La Sueca hälsar välkommen till (januari) 2017!

La Sueca hälsar välkommen till (januari) 2017!

Efter jul och nyårshelgerna kan det kännas trögt att komma tillbaka till verkligheten och ta tag i jobb igen. Men jag välkomnar det nya året med nyfikenhet och ”go”-känsla. 2017 ska bli ett grymt år! Vad som händer på andra sidan Atlanten är ju hur intressant som helst – att se Trump ha samlat ihop businessmän till ledande ministerposter gör i alla fall mig mycket nyfiken på vad det hela kan komma att resultera i. Kanske är det lösningen – att se det ur ett företagsperspektiv. Man får bara hoppas att de kommer ihåg ”arbetarna på golvet” också. Men är det inte ofta så att om någonting inte fungerar tillfredsställande är det en idé att plocka isär det för att sedan se det ur en annan vinkel och montera ihop det igen – ofta blir resultatet mer hållbart. Men det är en sak att göra det med legobitar jämfört med att göra det med USA. Men låt oss tro på att Trump kan – han sitter ju där han sitter. Sedan om man sympatiserar med Trump, ja, nu är jag där igen, det är en annan fråga. Intressant är det i alla fall och kanske just den förändring – företagsperspektivet – som landet behöver.

 
En annan intressant händelse under december var när Tysklands försvarsminister besökte Riyadh och gjorde sitt statement mot landets kvinnoförtryck, genom att vara iklädd en mörkblå kostym under hennes möte med kronprins Salman bin Abdulaziz Al-Saud. Applåder till Ursula von der Meyen! Och även applåder till t ex Theresa May som gjorde det samma under hennes decembermöte med Saudiarabiens kung samt till Michelle Obama som vägrade slöja under hennes besök i Saudiarabien förra året. Det dessa framstående kvinnor gör är att visa att vi i väst inte accepterar kvinnoförtryck. De visar också kvinnorna i länder med dessa idiotiska manschauvinistiska regler och lagar att de står på deras sida, att de uppmärksammar förtrycket (liksom Merkel med sitt burkaförbud-förslag) samt att de är med i kampen för kvinnors rättigheter. Sedan om det är en fråga om religion – nej, inte enligt mig. Det handlar om fega kryp som missbrukar en religiös skrift. Nu är jag på hugget men det gör mig så förbannad! Jag har själv tagit avstånd från att resa till länder ”drabbade” av samma eller liknande sjuka regler och lagar. Som jag tidigare berättat har jag goda vänner i Riyadh, och efter våra många långa samtal står jag alltmer fast vid mitt ställningstagande. Dessutom vet jag att jag troligtvis skulle ställa till rabalder på plats, och det skulle ju onekligen kunna bli lite problematiskt. En applåd vill jag också ge till Malak Al Shehri som ju lät sig fotograferas på en gata i Riyadh utan varken hijab eller abaya. Tyvärr hamnade ju hon i fängelse (vilket säkert jag också skulle göra). Att läsa Twitterkommentarer kring händelsen är skrämmande – ”det enda rätta straffet skulle vara att halshugga henne” läste jag ett Twitterinlägg. Vad är det för fel få folk? Nästa steg när västerländska kvinnliga kungligheter och ministrar besöker det rika oljelandet tycker jag att de även ska sätta sig bakom ratten!
 
Någonting annat som jag också har följt den senaste tiden med både fasa och nyfikenhet är ”three parent baby” som det kallas i Storbritannien, dvs. tekniken att skapa friska barn genom att byta ut skadade gener i mitokondrier i ett embryo till friska från en donator, alltså en ”tredje” förälder. Att det finns teknik till att göra detta är ju helt fantastiskt – men jag fasar för vart mänskligheten kan vara på väg med just teknik som denna. Jag tror inte att vi ska strida mot naturens krafter allt för mycket. Vetenskapen är fantastisk men… Jag tror inte att det blir bra i längden. Är det klokt att vi börjar genmodifiera mänskligheten? Tänk bara om Hitler hade haft denna teknik.
Men så tycker ju vi människor om att långsamt ta kål på oss själva med alla gifter som vi producerar och förpestar vår omgivning med.
 

Gott 2017!
Sara Laine

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.