Den latinska älskaren – myt eller sanning?

Den latinska älskaren - myt eller sanning?

De flesta har nog hört talas om den legendariska latinska älskaren Don Juan. Men frågan är – finns han fortfarande?

Don Juan är en fiktiv karaktär i spansk litteratur som ägnade sitt liv åt att förföra kvinnor. Han var känd för att ha haft fler än 1 000 sexuella erövringar – någonting liknande hade man aldrig hört talas om på den tiden, trots att många i världens äldsta yrke och även mediokra gigolos förmodligen slagit hans rekord flera gånger om under en lång karriär. Den kändaste spanska versionen av historien om Don Juan är teaterkomedin El burleador de Sevilla y conviviado de piedra (Bedragaren från Sevilla och stengästen) skriven av Tirso de Molina, från omkring 1616. Och låt oss inte förglömma Don Juans italienska rival, Don Giovanni, som fick en egen opera 1787, skriven av Lorenzo da Ponte med musik av ingen mindre än Mozart.

Fortfarande i dag är Don Juan ett uttryck som åtminstone den äldre generationen använder när de beskriver en kvinnotjusare, medan ”Don Juanism” faktiskt är ett icke-kliniskt, psykiatriskt tillstånd – så nu har alla otrogna män någonting att skylla på…

Men tillbaka till Don Juan med sina förföriska, mörka ögon, korpsvarta hår och olivfärgade hud – nästan för vacker för att vara heterosexuell men för manlig för att erkänna motsatsen. Vi har sett honom i förbifarten på Andalusiens gator, på tjurfäktningsarenan eller i baren. Han är som den latinska versionen av Marlboro-mannen, vars beteende representerar den perfekta blandningen av macho och galant. Men finns han kvar, denna ostoppbara spanska älskare?

De flesta kan hålla med om att när det gäller älskare så är erfarenhet en väsentlig faktor. Därför kan det komma som en lite överraskning för en del att enligt de senaste undersökningarna är de spanska unga männen de som väntar längst innan de har sin sexuella debut.

Först ut är islänningarna, som debuterar sexuellt när de är 15,3 år (och med det isolerade ö-livet är detta kanske inte så konstigt?). Sedan följer de andra nordiska länderna tätt efter, med en sexdebutålder runt 16 år, medan spanjorerna ligger längst ned på europalistan med sin första älskog när de är i genomsnitt 19 år, samma som japanerna. De enda som hamnar ännu längre ned på listan om den görs global är unga män ännu längre öster ut som Kina (debutålder 22,1 år), Indien (22,9 år) och Malaysia (23 år).

Han är som den latinska versionen av Marlboro-mannen – en perfekt blandning av macho och galant.

Men oavsett vad statistiken visar bör man komma ihåg att människor generellt har en tendens att ljuga om sex (och religion, paradoxalt nog). Majoriteten av spanjorerna ser sig fortfarande som katoliker och med sin katolska uppfostran har den amorösa Juan och hans anhängare ett moraliskt dilemma när det kommer till sex, speciellt före äktenskapet, vilket kan leda till en viss diskrepans mellan verklighet och statistik.

Ingen vill ha en klumpig och blyg Don Juan, så låt oss ge den spanska älskaren 10 års nådatid. Övning ger färdighet, säger man, så enligt mina beräkningar bör den perfekta Don Juan vara runt 30 år. Det enda problemet är att 80 procent av dagens spanska män fortfarande bor hemma hos sina föräldrar till dess de är långt upp i 30-årsåldern. Med mamma och pappa som sambor bådar detta inte gott för Juans sexuella frihet och självförverkligande. Landets dåliga ekonomi ger honom en legitim ursäkt att bo ”hemma”, men måste han verkligen det, eller är det snarare bekvämlighet och lathet som lockar?

Bortsett från Italien är Spanien det land med flest ninis i Europa, eller kanske till och med i världen. En nini är en person som ni estudia ni trabaja, alltså en person som varken pluggar eller jobbar. Dessutom kan man också gissa att de allra flesta av dessa pojkar aldrig lagar mat, tvättar kläder eller dammsuger i föräldrarnas hem, trots att deras hårt arbetande föräldrar ofta ger dem ”fickpengar” till cigaretter och bensin. Kanske var Don Juan också en nini? Det är i alla fall aldrig något prat om studier eller ett yrke som sådant, om man inte räknar med hans älskogsintriger, som förmodligen upptog det mesta av hans tid. Därför, om du träffar en 30-årig Don Juan, kan han mycket väl vara den perfekta latinska älskaren, men var försiktig om hans skjortkrage är för perfekt struken, så du inte riskerar att vakna nästa morgon med en mamma i sovrumsdörröppningen som väntar med frukost till sin Rey (kung).

Oavsett om det är ekonomi eller mammans albondigas, eller kombinationen av dessa, gifter sig spanska män relativt sent, med en genomsnittsålder på 38 år. Därför finns det många spanska män som flyttar direkt från sin mammas nystrukna skjortor till sin hustru. Katolik eller inte, 38 år är alldeles för länge för att vänta på en sexuell debut, då Juan och män i allmänhet når toppen av sin sexualitet i början av 20-årsåldern.

År 2018 fanns det 11 280 000 äktenskap och officiella samboende partnerskap (vilket blir allt vanligare) i Spanien. Av dessa erkände 33 procent att de var otrogna mot sina livspartners. Och med Don Juan i tankarna är det kanske inte så konstigt att tänka att två av tre spanska kvinnor misstänker sina män för otrohet. Strax efter Frankrike och Italien är Spanien dessutom det land i Europa som har störst ”otrohetsindustri” – det vill säga företag specifikt etablerade för att utöka möjligheterna för otrogna män, oavsett om det sker genom onlinetjänster och säkerhetssystem, specialhotell, internetdejting eller andra tjänster.

Låt oss nu glömma unga älskare och i stället ta en titt på den mogna Don Juan, som en stilig, spansk hombre på runt 60 år. Även om spanjorer fortfarande röker mer än andra européer, över hälften dricker och 2/3 är överviktiga, så lever spanjorerna i allmänhet längre än andra européer (83,4 år jämfört med 80,9 år i EU) och säger också att de är sexuellt aktiva långt in i pensionsåldern. Så det kanske är här man i stället bör leta efter den riktiga Don Juan?

Till skillnad mot vad myten säger är kanske inte alla spanska män fantastiska latinska älskare, som man tenderar att tro? Å andra sidan råder det inga tvivel kring att det spanska samhället är en plats där människor fritt och öppet uttrycker sin kärlek och tillgivenhet både fysiskt och verbalt hela livet. Så oavsett om Don Juan är en myt eller ej så är i alla fall Spanien en plats där kärleken, eller el amor, regerar.

Källor:
ec.europa.eu
Researchgate
mscbs.gob.es
OECD
El País
Expatica
Envejecimiento.csic.es
Match.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.