Kataloniens mystiska berg – Montserrat

Kataloniens mystiska berg - Montserrat

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Kataloniens mystiska berg

Under fler än tusen år, endast avbrutet av krig och katastrofer, har katalanerna vallfärdat till Montserrat, deras heliga berg, som reser sig upp i landskapet. Även dagens invånare åker till berget, om än att deras färd dit nuförtiden vanligtvis sker med bil eller kugghjulsbana, när de besöker klostret, den svarta madonnan, lyssnar till världens äldsta gosskör samt besöker en värld av legender och mysterier som finns här.
Vi följer efter dem.

Det sågtandade berget

Montserrat kan översättas till det tandade berget, som i sågtandat. Det uppstod för sisådär 40 miljoner år sedan. Innan dess var Kataloniens inland täckt av hav. Detta hav drog sig så småningom tillbaka och allteftersom växte flera bergsmassiv fram, bland annat Montserrat. Montserrat är 10 km långt, täcker en yta på 45 km2 och ligger drygt 40 km väster om Barcelona. Bergsmassivet sträcker sig 1 236 m upp över havsytan och dess högsta punkt kallas Sant Jeroni, medan klostret Monastir de Montserrat ligger inmejslat i bergssidan, 725 m upp.

Jungfrun, Kung Arthur och Himmler

Det finns många myter kring Montserrat. En av dessa berättar om evangelisten Lucas som ska ha snidat en träfigur av Jungfru Maria med Jesusbarnet i famnen, och denna figur ska Petrus ha tagit till Katalonien år 50. Mer exakt ska han ha tagit figuren till Barcelona där den i flera år bevarats i kyrkan San Justo. När morerna kom till detta område efter att ha korsat Gibraltarsund år 711 fördes statyn till Montserrat och den gömdes i den grotta som nu heter Santa Cova, som ligger strax nedanför klostret. Vidare talar sägner om att några unga herdar ska ha hittat statyn år 880. Herdarna leddes till den av ett ljus över himlen samt av musik. Dessutom sägs de att de också kan ha sett självaste Jungfru Maria framför sig i denna grotta. Detta skedde under en tid när det mesta av Spanien kämpade mot de invaderande morerna varför fyndet fått en särskilt betydelse som symbol över de kristnas kamp mot morerna.
Den ursprungliga statyn har sedan länge varit försvunnen. Den staty som vi i dag kallar La Moreneta, den svarta, eller brunetten om man vill, Jungfrun av Montserrat, snidades på 1100-talet. La Moreneta har varit Kataloniens skyddshelgon sedan år 1881.
En annan historia lyder att den är med i Parsifals sökande efter den heliga graalen i legenden om Kung Arthur. Enligt denna skulle den heliga graalen finnas i den borg som ska ha legat på toppen av Montserrat och som ska ha hetat Montsalvat. Detta ska ha inspirerat den tyska kompositören Richard Wagner till att låta sin opera Parsifal utspela sig här. Det ska även ha inspirerat ledaren av nazisternas SS, Heinrich Himmler, till att leta efter den heliga graalen på detta sågtandade berg.
Allt detta må vara en fråga om tro. Det finns även en historia om att kejsare Karl V (Carlos I) och hans son Filip II ska ha dragit sina sista andetag hållandes stearinljus som välsignats på Montserrat. Någonting som dock inte går att ifrågasätta är att berget och klostret fortfarande i dag ges stor religiös, spirituell och historisk betydelse.

Kloster och försök till förintelse

År 1023 byggdes det första klostret, ett benediktinerkloster. Under 1100- och 1200-talen byggdes här en stor romersk kyrka, och så började pilgrimerna komma. Byggandet av en större gotisk kyrka började 1476 och en del av den finns fortfarande bevarad. Det nuvarande klostret, som är en blandning av gotik och renässans, invigdes 1592.
Under åren 1811-1812 tog Napoleons trupper vägen förbi här och förstörde mycket av byggnaderna och i det som fanns kvar reducerade en expropriationslag invånarantalet till en enda munk. Tio år senare var de dock tillbaka.
Under det spanska inbördeskriget (1936-1939) höll klostret på att förstöras igen och 25 munkar förlorade livet. De som låg bakom var förmodligen de ”anti-allting” anarkistiska styrkorna.

Munkar och gosskör

I dag bor här ca 80 benediktinermunkar. Ora et labira (be och arbeta) är deras motto och de koncentrerar sig på studier och historieforskning, musik och religion samt på utgivning av böcker och tidningar. Kataloniens första boktryckeri uppfördes här 1499.
Benediktinerorden är för övrigt en munkorden som grundades år 529 av den heliga Benedikt av Nurcia på Monte Cassino i Italien. Munkarnas viktigaste uppgift är bön och därefter hårt arbete; och så ska de efter Benedikts regel förpliktiga sig till att vara bofast samt till att leva i fattigdom.
På Montserrat spenderar munkarna alltså sin tid på att hålla mässa för de många besökarna som är både sådana som vallfärdat till platsen av religiösa skäl samt vanliga nyfikna, som jag som håller pennan. Varje dag hålls det flera mässor, under vilka gosskören spelar en viktig roll. Och att kören är beundrad är förståeligt, pojkarnas sång är fantastisk.
Denna gosskör, från kloster- och körskolan La Escolania, är världens äldsta gosskör. Skolan grundades år 1223. I dag bor där ca 50 pojkar mellan 10-14 år och i klostret får de sin vanliga undervisning vid sidan av musikalisk lära. När deras röster kommer i målbrottet tvingas de lämna kören och så kan de välja mellan att bli munkar eller ge sig ut i livet utanför klostret. Kören sjunger aldrig utanför Montserrat, men deras skönsång kan alltså upplevas i samband med mässorna och varje dag kan man höra pojkarna sjunga La Salva och El Virolai, som är en katalansk psalm tillägnad Jungfrun.

Besöket på och omkring Montserrat

Mässorna hålls i basilikan Santa María de Montserrat. Till höger om ingången finns det en dörr som leder till en smal trappa som tar en upp så att man kan se närmare på statyn av Jungfrun, som även skymtas över altaret i basilikan.
Från klosterområdet finns det flera olika möjligheter till spännande avstickare. Det finns en 1,5 km långa vandringsled till Santa Cova, där det byggdes ett kapell på 1600-talet. Dit kan man också komma med en linbana, en så kallad funicular.
Linbana finns det även till bergets topp, dit turen (med en 65 procentig lutning) tar sex minuter. På toppen finns två kapell: Sant Joan och Sant Jeroni, och härifrån är utsikten över den östra delen av Katalonien fantastisk.
Trots allt det andra är det själva klosterområdet som är besökets höjdpunkt. Men förvänta dig inte en lugn plats, för varje år uppgår besökarantalet till Montserrat ca två miljoner människor. Detta har bidragit till att det vuxit upp en hel liten stad med ett hotell, några museer samt flera butiker och caféer omkring klostret. Men det gör inte ett besök mindre intressant och detta, katalanernas heliga berg, spelar fortfarande rollen som symbolen för katalanernas identitet, frihet och själ.

Det praktiska

– Gosskören sjunger varje dag kl. 13.00, söndagar dock kl. 12.00. Ofta sjunger de längre i samband med mässorna. Tiderna varierar.
– Att gå på mässa här kan verkligen rekommenderas, men var på plats i god tid för det är många som vill ha en sittplats.
– Kör man bil är det en bra idé att parkera vid stationen Monistrol-Vila och sedan ta kugghjulsbanan upp. Det är nämligen brist på parkeringsplatser vid klostret. Vid stationen finns det däremot en stor parkeringsplats.
– Turen med kugghjulsbanan (Cremallera) tar 13 minuter och är en upplevelse bara i sig.
– Det finns tåg som kör från Barcelona till Monistrol-Vila.
– Det finns även en linbana till klosterområdet.
– För mer information rekommenderas ett besök på hemsidan: www.montserratvisita.com. Där finns det information om tider för mässorna, kugghjulsbanan, linbanan samt priser och övernattnings- och restaurangmöjligheter. Hemsidan finns på både katalanska, spanska och engelska.
Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco