Korta nyheter, mars 2015
kn-isfanger
Bred nationalpolitisk uppbackning och internationellt samarbete är vägen fram i kampen mot terrorismen, menar Jorge Fernández-Díaz.
 
140 IS-fångar under intensiv övervakning
I en djupgående och uppseendeväckande intervju i dagstidningen SUR ger den spanska inrikesministern, Jorge Fernández-Díaz, en uppdatering kring Spaniens insats i kampen mot terrorism.
Inrikesministern berättar bland annat att Spanien i dag har 3 000 specialister inom polisen som uteslutande arbetar med anti-terrorism. Jorge Fernández-Díaz berättar även att det i dag sitter 140 islamistiska fundamentalister i de spanska fängelserna, som har dömts för försök till terror och/eller för att ha nära relationer till terrorister. Dessa 140 fångar står under intensiv övervakning och har medvetet fördelats över landets fängelser för at undvika att de får kontakt med andra terroristfångar. Jorge Fernández-Díaz försäkrar i intervjun att det bara råder en liten risk för terroristangrepp i landet och att Spanien har stor respekt för sitt anti-terroristarbete. Här nämner inrikesministern kampen mot ETA, som han i dag betecknar som ett lik som bara väntar på att brännas.
 
kn-antonioBanderas
Antonio Banderas under den årliga Goya-prisutdelningen.
 
Antonio Banderas lovar givmildhet till Málaga
Den världskända skådespelaren Antonio Banderas har mottagit en Goya för sin lysande 30-åriga karriär. Goya-utdelningen är den spanska versionen av den amerikanska Oscarutdelningen. I sitt tacktal nämnde Antonio Banderas inte oväntat flera filmregissörer, skådespelare och andra kollegor som han har arbetet med under åren. Men han gav också några rörande ord till sin hemstad Málaga. ”Jag kommer aldrig tillbaka till Málaga med tomma händer”, lovade han. Antonio Banderas lämnade Málaga i början av 80-talet och har bland annat bott i USA med sin före detta fru Melanie Griffith. Sedan skilsmässan för drygt ett år sedan har det sagts att Antonio Banderas har köpt en bostad i Málaga och hans namn förknippas konstant med nya kulturprojekt i staden.
 
kn-podemos
Monedero (ytterst till vänster) här med Pablo Iglesias och en partimedlem från Málaga.
 
Podemos-politiker avslöjad i skattefusk
Juan Carlos Monedero från partiet Podemos har hamnat i motvind sedan skatteverket avslöjade att han inte har redovisat en faktura på 425 120 euro i sin deklaration för 2013. Juan Carlos Monedero är en av grundarna av Podemos och en av de tre ledande krafterna i partiet. Under åren 2010 till 2013 var Monedero konsult och rådgivare för regeringspartierna i Venezuela, Bolivia, Nicaragua och Ecuador och har via ett privatägt bolag fakturerat och mottagit 425 120 euro som inte har deklarerats till skatteverket. Den spanska politikern har i efterhand frivilligt betalat in 200 000 euro för att undvika rättegång. Fallet sätter Juan Carlos Monedero och partiet Podemos i en riktigt obekväm situation eftersom partiet är ett protestparti vars nyckelfråga bland annat är att få bukt med korruptionen.
 
kn-hoteller
Den gamla posten står som förslag till nytt hotell.
 
Málaga skriker efter fler hotell
Turismen i Málaga har fått vind i seglen på allvar. På Turistmässan FITUR i Madrid var ett av de stora samtalsämnena i Málagas monter nya hotell i staden. ”Vi är helt klart inte det enda företaget som är intresserade av att bygga nya hotell i staden”, berättar José de la Maza från företaget Aninver och hänvisar till förra årets positiva siffror. Under 2014 hade staden över 1 000 000 hotellövernattningar jämfört med 379 000 år 2000. Även antalet hotell – stora som små – har ökat från 24 till 61 under samma period. ”Den årliga beläggningen ligger på 70 procent, men under stora delar av året har hotellen varit helt utsålda. Därför har Málaga stad behov av minst 1 000 fler hotellrum”, menar Gonzalo Armenteros från Hurar Investing Group och fortsätter: ”Det finns bara ett fåtal som kan föreställa sig vilken betydelse det har för turismen i Málaga när museerna Centro Pompidou och Museo Estatal Ruso öppnar senare i år. Turismen i Málaga kommer att överstiga turismen i Sevilla och Granada. Därför vill vi hellre investera i Málaga”, säger han, och pekar på fyra attraktiva byggnader varav ett är det gamla posthuset vid El Corte Inglés, som ligger på gångavstånd från stadens centrum. Málagas turistråd bekräftar att Málaga i dag tillhör Spaniens tio mest besökta städer och målet är ambitiöst; att år 2020 komma upp bland de tio mest besökta städerna i Europa.
 
kn-malagaVin
Exporten av Málaga-vin till USA ökar, meddelar det andalusiska exportrådet.
 
Exporten av Málaga-vin fördubblas
2014 var ett fantastiskt exportår av vin från Málaga. En export på 8,2 miljoner euro, vilket motsvarar en ökning av hela 102 procent. Det är inte bara det söta Málaga-vinet som konsumeras i större utsträckning än förr utan det är även områdets röda och vita viner som flitigt exporteras. ”Det är inte Málaga-vinerna som har blivit bättre eller skiljer sig från förr, däremot har konsumenterna fått smak för våra produkter”, berättar José Manuel Moreno, som är ordförande för organisationen av Málagas vinexportörer. Hos Bodega Ordóñez i Vélez-Málaga pekar man på USA som den stora exportmarknaden. ”Vår uppfattning är att amerikanerna får bättre och bättre intryck av viner från Málaga. Speciellt våra vita viner exporterar stort”, förklarar Jorge Ordóñez, vars bodega exporterar 80 procent av deras produktion.
 
kn-1953
Flygvraket befinner sig på mer än tre kilometers höjd.  
 
Flyvrak med chilenskt fotbollslag hittat efter 54 år
300 kilometer från Chiles huvudstad Santiago de Chile har en grupp chilenska bergsklättrare gjort ett överraskande fynd. Under en expedition i Anderna har de nämligen hittat vrakdelarna från det flygplan som den 3 april 1961 flög i döden med 24 chilenska fotbollspelare ombord. Bergsklättraren Leonardo Albornoz, som ingick i gruppen som hittade resterna av flygplanet, berättar att de även hittade flera skelettdelar som låg spridda kring vraket, som i stora delar fortfarande är intakt. Fotbollslagen var den del av idrottsklubben Green Cross och var en av de åtta klubbar som grundade La Liga Profesional de Football de Santiago (LPF). Flera sydamerikanska fotbollsklubbar sörjde efter tragedin, speciellt den argentinska fotbollsklubben Boca Juniors, vari den mest kända spelaren från Green Cross, Eliseo Mouriño, tidigare hade spelat. Alla 24 personer ombord på planet omkom i olyckan.
 
kn-IbrahimGonzales
Flemming Østergaard är glad.
 
Don Ø är flyttat till Hotel Tamisa Golf
Det spännande evenemanget Don Ø har flyttats från restaurang Casa Danesa till Hotel Tamisa Golf med hänsyn till plats, upplyser arrangören La Peña de Dinamarca, Málaga CF:s danska supporterklubb.
”På alla de anmälningar som vi fått in under kort tid har vi kunnat se att vi kommer att behöva mer plats”, säger ordföranden för La Peña de Dinamarca, Morten Møller.
Hotel Tamisa Golf är en lämplig plats med bra parkeringsmöjligheter. Evenemanget äger rum fredagen den 10 april kl. 19.00 och kvällens huvudperson, före detta administrativ chef och styrelseordförande i den professionella fotbollsklubben FC København, Flemming Østergaard (kallad Don Ø) ser fram emot det.
Under föredraget kommer Flemming Østergaard även komma in på rättsfallet mot honom kring kursmanipulation.
Det kommer att bjudas på tapas, vin, öl och vatten, vilket ingår i biljettpriset: 30 euro.
Anmälan och betalning sker till La Peña de Dinamarca:
event@malaga-support.dk
Tel. 649 814 842
Adressen till Hotel Tamisa Golf:
Camino Viejo de Coín km. 3,3,
Mijas Costa (vid Mijas Golf)
 
kn-vaekst
Både regeringen och Centralbanken hoppas på en treprocentig tillväxt under 2015.
 
Goda utsikter för spansk tillväxt
Under 2014 hade Spanien en tillväxt på 1,4 procent. Siffrorna är officiella och godkända från både Spanska Statistik, Centralbanken och regeringen. Det är den största ökningen inom spansk ekonomi sedan 2007. Det var speciellt årets sista termin som var bra, för under denna skapades hälften av 2014-års tillväxt, och det grundar för optimism för 2015. Den spanska ekonomiministern Luis de Guindos förutspår en tillväxt på minst 2,0 procent för det aktuella året men menar att det absolut finns underlag att stäva efter en tillväxt på 3,0 procent. En tillväxt i denna storlek kommer att kunna tangera de tillväxttal som Spaniens såg i början av 00-talet, innan krisens utbrott 2008.
 
kn-bancoSantander
Ana Botín är en fåordig kvinna – men hon vet hur hon tjänar pengar till sin bank.
 
Stort överskott till Banco Santander
Under 2014 tog Banco Santander avsked från sin framgångsrika president Emilio Botín och hälsade välkommen till hans dotter Ana Botín – och sistnämnda har fått en oerhört bra start som president. Förra året fick den världsomspännande banken ett överskott på 5 816 miljoner euro, vilket motsvarar en ökning av 39 procent jämfört med 2013. Banco Santander har lyckats öka intäkterna genom deras bastjänster med tre procent samtidigt som bankens utgifter har reducerats med en procent. Därtill kommer att bankens avskrivningar på icke infriade lån har minskat med 14 procent. Banco Santander ökade även deras utlåningar till privata och företag med fem procent 2014. En ökning som banken förväntas fortsätta med under det nu aktuella året.
 
kn-rajoy
Oavsett vem som sitter vid makten efter nästa val kommer det inte förändra insatserna mot terrorismen.
 
Gemensam pakt mot islamistiska fundamentalister
PSOE och PP har ingått deras första politiska pakt sedan Pedro Sánchez blev ledare för socialistpartiet förra året. Pakten går ut på en gemensam och större insats mot de islamistiska fundamentalister som antas operera på spansk mark. De två partierna har enats kring en ny lag som bland annat gör det lättare att gripa och anhålla misstänkta terrorister på obegränsad tid.
Eftersom PP har absolut majoritet i parlamentet kunde partiet enväldigt genomföra lagen, men statsminister Mariano Rajoy har valt att lägga vikt på en bred politisk majoritet bakom den nya lagen. ”Det är viktigt att vi skickar ut ett tydligt budskap och står samlade i kampen mot terrorismen,” sa både Rajoy och Sánchez till pressen.
 
kn-uddannelse
Undervisningsministeriet kommer göra om utbildningssystemet så att Spanien får samma system som övriga EU-länder.
 
Våldsam debatt om ny utbildningsreform  
Ministern för utbildning, kultur och idrott, José Ignacio Wert, är inte populär inom de spanska lärarorganisationerna efter att han har presenterat ett förslag på en markant förändring av det spanska undervisningssystemet. I dag sträcker sig en universitetsutbildning över fyra eller fem år. Därefter kan man gå en fortsättningsutbildning, även kallad magister, på ett år. Undervisningsministeriet menar att det ska vara möjligt att ta en kandidatexamen på tre år och sedan fortsätta en magisterutbildning på två år. Ministeriet grundar sin reform på att färre studenter skulle lämna utbildningarna om man gjorde utbildningarna kortare. Det skulle dessutom innebära ekonomiska besparingar för myndigheterna och ministeriet pekar även på att det är så systemen fungerar i nästan alla andra EU-länder. Men landets lärare är inte positiva inför den nya idén och kommer inte bidra till att införa den nya reformen från början av det kommande skolåret. Landets lärarorganisation säger att landets lärare och universitet inte kommer att vara redo för en så omfattande förändring förrän läsåret 2017/2018.
 
kn-planeta
José Manuel Lara övertog ett litet, lokalt förlag och byggde upp det till världens sjätte största mediegrupp.
 
Farväl till den spanska mediekungen
En av de största männen inom spanskt näringsliv är död. José Manuel Lara förlorade kampen mot cancer bara 68 år gammal. Han var president för mediegruppen Grupo Planeta, som först och främst består av förlag samt radio- och tv-stationer i Spanien och i flera sydamerikanska länder. José Manuel Lara övertog sin fars förlag i början av 90-talet och byggde upp det till ett av världens största. Således är Grupo Planeta i dag världens sjätte största mediegrupp. Gruppen ger ut 130 miljoner böcker årligen och sysselsätter 5 000 medarbetare – bara i Spanien. Grupo Planetas mest kända medier i Spanien är utöver förlaget Planeta tv-kanalerna Antena 3, La Sexta, Nova och Neox. Därtill kommer radiostationerna Onda Cero och Europa FM samt dagstidningen La Razón. José Manuel Lara kommer att bli ihågkommen för sitt goda ledarskap och sin visionära instinkt. Han kommer även att kommas ihåg som en man som inte var rädd för att säga sin åsikt. I debatten kring Kataloniens självständighet var han inte rädd att säga att han skulle flytta alla sina aktiviteter ut ur Katalonien om regionen blev självständig.
 
kn-flytrafik
Enligt uppgifter kommer Ryanair att i år öppna en ny flygrutt mellan Kastrup och Málaga.
 
Fyra lågprisbolag sitter på marknaden till och från Málaga
Ryanair, Easyjet, Vueling och Norwegian är namnen på de fyra bolag som flyger flest passagerare till och från Málagas flygplats. Totalt har hela 7,16 miljoner personer använt sig av de fyra flygbolagen under föregående år, vilket innebär 52 procent av alla resenärer som reste till och från Málaga 2014. Med hela 2,8 miljoner passagerare är det Ryanair som är det flygbolag som har flugit flest resglada människor till och från deras respektive hem, vilket motsvarar att var femtre resenär valde att sätta sig i de mörkblå lädersätena i det blågula flygplanet. Easyjet kommer på en andra plats med att ha flugit 3 procent av de många miljoner resenärerna, och Vueling, som hittar på tredjeplatsen, har lyckats öka sitt passagerarantal med hela 285 000 fler resenärer 2014 jämfört med 2013. Samma trend ses hos Norwegian som under föregående år flög hela 309 000 fler passagerare till och från Málaga jämfört med 2013. Både Vueling och Norwegian har ”stulit” flygresenärer från Ryanair, som, även om de fortfarande är störst, måste inse att konkurrensen mellan lågprisbolagen har blivit hårdare.
 
kn-valg
Andalusierna ska till valurnorna tre gånger i år.
 
Regionalval den 22 mars  
Presidenten för Junta de Andalucía, Susana Díaz, har utlyst val i förväg. Hon menar att koalitionen med vänsterkanten inte fungerar optimalt och säger att det inte finns någon anledning att vänta ut hela valperioden. Den nuvarande valperioden för regionen utlöper annars nästa år, så därför spekuleras det mycket i varför Susana Días har utlyst valet. En teori går ut på att det nya partiet Podemos inte kommer att hinna bli färdiga med så kort varsel. Alla opinionsundersökningar pekar tydligt på att Podemos kommer att ta många röster från PSOE varför de utgör ett verkligt hot mot PSOE om det vore val nästa år. Vidare visar lokala opinionsundersökningar att PSOE i Andalusien återigen är starkare än Partido Popular, som fram tills nu har varit det enda verkliga hotet mot PSOE. En annan teori är att Susana Días har mer krafter i nuläget jämfört med om ett år, då hon just har konstaterats vara gravid.
I maj ska det annars vara kommunval och det skulle ha varit mer praktiskt och ekonomiskt för myndigheterna att slå ihop kommun- och regionvalet, men historien visar att socialistpartiet i Andalusien för bättre valresultat när väljarna bara ska kryssa i en ruta på valdagen.
 
kn-sportby
Den nya idrottsstaden ska ligga i området Arraijanal mellan Plaza Mayor och Málaga. Det är nära idrottspalatset som kan anas i bakgrunden.
 
Projektet för ”idrottsstaden” i Málaga är godkänt
Efter fyra år av gräl mellan Málaga Club de Fútbol, kommunen och Junta de Andalucía har det nu äntligen fattats beslut om att bygga en ny idrottsstad i Málaga. När shejk Al-Thani köpte fotbollsklubben sommaren 2010, var byggandet av en idrottsstad ett av hans mål. En idrottsstad som kan liknas vid en talangskola som ska forma framtidens spelare till klubbens stjärnlag och/eller med hänsyn till försäljning. Det är denna typ av projekt och företagsmetoder som storklubbarna som Real Madrid och Barcelona har stora framgångar med. Den nya idrottsstaden i Málaga kommer att ha nio fotbollsplaner, kontor, omklädningsrum, parkering, kollegium, café och ett speciellt avsatt vilo- och rehabiliteringsområde för stjärnlaget. Bygget kommer att delas upp i tre etapper och är ett årslångt projekt. Vicente Casado från Málaga CF räknar med att det första spadtaget kommer att tas i mars eller april. Tillsvidare säger han att klubben redan har ekonomin färdig för den första delen av det ambitiösa När Al-Thani köpte Málaga CF i 2010, var ett av hans andra projekt att bygga ut den nya hamnen i Marbella och även bygga ett gigantiskt femstjärnigt hotell. Dessa två projekt är ännu inte godkända.
 
kn-barcenas
Det är fortfarande ingen som vet var Luis Barcenas har gömt sina pengar.
 
Bárcenas släppt mot borgen
Den korruptionsmisstänkta och före detta redovisningschefen för Partido Popular, Luis Bárcenas, har under stor mediaövervakning släppts mot borgen på 200 000 euro. Bárcenas har suttit häktad i 574 dagar men åklagarna anser nu förundersökningarna vara avslutade och ser därför inte att det föreligger några motiv till att förlänga häktningstiden. Bárcenas står anklagad för dokumentförfalskning, pengatvätt samt skattebedrägeri av speciellt grov karaktär, vilket ska ha pågått medan han var redovisningschef för PP. Under sin tid i häktet har han erkänt att partiet hade en A- och en B- bokföring och att alla i toppen av partiet ska ha känt till detta. Bárcenas har fått alla sina konton och egendomar konfiskerade, sitt pass indraget och ska anmäla sig i rätten varje måndag, onsdag och fredag. Det är bland annat därför som borgen har satts till ”bara” 200 000 euro. Nu förväntas det ta några år innan domen faller mot honom och de andra i fallet ”Caso Gürtel”.
 
kn-mcd
I dag finns det sju McDonald´s i Málaga stad och 21 i Málagaprovinsen.
 
McDonald´s expanderar i Málaga
Efter några magra år går det återigen framåt för McDonald’s. Inom loppet av sommaren kommer snabbmatskedjan att öppna sin hittills största restaurang i Málagaprovinsen på Avenida Valle Inclán, som är en av de stora omfartsvägarna i Málaga stad, med inte färre än 59 000 genomkörande bilar dagligen. Den nya McDonald’s restaurangen kommer att ha två våningar med terrass och lekplats och kommer att skapa 40 arbetstillfällen. Det blir den första McDonald’s i Málagaprovinsen som öppnar sina dörrar sedan 2008. Sedan 2008 har nämligen den amerikanska snabbmatskedjan tvingats stänga sina restauranger på bland annat Avenida Palma de Mallorca i Torremolinos, Paseo Marítimo i Fuengirola, mitt emot tågstationen i Málaga och nu senast i shoppingcentret Málaga Nostrum. Men nu går det alltså åter framåt och McDonald’s tror på en ljus framtid i Málaga.  
 
kn-vaabennarko
”Utöver handel med vapen och narkotika är prostitution och människohandel stora inkomstkällor för terrorister”, säger Ana Salinas.
 
Islamistiska fundamentalister tjänar bra på vapen- och narkotikahandel
I en uppseendeväckande intervju berättar Ana Salinas om hur islamistiska fundamentalister finansieras genom organiserad handel med vapen och narkotika på bland annat Costa del Sol. Ana Salinas är jurist och satt i EU:s antiterroristråd mellan 2009-2011. Hon berättar hur terroristerna tidigare fick sina medel via kidnappningar och utpressning, men att de i dag är långt bättre organiserade när det handlar om att få in ekonomiska medel. ”Bakom den omfattande smugglingen av vapen och narkotika i Europa står bland annat grupper av islamistiska fundamentalister. I Europa finns det i dag fyra rutter för insmuggling av vapen och narkotika och en av dem går via Costa del Sol och Costa de la Luz i Cádizprovinsen, som även kallas ”porten” till Europa. Här kommer narkotikan från Afrika till Europa medan vapnen går den andra vägen”, förklarar Ana Salinas. Juristen menar dock att de spanska myndigheterna är riktigt bra rustade i kampen mot de islamistiska fundamentalisterna.
 
kn-outlet
Konsumenter i Fuengirola kan snart kanske göra en riktigt bra affär. 
 
”Outlet Fuengirola”: Ett nytt handelsinitiativ kommer till kuststaden
De ansvariga för Rådet för Konsumtion och Handel i Fuengirola, Carmen Díaz och Pilar Narváez, har aviserat om ett nytt handelsinitiativ som ska komma både de lokala butikerna och konsumenterna till nytta. ”Outlet Fuengirola” kallas det och konceptet är att de lokala butikerna som inte har blivit av med deras reavaror eller överskottskläder, gratis kan anmäla sig till evenemangen där de får möjlighet att sälja kläderna på nytt – till ett mycket fördelaktigt pris. Kläderna ska nämligen prissänkas ytterligare så att butikerna kan bli av med varorna. Initiativet har startats för att hjälpa alla de butiker som sitter inne med reavaror och för att stärka handelslivet i kuststaden under lågsäsongen. Accepterar handelslivet villkoren och tillräckligt många butiker vill vara med kommer initiativet bli verklighet och en kampanj kommer att se dagens ljus. Blir det tillräckligt många anmälningar kommer ”Outlet Fuengirola” att hållas mellan 6-8 mars.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.