Pensionären med en ljus framtid – Borgmästarkandidater i valkamp

Pensionären med en ljus framtid - Borgmästarkandidater i valkamp

politik-FranciscodelaTorre

Förhållandet till Juntan har ibland varit spänt men projekten har aldrig gått i stå. Här ses Francisco de la Torre tillsammans med presidenten för Junta de Andalucía, Susana Díaz.

Vid slutet av huvudgatan Calle Larios sitter H.C. Andersen och blickar ut över stadslivet. Vid sidan om står en liten anka, som symbol för det kända äventyret. Symbolik eller ej så kunde Málaga mycket väl vara historien om den fula ankungen. Författaren bakom denna saga är Francisco de la Torre, som sedan år 2000 suttit på borgmästarposten. Trots sina 72 år menar Francisco de la Torre på fullt allvar att både han och staden har sina bästa år framför sig.
Med ett tydligt vallöfte om stadsförnyelse och renovering av den gamla stadsdelen går Partido Popular, lett av Celia Villalobos, till kommunval 1995. PP vinner valet för första gången. Fyra år senare blir det återigen seger men det blir snart Francisco de la Torre som övertar borgmästarstaven, Celia Villalobos erbjuds nämligen en ministerpost i centralregeringen. ”Grundstenarna till allt som Málaga har och är i dag grundades i mitten av 1990-talet, men det är rådet CIEDES, som Francisco de la Torre är frontperson för, som har haft framgång med att få en bred folklig och politisk uppbackning till de stora projekten, som gör Málaga till den stad som vi har i dag”, berättar Francisco Pastor, från Málagas turistråd, och hänvisar till bland annat lustbåtshamnen, kongresscentret och de många museer har fått Málaga till att bli en av de tio mest besökta städerna i landet. Det är beundransvärt, speciellt när man tänker på att staden under 1990-talet knappt nämndes i turistguiderna och att de centrala delarna var så ointressanta att lägenheterna knappt gick att sälja.
 
Ingen tid till politiskt pladder
I mitten av april, inför drygt tusen inbjudna i Málagas kongresscenter, utannonserades Francisco de la Torres kandidatur till borgmästarrollen. Ramarna för händelsen var fina men det var långt ifrån alla som kom iklädda kavaj och slips, för bland de närvarande fanns representanter från alla samhällsskikt, alla stadsdelar, föreningar och intresseorganisationer. Francisco de la Torre kommer nämligen att fortsätta sin kamp för att samla, och inte splittra, människorna i kampen för stadens tillväxt.
”Alltför många projekt bromsas på grund av maktkamper mellan politiker och intresseorganisationer. Det har vi i stort sätt lyckats undvika. Vi har förverkligat många ambitiösa projekt just för att vi lyckats samla oss både politiskt och socialt. Alla har blivit hörda och så blir det även i framtiden”, säger borgmästaren, som i dag har majoritet i kommunfullmäktige. Partido Populars valspråk är ”Trabajar. Hacer. Crecer.” och med de orden säger partiet tydligt att det ska arbetas och ageras för att kunna skapa tillväxt. ”Med det sagt är jag säker på att Málaga går en fantastisk framtid till mötes. Ytterligare hotell och museer är på gång. Nya butiker och mindre företag öppnas näst intill dagligen och tunnelbanan samt AVE-linjen till Granada kommer inom några år föra ännu fler människor till staden”, säger Francisco de la Torre.
 
Önskar bättre opposition
Málagas borgmästaren har många önskemål för framtiden och ett av dem är, lite ironiskt, en bättre opposition. Han har nämligen fått mycket kritik för att fokusera för mycket på den gamla stadsdelen, på bekostnad av andra stadsdelar som är mer tätbefolkade. Likaså har Francisco de la Torres kommunstyrelse beskyllts för att inte göra tillräckligt för dem i staden som har det svårast. Det uppskattas att mellan 50 000 och 100 000 personer dagligen söker sig till stadens soppkök för ett gratis mål mat. ”Det är så lätt att kritisera. Speciellt när man aldrig når till att stå till svars för sin kritik. För tio år sedan fick vi hård kritik för att lägga om de centrala gatorna i centrum till gågator och för att investera stora summor pengar i bygget av kongresscentret samt Picassomuseet. Var är denna kritik i dag?”, frågar sig Málagas borgmästare, som inte tvekar att upprepa att stadens företags- och kulturturism har varit banbrytande och sett stora framgångar. Inte heller tvekar Francisco de la Torre att upprepa att livet och tillväxten som syns i centrala Málaga nu sprider sig till andra delar av staden. ”Vårt mål är att alla stadsdelar ska ha en Calle Larios, alltså en gågata. Alla stadsdelar ska få cykelvägar och när tunnelbanan står klar kommer kommunikationen mellan norr, söder, öster och väster bli bättre automatiskt”, säger borgmästaren, som kan tala länge om hur stadsdelarna Teatinos, Hueling och Soho har blivit så mycket mer eftertraktade jämfört med för bara några år sedan, bland annat på grund av det nya universitetet, nya teatrar och museet, ny strandpromenad och nya gågator.
 
Arbetslösheten och fattigdomen bekymrar dock Francisco de la Torre fortfarande. ”Det är inte bara ett problem som är aktuellt här, det finns i hela landet. Arbetslösheten är alltför hög och det går inte att undvika de stora sociala problemen som det bidrar till”, menar borgmästaren, som upprepar att det är så lätt att kritisera och säger att det är mycket svårare att reagera och komma med lösningar.
”Många av de sociala bostadsprojekten som stannade upp 2008 och 2009 tas upp nu igen. Och kommunen stöttar samtliga av stadens gratis matutdelningsplatser med gratis hyra, tält, förråd, tak och mobila kök. Mer kan vi inte göra”, berättar Francisco de la Torre, som lider av att se de långa köerna till dessa platser.
 
Bästa åren framför oss
Med sina 72 år skulle man med rätta kunna säga att Francisco de la Torre har tjänat sin värnplikt och är för gammal för att sitta på en så viktig post. Men det håller han själv inte med om. ”Jag är inte trött, trots att jag ofta får mindre sömn än en egenföretagare i sina bästa år. Fysiskt kämpar jag för att bli lite starkare men annars är jag full med energi och illusion”, sa borgmästaren nyligen i en intervju med dagstidningen SUR, vari han även sa att han har fullt stöd av sin fru och sina barn. ”De nästa fyra åren blir oerhört spännande och avgörande för Málaga. Vi har fler projekt på gång än någonsin förut. Människor flyttar till vår stad och turismen blomstrar. Vi är nära att sätta kronan på verket och det vill jag vara med och göra”, berättar Francisco de la Torre, som naturligtvis hoppas på att Spanien nu ska se den tillväxt som allting tyder på. ”Det kommer att sätta fart på sysselsättningen i Málaga på allvar”, säger han utan tvivel, och så hoppas han naturligtvis på att få ytterligare fyra år på borgmästarposten. Och blir det inte absolut majoritet har han redan räckt ut en hand till de övriga partierna och säger: ”Jag och partiet samarbetar gärna med andra partier, som vill det bästa för Málaga. Men det ska vara för att arbeta. Inte för att spilla tid med politisk smutskastning.”
Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.