Korte nyheter – februari 2016

Korte nyheter - februari 2016

 
Val utan vinnare
Parlamentsvalet den 20 december vände som bekant upp och ned på mycket inom den spanska politiken. Men valet fick inte någon direkt vinnare. Därför står de nu fyra stora partierna inom den spanska politiken inför en stor utmaning när det kommer till att skapa regering. Båda partierna Partido Popular och PSOE backade medan de nya partierna Podemos och Ciudadanos blev starkt representerade. PP, med Mariano Rajoy i spetsen, försöker nu samla ihop majoritet till att skapa en ny regering men det blir inte lätt då han behöver stöd från två av de andra stora partierna. PSOE och Podemos är, med stöd av de små nationalistparierna, också en möjlighet, men dialogen mellan de båda partierna är allt annat än den bästa, vilket också gäller den inerna dialogen inom PSOE. Det dåliga valresultatet har nämilgen skapat splittringar inom pariet och därmed även osäkerhet om partiet ska försöka samla ihop majoritet för en ny regering eller acceptera att Mariano Rajoy blir kvar på statsministerposten. Det antas nu att det kommer att dröja några månader innan en ny regering kan tillträda.
 
kn catalonien
Tre månaders spekulationer och förhandlingar i Katalonien har äntligen fått ett slut.
Katalonien: Artus Mas har avgått – ny regering tillsatt
Den politiska situationen i Katalonien har tagit en helt oväntad vänding. Den sittande presidenten och spetskandidaten för koalitionen ”Junts pel Si”, Artur Mas, valde att avgå för att ge plats åt kollegan Carles Puigdemont. Därmed kunde partiet CUP ge sitt stöd till ”Junts pel Si”, som härmed får absolut majoritet. CUP strävar liksom ”Junts pel Si” efter ett självständigt Katalonien men det antikapitalistiska partiet har inte velat acceptera Artus Mas som president grundat på misstankarna om hans inblandning i en del korruptionsskandaler. Carles Puigdemont har varit borgmästare för Girona och är känd för att vara en av de största förespråkarna för ett självständigt Katalonien. Hans tydliga mening är att fortsätta oberoendeprocessen, som han nu har parlamentets stöd till att göra, genom att upprätta en Katalansk centralbank, skatteväsen och sjukvårdssystem. Centralregeringen i Madrid har ytterligare en gång låtit meddela att man kommer att slå ned på alla handlingar som strider mot grundlagen, dvs. åtgärder som går emot Katalanskt oberoende.
 
kn julesalg
Landets branschorganisationer är överens om att julhandeln har ökat med ca 8 procent.
Julhandeln: Massor av presenter till alla
Julhandeln i Spanien avslutas först efter Heliga Tre Konungar den 6 januari, som är årets stora gåvodag i de spanska familjerna. Sifforna för årets julhandel visar att presenterna i år har varit både fler och större än förra året. Julförsäljningen har nämligen ökat med 8 procent jämfört med förra året. Dock ska försäljningssiffran tas med en nypa salt då flera butiker och större varuhus startade rean tidigare än vanligt. Rean börjar normalt den 7 januari men i år började alltså flera branscher hela eller delar av rean redan den 2 januari. Och de påverkar naturligtvis siffrorna för julhandeln.
Påverkas gör dock inte siffrorna för internethandeln som visar att julhandeln ökade med hela 20 procent jämfört med föregående år.
 
kn inflation
Noll inflation i Spanien
Det är ofta en uppgång i de inflationssiffror som ges av regeringen, konsumentorganisationer och fackföreningar. Men de senaste siffrorna från Spaniens statistikbyrå (INE) visar att landet ligger på exakt 0,0 procent i inflation efter det gångna året. Det förväntades liten inflation men de fallande bränslepriserna i slutet av 2015 ändrade utsikterna så att inflationen blivit noll. Flera branscher har sett en liten deflation medan bygg- och transportbranschen har upplevt en liten inflation på ca 2 procent. Under 2014 låg inflationen – eller rättare sagt deflationen – på minus 1,0 procent, enligt INE.
 
kn torremolinos
Det är slut med pescaíto och stora mässmontrar.  
Ny strategi för turismen i Torremolinos
Den nya kommunstyrelsen i Torremolinos går en helt nu väg i strävan om att locka fler turister till staden. Kommunen kommer att lägga om flera centrala gator till gågator, precis som det med har gjorts i Málaga, och där har det varit populärt.
För att få råd till projekten måste det sparas på andra håll. Därför kommer inte Torremolinos att i år finnas representerat med en egen monter på turistmässan FITUR i Madrid, utan stället finnas med som en mindre del av turistrådet för Costa del Sols monter. Dessutom har man ställt in de årligen återkommande kulinariska dagarna ”Cena del Pescaíto”, vilket är en hyllning till de friterade småfiskarna, som under den tidigare kommunstyrelsen med Partido Popular var ett av stadens varumärken. Med de två inskärningarna sparar Torremolinos totalt 130 000 euro, som alltså bland annat ska gå till att anlägga gågator.
 
