, es uno de los más preciosos dones que a los hombres dieron los cielos; con ella no pueden igualarse los tesoros que encierra la tierra ni el mar encubre; por la libertad… se puede y debe aventurar la vida”: “Friheten, Sancho, är en av de mest värdefulla gåvor som himlen har gett människan; med den kan varken jordens eller havets rikedomar jämföras; för friheten… kan och bör man riskera livet.”
 
Som tur är satt Cervantes inte i fängelse så länge och han uppnådde en viss framgång med sina böcker. Cervantes dog år 1616, 69 år gammal.
 
Utöver Palacio Beniel och Casa Cervantes har Vélez även en mängd andra fina byggnader. Det första man bör göra när man kommer till staden är att gå in till turistkontoret, som ligger bara runt hörnet från kommunhuset på Plaza de las Carmelitas, och få en karta över staden. Med denna i högsta hugg bör man gå på upptäcktsfärd. Fortet, där ett stort torn skådar ut över havet från stadens högsta punkt. Man bör se den gamla stadsmuren med den vackra porten (Puerta Real de la Villa) bredvid la Medina (stadens centrum under arabernas tid), el pósito (den gamla kornboden, som i dag ligger vid La Plaza de la Constitución) den fina Fuente (källan) de Felipe II, det nya konstmuseet (Centro de Arte Contemporáneo), María Zambranos födelsehem och statyn över henne och hennes pappa, Teatro de Carmen, där det är föreställningar varje månad samt den vackra Ermita de los Remedios.
 
Om man tycker om Semana Santa har Vélez ett fint museum över denna högtid, där man kan se troner, dräkter och parafernalier som används under påskparaderna. I det gamla sjukhuset San Juan de Dios kan man besöka stadens museum och i La Ermita de los Remedios kan man se fina målningar som visar stadens traditionella hantverk. På torget utanför kan man blicka ut över staden och omgivningarna, men kom ihåg att inte missa en promenad runt i ermitans fina trädgård.
 
Det syns tydligt att det har arbetats mycket med att smycka staden med konst och man stöter hela tiden på intressanta skulpturer när man vandrar runt. Och det räcker faktiskt med att bara gå runt längs gatorna med de fina torgen och insupa stämningen i Vélez Málaga. Dessutom möter man förvånansvärt få turister i Vélez, men de ligger nog på stranden nere i Torre del Mar, som ju är Vélez pärla vid havet.
 
Promenerar man runt till de olika sevärdheter som nämns här i artikeln kan man lätt komma att vandra 8-10 km. Det är alltså ett riktigt trevligt sätt att klara av dagens motionsrunda. När det är gjort kan man passande avsluta besöket med en stor glass i glassbaren Ana Garrigós på Avenida de Vivar Tellez.
 
Vidare bör det nämnas att Vélez Málaga nyligen beviljats 10 miljoner euro från EU för att ställa i ordning samt marknadsföra sitt kulturarv, och inkluderat i dessa planer finns de tio vakttornen som ligger i kommunen. De ska nämligen restaureras och snyggas till. Det ska bli spännande att se resultatet.
 
Som en aptitretare inför besöket kan du se ett 12 minuter långt och mycket vackert videoklipp om Vélez på Youtube.com (skriv Vélez Málaga i sökfältet och välj den på 12 minuter).
Av Text och foto av Else Byskov

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco