Rött blod i Nerja – Borgmästarkandidater i valkamp

Rött blod i Nerja - Borgmästarkandidater i valkamp

politik-nerja
Rosa Arrabal tillsammans med Susana Díaz.
Det arbetas hårt på det lilla partikontoret i centrala Nerja. I 20 år har socialistpartiet PSOE stått utan inflytande i kommunfullmäktiga men det ämnar partiets nya spetskandidat ändra på. Med en handfull starka punkter och ett hjärta som slår för Nerja kommer 45-åriga Rosa Arrabal göra sitt yttersta för att vända vinden.
Nerja kallas för kustens pärla. Och det är också en pärla för Rosa Arrabal men som hon själv säger: ”Pärlan behöver putsas.” Och PSOE:s spetskandidat lovar att hon kommer att putsa och polera den så bra hon kan om hon vinner kommunalvalet i Nerja den 24 maj. ”Kommunen behöver nya krafter. Partido Popular har suttit på bergmästarposten i 20 år och de senaste 16 åren med absolut majoritet. Kommunkontoret har blivit som ett låst land. Det finns inte plats för debatter och idéer utifrån. Och det är inte hälsosamt”, säger PSOE:s spetskandidat.
 
De tydliga nyckelfrågorna
Rosa Arrabal kommer först och främst att kämpa för en mer öppen och aktiv kommun. Hon anser att de boende i kommunen ska få bättre information om kommunens budget, projekt och arbete.
 
”Vi behöver en mer aktiv stad med aktiva invånare. Det kommer att föda initiativ, aktivitet och sysselsättning”, förklarar hon. Därnäst kommer hon kämpa för att få mer kultur till staden: ”I dag lever Nerja av den traditionella ’sol och sommar’-turismen och grottorna. Vi måste göra en insats för att få hit museer, idrottsevenemang och kongresser. Speciellt under vinterhalvåret då många restauranger och butiker stänger på grund av lågsäsongen.”
Som den sista av sina nyckelfrågor nämner Rosa Arrabal skatteprogrammet, vari hon vill reglera de kommunala skatterna och avgifterna utifrån inkomst och så vill hon införa speciellt låga avgifter för nyföretagare. Det är inte den sista, men den nästsista av socialistens nyckelfrågor, för hon slår även mynt för att göra de saker som det sittande kommunstyret inte har gjort bra nog, bättre.
 
De förlorade projekten
Som Nerja-invånare irriterar det Rosa Arrabal att flera stora projekt i staden inte har genomförts. Hon pekar bland annat på byggandet av en lustbåtshamn, en golfbana och en vattenreningsanläggning. ”I flera år har det talats om att bygga en lustbåtshamn, och så gör grannkommunen Torrox slag i saken. Det kan vi inte leva med. Det var en unik chans och ett jätteplus för turismen, som vi förlorade”, förklarar Rosa Arrabal. Likadant förvånar det henne att kommunen inte satser mer på golfturism: ”I snart tio år har det talats om ett golfbaneprojekt, men ingenting händer. I Torre del Mar finns det två golfbanor och därmed också golfturism. Varför har inte vi det här? Kommunen har ju marken för att bygga en golfbana.”
 
Rosa Arrabal säger generellt att det nuvarande kommunstyret sitter och sover och gör allting i sista minuten. Byggandet av ett nytt vattenreningsverk är bara ett exempel: ”För några år sedan mottog Nerja EU-bidrag till att bygga ett nytt vattenreningsverk men det har inte hänt någonting förrän nu, för om inte anläggningen är färdig vid årsskiftet måste bidraget betalas tillbaka. Anläggningen ska bland annat säkra invånarna och turisterna rent badvatten. Och det är oförlåtligt att inte värna om den viktiga turismen.”
Turister är det nämligen massor av i staden och vid nästan varje gatuhörn ligger det en fastighetsmäklare. Flera av dem vittnar om en stor köplust och berättar att bostadsmarknaden, och Nerja som helhet, har klarat sig bra under krisen. Det sägs bland annat beror bland annat på att kommuntyret har bevarat stadens idyll genom att inte tillåta massbyggen och att de alltid sörjt för att hålla staden och stränderna rena.
 
Utländska tungor på vågskålen
Omkring en tredjedel av Nerjas befolkning är i dag utlänningar, som kan få en viktig roll i valet den 24 maj. Men PSOE i Nerja berättar att det bara är mellan 15-20 procent av utlänningarna som utnyttjar sin rösträtt. ”Valdeltagandet är generellt för lågt. En av mina uppgifter är att motivera människor till att rösta. Även utlänningarna”, berättar Rosa Arrabal.
I kommunalvalet 2011 röstade endast 58 procent av de invånare som hade rösträtt. Och resultatet för PSOE var inte muntert, de fick bara fem av 21 mandat i kommunfullmäktiga. PP fick tolv och de fyra sista mandaten gick till det vänsterorienterade partier IU. Optimismen på PSOE-kontoret i Nerja är det dock inget fel på. ”Det goda valresultatet för PSOE i regionvalet i mars bådar gott, för de lokala mätningarna visade framgång för oss”, berättar Rosa Arrabal, som även ser ljust på att nya partier ställer upp i år. ”Naturligtvis drömmer jag om att bli borgmästare och blir det nödvändigt att ingå en pakt med andra partier kommer det att vara lättare att förhandla med partier som Ciudadanos och Podemos än med Partido Popular, som under de senaste många åren har kört deras egna race”, avslutar PSOE:s nya spetskandidat i Nerja.
Medlen är små, men hoppet är stort. PSOE i Nerja har återigen fått blodad tand.
Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.