Korta nyheter – september 2015

Korta nyheter - september 2015

kn-tyrefaegtning2
 Tvår personer har förlorat livet bara i år under de beryktade tjurrusen och två tjurfäktare har sårats hårt.
 
Kvinna skyddar döende tjur under en tjurfäktning i Málaga
Starten av ferian i Málaga markerades med tjurfäktning på arenan i La Malagueta, Málaga. Under den tredje rundan i semifinalen mellan tre unga tjurfäktare valde den 38-åriga djurrättsaktivisten Virginia Ruiz, som stor i publiken, att hoppa in på arenan och gå direkt över till den plats där tjuren låg. Då läktaren som hon hoppade ned från var nästan tom tog det lång tid innan någon lade märke till henne och hon kunde gå över arenan i lugn och ro, innan hon lade sig på tjuren som låg döende på jorden. Faktumet att hon gick och inte sprang är enligt henne själv orsaken till att hon kom så långt innan hon bortvisades från arenan. Hon ska ha velat trösta tjuren och ge den lugn innan den skulle dö. Några matadorer och andra män förde gemensamt ut henne från arenan, men inte innan de närmaste i publiken han spotta på henne, och hon fick även höra att hon skulle gå hem till sitt kök. En medaktivist har filmat händelsen som nu sprids på sociala mediet. Se klippet här.
 
kn-benzin
Det har blivit billigare att tanka bensin och diesel – men inte överallt.
 
Diesel för en euro
Det finns pengar att spara för många bilister. Speciellt för dem som tankar diesel (gasóleo A). Fatpriset på råolja har fallit betydligt under de senaste två veckorna och det smittar nu av sig på priserna för bensin och diesel. På flera av landets oberoende bensinstationer samt hos Galp och Cepsa ligger literpriset på diesel nu under en euro. Inte sedan januari i år har priserna varit så låga.
Konsumentorganisationer rekommenderar dock att man ska vara försiktig med var man tankar för det är nämligen långt ifrån alla bensinstationer som har valt att sänka priserna. Är man inte uppmärksam kan man få betala 1,10 euro per liter. Priset på blyfri bensin 95 har också fallit så att en liter nu kostar ca 1,27 euro. För bara ett par månader sedan kostade en liter blyfri 95 ca 1,40 euro.
Nu förväntas det att priserna på både diesel och blyfri oktan 95 kommer att falla ytterligare under september då fatpriset på råolja just fallit ytterligare och vid redaktionsstopp uppgick till under 50 dollars.
kn-holiday-rental
Det iögonfallande parkeringshuset.
Holiday Car Hire går i konkurs
En av veteranerna inom marknaden för biluthyrning och parkeringsservice på kusten har gått i konkurs. Det stora parkeringshuset i åtta våningar, mitt emot San Miguel fabriken vid infarten till Málagas flygplats är den sista av Holiday Car Rentals tillgångar. Företaget är en av pionjärerna i branschen. Holiday Car Hire stiftades 1985 och har alltid varit 100 procent Málaga-ägt. Innan krisen började 2008 hade företaget en flotta på 500 uthyrningsbilar plus det stora P-huset. Sedan 2008 har företaget haft stora likviditetsproblem och begränsade kreditmöjligheter, och det var anledningen till att biluthyrningsdelen såldes för några år sedan. Men det löste tillsynes inte företagets ekonomiska problem då det stora parkeringshuset dragits med fortsatta skulder. Holiday Car Rental hoppas nu på att kunna sälja parkeringshuset och bli kvitt med banken samt andra kreditorer. Under en presskonferens har företaget sagt att parkeringshuset har många kunder men att de låga priserna, som är ett resultat av branschens hårda konkurrens, gör det svårt att maximera avkastningen i företaget.
kn-byggeri
Mycket av det nybyggda är mindre projekt.
 
Nu byggs det på allvar
Mycket tyder på att 2015 blir året då det vänder för byggbranschen i Spanien. Det dokumenterar den erkända konsultfirman CBRE i en ny rapport då de säger att investeringarna för aktuellt år kommer att överstiga investeringarna för år 2007, som var det sista året innan finanskrisen startade. I sin rapport dokumenterar konsultföretaget att antalet bostadsaffärer under årets första sex månader har varit 10-15 procent fler än föregående år, beroende på vilken region man tillhör. Prisnivå få bostäder är dock markant lägre än 2007. CBRE:s rapport visar även att det innan året är slut kommer att finnas 45 000 nya bostäder i produktion i Spanien. Den enda negativa punkten i CBRE:s rapport är deras antagande om att flera ickeslutförda byggprojekt antingen måste rivas eller aldrig kommer att slutföras på grund av dåliga lägen.
 
kn-tyrefaegtning2
Tjurfäktaren Rivera Ordóñez stångades i magen framför tv-kamerorna och lades sedan in på sjukhus. Händelsen har fått debatten att glöda igen.
 