kn cigaretter
Den illegala cigarettillverkningen i landet uppgår till tusentals paket om dagen.
Slavarbetet och hemlig cigarettillverkning
Det uppskattas att drygt 10 procent av alla cigaretter som säljs i Spanien är illegala och att 90 procent av dem tillverkas av illegala ligor, meddelar det spanska Tullverket, skriver dagstidningen El País.
Efter att krisen drabbade landet har det blivit populärt bland ligor att driva illegal cigarettillverkning med personal som arbetar under slavliknande förhållanden.
Myndigheter som arbetar i ärendena påstår sig under de senaste två åren ha beslagtagit åtta så kallade fabriker. I dessa har de bland annat hittat maskiner från Polen och Vitryssland, som efter att identitetsnumret tagits bort fraktats in i landet som jordbruksmaskiner.
Den illegala cigarettillverkningen ska ha vuxit betydligt under krisåren och i dag uppskattas det att försäljningen i landet uppgår till tusentals paket om dagen.
 
kn svensker
Svensken sitter häktad i Torrevieja, misstänkt för mord på sin styvfar.
Svensk häktad för mord i Torrevieja
En 45-årig svensk man har häktats vid en domstol i Torrevieja, har domstolen Tribunal Superior de Justicia Valenciano låtit meddela, och mannen är frihetsberövad i väntan på den kriminaltekniska rapporten, enligt nyhetsbyrån EFE.
Mannen ska själv ha tillkallat ambulans till en lägenhet på calle Santander i staden och sagt att 65-årigen drabbats av en hjärtinfarkt. Sjukvårdspersonalen fastställde på plats att den 65-åriga mannen var död men också att det fanns tecken på misshandel. Det bekräftades senare under obduktionen som visade att mannen avlidigt av en blodpropp som uppkommit i samband med slag. Men än är det upp till polisutredningen att visa exakt vad som har hänt.
Den häktade 45-åriga mannen antas vara den avlidnes styvson, och allt tyder på att de hade varit bosatta i Spanien i drygt en månad.
 
kn shoppingcenter
Intu Properties ligger bakom det stora shoppingcentret i Zaragoza, och det i Torremolinos förväntas bli liknande.
Grönt ljus för Andalusiens största shoppingcenter
I februari förväntas kommunfullmäktige i Torremolinos ge grönt ljus för det brittiska företaget Intu Properties att fortskrida med planerna av Andalusiens största shoppingcenter, som ska byggas i kommunen. Det som finns kvar att fatta beslut kring är ett tekniskt dokument som det har arbetats på i flera år, och som Junta de Andalucía dessutom har slagit ned på flera gånger. Orsaken till det ska ha varit bristande förberedelse för översvämningar i samband med stora mängder regn. Men detta ska nu vara justerat och i slutet av januari presenterades planen lokalt. Arbetet sägs vara så genomarbetat att det inte finns några fler hinder för projektet.
Intu Properties siktar på att det nya shoppingcentret, med sina 195 000 m2, ska bli Andalusiens största och projektet beräknar kosta uppåt 400 miljoner euro, samt skapa drygt 3 000 arbetstillfällen. Centret ska ligga mellan kongresscentret och motorvägspåfarten, i området kallat Molino del Viento, och ska ha, förutom mängder av butiker, även en skidbacke och en vågbassäng för surfing.
 
kn arbejdsloshed
Nästan 18,6 millioner spanjorer finns i dag på arbetsmarknaden.
Arbetslösheten fortsätter att minska
Den stressiga julmånaden gav arbete till 55 790 arbetslösa. Därmed avslutades 2015 med 4 094 000 arbetslösa spanjorer, vilket är 354 000 färre jämfört med året innan. Det har skapats nya arbetstillfällen inom både servicesektorn, byggbranschen, industrin och lantbruket, och det är det tredje året i rad som arbetslösheten minskar, men den totala arbetslösheten i Spanien ligger fortfarande över 20 procent. 182 000 av de många arbetslösa bor i Málagaprovinsen, vilket är 11 600 färre jämfört med föregående år.
 
