Utlandsbröllop – stressprojekt eller dröm

Utlandsbröllop – stressprojekt eller dröm

 
bryllup
Helsingborgsborna Fanny och Anders har gift sig i Marbella
Daa, dada daam, daa, dada daam… ja, det är lite svårt att få fram en melodi i text men faktum är att det drömbröllop som nyligen hölls på Costa del Sol faktiskt inte hade varken sång eller musik.
 
”Jag kom och firade semester i Marbella med familjen för första gången 1999 och i 14 år har jag drömt om att gifta mig här på kusten, i trädgården vid Alhambra del Mar”, berättar Fanny, som fått sin ösnkan uppfylld, bara tre dagar innan En Sueco träffar henne och hennes make Anders, tillsammans heter de nu Bringert i efternamn.
 
De nygifta, som bor i Helsingborg, var överens om att de ville ha ett litet och enkelt bröllop i närvaro av sina allra närmaste, och Anders hade inga invändningar mot att resa till Spanien. För honom blev det hans första av säkert många fler resor till Marbella.
 
”Jag har aldrig velat stå i centrum vid ett stort bröllop och har nog inte haft stora förväntningar på dagen heller. Vi har velat gifta oss med varandra för att vi älskar varandra och för oss var inte det stora, vita bröllopet lockande”, säger Fanny och får ett medhållande leende av Anders. Fanny fortsätter: ”Vi planerade inte mycket. Det hela har gått ganska fort. Vi förlovade oss så sent som i februari. Men resan bokade vi redan i oktober. Det är nämligen också en resa för att fira min mammas födelsedag”, berättar Fanny och tillägger: ”Det var ingen som visste att vi skulle gifta oss – vi är ju här i Marbella för att fira min mamma som fyller jämt. Men våra familjer ville vi ha närvarande. Dock tror vi att det blir en fest med vännerna hemma i Sverige lite längre fram.”
 
Att ingen känt till det stundande bröllopet tror de båda också ligger till grund för att det inte uppstått någon stress kring bröllopet. Fanny och Anders kontaktade Mikael Jönsson, präst i Svenska kyrkan i Fuengirola, och valde datum samt tid, och därefter skedde kontakt via ett tiotal e-mail. Sedan, väl på plats, en vecka innan den stora dagen, planerade paret och prästen vigseln lite närmare över en fika.
 
”Det var inte alls nervöst att inte vara på plats. Allt förberedande pappersarbete som hindersprövning och vigselintyg görs ju i Sverige när man som boende i Sverige vill gifta sig genom en svensk kyrka i Spanien, precis som vi skulle ha gift oss i Sverige. Prästen bad oss enkelt att skriva tio meningar om varandra till honom, så att vigseln skulle bli mer personlig, eftersom vi ju inte kunde träffa och tala med honom innan, som vi hade kunnat om vi gift oss i Sverige”, förklarar Fanny och fortsätter: ”Det mest nervösa var nog restaurangen. Men tack vare att jag har semestrat här har jag min favoritrestaurang – Garum på Marbellas strandpromenad – och jag vet vad som är gott på menyn, så det löstes också smidigt. Och så var ägaren så hjälpsam så han rekommenderade både florist, fotograf och konditor för bröllopstårtan.”
 
Med bara den närmaste familjen var de totalt elva personer närvarande vid vigseln, som naturligtvis hölls i just trädgården i Alhambra del Mar. Och som sagt var det inte det typiska bröllopet med inmarsch förbi gästerna och klassiska toner. I stället vandrade hela sällskapet, tillsammans med prästen avslappnat genom trädgården fram till den plats som Fanny och Anders sett ut tillsammans, där de med utsikt över Medelhavet sa Ja till varandra. Därefter begav de sig till restaurangen och njöt av en god bröllopsmiddag tillsammans.
 