RTVMarbella kommer inte att visa information om tjurfäktning
Den lokala radio/tv-stationen RTVMarbella har gett sig in i kampen mot tjurfäktning genom att låta meddela att de inte längre kommer att ge information om tjurfäktning och evenemang som äger rum i både Marbella och andra städer. Beslutet har fattats i samråd med rådhusets nya ansvariga för Kommunikation och Hållbarhet, Miguel Díaz, som efter kommunvalet blev överste chef för det offentliga mediet. Han har bland annat sagt att nu när hans avdelning har fått ansvaret för detta viktiga media så har man kommit överens om att inte sprida information som främjar djurplågeri, vilket tjurfäktning bör betraktas som. De nya riktlinjerna kommer tillsammans med flera initiativ från Marbellas kommun, initiativ som ska förhindra djurmisshandel i kuststaden. ”Vi önskar att tv och andra offentliga medier sätter fokus på positiva värden i samband med djur. Vår politik är att man ska respektera djur oavsett om det är tal om husdjur eller andra sorter, och vårt agerande utgår ifrån detta förhållningssätt”, har Díaz sagt till dagstidningen Ivecionos.
 
kn-victoria
Victoria-ölen njuts i Málaga som aldrig förr.
 
Victoria kommer hem till Málaga
Efter 20 års frånvaro ska den klassiska Málagaölen ”Victoria” återigen börja tillverkas i Málaga. Historien om Victoria är lång och definitivt inte odramatisk. Under 1960-1970-talen var Victoria en av de mest populära ölen i Andalusien och hela produktionen var samlad i Málaga. Men under 1980-talet förlorade ölen sin popularitet och bryggeriet i Málagas industrikvarter Guadalhorce tvingades vrida om nyckeln 1996. Heineken tog över Victoria, men trots det hittade aldrig öltillverkningen tillbaka till rätt spår. Ölgiganten Damm var inte rädda för att ge gamla Victoria en ny chans och köpte rättigheterna för några år sedan, och återlanseringen har blivit en stor succé. Victoria avnjutes återigen vitt och brett i Málaga. I dag bryggs ölen i Damms bryggeri i Murcia men ska nu återigen få ett eget bryggeri i Málaga, i stadsdelen Huelin. Flera av Málagas ledande restauranger har nu lovat att bara sälja Victoria, så att ölen återigen kan bryggas i Málaga.
kn-repsol
Repsol drar sig tillbaka.
 
Inga gasborrningar på Costa del Sol
Debatten bland invånare och politiker har varit lång och monoton efter det att Repsol 2004 köpte rättigheterna till att borra efter gas på Costa del Sol. Men diskussionerna om huruvida projektet är miljöriktigt och i kustens generella intresse har nu fått ett slut för Repsol kommer inte att investera ytterligare i gasprojektet. Företagets mångåriga studier och provborrningar visar att det finns gas under marken på Costa del Sol men den ligger så långt ned, och det finns inte tillräckliga mängder, för att det skulle vara ekonomiskt fördelaktigt för Repsol att förlänga sitt patent för borrningar. Företaget värderar att det är mycket mer intressant att investera i andra projekt. Att Repsol drar sig tillbaka tyder på att hela projektet och debatten nu är slut eftersom inga andra företag har visat intresse för att överta borrningarna.
 
kn-dia
Matbutiken DIA öppnar 22 nya butiker inom loppet av de kommande tre månaderna.
 
Farväl till Eroski – hej till DIA
Marbutiken DIA vinner allt mer mark i kampen om Costa del Sols konsumenter, och det drabbar konkurrenten Eroski som nu går på knäna. Förra året tvingades den baskiska matbutikskedjan sälja 160 butiker till DIA i centrala och sydliga Spanien, detta på grund av stora ekonomiska problem. Och på Costa del Sol innebär detta att det kommer öppna inte färre än 22 nya DIA-matbutiker under kommande tre månader. Flera av dessa kommer att få namnet ”La Plaza DIA”, som satsar på ett stort utbud av färska dagligvaror. Fram tills i dag har DIA uteslutande varit en lågprisbutik. Eroski kommer i framtiden investera sina tillgångar i Baskien och norra Spanien, där de alltid varit en stark aktör på marknaden.
kn-gla-pige-fra-fyensland
På ett år har 23 718 personer fått sysselsättning i Málagaprovinsen.
 