kn portopriser
PostDanmark dyrast i Europa
I 2014 presenterade den spanska posten ett överskott på 193 miljoner euro – efter skatt. Ett nytt tråkigt rekord har satts i jämförelse. År 2014 förlorade PostDanmark nämligen 206 miljoner kronor samtidigt som den danska posten har Europas dyraste portokostnader. Med de nya prislistorna kostar det 19 kronor att skicka ett vanligt brev inom Danmark. I Sverige kostar samma brev det 7 kronor och i Norge, som alltid sägs vara ett dyrt land, kostar det 8,61 kronor. Även i Spanien har portokostnaderna stigit vid årsskiftet men med en portokostnad på 3,01 kronor är den spanska posten ”Correos” priser långt ifrån de skandinaviska.
 
kn zagaletta
La Zagaleta köper Valderrama
Costa del Sols bostadsmarknad har kommit igång på allvar. Det gäller även lyxbostäderna. Gruppen bakom den exklusiva urbanisationen La Zagaleta har just köpt Grupo Valderrama, som äger den kända golfbanan med samma namn samt några enorma tomter i samma område, som från början var tänkta att bli Valderrama II. Gruppen bakom La Zagaleta, som har sitt säte i London, har betalat 40 miljoner för markerna. Under de kommande tio åren kommer de att investera ytterligare 200 miljoner euro i en ny golfbana, hotellresort och 230 exklusiva bostäder, som ska säljas för priser mellan 5-25 miljoner euro. La Zagaleta är i dag känt för att vara Europas mest exklusiva urbanisation. Och nu blir den ännu mer exklusiv – för dem som har råd.
 
kn cds
Costa del Sol var ett populärt turistresemål 2015.
Turister vallfärdar till Costa del Sol
Förra året blev ett rekordår för turistsektorn på Costa del Sol. Nästan 10,6 miljoner turister besökte Costa del Sol under 2015 vilket inbringade intäkter på 11 531 miljoner euro. Med dessa siffror har turismen på Costa del Sol slagit nya rekord. Målet för det nya året är att göra ytterligare ett rekordår genom att fokusera än mer på marknadsföringen av Costa del Sol.
Elias Bendido, ordförande för provinsstyrelsen i Málaga, berättar att kustens största utmaning är att man trots att man är marknadsledande när det gäller sol-, strand- och golfturism så finns det mycket mer att erbjuda. För att undvika säsongsvariationer ska marknadsföringen därför fokusera på att göra Costa del Sol mer attraktivt hela året. På The New York Times lista över de 52 städer som man måste besöka under 2016 finns Málaga med på 43:e plats. Den ikoniska provinshuvudstaden har nämligen mycket mer att erbjuda än bara exklusiva hotell och golfbanor. Detta har miljontals turister insett då många redan kommer hit varje år för att besöka staden för modet, klimatet och det kulinariska utbudet. Många rekommenderar även destinationen för dess stämpel som kulturstad med attraktioner varav en är Alcazaba och många museer såsom Museo Picasso och flera andra, som alla är värda ett besök.
 
kn dope
Narkotikahandeln styrdes av en 57-årig kvinna i Fuengirola.
15 gripna för narkotikabrott i Fuengirola och Mijas
Policía Nacional och Guardia Civil har sprängt en kriminell liga i Málaga som handlat med narkotika som heroin och kokain i huvudsakligen Fuengirola och Mijas. Operationen kallad “Avenida/Herederos” påbörjades i juli 2015 då polisen fick upp ögonen för en plats i Molino de Viento i Mijas var det var aktiv narkotikahandeln. Det blev startskottet för ett brett polisiärt arbete som nu har resulterat i två husrannsakningar i Málaga, tre i Fuengirola och tre i Mijas, samt gripandet av 15 personer (sex kvinnor och nio män), alla spanska medborgare och de flesta tillhörande samma familj. Ledaren för ligan antas vara en 57-årig kvinna från Fuengirola, som styrde ligans logistik och handel. Under husrannsakningarna beslagtogs bland annat 127,56 gram heroin, 77,04 gram kokain, 167 doser av andra preparat samt 9 843 euro i kontanter, enligt meddelande från Policía Nacional till dagstidningen Sur.
 