”Det känns fantastiskt härligt”, är parets gemensamma kommentar på frågan hur det känns såhär tre dagar efteråt, och tillsammans tillägger de: ”Men samtidigt är det ju precis samma som innan, ingenting har förändrats förutom att vi nu har två ringar på fingret i stället för en”. Fanny fortsätter att berätta: ”Vi ångrar ingenting. Allting blev precis som vi önskade, faktiskt bättre än förväntat. Men vi har också fått hjälp från restaurangen som ju hade så bra kontakter. Jag tror faktiskt att det har varit betydligt mindre stressigt än vad det hade varit om vi gift oss i Sverige, eller om vi hade berättat om det för alla. På såhär vis hade vi ju inga förväntningar eller press på oss.”
 
Resan till Marbella i april var även planerad som en kortare bröllopsresa. Nu har paret nämligen mycket att stå i hemma i Helsingborg, där de är mitt i renoveringen av deras radhus som de köpte sista september. Dessutom väntar de sitt första gemensamma barn, Anders har två barn sedan tidigare. Men det hindrar dem inte att redan nu planera sin första bröllopsdag – då ska de nämligen vara barnlediga och fira sin kärlek i Paris under en lång weekend.
 
Totalt kostade Fanny och Anders Bringerts bröllop drygt 50 000 svenska kronor, inklusive kläder, ringar och svit på Gran Meliá Don Pepe.
Tips från prästen
”Jag har varit med om ca 300 vigslar i utlandet; på Mallorca, Rotterdam och på Costa del Sol”, berättar Mikael Jönsson, präst vid Svenska kyrkan Costa del Sol, som vigde Fanny och Anders Bringert. ”Det ’vanligaste’ scenariot är ett par med ett eller flera barn, gemensamma eller var för sig. Ett par som kanske har varit gifta tidigare och vill ha en lite mindre, intim ceremoni för de närmaste. Men jag har varit med om att viga två par på ett bröllop, stora bröllop i stora kyrkor, par som vill vigas stående i vatten, par som hyrt fincas och par som har musikern och kyrkans vaktmästare till bröllopsvittnen, allt är möjligt!”, fortsätter han.
Mikael Jönsson sätter också fingret på det som han vill ge som råd till par som planerar att gifta sig: ”Jag tycker att brudparen ska tänka på att helheten är större än detaljerna och att det viktigaste är att vara i ögonblicket, att njuta av stunden. Jag ber alltid brudparen att så långt det är möjligt stå mittemot varandra, att titta varandra djupt in i ögonen och vara i stunden. Personen du har framför dig är den du älskar. Om anhöriga sitter på rätt sida, om ett barn skriker till, om blomsterarrangemangen inte är korrekta – allt som spelar roll är den person du ger dina löften till. Bröllop är fantastiska!”
 
Bröllopsmenyn
Fanny & Anders Bringert
24 april 2015
Förrättstallrik
Laxtartar med wakame-sjögräs & sesam samt wasabiglass
Kycklingsamomsas med afrikanska smaker
Skogsbärsgranite
Huvudrätt
Confit på anka serverad med karamelliserad rödlök, primörer samt potatis- & purjolöksgratäng
Bröllopstårta
Med smaker av choklad och jordgubb
 
Detta behöver för att gifta sig i Svenska kyrkan i Costa del Sol
Vigsel hos Svenska kyrkan Costa del Sol sker enkligt svensk lag och för att vigas i Spanien enligt svensk lag måste båda parter vara svenska medborgare. De papper som behövs är intyg om hindersprövning, intyg om vigsel som erhålls av skattekontoret i Sverige. Minst en av parterna måste vara medlem i Svenska kyrkan och från dennes hemförsamlig ska paret ha Vigselblanketter.
Om bara en av parterna är svensk medborgare kan det i stället hållas en Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap, då krävs det att paret har med sig vigselbevis.
För mer information, kontakta Svenska kyrkan Costa del Sol: fuengirola@svenskakyrkan.se, tel. +34 952 46 58 87
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.