Allt fler får jobb
De senaste siffrorna från Ministeriet för Arbete och Social Försäkring (Ministerio de Empleo y Seguridad Social) visar att juli månad följde samma positiva trend som de tidigare månaderna när det gäller arbetslösheten. 58 792 personer har nämligen anmälts till Seguridad Social under julimånad, vilket betyder att totalt antal person som arbetar nu är 17 315 188. Det betyder att hela 568 085 fler personer har fått jobb sedan samma månad föregående år. Av dessa har majoriteten (509 756) fått anställning med kontrakt i etablerade branscher som hotell- och restaurangbranschen, konstruktion, säljjobb och hälsosektorn samt i industri- och byggbranschen. De resterande, 58 920 personer, har tagit chansen och prövar lyckan som egenföretagare. I Málagaprovinsen har arbetslösheten minskat med 5 898 personer under juli, så nu ligger arbetslösheten på 175 496 personer – och det är den största minskningen i Málagaprovinsen under en månads tid under de sista tolv åren.
    
kn-banker
Storbankerna Banco Santander och Caixabank förväntas också komma med fina halvårsrapporter.
 
Stora vinster för BBVA
Det går allt bättre för de spanska bankerna. Landets näst största bank, BBVA, har just presenterat sin halvårsrapport för 2015 som visar ett plus på 2 759 miljoner euro. Det är mer än en fördubbling jämfört med första halvåret förra året. BBVA har tjänat en hel del slantar på försäljningen av sina aktier i den kinesiska banken CNCB och på sina många nya kunder från banken Catalunya Banc, som BBVA övertog föregående år. Generellt går det mycket bättre för spanska banker i dag, efter den massiva omläggningen som den finansiella sektorn tvingades gå igenom för några år sedan. Då tvingades nästan alla landets banker, varav många hade stora ekonomiska problem, slås ihop för att senare lanseras på börsen och/eller bli uppköpta av andra banker.
kn-loenstigning
Löneökningarna till offentliga anställda kommer troligtvis smitta av sig till de anställa i den privata sektorn.
 
Löneökningar på en procent under 2016
Efter flera ar med fastfrysta löningar kommer alla offentligt anställa att få en löneökning på en procent nästa år. De offentligt anställa kommer även få utbetalt den ”paga extra” (semesterpeng), som de aldrig fick utbetalt 2012 på grund av statens stora ekonomiska problem. Skatteminister Cristóbal Montoro hoppas att de offentligt anställda kan se att regeringer gör sitt för att få tillbaka landet på rätt spår och ven tillgodoser de offentligt anställda. Reaktionerna hos fackföreningarna har också vara positiva om än moderata. Här hade man, inte oväntat, hoppats på en ännu större löneökning efter alla år med frysta löner.
kn-turisme
Det är fler människor på kusten i år – och de konsumerar mer än tidigare.
 
Turism: Nästan allt utsålt under augusti
Rapporterna från Málagaprovinsens hotell, restauranger och biluthyrningsbolag har varit identiska: augusti månad var fantastisk. ”Juli månad var fem-sex procent bättre än förra året, som redan var bra, men allt tyder på att augusti var ännu bättre”, säger Miguel Bordera från hotellkedjan MedPlaya, som äger åtskilliga hotell på Costa del Sol. Han vittnar om att nästan allt var utsålt i augusti. Totalt utsålt rapporterar dock Miguel Marín, som driver biluthyrningsföretaget Cargest. ”Det märks att den nationella turismen återigen går framåt. Spanjorerna från inlandet söker sig igen till kusten, efter några magra år. Och den nationella turismen är lika stor och viktig som den internationella.” Turisterna, oavsett nationalitet, spenderar också mer än för bara några år sedan. ”Då var det riktigt många som bara åt en måltid om dagen ute eller beställde mycket sparsamt. Detta ser vi en förändring i nu”, berättar Manuel Villafaina, som är ordförande för organisationen av Costa del Sols strandrestauranger- och barer.
kn-metro
Nya problem med tunnelbanebygget i Málaga
Nu är det över ett år sedan som den första sträckan av tunnelbanan i Málaga invigdes – och med stor succé. Antalet passagerare har nämligen varit högre än förväntat. Men färdigställandet av tunnelbanan är däremot inte framgång för Junta de Andalucía rapporterar nu om nya finansieringsproblem och förseningar. Tunnelbanan i Málaga består av två linjer. I dag är det bara hälften av den ena linjen som är färdig och används. Det är bygget i centrum, runt El Corte Inglés, som blir dyrare och mer komplicerat än först planerat och därför drar ut på tiden. Hela tunnelbaneprojektet skulle varit färdigt innan slutet av 2016, men denna tidsram förskjuts nu till 2017. ”Jag måste vara försiktigt med mina uttalanden och inte komma med nya datum för invigningen av tunnelbanan”, var Felipe López få ord när han besökte Málaga i augusti. Felipe López är ansvarig för den regionala utvecklingen och offentliga byggprojekt i Junta de Andalucía.
 
kn-byggetilladelser
Majoriteten av de 25 000 bostäderna ligger i Axarquía.
 