kn falskPolitidude
Den falska polisen lurade både flickvänner och polistjänstemän.
Falsk polis gripen i Benalmádena
Sedan 2014 har en spansk man i levt ett dubbelliv fyllt med bedrägeri. Det började när en man, Ángel L. F. plötsligt dök upp i Alicante och började presentera sig för dem han mötte som tjänsteman vid Policía Nacional, i hopp om att träffa fler kvinnor. En av kvinnorna inledde han en relation med och flyttade in hos. Ángel L. F. framstod som en helt normal man och han visade gärna sefies sittande i polisbilar för flickvännen. En dag knackade polisen på dörren och frågade efter mannen, som dock ej var hemma. Polisen berättade för flickvännen att mannen inte var den han utgav sig för att vara och troligtvis stod för 21 bedrägeribrott. Ángel L. F. hade då redan rest till Madrid varifrån han några dagar senare fortsatte till Costa del Sol. Nu tog han sin falska yrkestitel ett steg högre och kallade sig inspektör Alejandro Carcia Quero, 33 år (hans verkliga ålder). Mannen hyrde en lägenhet i Arroyo de la Miel i Benalmádena. Hyresvärden var polis och lika lite som de unga kvinnor som han lyckades lura anade hyresvärden att hans identitet var falsk. Mannen visade till och med lönespecifikationer på 2000 euro netto från Policía Nacional för att stärka sin identitet som Alejandro Garcia Quero. I själva verket livnärde Ángel. L. F. sig på internetbedrägerier. Han utgav sig för att sälja varor som köparna efter betalning aldrig mottog. Men i oktober 2015 fick polisen ett tips om bluffmakaren och Ángel L. F. kunde gripas i december. Han hade då lurat privatpersoner på över 27 000 euro och i hans dator hittade polisen dussin olika identiteter som Ángel L. F. använts sig av. Efter att väntat på sin dom i häktet i Alhaurin de la Torre dömdes Ángel L.F. i januari till samhällstjänst.

Värmerekord i Málaga
Med en genomsnittstemperatur på 19,7 grader blev december den varmaste månaden i Málaga under detta årtusende och den näst varmaste december sedan 1942 (då mätningarna började). De höga temperaturerna blåser nu liv i diskussionen om klimatförändringar då temperaturen ökat konstant sedan 2000, med undantag för vintern 2004-2005. Även nederbördsmängden sätter rekord för detta årtusende, då det bara regnat lite under förra året. Nederbördsmängden följer dock inte temperaturen då 2010 blev ett av de mest regniga åren sedan 1942.
Nästan ingen snö i Sierra Nevada
Det är inte bara i Málagaprovinsen som vintervädret är ovanligt milt. Det samma gäller i Granadaprovinsen och för den populära skidorten Sierra Nevada, som än så länge har haft en mycket dåligt säsong grundat på snöbristen. Snökanonerna arbetar på högtryck och bara drygt 15 km av totalt 106 km pist är öppet. Och det är katastrof för skidorten som har behov av tre snömånader för att kunna räkna med en ordentlig säsong. På hemsidan infonieve.es kan man se en detaljerad översikt över snömängd, antalet öppna liftar m.m. i Sierra Nevada samt för landets andra skidorter.
Málagas Filharmoniska Orkester firar 25-årsjubileum
Under hela 2016 kommer Málagas Filharmoniska Orkester fira sitt 25-årsjubileum med olika evenemang såsom konserter, seminarier och festivaler m.m. Den första konserten som orkestern spelade hördes den 14 februari 1991 så detta datum i år kommer det att äga rum extra festligeter i provinsens huvudstad. Det kommer bland annat att vara barnparad, teater, clowner och spelningar, med stark kl. 12.00, meddelar Ana Torrelba, ordförande för Filharmonikans vänner, som betonar vikten av att inkludera alla, även de allra yngsta, i musikens värld. Hyllningsprogrammet till Málagas Filharmoniska Orkester kommer att omfatta ett flertal olika aktiviteter i staden under året. Två av de större konserterna kommer att äga rum den 24 juni vid Parque Tecnológico de Andalucía och den 16 juli på La Farola. Många olika institutioner medverkar i firandet och programmet för året är ännu inte helt färdigställt. Mer om jubileumsåret går att läsa på: http://25aniversarioofm.es
Museet CAC lockar besökare
Málagas museum för samtida konst, El Centro de Arte Contemporáneo (CAC), kunde avsluta konståret 2015 med att fira att antalet besökare ökat med 12,2 procent jämfört med 2014 när det totala besökarantalet uppgick till 555 888 personer. Det motsvara en ökning av 60 471 fler besökare under 2015. Även antalet ”gilla-markeringar” på museets Facebooksida ökade med 3 487 till totalt 44 396 och för museets Twitterkonto ökade antalet följare med 10 005 stycken, och uppgår nu till totalt 35 500 följare. Att allt fler intresserar sig för museets grundas i det ambitiösa programmet med både permanenta och långvariga utställningar likväl som tillfälliga. De mest populära utställningarna under 2015 var av Yan Pei-Ming och Shepard Fairet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.