La Sueca hälsar välkommen till En Sueco december!

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco december!

sara laine
Jag har helt lagt mina farhågor och känslor gällande resultaten inom spansk och amerikansk politik åt sidan. I stället för att vara upprörd och oroa mig var och varannan dag för vad som nu kan ske tänker jag: ”Det ska bli intressant att se utvecklingen av detta”. Kommer PP att lyckas få igenom någonting alls och var det bara Trumps stora käft som snackade för mycket eller lyckas han verkligen slå slag i frågorna som han gick till val med. I båda fallen är den närmaste framtiden osäker och minst sagt tvivelsam. Men som sagt, jag har lagt detta åt sidan ett tag.
I dag fick jag ett meddelande på telefonen att det är en månad och fem dagar kvar till julafton. I min värld är det i skrivande stund den 19 november och det känns som evigheter till jul men en app som jag laddat ned meddelade alltså att julen nalkas hastigare än AVE:n mellan Fuengirola och Madrid. När jag sedan loggade in på Facebook var det första jag såg: ”Du har fem fredagar kvar innan Tomten kommer!” Detta fick mig att genast bli alert. Efter förmiddagens aktiviteter och sysslor bar det så av för årets första julshopping. Efter några snabba besök i klädes- och inredningsbutiker, utan några egentliga julklappar inhandlade utan mest dekorationer till huset bar det av till Hipercor för att köpa lite ingredienser till stundande julbak. Och där plötsligt får jag syn på den största förpackningen Cola-Cao jag någonsin sett. Inte för att jag tycker om Cola-Cao, för jag bryr mig inte om chokladdrycken, men det var förpackningen, som var så grymt stor. Jag hade sprungit på Cola-Caos nyhet som väger hela 5,1 kg! Här måste jag fråga mig vem det är som köper dessa sjukt stora förpackningar med chokladdryckpulver?
En WHO undersökning gjord 2014 visar att Spanien har flest överviktiga barn i Europa. Mellan 30 och 33 procent av elvaåriga flickor och pojkar är överviktiga. Detta är ett stort problem för inte bara barnens hälsa utan för hela landet, då resultatet ju blir bland annat fler sjuka, vilket leder till bland annat större samhällskostnader. Jag brukar alltid säga att föräldrarna har ansvar över sina barns hälsa men när jag läser vidare visar undersökningen att hela 65 procent av spanjorerna är överviktiga. Visst ser jag att många är överviktiga och jag tänkte även på det senast när jag köpte en ny matsalsgrupp – håller stolarna för alla i vår vänskapskrets? Men tillbaka till barnen – vad gör man då? Det går ju inte att ge okunniga, ohälsosamma vuxna i uppgift att sörja för framtida generationers hälsa. Då kan det ju tyckas att samhället borde ta sitt ansvar och göra någonting åt detta. Dock fungerar det inte så. De stora livsmedelsföretagen vill tjäna pengar och det gör det på bekostnad av folks hälsa, liksom så många andra företag – titta bara på t ex alla tobaksbolag och inte minst på Monsanto. Vad kan man så kräva, när föräldrar överäter och dessutom låter sina barn överäta och när ansvar från producenter lyser med sin frånvaro? Förutom att rå om sin egen familj med hälsosam ekologisk socker- och animaliesnål kost?
Jag lämnar aldrig, som jag skrivit flera gånger tidigare, nyårslöften, men jag önskar mig och har nyårshopp. Detta år handlar det om att vi får se en ny, hög sockerskatt och sänkt skatt på frukt och grönt. Tror jag att Spanien kommer att ta ett sådant steg framåt 2017? Svar nej. Men tänk vilket steg framåt i rätt riktning det skulle vara!

Njut av julmaten och gott slut på 2016!
Sara Laine
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.