Lagändringen ska göra olagliga bostäder lagliga
Junta de Andalucía har antagit en ändring i lagen om byggandet av bostäder på landsbygden (”Ley de ordenación Urbanística de Andalucía”), för att kunna godkänna 6 000 av de totalt ca 25 000 bostäder utan bygglov som uppskattas finnas i Málagaprovinsen. I grova drag är dessa bostäder byggda med bugglov från den lokala kommunen, som i sin tur inte har tagit hänsyn till Junta de Andalucías generella plan för regional utveckling. För några år sedan sa Juntan att det skulle resultera i oöverskådliga konsekvenser om så många olagliga byggnader skulle rivas, varför man i stället kom att arbeta mot att få de olagliga bostäderna lagliga.
Den nya lagändringen tillgodoser de 6 000 bostadsägare som har köpt eller byggt en bostad i ett grönområde, alltså på mark som Junta de Andalucía, fram till nu, aldrig har gett bygglov till. De resterande ca 19 000 bostäder, som inte omfattas av den nya lagändringen, är bland annat byggnader som är för höga samt bostäder på tomter varpå byggnadsprocenten är för hög.
kn-puertobanus
Med 870 hamnplatser, 200 butiker och restauranger är Puerto Banús i dag en av Spaniens och Europas bäst kända lustbåtshamnar.
 
Puerto Banús till salu?
En stark investerare, bestående av en kinesisk investeringsfond, den schweiziska banken Credit Suisse och den spanska byggfirman FCC, har, enligt dagstidningen SUR, gett ett bud på uthyrningen av Puerto Banús i Marbella. Erbjudandet sägs ligga på 200 miljoner euro. Puerto Banús ägs i dag av Junta de Andalucía men hyrs av Marbella kommun fram till år 2067. Erbjudandet går ut på att överta hyresavtalet med start redan från nyår och utöka aktiviteterna i och omkring lustbåtshamnen. Enligt SUR kommer investerarna utöka områdets kommersiella del samt att lustbåtshamnen ska får 450 nya båtplatser. 1997 avböjde Junta de Andalucía ett förlag på utbyggnad av hamnen.
 
kn-ikea
IKEA breddar sortimentet inom köksvärlden.
 
IKEA öppnar för mer kök nästa år
Den svenska möbelgiganten IKEA kommer nästa år ge mer utrymme för kök i deras spanska varuhus samt göra en avdelning vid entrén där de handlande kan få inspiration till kvällsmaten sam lära sig mer om de olika produkterna. Det innebära, att förutom att köksavdelningarna får mer utrymme kommer det också att finnas fler råvaror i IKEA:s sortiment. Det nya initiativet väntas öka omsättningen med 8,4 procent under perioden september i år till augusti nästa år. Idén har uppkommit i kölvattnet av de många populära matprogram och matmagasin som lockar allt fler spanjorer. Dessutom ser man tendenser till att det finns allt fler amatörkockar i de spanska hemmen, och det är speciellt dem som de nu hoppas sig kunna locka till de svenska köken i IKEA. Målet för varuhuskedjan är att nå ut till majoriteten av den spanska befolkningen, vilket innebär att 60 procent av spanjorerna ska ligga inom en radie av en timmes körtid från ett IKEA-varuhus. ”Det är en ambitiös plan, som kommer att påbörjas inom den närmaste framtid”, säger IKEAS spanska generaldirektör Antonella Pucarelli till tidningen El País. I dag finns det 16 IKEA-varuhus fördelade över hela Spanien och ett nytt är på väg i Pamplona, i Norra Spanien.
 
kn-fartboeder
Varning! Här får man köra 100 km/timmen men lite längre fram är hastighetsbegränsningen bara 80 km/timmen.
 
Fartböter som aldrig förr
Radarna på motorvägen A-45 har under det senaste året registrerat över 100 000 fortkörningar. De många lagöverträdelserna har kostat bilisterna ca 3,5 miljoner euro i fartböter. A-45 är motorvägen som förbinder Málaga och Córdoba. Det är speciellt mycket trafik i området ”Las Pedrizas” då det är här motorvägarna till Sevilla, Granada och Córdoba länkas ihop. Den stora mängden trafik är motivet bakom hastighetsbegränsningen på 80km/timmen i detta område. Men det verkar bilisterna som kommer till ”Las Pedrizas strunta i då de kör väsentligt snabbare. Nästan alla av de 100 000 fartböter som delas ut på sträckan km 134 till 140 och km 125 till 128. Som bilist har man en fartmarginal på 10 procent. Det innebär att om ens hastighet överskrider 88 km/timmen tar radarn automatiskt ett foto och en bot skickas ut. Böterna börjar på 50 euro och baseras på hur fort bilisten har kört samt hur snabb denne är på att betala boten. Det ges nämligen rabatt till de som är snabba med att betala.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.