Nytt Soho-kvarter växer fram i Málaga

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
soho
 

Bara ett stenkast från den relativt nyöppnade gourmetmarknaden vid Plaza Meced i Málaga öppnar sig en ny värld. De små bakgatorna gömmer nämligen på imponerande gatukonst, små specialbutiker och sociala verkstäder. Där kan intresserade lära sig att bygga egna cyklar eller så kan man ta in titt in i den lilla vintage-second-hand-butiken med många skatter från förr. Det är de boende i stadsdelen som står bakom upprustningen av området och som under den senaste tiden har lyckats skapa ett nytt ”Soho-kvarter” i Málaga.

Las Lagunillas heter Málagas nya inne-kvarter, som under de senaste åren genomgått en stor förändring; från att vara fattigmanskvarter till att vara ett område rikt på konst, sociala aktiviteter, mysiga barer och små, unika butiker, som t ex El Cosmonauta. Butiken har allt som du inte kan föreställa dig men överaskar alla som besöker den. Det är den finaste formen av återanvändning, där t ex en konserv gjorts om till lampskärm på en turkos bordslampa, små trärobotar och vinylskivor har blivit skålar som dekorerar butiken – endast fantasin sätter gränser.

De boende i stadsdelen fick nog av förfallet, de många grå betongfasaderna och inhägnade områden som inte var till någon som helst nytta. De startade ett socialt porjekt som med hjälp från de många hjälporganisationerna som höll till i område blomstrade upp i början av 2015. En oanvänd, inhägnad parkeringsplats förvandlades till ett nytt fritidsområde för barn och unga med basket- och fotbollsplan, med plats för lek samt uppställda väggar med graffitikonst. Det är de lokala konstnärerna som står bakom konstverken, som nu strålar med färg på alla gator. På hörnet av gatan Alonso Benitex ligger en liten bar med öppen konstutställning, med verk gjorda avs områdets många kreativa själar. Här finns små soffor, bord med stearinljud och det råder en mysig atmosfär, som säkert värmer under kalla vintermånader.

I Las Lagunillas bor ca 4 000 personer och det uppskattas att drygt 57 procent av dem saknar utbildning. Området hör till kvarteret Victoria med Calle Victoria som huvudgata, och torget Jardín de los Monos är samlingsplatsen. Det är ett gammalt arbetarkvarter och här bor många av Málagas fattiga, men det är även platsen för stadens kreativa puls, och i stadsdelen pågår just nu en förvandling som startats av unga konstnärer, som vill göra upp med svunna tider och skapa Málagas nya ”riktiga” Soho.

Av Text och foto av Christine Petersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco